Как трябва да се храните при гастрит

При гастрит е необходимо да си създадете специален режим на хранене, за да не провокирате допълнително дразнене на лигавицата на стомаха

Ако страдате от гастрит, стомашната ви лигавица е възпалена и се изпитва болка, парене и дискомфорт, особено ако хапнете някои по-мазни, пикантни и дразнещи стомаха храни.

гастрит

При гастрит е необходимо да си създадете специален режим на хранене

Сигурно повече от половината от човечеството страда от тази социална болест, за която са виновни стресът, нездравословното хранене, индустриалната храна и нервният начин на живот.

От зеленчуците подберете домати, кисело зело, ряпа, зеленолистни зеленчуци, спанак, моркови, броколи, тиква, лук, чесън, боб, патладжан. Те също са много богати на антиоксиданти.

Други храни богати на антиоксиданти, които помагат при гастрит, са черен дроб, мляко, соя, жито и житни растения, пшеница, кълнове.

гастрит

При гастрит е необходимо да си създадете специален режим на хранене

Освен това включете в менюто си полезни растителни масла, бадеми, фъстъци, какао, зелен чай, мед, орехи.

Има храни, които намаляват киселинността на стомаха. Например хапването на един банан може много да успокои киселините в стомаха. Такива са бананите Към тях на първо място спада киселото мляко. За него се знае, че неутрализира газовете и киселините. Затова, ако почувствате парене и киселини, хапнете няколко лъжици кисело мляко.

Стомашните киселини се тушират също така от сокове от моркови, цвекло, спанак и краставици. Те неутрализират паренето в стомаха.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *