Как да се храним, ако имаме язва

Храната на болните от язва трябва да е доста щадяща

Язватае едно от заболяванията, които се повлияват чудесно от спазването на подходяща диета. Най-важното за страдащите от язва е да намалят до минимум консумацията на дразнещи стомашната лигавица храни и напитки. Такива са бобът, лещата, грахът, зелето и др. зеленчуци

Храната е много важна за лечение на язва

и плодове, богати на целулоза. Дразнещо действие върху стомашната лигавица упражняват и силни подправки, като черен пипер, чесън, хрян, горчица, черен пипер и др. Особено неблагоприятно въздействие върху стомаха имат кафето и газираните напитки, тъй като те стимулират отделянето на стомашни и жлъчни киселини. Прекаляването с алкохола също се отразява неблагоприятно на хората с язва. Много важно за тях е храните и напитките, които консумират, да не бъдат нито прекалено топли, нито много студени.
От всичко казано дотук се налага изводът, че храната на болните от язва трябва да бъде механически, химически и термично щадяща и трябва да бъде разделена на 5-6 порции за деня (малкото количество храна дразни по-слабо стомашната лигавица)
Много полезни за хората с язва са слизестите ястия от ориз, от жито, от овесени ядки и др. Съдържащите се в тях слузни вещества предпазват стомашната лигавица от дразнещото действие на стомашните и на жлъчните киселини. Тяхното действие до голяма степен се неутрализира от пиенето на минерална вода с алкален характер – от Горна баня или от Хисаря например.
Особено полезни за хората с язва са прясно изцедените сокове от моркови и от бяло зеле. Те са богати на витамин А и витамин У, а тези витамини играят твърде съществена роля за поддържането в нормално състояние на кожата и на лигавиците. За да има ефект от лечението на язвата с минерална вода или с сокове, е препоръчително от тях да се приемат по 200-300 мл. Половин час преди основните хранения.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *