Красивото цвете каланхое – отличен домашен доктор и съперник на Алое Вера, неизвестни рецепти

Каланхое – неизвестни рецепти, лечебно действие, отглеждане, безопасно приложение при грип, ангина, гинекологични заболявания, стомашни проблеми и други

Съдържание на статията: ♣ Биохимичен състав на каланхое. ♣ Лечебни свойства. ♣ Рани и язви. ♣ Гнойна инфекция. ♣ Изгаряния и измръзвания. ♣ Болести на устната кухина. ♣ Уши, нос, гърло. ♣ Очни заболявания. ♣ Гинекологични заболявания: ♣ раничка на шийката на матката, възпаление на яйчниците, ендоцервицит, разранени гърди от кърмене. ♣ Стомашно-чревни заболявания: гастрит, ентерит, колит, язва, киселини. ♣ Кожни заболявания: краста, циреи, обриви, екзема, брадавици. ♣ Разширени вени и трофични язви. ♣ Козметика: почистване на лицето, против бръчки, акне, тъмни кръгове под очите, грижа за шията и деколтето, за  ръцете. ♣ Бенки, пигментни петна, лунички. ♣ Как да си приготвим сами: ♣ Сок от каланхое. ♣ Мехлем от каланхое. ♣ Воден извлек. ♣ Медицинско приложение. ♣ Хрема, синузит. ♣ Кои видове каланхое са добри за лечение. ♣ Безопасно ли е? ♣ Токсично ли е? ♣ Всички рецепти. ♣ Псориазис, умствена, физическа, пролетна умора. ♣ Възпалени клепачи. ♣ Възпалени венци. ♣ Конюнктивит. ♣ Ангина. ♣ Грип. ♣ Туберкулоза. ♣ Мастит. ♣ Отглеждане.

Биохимичен състав на каланхое.

В естествени условия, красивото каланхое се среща често в тропическите райони на Африка, Южна и Югоизточна Азия и Южна Америка. То се отглежда в много страни и у нас главно като декоративно растение по тераси, первази и дворове. Научното му название е Kalanchoe. То се отнася към семейство Дебелецови с латинско име Crassulaceae или както е известно още и с името Orpine и е от род растения, наброяващи над 200 различни сукулентни растения. Известно е и с името бриофилум (Bryophyllum), но то е старото му име, което вече не се използва.

Красивото цвете каланхое е същинско природно чудо

Красивото цвете каланхое е същинско природно чудо

Всички растения от неговата ботаническа общност са със сочни стъбла и месести листа. Нищо чудно, че латинското име на семейството идва от думата crassus – мазнини. Това прекрасно семейство притежава такива известни лекарствени растения като Rhodiola Rosea (Златен Корен) и разнообразие от каменни култури (stonecrops). От рода на каланхое има не много растения – наброява около 200 вида. Но въпреки неговата относителна малочисленост на представителите на този тип предлагат такъв богат избор от свойства и затова просто е невъзможно да се устои и да не си вземе човек това уникално растение у дома.

Биохимичния състав на зелената маса на каланхое, съвсем не е напълно изучен. Учените все още има над какво да поработят, например да обяснят лечебния ефект върху човешкото тяло на сока от растението.

Сочните листа и стъбла съдържат до 94% вода. Неговият сок съдържа: флавоноиди (жеалин, кверцетин, кемпферол); органични киселини (ябълчена, оцетна, лимонена, оксалова); танини; полизахариди; някои ензими (като дехидрогеназа, карбоксилаза, а също и ябълчената и оксаловата киселини са към тях); витамини С, Р и други; минерали, микро и макро елементи: алуминий, желязо, магнезий, калций, мед, силиций и манган.

Биологичната активност на сока от Каланхое се дължи главно на уникалния състав от химични съединения.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Флавоноидните гликозиди имат P-витаминна дейност. Това означава, че те са в състояние да упражняват върху организма бактерицидно и жлъчегонно действие и да помагат за отделянето на токсични и радиоактивни вещества.

Танините (дъбилни вещества) придават на растението стягащи, антибактериални, противовъзпалителни и кръвоспиращи свойства.

Биохимичен състав на лековитото цвете каланхое.

Биохимичен състав на лековитото цвете каланхое.

Ензимите – необходими участници в метаболизма, които играят ролята на катализатори в него. Витамин С участва също в регулирането на обменните процеси на клетъчно ниво, по-специално окислителните процеси и повишава резистентността към инфекция. Витамин Р (рутин) укрепва стените на кръвоносните съдове.

Каланхое бехаренсис – Kalanchoe Beharensis

Каланхое бехаренсис – Kalanchoe Beharensis

Лечебни свойства.

Красивото каланхое притежава един куп лечебни свойства, много, от които дори едва ли са известни. Имената дадени му в миналото от древните лечители – цвете на живота, домашен доктор, стаен женшен и дори хирургът без нож са напълно отговарящи на неговите лечебни свойства. То е с ниска токсичност, почти без противопоказания и не дразни лигавицата и кожата.

Два от неговите видове пината и дегремонтиана са сред най-познатите. Те освен, че се ползват като стайно растение, са и истинска лечебно средство, едно съкровище в нашата природна аптека. Цветето ще излекува болежките ви и не само тях, то ще ви радва с неговите красиви цветове. Използва се неговият свеж сок, намиращ се естествено в стъблото и листата му.

Хората бързо са забелязали изключителната способност на растението за лекуване на рани и намаляване на възпалението, за настинка, помага за лечението на настинки, служи като превантивна мярка, когато има грипна епидемия. Прясно пюре листа от каланхое спира кървенето от раните, бързо облекчава остра болка, дори зъбобол, лечение на гнойно възпаление на подуванията под ноктите и мастит; добре лекува рани, измръзване, изгаряния, фистули. Сок от каланхое у дома успешно лекува кожни обриви и дори екзема. В козметологията се използва сок от каланхое срещу акне и петна от пигментация по лицето.

Каланхое блосфелдиана – Kalanchoe Blossfeldiana

Каланхое блосфелдиана – Kalanchoe Blossfeldiana

Производителите не лекарства са започнали да обменят опит, включително да събират информация и от медиите. В началото на 60-те години от уникално растение-лечител се интересуват учени и са провели научни изследвания и в медицински заведения. На цветето каланхое е обърнато внимание като източник на нови лекарства. Лабораторните изследвания и клиничните проучвания са потвърдили чудотворните свойства на растението. Освен това, в резултат на многобройни експерименти е установена неговата пълна безвредност.

От 1966 г., сокове и мехлеми базирани на сока от каланхое са били включени в държавния регистър на лекарства, и за първи път билката се използва само като външен агент за дългосрочно лечение на рани, язви, фистули, изгаряния.

Един от видовете е пересто каланхое. От сочните му и месести листа и стъбла се получава сок, след това той се подлага на специална обработка. Поради големия брой на биологично активни вещества в сока на каланхое, цветето има много полезни свойства. Едно от свойствата му е да лекува разширени вени. То не само действа успокояващо на болката, снема отока, и освен това прави нещо непостижимо с други лекове – отстранява грозния вид от капилярите по краката, което е голям кошмар за дамите.

Рани и язви.

Изплакнете раната или язвата с 1-2 мл сок от каланхое с помощта на спринцовка, през игла с малък диаметър. След това, на повърхността на повредената област се прилага 4-5 слоя марля, напоена с гъст сок. Изрязва се салфетка или марля и се прилага така, че да се повтаря контури и размери на раната. Кожата около повредената област следва да се третира предварително с алкохол или топъл воден разтвор на фурацилин.

Ако раната е гнойна, към сока се добавя антибиотик – което вашият лекар трябва да ви обясни как да го направите. Ако се появява парене, природният лек е необходимо да се разрежда с равно количество от 0,5-1% -ен разтвор на новокаин. Два пъти на ден превръзката е необходимо отново да се овлажнява със сока на растението. Ако лечението на рани е за пациент с диабет, към сока се препоръчва добавянето на инсулин. Курсът на лечение обикновено продължава 25-30 дни.

Каланхое томентоса – Kalanchoe Tomentosa

Каланхое томентоса – Kalanchoe Tomentosa

Гнойна инфекция.

С различни форми на възпалителни процеси (ожулвания, панарициум, целулит, абсцеси, инфектирани рани) мехлеми с каланхое се използват с масло от кантарион. Лечението се извършва, както следва: инфектираната рана, след откриването на гноен фокус се превързва с масло от жълт кантарион. Това се прави, докато възпалението стихне и започне някакво подобрение.

След това се маже мястото с мехлем от каланхое с направената вече превръзка с него. Маслото от жълт кантарион масло е мощен антибактериален агент, а мехлемът от каланхое стимулира процеса на зарастване на тъканите. Този метод позволява да се намали наполовина времето за лечение и гарантира успех. При лечение на обширни области на кожата, които са ерозирали се прилага мехлем от каланхое с фуразолидон.

Изгаряния и измръзвания.

Сок от каланхое е подходящ за лечение на тези състояния, а също и за други кожни лезии: към болезнената зона се прилагат 2-3 капки сок. Курсът на лечение трае 5-6 дни.

Каланхое диагремонтиана – Kalanchoe Daigremontiana

Каланхое диагремонтиана – Kalanchoe Daigremontiana

Болести на устната кухина.

За тях отново сокът от каланхое намира приложение. Той е широко използван при лечението на възпалителни процеси на устната кухина – гингивит, периодонтит, стоматит. Направете някое приложение върху лигавицата и венците, или аерозолно вдишване. Лесно е да се правят такива процедури и у дома. Приложенията се извършват 3-4 пъти дневно, препоръчително за 20 минути.

При лечението на периодонтит по този начин постепенно намалява кървенето на венците, а сърбежът изчезва и за 10-12 дни се прекратява гноясването. До края на лечението гингивалните папили стават гъсти и венците придобиват естествения си цвят – бледо розово.

Уши, нос, гърло.

Отоларинголозите препоръчват сок от каланхое за изчистването на носа как профилактично средство в периода на епидемиите от грип, при настинка и синузит. Този препарат помага за такива хронични заболявания като възпаление на сливиците, възпаление на средното ухо, болки в гърлото.

При хроничен тонзилит се назначава електрофореза със сок от каланхое върху подчелюстната област за един ден.

В случай на повреда на тъпанчето, възпаление на средното ухо се слага сок в ухото или марлени тампони напоени с тинктура от каланхое.

За профилактика и лечебна терапия на синузит и за всяко възпалително заболяване на назофаринкса се разрежда сок с вода с 1:5 съотношение и 2 капки се капват във всяка ноздра от 2 до 5 пъти за деня. Същият разтвор се препоръчва за изплакване на гърлото и устата с ангина, ларингит и възпаление на сливиците.

Цветето каланхое си е заслужило имената дадени му в миналото от древните лечители – цвете на живота, домашен доктор, стаен женшен и дори хирургът без нож

Цветето каланхое си е заслужило имената дадени му в миналото от древните лечители – цвете на живота, домашен доктор, стаен женшен и дори хирургът без нож

Очни заболявания.

Офталмолози използват също сок от каланхое с доста широко приложение: при лечение на изгаряния и наранявания на очите, кератит (възпаление на роговицата), ерозии в роговицата (повърхностни язви на роговицата), както и за борба с дегенеративни промени в елементите на окото.

Методът на лечение обикновено е както следва: в конюнктивалния сак се капва сок от каланхое. Той може да се използва неразреден или разреден с предложените 1:1 с известния изотоничен разтвор на натриев хлорид, а може и с 0,5% разтвор на новокаин. Провеждането на процедурата можете и сами да я извършите, но само с рецепта от офталмолог и под негов контрол!

Гинекологични заболявания: раничка на шийката на матката, възпаление на яйчниците, ендоцервицит, разранени гърди от кърмене.

В акушеро-гинекологичната практика каланхое се използва успешно и достатъчно широко. Със сокове и мазила се третират перинеална рана, цервикална ерозия, фрактури при раждане, ендоцервицитус (endocervicitis – възпаление на лигавицата на цервикалния канал на матката).

Лечението на перинеалните рани е същото, както в хирургията и при лечението на рани. Как става лечението на ендоцервицит? На първо място се определят вида на инфекцията. В зависимост от вида на патогена, който причинява възпаление се предписват лекарства. Всяко едно неспецифично възпаление, или казано по друг начин – получено чрез неизвестна вирусна инфекция, е необходима хигиенна промивка (например инфузия на лайка и други противовъзпалителни и дезинфекционни билкови средства). Ако заболяването приема хронична форма, се прибягват до физическа терапия – например, да предпише електрофореза или терапия с лечебна кал. Каланхое при ендоцервицитус – директно лечение помага в борбата с възпалението, то ще възстанови засегнатите райони на лигавицата и косвено лечение – увеличава ефекта на физиотерапия.

При лечение на репродуктивните органи на дамите с възпалителни заболявания, на засегнатата област се прилагат 2-3 капки от леквоития сок от каланхое. Курсът на лечение обикновено продължава 5-6 дни.

Каланхое – също е незаменим помощник за кърмещите майки. В края на краищата, те често страдат от болезненото явление напукани зърна. Препарати със сок от каланхое ще са от полза да се освободите от дразненето на кожата в областта на гръдния кош и върху напуканите зърна. Той се прилага с пипета (2-3 капки на зърно) след всяко хранене на бебето.

Стомашно-чревни заболявания: гастрит, ентерит, колит, язва, киселини.

Коментираното каланхое помага на почти всички заболявания на храносмилателната система. Продуктите се използват за възпалителни процеси в червата и стомаха – гастрит, ентерит, колит, язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника. Те имат комбиниран ефект върху болния орган: облекчаване на възпаления на стомаха и червата, стимулира процесите на регенерация (възстановяване) на епителните тъкани. Тъй като обхвата на стомашно-чревните заболявания е много широк, дозирането и методите при използване на препарати с каланхое за всеки случай се определя от лекар.

Ако се появят киселини в стомаха, което често се среща при заболяванията на стомаха, за да се помогне се прилага следното: препоръчва се да се яде един малък лист каланхое. Обикновено ефектът настъпва в рамките на няколко минути.

Кожни заболявания: краста, циреи, обриви, екзема, брадавици.

Каланхое е едно от няколкото лечебни растения, които са ефективни при заразни кожни болести – Еризипел. Тя е възпаление на кожата и подкожната тъкан, причинено от микроби като стрептококи. Към лечението с антибиотици и каланхое включва цялостната схема на лечение, като мехлем. В допълнение, 2-3 пъти обикновено за деня се намазват възпалените места със сок от пресни листа от растението.

Сок от каланхое също е предписано при кървене от рани, с ожулвания, кожни обриви и екзема. Процедурата е същата – прилагането на 2-3 капки върху засегнатата област; за ожулвания – за самото място и околното пространство; прави се 2 пъти през деня. Курсът на лечение обикновено продължава 5-7 дни. Разбира се, може да се използва успешно и от аптеките лекарства с каланхое, предназначени за използване на открито.

Брадавиците са заболяване на кожата, причинено от вирус и е трудно за лечение. В борбата срещу тях може да помогне и красивото каланхое. За тази цел, до местата на тяхното възникване се прилага превръзка от пюре с пресни листа. Смяната на превръзката трябва да бъде 2 пъти на ден. Ако седмичният курс на лечение не е достатъчен, може да се удължи.

Разширени вени и трофични язви.

Срещу разширени вени – варици (подутини), се налага марля със сок от каланхое. Продължителност на лечението – 30-40 минути.

Когато имате болка в краката и сте получили синя мрежа от малки вени може да се опита друг метод на лечение. В бутилка от половин литър се пълни до половината с нарязани листа от каланхое и се залива до върха с водка или 70% алкохол. Препаратът се отстранява на тъмно място в продължение на седмица. Тази бутилка се разклаща периодично.

Лековитото каланхое е вълшебно цвете, което може да лекува много болести

Лековитото каланхое е вълшебно цвете, което може да лекува много болести

Когато инфузията е готова, можете да започнете лечението. Вечер по краката се втрива тинктура, като се премества към коленете и по-горе. Болките в краката преминават доста бързо, но за значително подобряване на козметичния ефект трябва още известно време и затова трябва да има търпение. Препоръчително е процедурата да се повтаря на всеки 4 месеца последователно.

Козметика: почистване на лицето, против бръчки, акне, тъмни кръгове под очите, грижа за шията и деколтето, за ръцете.

За прочистване на лицето – след отстраняване на кожата от листото на каланхое, намажете лицето си с него. Помогнете на лечебните сокове да се втрият в кожата с помощта на пръстите. Следва прилагане на обичайната процедура с подхранващ крем. Още след първото третиране ще почувствате по-тонизиращото действие на този прост инструмент: кожата значително posvezheet. Между впрочем на базата на каланхое се произвеждат и козметични средства. Кремът „каланхое“ съдържа 15% растителен сок и е предназначен за ползване срещу стареенето на кожата и предотвратяването му.

При склонност на кожата да почервенява и при разширени капиляри помага следната процедура. Сутринта или вечерта почистете кожата си на лицето и шията и я намажете със сок или парче от отлежало в тъмно и хладно място лист каланхое. Предварително е необходимо да се отстрани външната обвивка или да я нарани. Листото са втрива с пръстите за 1-2 минути в кожата на лицето, а след това намажете влажната кожа с подхранващ крем.

След първата процедура може да се чувства парене или изтръпване, но за 3-та процедура то ще премине. Процедурата се извършва 10-12 пъти на ден или два. Също така, ако желаете може да нанесете преди подхранващия крем 8-10 капки сок от прясно нарязан лист каланхое и да го втриете с пръстите си върху лицето и шията.

Срещу бръчки можете да използвате една рецепта за тонизиращ лосион. Пригответе: чаена лъжичка пчелен мед и разреден сок от каланхое (30 мл сок в 120 мл вряла вода). Смесете ги и избършете лицето непосредствено след измиване. Това е отличен препарат, който подхранва и овлажнява кожата и помага да се поддържа нейната твърдост и еластичност.

При акне: 2 супени лъжици ситно нарязани листа от каланхое се слагат в чаша завряла вода и се оставя за 2 часа. Следва прецеждане. С полученият лосион избършете лицето след всяко измиване. Той премахва излишната мазнина, тонизира, стяга порите.

За тъмните кръгове на кожата под очите се подхожда по подобен начин, както за разширени капиляри. Намажете кожата си с листа от каланхое, от които се отстранява кожата. Освен това, можете преди да си легнете да си намажете кожата под очите с памучен тампон, напоен със сок.

Грижа за шията и деколтето: 1 супена лъжица сок от каланхое се смесва с 2 супени лъжици гъста сметана или крем. Нанесете получената смес върху кожата и задръжте за 10 минути по-късно да се изплакне с топла вода. Има и друг начин да се грижете за най-чувствителните зони – всеки ден избърсвайте кожата на шията и деколтето със същия сок.

За да запазите кожата на ръцете си млада смесете няколко пресен сок от каланхое в крем за ръце и го нанесете с дебел слой върху тях и си сложете памучни ръкавици. Процедурата е най-подходящо да се извършва през нощта. Сокът също помага да се подобри състоянието и на ноктите. Преди да бъдат поставени ръкавиците, увийте около всеки нокът парчета марля, напоени със сок от каланхое.

Бенки, пигментни петна, лунички.

При пигментни петна и лунички се препоръчва да се прилага върху местата с пигментация върху кожата листа от каланхое с предварително наранена повърхност. Ефектът е постепенен, след продължителна редовна употреба. Трябва да се помни, само че никакви избелващи и ексфолиращи средства не е редно да се прилагат около очите и не правете такива процедури точно преди да излезете.

Сок от каланхоe

Сок от каланхоe

Как да си приготвим сами: Сок от каланхое.

Той се прави от пресните листа и зелените части на стъблата от вида пересто каланхое (Kalanchoe pinnatum). Тази прясно зелена маса се измива под течаща вода и се съхранява при температура от 5-10 ° С на тъмно място за около 7 дни. Пулверизира са, за да се получи хомогенна течна маса, от която прясно изцеденият сок се запазва при 4-10 ° С, по-нататък се подлага на филтриране и стерилизация, и се консервира с алкохол до 20%, разпределен във флакони или ампули.

Готовият сок – е бистър или леко опалесциращ жълта течност с оранжев оттенък и ароматна миризма. Той съдържа малко твърди вещества, които се разграждат лесно чрез разклащане.

Сокът от каланхое е с локално противовъзпалително действие, помага за очистване на раните при некротична (мъртва тъкан), стимулира оздравяването.

Нанесете този природен продукт локално за лечение на венозни язви (бавно-заздравяващи кожни дефекти), незарастващи рани, изгаряния, рани от залежаване, напукани зърна при кърмачки, афтозен стоматит, гингивит и така нататък.

Лекарството се понася добре. В случай на усещане за парене в раната, добре е да го разредите с равно количество от 1-2% разтвор на новокаин.

Мехлем от каланхое.

Мехлемът подобно на сока от каланхое, също съдържа фуразолидон, прокаин, и мазилната основа е безводен ланолин. Използва се след хирургическа обработка на повърхността на раната, се намазва един път дневно с тънък слой крем или се прилага марля, напоена с лекарството, и раната се превърза. За подтискане на инфекциите се комбинира с мехлем антисептик или антимикробна терапия, ако е необходимо. Курсът на лечение с мехлема е 10-15 дни.

Воден извлек.

Смелете листа от каланхое и ги смесете с вода 1:5. Оставете ги да киснат за един час и прецедете. Сложете ги на котлона и ги варете 2-3 минути. Следва да прецедите течността и е готова. Водният извлек трябва да стои на студено място.

Медицинско приложение.

Домашно произведените препарати каланхое са в две форми – на сок и като мехлем. Те принадлежат към групата дерматотропни фармакологични вещества. Те имат антисептични и дезинфекционни свойства.

В допълнение, препарати на базата на нашето коланхое са биогенен стимулант. Те действат пряко на местния причинител за заболяването, те активират имунната система като цяло, неспецифично увеличават неговата устойчивост на различни заболявания.

Хрема, синузит.

При хрема и синузит, може да се капят капки в носа 3 пъти за един ден. За профилактика и лечебна терапия на синузит и за всяко възпалително заболяване на назофаринкса, сокът се разрежда с вода 1:5 и по 2 капки се слагат във всяка ноздра от 2 до 5 пъти през целия ден. Същото приложение се препоръчва за изплакване на гърлото и устата при ангина, ларингит и възпаление на сливиците.

Каланхоe перести – Kalanchoe Peresti

Каланхоe перести – Kalanchoe Peresti

Кои видове каланхое са добри за лечение.

За лечебно растение се смята вида пересто – каланхое перести или както се изписва научното му наименование Kalanchoe pinnata. То е одобрено за медицински цели, а за домашно ползване отдавна намира приложение каланхое Degremona.

Безопасно ли е?

Трябва да се отбележи един интересен и важен детайл. Всички засегнати лечебни ползи са само за вида каланхое перести, който е одобрен за ползване за здравни нужди. Каланхое перести тя получи статут на лечебно растение и се използва за производството на продукти, продавани в аптеката каланхое. Това е важно, защото в съзнанието на повечето хора каланхое – е, преди всичко, каланхое Degremona., което е проучено фармакологично много по-малко.

Каланхое Дегремона – Kalanchoe Degremona

Каланхое Дегремона – Kalanchoe Degremona

Родителите трябва да знаят, че за каланхое Degremona няма научни доказателства за неговата безопасност за децата. Приемането на каланхое перести е по-безопасно за разлика от другите, които се считат за опасни и трябва да се пазят от деца и животни.

Токсично ли е?

Не се среща проучване, което споменава за темата за отравянето на хора с каланхое. Информацията за токсичността на каланхое до голяма степен е извлечена от наблюдението на фатално отравяне при едрия рогат добитък от яденето на растенията в периода на цъфтежа. Смъртните случаи са свързани с видовете Kalanchoe tubiflorum, Kalanchoe daigremontianum,  Kalanchoe tubiflorum, Kalanchoe pinnatum, Kalanchoe proliferum. Естеството на тези случаи са подобни на отравяне от сърдечни гликозиди, засягащи основно сърдечносъдовата система. В друго проучване е било установено, токсичността за видовете Kalanchoe daigremontiana, Kalanchoe tubiflora и Bryophyllum fedtschenkoi при пилета.

Всички рецепти.

Освен рецептите описани по-горе, тук ще намерите още от приложенията на каланхое.

При настинка: изстискайте сока от един лист и капнете в носа си по 1-2 капки веднъж или два пъти на ден.

При бъбречни възпаления и стомашно-чревния тракт се пие 1 ч.л. сок три пъти на ден.

Цветето каланхое има лечебни свойства, дори и за хора, които сутрин изпитват пристъпи на лошо настроение и не могат да си гледат работата нормално. Ароматните ухания на растението ще помогнат за повишаване на вашата жизненост. Достатъчно е да седите около лековитото каланхое половин час, и вие ще се чувствате прилив на сили. Поставянето на растенията може да е навсякъде из дома, във всяка стая. То винаги ще Ви действа положително. В спалнята, растението ще ви предостави сънища без кошмари и за прочистване на въздуха от вредните микроби. Не без причина то се нарича домашен доктор.

Ако имате ерозия на маточната шийка (в началния етап) – 10-15 приложения със сок, и ерозията ще се забави.

Когато страдате от авитаминоза и загуба на сила: Хапвайте по чаена лъжичка от растението дневно или го добавете към салати.

При възпаление на ушите – по 1-2 капки от коментирания сок в засегнатото ухо 3-4 пъти дневно.

Каланхое мармората – Kalanchoe Marmorata

Каланхое мармората – Kalanchoe Marmorata

Псориазис.

За псориазис, натрошени листа от каланхое се привързват към засегнатите от болестта област от кожата.

Умствена, физическа, пролетна умора.

При тези състояния на умора да се дъвчи и поглъща пресен лист. След 15-20 минути тялото се възстановява, възвръща се работоспособността.

Възпалени клепачи.

При възпаление на клепачите капнете 1-2 капки сок в тях, 3-4 пъти за цял ден.

Възпалени венци.

При възпаление на венците и устата, жабурете с прецеден сок в устата и изплакнете.

Конюнктивит.

Ако имате блефарит, конюнктивит, възпаление на гърлото, тонзилит, стоматит: 2 супени лъжици натрошен листа се слагат в чаша завряла вода и се вари на огъня, препоръчително за 2-3 минути, след това оставете да се охлади, следва прецеждане на отварата. Промийте очите си трикратно за ден и правете гаргара.

Ангина.

За лечение и предпазване от ангина и за всяко възпалително заболяване на назофаринкса се препоръчва да се разрежда сок с вода 1:5 и да се изплаква устата и гърлото при ангина, ларингит и възпаление на сливиците.

Грип.

При грип, възпаление на гърлото, настинка, също може да използвате листата на каланхое като дъвчете един лист в устата. Няколко от тези процедури – и болезнените симптоми отсталбват.

Туберкулоза.

И за тази опасна болест лечебното каланхое намира приложение. При туберкулоза се ползва по 1 ч.л. сок, разреден с вода 1:2, само два пъти дневно след хранене.

Мастит.

Ако страдате от мастит намазвайте със сок 2-3 пъти зоната около зърната и правете компреси с него 3 пъти на ден върху подутите гърди. В резултат температурата отпада и всичко минава.

Отглеждане.

Цветето каланхое понася пряка слънчева светлина и може да го отглеждате на открито, на тераси и до прозорци. Препоръчителната температура е през лятото – в диапазона 18-28 ° С, а за следващия важен сезон зимата – не под 10-12 ° C, преп0оръчително – при 16-18 ° C.

Красивото цвете каланхое – отличен домашен доктор и съперник на Алое Вера, неизвестни рецепти

Красивото цвете каланхое – отличен домашен доктор и съперник на Алое Вера, неизвестни рецепти

Поливането през пролетта и лятото е умерено или изобилно, в зависимост от температурата и слънчевата светлина. От есента започвате да намалявате водата при поливането, а през зимата се полива внимателно.

По отношение на влажността растението безопасно понася сухия въздух на апартаментите.

Торене: лятно време един два пъти в седмицата се тори с органичен тор. През есента може да се повтори.

Подрязване: Прави се след цъфтежа на каланхое, стъблата се подрязват леко, за да бъдат растенията спретнати и да имат декоративен вид.

Период на почивка: слабо изразен. През зимата, растението се препоръчва да се запази при 16-18 ° C.

Пресаждането се прави както е необходимо.

Размножаване: чрез стволови и листни резници, деца (тези видове, в които те са налични) и семена.

Засаждането става в плодородна почва, субстрат, примесена с пясък. В миналото немският поет Гьоте е описал цветето и е останал удивен от неговата активност за размножаване и затова то е наречено ”цвете на Гьоте”.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *