Какво да направим при изгаряне?

Не е необходимо да третирате раната с препарати

Изгарянето представлява увреждане на кожата и подлежащите ѝ структури, понякога съчетано с общи реакции от страна на организма, в резултат от действието на различни физични или химични фактори.

Не третирайте раната с препарати

В домашни условия леките изгаряния от котлон или вряла вода например не са нещо особено. Но е важно да знаете каква първа помощ да предприемете.
Първото, което трябва да се направи е да се отстрани източникът на изгаряне. Второ- поразения участък се измива обилно с течаща хладка вода около 10 минути, за да се намали температурата в засегнатата област. Водата обаче не бива да е ледена , защото се стига до другата крайност – измръзване.
Когато има малко изгаряне, върху него е добре да се постави чиста и суха превръзка. Ако човек не разполага в момента с бинт или марля, може да се ползва носна кърпа или салфетка (дори пелена, ако става дума за дете). Но задължително от естествена материя, защото найлонът се разтопява от топлото и ще полепне по раната. Така с чистата и суха превръзка, пострадалият се транспортира до най-близкото болнично хирургично заведение.
Не е необходимо раната да се третира. Ако се постави препарат, в болницата специалистът трябва да отстрани всичко от раната. И се стига до допълнителна болка. При суха и чиста превръзка върху термичната травма, поражението ще се види най-лесно.
При по-голямо и обширно изгаряне пострадалият се завива с чаршаф и незабавно се транспортира в болница.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *