Какво е това колаген и какво е неговото значение за кожата

Доста подробна и компетентна статия за същността на веществото колаген и как то влияе положително на кожата.

колаген

Колагенът е идеален за подмладяване

Главната опорна и защитна тъкан на човешкото тяло – това е съединителната тъкан. Тя съставлява половината от теглото на тялото и определя физическите характеристики на всички структури и органи – кожата, костите и ставите, сухожилията, и така нататък. Този и други факти научаваме от авторитетния сайт http://collagen.club/

Но всъщност съединителната тъкан се отнася към междуклетъчното вещество. То се явява основата (междуклетъчното вещество), изпълвайки цялото пространство между органите и клетките. Междуклетъчното вещество запазва не само формата на всички структури и клетки, но също така функционалната връзка между тях, както и водно-минералния обмен.

Какво е това колаген на съединителната тъкан?

Това са протеинови нишки, които са едни от основните компоненти на междуклетъчното вещество, включващи също и еластин, протеогликани и структурни гликопротеини.

Значението на колагена

Той представлява макромолекулна протеинова спирала, която позволява на съединителната тъкан да се запази в добро състояние и съставлява една трета от общото тегло на протеин в човешкото тяло. Тези спирали имат много висока якост и почти не се поддават на разтежение. За различните тъкани съществуват и различни видове колаген (повече от 19). Неговите основни функции са:

 1. защитна – да се гарантира здравината на тъканите и да защитава от механични повреди;
 2. опорна – скрепява и създава формата на органите;
 3. възстановителна (регенерацията на клетките);
 4. осигурява еластичност на тъканите, заедно с еластиновите влакна;
 5. потиска развитието на меланомите (образуването на тумори на кожата);
 6. стимулира образуването на клетъчните мембрани.

Биосинтез и разпад на колагена

Колагенът играе важна роля за кожата, в която той е представен от тип I и VII. Той съставлява 70% от протеините ѝ и се намира в дермата, предоставяйки на кожното покритие тонус, сила, еластичност и участва в неговата хидратация.
Биосинтезата на колаген в кожата се състои от осем етапа. Пет от тях протичат в клетките на фибробластите, а три – извънклетъчно.

“Демир

Вътреклетъчните етапи:

 • I етап – Синтез на препроколаген, предшественик на колагена на рибозомите на клетките.
 • II етап – мястото на разкъсване на пептидната верига до получаване на проколаген на ендоплазматичните мрежи на фибробластите.
 • III етап – окисляването на аминокиселинните остатъци под влияние на ензими и с участието на «С».
 • IV – преносът на глюкоза и галактоза в проколагена с използване на подходящи ензими.
 • V – образуване на разтворим колаген (тропоколаген) във вид на тройна спирала.

Вътреклетъчни етапи:

 • I – секреция на тропоколаген в междуклетъчната среда и разцепените части на дяловете на молекулата.
 • II – „съшиване“ частите на молекулата „от край до край“ с формирането на неразтворим колаген.
 • III – съединяване на молекулите на последния „страна до страна“ и образуването на силни неразтегливи спирали.

Върху биосинтеза голямо влияние оказват надбъбречните хормони (глюкокортикоиди), половите хормони и витамин „С“.

Разрушаването на колагеновите влакна произтича постоянно под въздействието на колагеназата и други ензими, „израждащи“ ги дори повече. Общата схема на разрушаването на този протеин изглежда така:

 1. Фибробластите, синтезиращи колаген, захващат неговите влакна и синтезират колагеназа.
 2. Колагеназата разрушава молекулярните връзки на колагеновите влакна.
 3. Макрофагите ги поглъщат и ги „смилат“.

Аминокиселините, образувани по време на това, участват в изграждането на клетките и във възстановяването на колагена. В един млад и здрав организъм цикълът на разрушение и синтез е около 1 месец, а обменът на колаген представлява 6 кг за 1 година.

След 25-30 годишнина дисимилацията непрекъснато се увеличава и постепенно започва да доминира над синтеза, като в резултат от това, с увеличаване на възрастта съдържанието на този протеин в кожата постепенно намалява. Възстановяването на колагена в средната възраст вече наближава 3 кг.

Неговите влакна се разрушават и стават твърди и крехки, натрупват повреден, фрагментиран колаген, в резултат на което кожата става по-малко еластична и издръжлива, изтънява, отпуска се, появяват се петна, увеличава се сухотата поради загубата на способността на протеина да задържа молекули вода и се образуват бръчки.

Полученото провисване на тъканите намалява механичното напрежение в клетките, като това води до колапс (спадане) и повреждане на фибробластите, които регулират синтеза на колаген. По този начин се завърта един порочен кръг.

Затова колагенът е наречен протеинът на младостта.

Фактори, влияещи върху процесите на синтез

За намаляване производството на колаген и ускоряването на неговото разрушаване способстват:

 • прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи и недостатъчно хидратиране на кожата;
 • пушенето, което води до стесняване на малките кръвоносни съдове, намаляване на притока на кръв към тъканите и натрупването на свободни радикали, непосредствено разрушаване на протеина;
 • прекомерната употреба на алкохол дехидратира организма и води до състояние на стрес във всички системи на организма;
 • психологическия стрес и лошото хранене, съдържащо недостатъчни количества протеини, витамини и минерали;
 • някои вродени и такива на имунната система заболявания на съединителната тъкан (колагеноза) – ревматизъм, системен лупус еритематозус, склеродермия, дерматомиозит и други.

Прилагане на колагена в козметиката

В козметологията, има две направления:

 • процес на прилагане на технологичен колаген;
 • стимулация на синтеза на собствени протеини в организма.

В зависимост от изходната суровина се разграничат три вида колаген:

 • От животински произход (най-евтините), извлечени от кожата на едър рогат добитък под формата на хидролизати. Той влиза в състава на овлажняващите и подхранващи козметични кремове, като един от компонентите им. Въпреки това, неговите молекули са много големи, и следователно не могат да проникнат през роговия слой. Външното приложение на колаген, като част от състава на различни кремове и маски, често предизвиква алергични реакции. Поради разпространението на бяс, извличането му от тъканите на крави, е много ограничено. Също така колаген се произвежда и на основата на свински тъкани, донорски или трупни човешки тъкани.
 • Растителен (от пшеничен протеин), който се абсорбира по-добре от клетките на кожата и рядко предизвиква алергични реакции. Но за неговото извличане се изискват значителни финансови разходи поради сложността на технологиите. Освен това, по същество растителният протеини не се определя като колаген, тъй като той съществува само в съединителните тъкани на животни, риби и птици.
 • Морски – добива се от рибешка кожата. По своята аминокиселинна стуркура той е в близък до колагена в човешката кожа и прониква в по-дълбоките ѝ слоеве. Недостатъкът на морския колаген извлечено то риба е способността да предизвика тежка алергична реакция. Въпреки това препаратите на основата на колаген от кожата на сладководни риби, живеещи в чисти води, не предизвикват такива реакции. След определен период от време, настъпва разрушаването на този протеин на 19 аминокиселини. Те имат хидратиращи свойства и се използват от организма за изграждане на епидермалните клетки.

В козметиката колагенът се използва:

 1. За локално приложение като компонент в кремове, гелове, маски. Големият по размер протеин не прониква в роговия слой, а само временно запълва кожните неравности и микробръчки. Ефикасността на тези препарати се дължи на овлажняващия им ефект. Той се проявява като резултат от хигроскопичните свойства на колагена и образуването на филм върху повърхността на кожата. Но в това е и отрицателният му ефект, тъй като подобно увлажняване е само на повърхността, а образуваният „компрес“ затваря междуклетъчните порите и възпрепятства изпаряването на вода от повърхността на кожата. Този резултат е сравним с овлажняването на кожата на ръцете при използването на хирургически ръкавици. Положителното въздействие на тези препарати може да се обясни само с влиянието на другите компоненти в състава – антиоксиданти, микроелементи, аминокиселини и витамини.
 2. Във вид на пълнители, използвани за инжектиране в контурната пластика, както и един от компонентите в коктейли с хиалуронова киселина и други вещества в мезотерапията. Предлагат се на основата на човешки колаген („Сайметра”, „КосмоДерм”, „КосмоПласт”, „Дермологен”, „Изолаген”) и от едър рогат добитък „Зидерм”, „Зипласт”, „Коллост”), както и в комбинирани гелове („Артефил”, „Артеколл“), състоящ се от говежди колаген и синтетични агенти ПММА, стимулиращи синтеза на собствен колаген. Колагеновите инжекции се използват за коригиране на дефекти на устните (белези, акне) и свързаните с възрастта промени в лицето, за хидратация на кожата. Техният ефект се наблюдава веднага и се запазва в зависимост от препарата за 6-12 месеца.
 3. В биодобавките и във вид на прах (KWC, Колаген ултра), капсули с хидролизат на колагена, таблетки.

Как да възстановите вашия собствен колаген на кожата

Стимулиране на процеса се извършва чрез неоколагенеза:

 1. апаратни методи – ултразвук, киселини и диамантен пилинг, фракционна термолиза и лазерно дермабразио, фонофореза, миостимулация, термолифтинг, микротокова терапия (електропорация, йонофореза т.н.) радиочестотен метод, термаж, колагенария;
 2. мезотерапия и контурна пластика чрез инжектиране на хиалуронова киселина, витамини и протеинови комплекси;
 3. микронидълинг процедура (използва се дерма ролер) както в козметичните клиники, така и у дома;
 4. Хранителни добавки със съдържание на протеини, аминокиселини, витамини и минерали;
 5. диети, които включват храни, богати на аминокиселини, витамини, минерали, омега-3 мастни киселини – това е яйчния жълтък, зърнените храни, бобовите растения, мазните риби, цитрусовите плодове, салатате, зеленчуците, соята, фурмите; много от тези продукти също така повишават нивата на естроген;
 6. растителни хормонални препарати – крем „Ци-Клим“, препарати на естроген, тестостерон и хормон на растежа (те могат да се приемат само под лекарско наблюдение).

Изполваните методи в козметологията, разбира се при спазване на правилното хранене и изключване на вредните фактори, могат да запазят красотата на външния вид и в напреднала възраст.

Не пропускайте да се запознаете и с тази ценна информация за колагена:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *