Какво има в главата на един психопат

Психопатите имат нарушени мозъчни функции

Учените отдавна се опитват да разгадаят какво всъщност има в главата на психопатите и серийните убийци. Според тях такива хора не са в състояние да чувстват вина или да имат каквито и да е емоции.

Психопатите се раждат такива

Много от тях изглеждат напълно „нормални“ – почти във всеки репортаж след някакво убийство, убиецът е определен като „много добър, напълно нормален и много успешен човек“.
Неотдавна резултатите от проучване показаха, че един на всеки 25-ма бизнес мениджъри може да се окаже психопат. Статистиката показва, че един процент от населението обикновено са считани за психопати, а сред затворниците този процент нараства на 20. От години е ясно, че много затворници проявяват признаци на различни разстройства на личността, но едва сега учените започват да вникват в тяхното състояние.
Мозъчни снимки на затворници показват важни различия между тези на престъпниците диагностицирани като психопати и останалите, според ново проучване на изследователи от Университета Уисконсин-Мадисън (University of Wisconsin-Madison). Изследването показва намалена свързаност между отделни части на мозъка.
Резултатите може да обяснят грубото и импулсивно антисоциално поведение проявявано от някои психопати. Изследването показва, че психопатите имат намалена връзка между вентромедиалната префронтална кора, частта на мозъка отговорна за емоции като емпатия (съпричастие) и вина, и амигдалата, която отговаря за страха и загрижеността.
Специфичната логика на психопатите отразява и тяхното отношение към постъпките. Те са уверени, че трябва да извършват престъпление , „защото” само така могат да се почувстват „щастливи”.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *