Какво причинява зъбобола

Поддържайте зъбите си и посещавайте зъболекар за да се предпазите от зъбобол

Зъбоболът е болка около зъбите и челюстта, която обикновено е причинена от проблеми със зъбите, като кариеси. Болката може да варира от лек дискомфорт до тежка форма на пулсиране в главата и ушите.

Ако имате зъбобол, трябва да посетите вашия стоматолог възможно най-скоро

Зъбна пулпа
Вътрешната страна на зъбите се състои от мека, пореста тъкан, която съдържа чувствителни нерви и кръвоносни съдове, наречени зъбната пулпа. Това е заобикалящия слой от тъкан за защита. Най-външният слой се нарича емайл и е по-корав от кост.
Ако пулпата се възпали (пулпит), което се дължи на гниене на зъбите и фрактура в зъба, или инфекция, може да предизвика зъбобол.
Болка в устата може да бъде причинена от абцес или язва по венците или зъбите или растеж на мъдрец. Бебетата изпитват дискомфорт, когато зъбите им започват да се развиват и да никнат млечни зъби.

Кога да посетите вашия стоматолог
Ако имате зъбобол, трябва да посетите вашия стоматолог възможно най-скоро, за да го лекувате. Колкото по-дълго отлагате, толкова болката ще се увеличава.
Болкоуспокояващи, като парацетамол и ибупрофен, може да помогнат за намаляване на болката и дискомфорта, временно.
Вида на лечението, ще зависи от проблема. Например, ако вашият зъбобол е причинен от гниене на зъбите, стоматологът ще премахне разложената област и да ще го замени с пълнеж.
Ако зъбоболът ви не се лекува, това ще доведе до дентален абсцес (зъбът се пълни с гной и се подува), което ще доведе до тежка и продължителна болка.

Предотвратяване на зъбобол
Най-добрият начин да предотвратите появата на зъбобол, е да запазите зъбите и венците здрави, колкото е възможно по-дълго. Трябва добре да измивате зъбите си два пъти на ден с помощта на паста за зъби, която съдържа флорид, както и редовно почистване на зъбите с конец за зъби.
Посетете зъболекаря си веднъж годишно, за стоматологичен преглед. Децата трябва да ходят на стоматологичен преглед на всеки шест месеца, така че кариесът да може да бъде забелязан и третиран отрано.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *