Как да постигнем спокоен сън?

Предлагаме ви няколко съвета за спокоен сън

 

За да имаме здрав и спокоен сън зависи от начина на живот през деня, особено това, което правим вечерта и от следните фактори:

Как да постигнем спокоен сън?

ХРАНЕНЕТО

Има значение какво и колко ядем през дена и особено на вечеря. Най-добре е вечерята да бъде между 17 и 18 часа, за да може да се смели храната до 22 часа. Тя трябва да бъде до 3-4 часа преди лягане. Ако вечеряме по-късно храната няма да се е смляла и ще се получи замърсяване на организма и затлачване, а като следствие се и затлъстява.

Храната не трябва да бъде дразнеща стомашно-чревния тракт: много кисела, лютива, съдържаща топлинно обработени мазнини, мас. Количеството на храната за вечеря трябва да е малко, за да не се претоварват храносмилателните органи.

Не яжте вечер шоколад, не пийте кафе и какао.

Кофеинът, съдържащ се в кафето, е стимулант и най-често са нужни 6-8 часа, за да се освободим от въздействието му. Някои асимилират по-бавно кофеина и именно следобедното кафе пречи на съня, който става по-лек и с чести събуждания.

Въглеродните окиси, съдържащи се в газираните напитки, действат разрушително на нервните клетки и стесняват кръвоносните съдове, дразнят лигавицата на стомаха, поради което употребата им вечер сигурно ще предизвика безсъние.

Ползвайте билковите успокояващи чайове вечер (валериана, маточина, липа, мента и др), подсладени с мед.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

ДВИЖЕНИЕТО

За да имаме спокоен сън е нужно движение поне 2 часа. Д-р Ф. Батманжелидж в книгата си „Ти не си болен, а жаден“ на ИК „Здраве и щастие“ посочва, че разходката 1 час сутрин и 1 час вечер след вечеря на чист въздух ще поддържа нормално количество ензими, необходими за смилане на храната и изгаряне на мазнините през цялото денонощие.

ВЪЗДУХЪТ

Помещението в което спим е необходимо да бъде добре проветрено.

СЛЪНЦЕТО. Продължителното излагане или движение на слънце или движение през деня може да бъде причина за безсъние, тъй като възбужда нервната система, но също и недостигът им може да се отрази на съня. Затова е добре да бъдем умерени.

ВОДАТА Вземането на душ вечер, 1 час преди лягане с приятно топла вода, засилва кръвообращението, успокоява нервната система и подпомага да имаме здрав и спокоен сън.

Контрастни душове със смяната на топлата със студена вода укрепва нервната и имунна система.

ЧАСЪТ ЗА ЛЯГАНЕ.

Най-добре е да си лягате рано около 22 часа. Тогава е най-пълноценен сънят от 22 – 24 часа. Късното лягане изтощава нервната система.

Природни средства за спокоен сън.

Чаша билков чай с мед успокоява и помага за добър сън. Подходящи билки са маточина, липа, валериана, мента, глог.

Намажете си лицето или само челото и край ушите с мед и легнете в леглото. Скоро ще се унесете и ще заспите.

За тези, които употребяват прясно мляко могат да изпият 1 чаша мляко с лъжица мед преди лягане.

Проведете масаж на врата и главата преди лягане.

Валидола също може да помогне да имате спокоен сън. С ½ таблетка под езика ще можете да заспите.

Опитайте се да бъдете спокойни вечер.

Ползвайте билкови възглавнички за сън.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *