Инсулинова резистентност – хранене, билки и лечение

Симптоми и причини за инсулинова резистентност, изследвания, диета и хранене за преддиабетното състояние, билки и начин на живот за пациентите

Съдържание на статията: Инсулинова резистентност. Инсулинова резистентност симптоми. Инсулинова резистентност изследване. Инсулинова резистентност стойности. Инсулинова резистентност лечение. Инсулинова резистентност диета. Инсулинова резистентност билки. Инсулинова резистентност и забременяване. Инсулинова резистентност лекарства. Хранене при инсулинова резистентност.

Инсулинова резистентност.

Поп данни на Световната здравна организация, от метаболитен синдром или инсулинова резистентност са засегнати 40-60 милиона души. Хората в Европа са с по-голям риск от развитие на диабет тип 2. В индустриализираните страни, от метаболитния синдром страдат 10-20% от населението, докато в САЩ този показател е 34% (44% сред хората над 50 години). През последните години, според изследване на Американската диабетна асоциация, към синдрома на инсулинова резистентност са по-податливи младежите и юношите.

Болестното състояние инсулинова резистентност е нарушение на взаимодействието на подаването на инсулин към тъканите. Хормонът инсулин може да действа по естествен начин от панкреаса, както и чрез въвеждането на хормонални инжекции. Той от своя страна, е включен в метаболизма, действа за размножаване и растежа на тъканни клетки, синтез на ДНК и транскрипцията на гени.

insulinova-rezistentnost-bilki-i-hranene-2

 

Инсулиновата резистентност (ИР) се нарича често и пред диабетно състояние, което ще доведе до диабет, една от най-ужасните болести и е състояние, при което клетките на тялото стават резистентни към инсулин. Това означава, че нормалната реакция на дадено количество инсулин се намалява. В резултат на описаните твърдения се повишават нивата на инсулин, необходими за да се постигне правилният ефект. В отговор на намалената реакция на клетките, панкреасът се опитва да произвежда повече инсулин, за да компенсира недостига му.

Този отговор се появява с отделяне на собствен инсулин от организма (ендогенен) и инсулин, който се прилага чрез инжектиране (екзогенен). Инсулинът е и хормон, който намалява нивото на захарта в кръвта. Заедно с храната влиза и глюкозата в тялото, която предизвиква увеличение на нивото на захар. Панкреасът е орган, който произвежда инсулин. Основната задача на панкреаса е отделяне на такова количество инсулин, от което тялото се нуждае за поддържане на нормални нива на кръвната захар.

В днешно време ИР е свързана не само с нарушения в нашата обмяна на веществата и повишен риск от заболяването диабет тип 2, а тя включително влияе неблагоприятно върху метаболизма на мазнините и протеините, и на генната експресия, а така също и на функционалността на ендотелните клетки, представляващи вътрешния слой по стените на важните кръвоносни съдове. В резултат това смущение води до вазоконстрикция и развитието на атеросклероза.

Диагностика на инсулинова резистентност се извършва основно чрез тестове, които трябва да се вземат редовно. Въпреки това, тъй като нивото на инсулин в кръвната плазма може да се променя диагностицирането на това заболяване е много трудно. Ако тестовете са проведени на празен стомах, показатели на инсулиновите нива в плазмата е 3-28 MU / мл. Ако инсулинът в кръвта се увеличава и превишава определената норма, пациентът показва, хиперинсулинизъм. Причините за твърде висока стойност на инсулин в кръвта, могат да се свържат с факта, че панкреасът произвежда прекомерно количество от него, с цел да се компенсира нсулиновата резистентност на тъканите. Такъв анализ може да означава, че пациентът може да развие диабет тип 2 или сърдечносъдови заболявания. За да се установи точно дали има нарушение или хиперинсулинемия се извършва еугликемичен инсулинов кламп. Този лабораторен метод представлява непрекъснато интравенозно инжектиране на инсулин и глюкоза за четири до шест часа. И понеже отнема много време, се използва рядко. Вместо това, анализът на кръвта се извършва на гладно за определяне на показатели на инсулин в плазмата.

Както се оказа от изследванията, често нарушение може да се случи:

В 10% от случаите, без никакви смущения в обмяната на веществата;

В 58% от случаите, ако има симптоми на високо кръвно налягане повече от 160/95 mm Hg.

В 63% от случаите с хиперурикемия, където показателите на серумната пикочна киселина са над 416 микромола / литър за мъжете и 387 микромола / литър при жените;

В 84% от случаите с увеличаване на нивото на мастните клетки като индексът на триглицеридите е горе 2.85 ммол / л;

В 88% от случаите на ниска положителни стойности на холестерол, когато индекси стават под 0,9 ммол / л за мъжете и 1.0 ммол / л при жените;

В 84% от случаите, за страдащи симптомите на диабет от втори тип;

В 66% от случаите, с нарушен глюкозен толеранс.

Лекарите препоръчват не само за тестове за определяне на нивата на общия холестерол в кръвта, но също така и да се идентифицира добър и лош холестерол. Може да се използва специално устройство за измерване на холестерола.

За да разберете дали имате инсулинова резистентност, използвайки индекс HOMA. След доставени нива на инсулин и анализ на глюкоза на гладно, се изчислява индекс HOMA.

При по-високи нива на инсулин на гладно или глюкоза, и повишен индекс HOMА, ако например анализът показва, ниво на глюкозата на гладно 7.2 ммол / л и 18 инсулин MU / L, индекс HOMA е 5.76. Нормалното ниво на инсулин, ако индексът на HOMA в по-малко от 2,7.

От инсулиновата резистентност се получават следните последствия:

Повишен риск от сърдечносъдови заболявания. След 10-20 години след началото на синдрома на инсулинова резистентност се развива и прогресира атеросклероза, което от своя страна води до инфаркт и инсулт.

Повишен риск от развитие на диабет тип 2. Първите сигнали на заболяването се проявяват под формата на инсулинова резистентност. Пациентите могат да имат нормални нива на захарта, докато панкреатичните бета-клетки могат да се поддържат достатъчно високо ниво на инсулин в кръвта за преодоляване на резистентността към инсулин. Изтощаването на бета-клетките води до невъзможност за инсулинова секреция и тя става недостатъчна за преодоляване на резистентността към увеличено ниво на плазмена глюкоза – развива се хипергликемия.

Инсулинова резистентност симптоми.

Нарушения се установяват, ако пациентът има симптоми на метаболитен синдром. Може да присъстват такива функции като телесни мазнини в областта на талията, високо кръвно налягане, кръвни тестове за холестерол и триглицериди. Включително диагностика се поставя при такова състояние, когато анализът на пациентите показа повишена албуминурия.

Симптомите на инсулинова резистентност са трудни за диагностициране „на око”  –  няма да се определя от състоянието на здравето, ако имате или нямате резистентност към инсулин. За да разберете това, трябва да се направи кръвен тест и да се провери нивото на кръвната захар.

В допълнение, по самостоятелен начин е трудно да се определи присъствието или отсъствието на повечето от другите условия, които водят до синдром на инсулинова резистентност (високо кръвно налягане, ниско ниво на „добър“ холестерол, и високи триглицериди). Ето защо за диагностициране на заболяването трябва да се консултирате с лекар и да премине през необходимите тестове.

Но все пак, може да изберете някои от симптомите на инсулинова резистентност, въпреки че те могат да бъдат сигнал и за други заболявания:

Замъглено съзнание и неспособност да се съсредоточите.

Високи нива на захарта в кръвта.

Подут корем – обикновено често се получават газове в червата получени от въглехидратите в храната, главно от трудноусвояемите.

Сънливост, особено след хранене.

Увеличаването на теглото, отлагането на мазнини в областта на корема, трудно се постига загуба на тегло – по-голямата част от хората са с наднормено тегло, което обикновено се дължи на натрупване на мазнини в коремната кухина. Понастоящем има подозрения, че хормоните получени от мазнини са причина за инсулинова резистентност.

Повишено ниво на триглицеридите и холестерола в кръвта.

Откриване на белтък в урината, която е представена за анализ.

Повишаване на кръвното налягане.

Депресия. Поради нарушената обмяна на веществата, в резултат на инсулиновата резистентност, се появяват отрицателни психологически ефекти, включително депресия, което не е необичайно.

Увеличава се чувството на глад.

Инсулинова резистентност изследване.

За отбелязване, че когато симптомите на инсулинова резистентност са доста проблематични, когато става въпрос за доставка на рутинни кръв и урина, както и количеството на инсулин в кръвта, системата е нестабилна, т.е., степента на този ензим може да варира. Тези промени са съвсем нормални, количеството на инсулин варира от получаване на храна в човешкото тяло. Обикновено тази цифра може да варира от 4 до 27 uU/мл при изследване с вземане на кръв на гладно. Ако следващата проверка на индекса на инсулин в кръвта надвишава нормата, тогава човек започва да развива хиперинсулинизъм.

Симптомите на явна инсулинова резистентност могат да се откриват независимо от измерването на талията. За да направите това, трябва да се вземе сантиметър, с който да измервате собствените си бедрата и корема. От полученият размер за обиколката изваждате този на обиколката на кръста. Показателят за мъжката половина на човечеството трябва да бъде в интервала 1-1.1, докато за жените е равно на 1.8-1.9.

Както казахме по-горе, за да се установи точно дали има нарушение или хиперинсулинемия се извършва еугликемичен инсулинов кламп, но понеже отнема много време, се използва рядко. Вместо това, редовното изследване с анализ на кръвта, който се извършва на гладно за определяне на показатели на инсулин в плазмата.

При инсулинова резистентност се затлъстява.

При инсулинова резистентност се затлъстява.

Ако получената цифра бъде повече от предписаните правила, то човекът има всички симптоми на затлъстяване, така че той може да се сблъска в бъдеще на целия спектър от рискове, свързани с метаболитните нарушения. Мастната тъкан на кръста е по-активна по отношение на метаболизма, така че тя се освобождава най-вече чрез мастните киселини. Тези вещества под влияние на телесните мазнини не може да блокира процеса на инсулиновата резистентност, чернодробните триглицериди не отделят необходимото количество и така се започва да се развива заболяване, наречено атеросклероза.

Променя се цвета на кожата, в което се вижда симптом на инсулинова резистентност. В този случай кожата не само се променя цвета на по-тъмен, но също така се свива и става груба. Тези промени се появяват по-често в определени области на тялото: под гърдите; в горната част на гръбначния стълб, особено в областта на шията; в областта на подмишниците.

Инсулинова резистентност стойности.

Ако не се открият рано причини за инсулинова резистентност и не се започне промяна на начина на живот, след това веднага в пациента може да се развие диабет тип 2. Това заболяване принадлежи към много сериозните. Според статистиката, пациенти с 2-ри тип диабет умират от сърдечносъдови заболявания по-често от тези пациенти, които не са с нарушен метаболизъм.

Диагностичните критерии на СЗО за метаболитен синдром (инсулинова резистентност) са приети през 1999 г.

Рисков фактор Диагностичен критерий
Абдоминално затлъстяване Индекс на телесна маса> 30 кг / м 2 и / или съотношението на обиколката на талията към обиколката на бедрото при мъже> 0.9; жени> 0.85. На практика, размера на талията е> 101.5 см при мъжете и> 90 см при жените
Повишени нива на триглицериди (хипертриглицеридемия) Триглицериди> 1.7 ммол / л (150 мг / дл)
Ниски нива на „добрия“ HDL холестерол (хипоалфахолестеринемия) HDL холестерол <1.0 ммол / L (40 мг / дл) при мъжете и <1.28 ммола / L (50 мг / дл) при жени
Нарушен глюкозен толеранс или захарен диабет тип втори Ниво на глюкозата на гладно <6.7 ммол / л, и 2 часа след орален тест на глюкозен толеранс 7,8-11,1 ммол / л;
 Глюкоза на гладно> 6.7 ммол / л и / а след 2 часа след орален тест на глюкозен толеранс> 11.1 ммол / л
Хипертония

 

Кръвно налягане  130/85 mm Hg
Микроалбуминурия Отделяне на албумин в урината> 20 мг / мин или албуминово съотношение / креатинин> 20 мг / г

Индекс на телесната маса за определяне на риска от инсулинова резистентност

Индексът на телесната маса позволява да се диагностицира наличието на метаболитен синдром или неговия фон. Чрез измерването на телесното тегло може да се определи степента на затлъстяване и степента на риска от сърдечносъдови усложнения.

Видове телесно тегло Индекс на телесна маса (кг / m²) Риск от съпътстващи заболявания
Поднормено <18.5 Нисък (повишен риск от други заболявания)
Нормално тегло 18.5-24.9 Обикновен
Наднормено тегло 25,0-29,9 Повишен
Затлъстяване 1 степен 30,0-34,9 Висок
Затлъстяване 2 степен 35,0-39,9 Много висок
Затлъстяване 3 степен 40 Изключително висок

Индексът на телесната маса се изчислява по формулата:

I=m/h² (h на квадрат), където m  е телесната маса в килограми, h е височината в метри, но се взема стойността на метрите на квадрат – м² и се измерва в кг / m².

Например, мъж с тегло = 94 кг, височина 186 см. Неговият индекс на телесна маса (BMI) в този случай е равен на – 94: (1,86×1,86) = 27,1.

Снимка на мъже с метаболитен синдром - височина 177 см, тегло 146 кг, BMI = 46 кг / m².

Снимка на мъже с метаболитен синдром – височина 177 см, тегло 146 кг, BMI = 46 кг / m².

Отделните тъкани на тялото имат различна степен на чувствителност към инсулин. При лечението на каквито и да са заболявания първо се разглежда инсулиновата чувствителност на мускулната и мастната тъкан. В същото време, тези тъкани имат различна инсулинова резистентност.

Така, за да потискат разграждането на мазнините в тъканите не са необходими повече от 10 uU/мл на инсулин в кръвта. В същото време, за потискане на проникване на глюкоза от черния дроб в кръвта трябват около 30 uU/мл инсулин. За да се увеличи приема на глюкоза от мускулните тъкани трябват 100 uU/мл инсулин в кръвта.

Инсулинова резистентност лечение.

Загубата на чувствителност към инсулин в тъканите се дължи на генетична предразположеност и нездравословен начин на живот. Когато панкреасът започне да не се справя с повишеното натоварване, пациентът развива диабет от втори тип. Ако синдромът на инсулинова резистентност започне да се третира предварително, могат да се избягнат много усложнения.

Необходима е промяна в начина на живот и хранене за справяне със затлъстяването.

Необходима е промяна в начина на живот и хранене за справяне със затлъстяването.

Важно е да се осъзнае, че инсулиновата резистентност може да се появи при хора, които не разполагат с метаболитен синдром. По-специално това се случва при хора с диагноза: поликистозни яйчници при жените; хронична бъбречна недостатъчност; при извършване на лечение с глюкокортикоиди; инфекциозни заболявания.

С инсулинова резистентност в някои случаи са диагностицирани жени по време на бременност, но след раждането това състояние обикновено отшумява. Също така, резистентността може да се повиши с възрастта, така че важно е какъв живот водят хората. От това зависи дали те ще бъдат болни в напреднала възраст с диабет тип 2 или ще имат проблеми в сърдечносъдовата система.

Какви са причините за диабет от втори тип?

Причините за диабет са вградени директно в инсулинорезистентните мускулни клетки, мастната тъкан и черния дроб. Поради факта, че тялото става по-малко чувствително към инсулин, в мускулните клетки влизат минимални количества глюкоза. Активното разпределение на гликоген до глюкоза и производството на глюкоза от аминокиселини и други суровини започва в черния дроб.

При инсулинорезистентните мастни тъкани са отслабени антилиполитичното действие на инсулина. Първоначално процесът се компенсира чрез увеличаване на секрецията на инсулин от панкреаса.На по-късен етап от заболяването мастни натрупвания започват да се разпадат на глицерол и свободни мастни киселини.

Тези вещества влизат в черния дроб и се превръщат в много плътни липопротеини. Те са вредни и започват да се нанасят върху стените на кръвоносните съдове, което води до развитие на атеросклероза на краката. В кръвния поток от черния дроб попадат повишени нива на глюкоза, която се образува в резултат на гликогенолиза и гликогенолизата.

Когато опасната инсулинова резистентност се задържи при пациент не за 2-3, а за много години, се наблюдава повишено ниво на хормона инсулин в кръвта. Ако лицето в този момент има повишен инсулин при нормални нива на захар в кръвта, и това може да доведе до там, че пациентът постепенно с времето да развие диабет тип 2.

След известно време, клетките на панкреаса вече не се справят с такъв товар и нивото на инсулин се увеличава многократно. В резултат тялото започва да произвежда по-малко инсулин, което води до диабет. За да не се допусне това, трябва да се започне възможно най-рано превенция и лечение на болестта.

Инсулинова резистентност при сърдечносъдови заболявания

Както е известно, при хора, страдащи от диабет, рискът от смърт се увеличава значително. Според лекарите инсулиновата резистентност и хиперинсулинемията са основните сериозни рискови фактори за инсулт и инфаркт. Няма значение дали пациентът страда от диабет.

Повишаване на инсулина влияе неблагоприятно върху състоянието на кръвоносните съдове, което води до тяхното стесняване и атеросклеротични плаки. Включително хормонът инсулин стимулира пролиферацията на гладките мускулни клетки и фибробласти.

Ето защо, хиперинсулинемия се превърна в една от главните и първостепенни причини за атеросклероза. Симптомите на болестта се откриват много преди развитието на диабет. Възможно е да се идентифицира основна връзка между превишени количеството инсулин и развитието на сърдечносъдови заболявания. Факт е, че инсулиновата резистентност допринася за:

По-силно абдоминално затлъстяване;

Влошаване на холестероловия профил, поради което по стените на кръвоносните съдове се появяват холестеролови плаки;

Увеличава се вероятността от образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове;

Удебеляване стените на нашите сънни артерии, което води до намаляване на артериалния просвет.

Тези фактори могат да възникнат както при втори тип диабет, така и при неговото отсъствие. Поради тази причина, пациентът трябва да започне лечение по-рано и така по-вероятно е усложнения да не възникват.

Ако има признаци на инсулинова резистентност, лечението се извършва с помощта на медицински диети, ограничаване на консумацията на въглехидрати. Това улеснява наблюдението и уравновесяването на метаболитните нарушения в организма. Такава диета се въвежда при захарен диабет, и в неговото отсъствие. В същото време подобно меню в дневния хранителен режим трябва да стане основно за през целия живот.

След започване на лечението с помощта на медицинска диета, пациентът ще започне да чувства подобряване на здравето след три или четири дни, а за седмица кръвоносните триглицериди се нормализират.

След шест до осем седмици, с правилно хранене анализите обикновено докладват за повишаване на добрия и намаляване на лошия холестерол. В резултат на това, рискът от атеросклероза се намалява.

Като такъв, лечението на инсулинова резистентност днес съвременната медицина не е разработила. По тази причина, на първо място е важно пациентът да се откаже от консумацията на рафинирани въглехидрати,  съдържащи се в захарта, сладките и брашнените продукти.

Проблемите с нивата на захарта с времето могат да доведат до един куп болести, като например проблеми със зрението, кожата и косата, поява на язви, гангрена и дори рак! От диабет тип 2 всяка година умират 2 милиона души.

Диетичното лечение се препоръчва да се придружава с лекарството метформин, което се използва като добавка, но предварително да се прави консултиране с лекар.

Инсулинова резистентност диета.

За хора с диагноза инсулинова резистентност, добре е да предприемат стъпки, които ще им помогнат да я излекуват:

Проблемът с излишните килограми трябва да се разреши. Като цяло премахването на наднорменото тегло е основната цел на лечението на метаболитен синдром, което се постига, като правило, без употребата на лекарства. Необходимо е да се увеличи физическата активност, да се намалят дневните калории, започнете да се храните здравословно със здравословни храни. Американските лекари препоръчват най-малко 30 минути на ден да се правят упражнения с умерена физическа активност (например поне бързо ходене, ако не може пациентът да бяга или да прави нещо друго) най-малко 5 дни в седмицата.

Промяна и наблюдаване на диетата. В нейната основа трябва да има плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, фасул, риба, боб и други постни меса. За по-балансирана хранителна диета може да се добавят витамини, микроелементи и хранителни добавки, направени въз основа на диетични фибри. Необходимо е да се намали количеството на въглехидрати (захар, бонбони, шоколад), техният брой не трябва да надвишава 30% от общия си дневен прием на енергия. Мазнините също трябва да бъдат ограничена до под 10% от дневния прием на енергия.

Ако е необходимо,  започнете да приемате лекарства, предписани от лекар .Лекарства за лечение на високо ниво на кръвната захар като цяло намаляват холестерола и нормализират кръвното налягане. От лекарствата се предписват клас – тиазолидини: пиоглитазон (Glyutazon) за намаляване на дебелината на стената на сънните артерии. Назначава се често и метформин – лекарство, използвано за лечение на диабет тип 2. То помага да се предотврати появата на диабет при лица с метаболитен синдром.

Според множество проучвания, фруктозата се оказа основната причина за инсулинова резистентност, а не глюкозата. При тестовете с животни се оказва, че фруктозата причинява инсулинова устойчивост, глюкозният толеранс се нарушава, високи нива на триглицериди, на инсулин и хипертония.

Затова трябва да се избягват фруктозен сироп бил той от царевица или друг, подсладители с фруктоза, захар, плодови сокове, шейкове, също и сушени плодове. Допустима е консумацията на 1-2 парчета от един плод за цял ден. След тренировка използвайте глюкозата и храните, в които няма фруктоза, като основен източник на въглехидрати.

Наситените мазнини са вредни и ужасяващи дори и за здрави хора. Доказано е, че инхибират разнасянето на глюкозата, насърчават инсулиновата резистентност и допълнително към това причиняват коремното затлъстяване. Правилно е да се премахне от диетата всичко, което съдържа вредните наситени мазнини или хидрогенни масла.

В противовес на наситените мазнин, полезните мастни киселини са препоръчани за ИР и за спортисти още повече. Препоръчително е да си подобрите баланса на Омега мастните киселини. Добре е да знаете значението на всичко свързано с вашите хранителни нужди и по здравословните проблеми, които имате. Инсулиновата чувствителност също спада към тях, не е изключение.

Препоръчително е да повишите консумацията на храни и/или хранителни добавки на Омега-3 мастните киселини чрез повече консумация на риба или другият вариант е с хранителна добавка. Същевременно трябва да намалите консумацията на Омега-6 мастните киселини под формата на царевично, слънчогледово олио, шафраново масло, и пържени храни.

Може би сте чували за зеления чай и за неговите хранителни вещества, които са ни полезни да се справяме с глюкозата, нали така. Зеленият чай е от често ползваните в много домакинства и затова се запасете с него. Той ни е от полза да запазим мастните клетки като ги държим далеч от въглехидратите, и същевременно да ги пренасочим като енергия за мускулите.

Канела

Канела и цитруси за инсулинова резистентност.

Канела и цитруси за инсулинова резистентност.

Канелата е друга също често използвана хранителна съставка, която има полезно въздействие върху този процес. Множество проучвания доказват, че тя има подобряващо действие обмяната на инсулиновата резистентност чрез увеличаване приема на глюкоза от клетките и с това се подобрява сигнализацията за инсулин в мускулите.

Близо 1/4 от жителите на САЩ силно са застрашени от диабет. Вие, ако имате 25% телесни мазнини, то вероятно сте с опасност да сте в тази рискова група. Изследване на американски учени е потвърдило, че за хора застрашени от диабет приемът на екстракт от канела води до 1.1% увеличение на масата на мускулите и 0.7% намаление на мазнините без да се правят упражнения! Тези проценти наистина са малки, но ако се комбинират с някаква физическа активност или по-сериозен спорт и правилна диета, ще може да пребори инсулиновата резистентност.

Как може да се отрази употребата на канела за хора с диагностицирана инсулинова резистентност, а също и диабет? Не трябва да имаме илюзии, че само с нея могат да се решат проблемите например при другия диабет от първи тип, тъй като тя не може да замени действието на инсулина. Тя помага обаче с положителното си действие на инсулиновата резистентност и така да облекчи симптоматиката при диабет от тип 2.

Това не означава, че може да се изключи необходимостта от медикаментозна терапия. По-добре е да се съчетаят медикаментите с канела. Сред хората използващи този тип лечение е известно, че с най-добър ефект за лечение е цейлонската канела. Тя има най-ниско съдържание на веществото кумарин, което във високи дози действа не добре на черния дроб. Още едно допълнително условие за успеха на подправката е, ако застрашеният от инсулинова резистентност и диабет пациент, или такъв, който е  в преддиабетна фаза, се постарае да използва повече физическа активност и диета.

Канелени пръчици.

Канелени пръчици.

Най-добре може да помогне канелата за профилактика. Нейното свойство да понижава кръвната захар е установено, но с него не трябва да се прекалява. При употребата й редовно и то на таблетки, пациентите трябва да следят дали стойностите на кръвната им захар не излиза от нормите особено, ако употребяват и медикаменти с такова действие.

Напълно е възможно да се стигне до хипогликемия в такива случаи. Продуктите с канела имат определена дозировка за терапевтични цели, която не трябва да се пренебрегва и да се надвишават максималните количества, защото както е известно има риск от нездравословно въздействие върху черния дроб.

Инсулинова резистентност билки.

Витамини, билки и добавки за инсулинова резистентност.

Витамини, билки и добавки за инсулинова резистентност.

Според сайта Holistic Online, има няколко билки, които се използват, за да се помогне за регулирането на нашата кръвна захар. Едната от тях – горчив пъпеш , или балсамова круша, е покрита с брадавици, дълъг плод, който е от семейството на тиквата. Растението расте в места с тропически и субтропически климат. В него има три различни съединения, открити в плодовете му, за които се смята, че са полезни за понижаване на кръвната захар, екстракт от горчив пъпеш се използва за направата на таблетки, прахове, капсули, и сокове за консумация. За съжаление не се среща по нашите пазари по понятни причини.

Женшен

Екстрактът от прочутият азиатски женшен е доказано полезен за понижаване на кръвната захар, повишаване на отделянето на инсулин и за увеличаване на броя на инсулиновите рецептори.

Гимнема силвестре

Гимнема силвестре (Gymnema Sylvestre) е растение, което е увивно и расте с катерене из цяла Индия. Листата му имат много приложения за рани, и екстрактът от него е установено, че съдейства за производство на инсулин, понижаване на кръвната захар, а също и за намаляване на апетита .

Лук и чесън

Лукът и чесънът са показани, че имат ефект на понижаване на кръвната захар. Екстрактите от тях и пълнозърнестите храни се използват за справяне с инсулиновата резистентност .

Куркума

Тя не трябва бъде изненада, че освен всичките ѝ други ползи за здравето, тя е и в състояние да ни помогне да намалим инсулиновата резистентност. В едно проучване не отдавна, при което доброволците за експеримента били разделени на две групи от общо 240 преддиабетни пациенти. Едната група е получавала добавки с 250 мг куркума на ден, и хората от нея имала 0% развитие на диабет, а другата група, която е получавала плацебо, е имала 16,4% развитие на диабет.

Джинджифил

insulinova-rezistentnost-bilki-i-hranene-3

Горски плодове

Всички видове от вкусните горски плодове са отлично хранително средство за хора с инсулинова резистентност, преддиабет или диабет, защото след хранене с тях, тялото се нуждае от по-малко инсулин, за поддържане нивата на кръвната захар в нормални стойности. В проучване направено от финландски учени, на участниците са давали да ядат хляб с или без плодове. Установило се, че когато ядат само хляб, има повишение в нивата на кръвната захар, но тези нива значително намаляват, когато той се консумира с горски плодове.

Тученица

Непретенциозният бурен тученица, срещащ се къде ли не, в действителност е уникално полезно лечебно растение. Учени от САЩ са доказали, че неговите листа съдържат витамин С седем пъти повече от вкусните цитруси, и омега-3 мастни киселини с подобни характеристики на рибеното масло. Освен това тя е богата на фибри, микроелементи и аминокиселини. От значение е и фактът, че тученицата е вкусна в прясно състояние и върви чудесно в салати.

insulinova-rezistentnost-bilki-i-hranene-4

Индрише

Индришето е друга подправка, която често е споменавана като лек срещу хипертония и висока кръвна захар. Народните лечители казват обаче да не се разчита само на него – то да е само в терапията без други билки и лекарства. Важно е както и в другите болести да се спазва диета и да има напълно достатъчна физическа активност. Ето и една рецепта за отвара от подправката индрише, с която се облекчават неприятните симптоми при диабет от тип 2 и действа като профилактично средство:

Шест пресни листа от лековитата подправка се варят на тих огън в 0.6 л вода, до изпаряване на наполовината. Прецежда се и се разделя на три части по равно, и се изпиват половин час преди хранене.

Рецепта с индрише и мед също много популярна, за която е писано, че е на Петър Димков: 400 г чист пчелен мед се смесват и объркват добре с 20 листа от индрише счукани пресни и още толкова обелени бадемови ядки. От сместа се взема по лъжица сутрин на гладно за цели три месеца всеки ден.

Чимен

Известната подправка сминдух или чимен е популярна най-вече като съставка на шарената сол. Използва се за подправяне в топли и студени ястия и като лечебно средство за запарки и чайове. За тях се използват сушени или свежи листа от сминдух (чимен), и – счукани или смлени семена на прах.

Едно от полезните свойства на чимена е понижаването на нашата кръвна захар. При инсулинова резистентност и диабет може да се употребява запарка от кафена лъжичка счукани семена от чимен и вряла вода една чаша. Прецеждаме след 3 часа и на бавни глътки пием.

Земна ябълка (Гулия)

Много важна съставка, наред с всички други предимства на гулията, е високото съдържание на инулин в грудките. Той е природен полизахарид, по същество съдържа 95% фруктоза. Инулинът именно насърчава растежа в чревната микрофлора на полезни бактерии, неутрализира прекомерните стойности на холестерол и триглицериди, съдейства за правилно усвояване на калция и предотвратява остеопорозата, действа антираково. Ясно става защо хората с диабет трябва да ги потърсят и консумират тези земни ябълки.

Земна ябълка – гулия – за инсулинова резистентност.

Земна ябълка – гулия – за инсулинова резистентност.

insulinova-rezistentnost-bilki-i-hranene-5

При усвояването си инулинът се разгражда до фруктоза, което не повлиява особено нивата на кръвната захар – затова тази храна се препоръчва за хора с диабет от тип 1. Редовната консумация на полезната земна ябълка – варена, печена или сурова, позволява корекция към намаляване на приемания инсулин, укрепва общото здраве.

insulinova-rezistentnost-bilki-i-hranene-1

Цикория

Народната медицина използва билката синя жлъчка известна и с другото си име цикория за някои болести, към които спада и свързаните с инсулина инсулинова резистентност и захарният диабет. За терапиите се използват отвари от корени и стебла. Най-често прилаганата рецепта за лечебна отвара е като залеете лъжица сух наситнен корен с половин литър студена вода. Оставя се да ври 10 минути и се сваля от огъня. Следва да се прецеди и се консумира докато е топла преди хранене четири пъти дневно по 120 мл.

Дафинов лист

Етеричните масла в състава на подправката дафинов лист го правят добър вариант за профилактика на ИР и диабет. Препоръчва се да се ползва запарка от дафинови листа: около 10 от тях се слагат в 200 мл завряла вода и за една нощ се оставят да се запарват. На сутринта тя се прецежда и употребява през деня като се разделя на 3 равни части, които се изпиват преди хранене. Рецептата е предназначена за последователни дни и се получават добри резултати с нормализирането на кръвната захар.

Репей

Екстракти от корени на билката репей са показани, че са полезни за регулиране на метаболизма и при това забавят усвояването на въглехидратите. Благодарение на това се стига до здравословно балансиране на инсулиновите стойности и предотвратяване в кръвта след хранене да се получи глюкозен пик. репеевият корен е доказано, че съдържа инулин, който намалява риска от ИР и диабет, и усложненията им.

Към другите билки, които се използват за лечение на инсулинова резистентност са екстракт от листа на боровинка, гинко билоба, киноа, и плодове от черна и червена боровинка.

Инсулинова резистентност и забременяване.

Разглежданата инсулинова резистентност се приема за връзка между надебеляването и нарушенията в менструацията. Често при невъзможност да се забременее, което е важен симптом, насочващ лекарят ни да потърси евентуална инсулинова резистентност. Много често безплодието и натрупването на излишни прекомерни мазнини се появяват съвместно.

Защо това е така? Някои наши тъкани придобиват резистентност към хормона инсулин, а това са активните метаболитно мускули и черен дроб, то хипофизната жлеза съвсем не я засяга това – тя запазва нормалната си чувствителност. Така излишното количество инсулин се отразява върху функциите на хипофизата. На свой ред тя отделя много хормони, от които месечният цикъл и възможността за зачеване на дете са в пряка зависимост.

И така в такива случаи се започва третиране с лекарства за подобряване на оплодителната способност на жените. При тези опити да се прилагат върху затлъстели жени лекарства, които повишават нужната чувствителност към инсулина, дава своя ефект върху тяхната оплодителна способност.

Лекарите определят при бременните медицинския термин „гестационен диабет“, който се появява през бременността и създава проблеми, като не рядко метаболитно заболяване, отразяващо се лошо върху майката и плода. Как и защо се проявява, не е напълно ясно.

Възможно е хормоните на бременните да изменят или блокират работата на инсулина, като провокират резистентност към него. Гестационният диабет се свежда до това, че на потърпевшите задстомашната жлеза не може да задоволи повишените потребности от инсулин, а при негова недостатъчност, се вдигат нивата на кръвната захар. По време на бременността нивата на половите хормони се повишават, с което се стига до инсулинова резистентност.

Възпросният гестационен диабет се появява през второто тримесечие от бременността. Положението се усложнява заради това, че плацентата също отделя ензими, които разграждат инсулина. Натрупаната кръвна захар се прехвърля и в бебето, и го стимулира и то да отделя инсулин.

За този диабет рискови фактори не са фиксирани, той се доказва чрез изследвания. Все пак е ясно, че повишеното тегло го съпровожда с рязко напълняване след забременяването, генетично унаследяване на диабет в рода, поява на гестационен диабет например и при предишна бременност, предишно раждане на дете, над 4 кг, инсулинова резистентност, появила се преди забременяването, установяване на глюкоза в урината, високо кръвно и други показатели.

Бременните жени може да са без оплаквания, но да имат симптоми, които насочват тяхното внимание. Такива са постоянен глад, силна жажда, чести позиви за уриниране и за повръщане, неясно виждане, промени в апетита, внезапно надебеляване, твърде голям плод. Диагнозата е уточнена чрез преценка на рисковите фактори, а така също и наблюдение с изследвания на кръвната захар и урината.

Гестационният диабет е в състояние да причини усложнения на майката и на детето. Рискува се да се стигне до спонтанен аборт, повишаване на кръвното, диабет тип 2, уринарни инфекции и т.н. Отразява се неблагоприятно и върху плода, макар че повечето от тези жени се сдобиват със здрави деца, ако са диагностицирани навреме. Случват се и увреждания на бебетата, с най-крайни форми – вродени дихателни или сърдечни малформации, те напълняват като се сдобиват с повече мастни тъкани и по-големи органи, преждевременно раждане, понякога съпроводено с травми, риск от диабет тип 2, предразположеност в бъдеще да затлъстее и други.

Инсулинова резистентност лекарства.

Метформин се изписва и е подходящ в случаи на диабет, когато панкреасът произвежда все още инсулин, но количеството му е недостатъчно. Той не действа върху секрецията на панкреаса, а потиска усвояването на глюкоза в червата, както и производството й от чернодробните клетки.

Лекарството се използва при наднормено тегло, защото то съдейства за намаляването му – потискането на апетита всъщност е един допълнителен ефект от приема на метформин.

Друго подходящо ле лекарство е Сиофор, използвано при диабет от втори тип. То действа за понижаване нивата на кръвната захар. Подходящ е за употреба, когато въвеждане диетата и отслабването не са помогнали за овладяването на болестта. Лекарят ще прецени дали да Ви го изпише.

Хранене при инсулинова резистентност.

Храненето при инсулинова резистентност набляга на зеленчуци и плодове.

Храненето при инсулинова резистентност набляга на зеленчуци и плодове.

Приемът на медикаменти трябва да става по лекарска преценка за овладяване симптомите на диабет и не трябва да става самодейно. Трябва мнение от специалист за избор на индивидуална терапия, според всеки отделен случай. Все пак някои храни, подправки и билки са в състояние да повлияят положително и канелата, за която писахме по-горе е един от тези полезни продукти.

Стевия

Използването на необикновената билка стевия е начин за заместване на захарта и сладките в ежедневното хранене. Тя е всъщност най-доброто решение за подсладител за един човек с инсулинова резистентност и с диабет, тъй като създава до 300 пъти по-силно усещане за сладост, от което всеки жив човек има нужда. Същевременно за нейното усвояване или по-точно на компонентите, не се изразходва инсулин, тя има нулев гликемичен индекс. В организма тя внася витамини, аминокиселини, микроелементи, антиоксиданти, пектин и фибри.

Ядки за инсулинова резистентност.

Ядки за инсулинова резистентност.

 

Пропролис

За прополиса е доказано, че понижава нивата на коментираната кръвна захар при диабет от тип 2 при хора на възраст – старчески диабет. Достатъчно е да се ползва по най-лесния начин както в рецептата от колекциите на професор Христо Мермерски – едно колкото грахово зърно парченце прополис се гълта сутрин на празен стомах и веднага след това се пие чаша топло прясно мляко.

Пропролисът помага да се нормализира и микрофлората в дебелото черво. Той може да се приема при диабет и под формата на капсули или таблетки – потърсете съвет от лекар за това!

Пчелен мед

По отношение за меда в диетата на болните от инсулинова резистентност и диабет, мненията са противоречиви, като стигат от пълно отрицание до одобрение. Ако се ползва само чист пчелен мед, той не трябва да се отрича според доста специалисти.

Как да се храним при инсулинова резистентност.

Как да се храним при инсулинова резистентност.

Доказано е, че медът има гликемичен индекс по-нисък от рафинираната захар; в него освен това се съчетават двата вида захар гроздова и плодова -глюкоза и фруктоза, които с различна скорост се усвояват от организма, т.е. при умерена консумация на мед, не се стига до шоково постъпление на захари в системите за нейното преработване в тялото.

По-често срещаният мед – менте в търговските обекти обаче напълно може да предизвика проблеми, ако в състава му са добавени захарна тръстика, нишесте, малц и глюкоза. От всички налични подсладители, в това число и специално произведените за диабетно болните, медът си остава продукт с най-малко странични негативни ефекти. Разбира се – главно с дозата трябва да се внимава да не се прекали! Някои специалисти преценят допустимата доза мед за ден при диабет на 2 лъжички за чай – при това, да не се консумира нищо друго сладко.

Количеството е наистина нищожно, но със сладкото заедно в тялото влизат и всички полезни съставки на меда, необходими за подобряването на енергийния баланс и за укрепването на имунната система.

Червеното цвекло помага при инсулинова резистентност.

Червеното цвекло помага при инсулинова резистентност.

Менюто при инсулинова резистентност и диабет трябва да е богато на зеленчуци и плодове. Една важна хранителна съставка е алфа липоевата киселина, което се синтезира в тялото, но може, също и да се приеме чрез храната – намира се в телешкото месо и спанака. Документирано е, че при инсулинова резистентност и диабет се стига до нейния дефицит, като при диабет това е по-изразено.

Тя може да се приема в по-големи дози – на таблетки – действа полезно на функциите на панкреаса и синтеза на инсулин, като същевременно потиска високите нива на кръвната захар. Алфа липоевата киселина с прилагане на физическа активност и правилно диетично хранене може да доведе близо до нула симптомите на инсулинова резистентност и диабет от тип 2, може и да предотврати болестта при преддиабетни състояния и да подобри чувствително здравето на хора страдащи от диабет тип 1.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *