Какво причинява неприятните болки в окото?

Когато имаме болки в окото се получава усещане за дискомфорт в едното око или в двете очи

Окото е орган на зрението. Болки в окото могат да се предизвикат от условия, свързани с очната ябълка, или да бъдат причинени от условията на нервите и другите структури около окото. Те могат да бъдат съпроводени от усещане за дразнене в проблемното око, сълзене, зачервяване, сърбеж, замъглено виждане и други.

Дразнещите болки в окото могат да се появят от алергии и инфекции в областта около очите, прекалено натоварване с четене или взиране, стоене на изкуствена светлина и пред компютъра, инфекции на горните дихателни пътища, офталмит, блефарит, безсъние, конюнктивит, възпалена мастна жлеза на клепачите, синдром на Сьогрен и други.

Какво причинява неприятните болки в окото?

Какво причинява неприятните болки в окото?

Понякога болките в очите са стрелкащи и бързо преминаващи. Те са най-често неврогенни и причината е свръхчувствителност на околоочните нерви или дразнене. При такива болки трябва да се проследява както продължителността им така и силата им. Най-добре е при такова оплакване да се направи преглед при лекар специалист. Възможно е да се дължи и на проблем на процес на възпаление в съдовата обвивка – увеит, иридоциклит, в роговицата орбитата, склерата или клепачите. Тези симптоми се нуждаят от специфично лечение.

Най-често тези болки се срещат при хора със „сухо око”. При такива заболявания сълзите се продуцират от различни очни тъкани и имат сложен състав.

Една от причините е заболяването глаукома. Болките в окото се третират незабавно с капки за очи и от време на време с хапчета за намаляване на очното налягане. Ако това не действа, може да бъде необходима операция.

При ирит –  може да бъде лекуван със стероид, антибиотик, или антивирусни капки за очи.

“Фигурин

Неврит на зрителния нерв – с интравенозни кортикостероиди.

Инфекциите на роговицата могат да се лекуват с антивирусни или антибактериални капки за очи.

Домашни рецепти при болки в очите четете – ТУК, а за други проблеми с очите в другите линкове  в статията.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *