Как да познаваме качеството на различните видове тъкани

Основните материали, от които се изработват платовете за облекло у нас са памук, вълна, коприна, лен и синтетични влакна.

image17Те са с високо качество и отговарят на нашите стандарти, стил, ценности и манталитет. Българските производители на дрехи понякога нетенденциозно внасят полуфабрикати от Китай. Дрехите, които не са направени от естествени материали водят до нежелани ефекти.

В тях няма да се чувствате комфортно, при триене кожата може да се протрие и възпали. Освен това човек диша и чрез порите на тялото. Некачествените материали и бои могат да ви доведат и до кабинета на доктора. По време на БДС дрехите и обувките, произведени у нас бяха щателно проверявани от инспектори по качеството на два етапа.

Към момента, за жалост, Министерството на здравеопазването в лицето на Комисията за защита на потребителите осъществява контрола върху качеството на стоките, но се намесва едва, когато потребителя е в ролята на потърпевш.

Ето няколко съвета как да проверявате качеството на различните видове тъкани. Най-простият начин за разпознаване на съдържащите се в даден плат материали е изгарянето на извадена нишка от основата и вътъка на плата. Памучната нишка гори бързо със синкав пламък, като отделя миризма на гореща хартия и дава остатък от сива пепел.

Нишките от вълнени и копринени влакна горят бавно, без пламък, отделяйки миризма на горящ рог. На края на такива нишки остават малки черни гланцирани точици. Основните сплитки на тъканите са: лита, кетенна, сатенена, както и различните видове модерни релефни сплитки. Най-разпространени са литата, кетенната и сатенената тъкан.

Литата тъкан е гладка и много гъсто натъкана, поради което е трайна и приятна на пипане. При кетенната тъкан натъкаването е по-слабо, отколкото при литата тъкан – между нишките има повече въздух. Ето защо кетенната сплитка в повечето случаи се прилага при тъкането на вълнени платове. Сатенената тъкан има две лица – лъскаво и матово. Тъканите имат различна трайност и здравина. Тези им качества не зависят от дебелината на нишките, а от здравината и дължината на влакното й. Платовете се изработват десенирани и едноцветни. Според начина на десенирането им те могат да бъдат с втъкана десенировка или щамповани.
Виж повече на: http://kapere.com/blog/

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *