Калиев перманганат – чудодейно вещество с много приложения

Вижте какви приложение има чудодейният калиев перманганат за много наши здравословни проблеми, в бита и в земеделието за обработка на почвата и на семената

Съдържание на статията: Калиев перманганат. Калиев перманганат действие. Калиев перманганат приложение. Калиев перманганат хемороиди. Калиев перманганат за бяло течение. Калиев перманганат гъбички. Лечение на кокоши трън с калиев перманганат. Обеззаразяване на семена с калиев перманганат.

Калиев перманганат.

За едно терапевтично лекарство се казва, че претендира да бъде сред редиците на средствата от народната медицина. Научното ми название е калиев перманганат ( на латински Potassium permanganate) и има следната молекулна формула: KMnO4.  На външен вид съединението представлява  черни иглообразни кристали, които при разтваряне във вода се получава ярковиолетов разтвор. След изпаряване на разтвора се получават виолетовочерни лъскави кристали с призматични форми. Той не е за вътрешно използване, защото е много отровен и има свойството на силен окислител, с което се свързват всичките му приложения.

Разтвори на калиев перманганат с различна концентрация.

Разтвори на калиев перманганат с различна концентрация.

Калиевият перманганат е добре да се намира във всяка домашна аптечка, с него е по-добре да се запасите с едно шишенце, тъй като често може да притрябва особено на младите родители, които имат опит да го използват. Препоръчва се без него да не тръгва нито ловец – в близката гора или турист в планината или дори до градината. Той става за измиване на раната, дезинфекциране на вода от замърсени източници, на това и на други неща е способен калиевият перманганат. И понеже е необходим в случай на отравяне! За дезинфекция обикновено се слагат по 2-3 зрънца от съединението и се разреждат в литър вода. Ако се превиши концентрацията му може да се получи изгаряне.

В същото време обикновено, на пръв поглед, той има изключителни възможности. Свойствата му могат да бъдат проучени чрез изучаване на съответната литература, в която има много документиран един интересен факт. Полезният калиев перманганат помага при такива заболявания и в такива ситуации, за които е трудно да си представите! Например съединението спасява от ухапване от змии и скорпиони и е известен като първи лек срещу измръзване и изгаряния, и много предприемчиви дами го използват като епилатор. Невероятните възможности на неговите полезни действия до голяма степен се дължат на свойството му на силен окислител и на антимикробните му свойства.

Въпреки това, трябва да се помни, че в твърда форма (под формата на кристали) той може да бъде опасен в концентриран разтвор на калиев перманганат, ако настъпи отравяне с изгаряния на устата, хранопровода и стомаха. Затова внимавайте къде го съхранявате, за да сте сигурни, че е опазен от достъпа на децата.

4 kaliev permanganat svoystva

Калиев перманганат действие.

Антисептик. В случай на контакт на калиев перманганат с органични вещества се получава атомарен кислород. Окис, който се образува в продуктите за намаляване на образуването на комплекси с протеини – албуминати. Поради това съединението в малки концентрации има стягащи свойства, а в концентрирани разтвори решения притежава дъбилно, дразнещо и други действия.

Той е ефективен при лечение на язви и изгаряния и има дезодориращи свойства. Калиевият перманганат има способността да неутрализират някои отрови, и това свойство често се използва в случаите, за стомашна промивка при хранително отравяне и отравяне с неизвестни вещества.

При поглъщане, той може да предизвика развитие на метхемоглобинемия (хематологични ефекти). Затова трябва да се внимава с употребата му и да се противодейства с промивка на стомаха с активен въглен, както казахме по-горе.

Инструкции за употреба.

Заслужава си да отбележим, че калиевият перманганат в някои страни като Русия например вече не се продава в така свободно както преди. Преди малко повече от година там, той е изтеглен от обръщение. Причината е, че намира приложение с други химични вещества да бъде основа за синтез на наркотици и експлозиви. Затова в Русия калиев перманганат може да се получи само с рецепта.

Той се съхранява като кафяв прах, който следва да се се разтваря в топла вода, докато стане светло розова на цвят. Ако цветът е станал ярко оцветени, че трябва да се добави повече вода. Кристалите също трябва да са напълно разтворени. В противен случай, калиев перманганат може да причини изгаряния на лигавиците.

Ако разтворът остава, може да се съхранява. Срокът му на годност е не повече от шест месеца. Винаги се съхранява на хладно и тъмно място.

Калиев перманганат приложение.

Калиев перманганат – универсална антисептик, който се използва в следните случаи:

Прилагане при отравяне. Засега това е най-добре познатият начин да се изведе отровата от организма. Достатъчно е да се пие чаша на разтвора, като стомахът започва да реагира на веществото с повръщане.

За лечение на гинекологични заболявания и пикочните пътища.

За лечение на ТОРС.

Антисептичен язви и рани в устата.

Антисептик за изгаряния. Разтворът се прилага по ръба на раната.

Защита на растенията (семена) от почвените паразити. Много градинари предпочитат да дезинфекцират земята преди засаждане на семена. Това дава възможност да се постигне по-богата реколта и да се избегнат вредители като колорадски бръмбар.

Дезинфекция на вода с калиев перманганат.

Дезинфекция на вода с калиев перманганат.

Къпане на бебета в разтвор на калиев перманганат. Според лекарите, това е полезно за децата, на които все още не е зараснала пъпната връв.

Всеки от горните методи са тествани повече от едно поколение. Лекарите често съветват своите пациенти, точно това означава. За разлика от новите лекарства, той може да Ви помогне в много случаи, отколкото продуктите на тясно насочена биологично развитие.

В допълнение към лекарственото му приложение той се използва и за други средства:

За определяне на перманганатната окисляемост в оценяването на качеството на водите по метода Кубел.

За измиване на съдове (алкален разтвор на калиев перманганат добре премахва мастните остатъци и други органични вещества).

В пиротехника (като силен окисляващ агент).

За предоставяне на изображения (разтвори на калиев перманганат с концентрация от 3 г / л).

Течност за ракетни двигатели (като пероксиден катализатор за разлагане на водород).

За гравиране на дърво.

За отстраняване на татуировки (този метод не напълно премахва татуировката, но и не оставя белези по тялото).

За производството на карбоксилни киселини от парафини.

За избелване на тъкани.

В Интернет можете да намерите видеото „перманган и бензин“, в което се препоръчва калиев перманганат да се добави към резервоара за гориво на колата за обогатяване на горивото с кислород.

Неутрализацията на синилна киселина (отрова) с калиев перманганат се извършва само в алкална среда. Калиевият перманганат е силен окислителен агент. Водният разтвор на калиев перманганат има силно дезинфекционен ефект и затова се използва широко в дерматологичната и хирургичната практика.

При първите признаци на гастрит и гастроентероколит, на първо място е необходимо да се промие стомахът, като се използва слаб (леко розов) разтвор на уникалния калиев перманганат. За промивка при възрастни и дори децата да използват сонда непременно достатъчно просто да се даде на пациент напитката приготвена с разтвор в количество от 0,5 – 2 литра, а след това се получава повръщане.

Когато се е получило отравяне, когато трябва възможно най-бързо да се предизвика повръщане, да се даде на жертвата питие с розов разтвор на обсъждания калиев перманганат, явяващ се също лекарствено средство, дезинфектант на стомашно-чревния агент.

Разтворът често се получава „на око“ и все пак основната препоръка е на 10 кристали в 1 литър вода, по-нататъшно решение на концентрацията му може да се регулира в зависимост от цвета му. Преди да се използват всички кристали, важно е да се разтварят във вода, защото по време на контакт с кожата или още по-опасно – с вътрешните органи, неразтворените кристали могат да причинят изгаряне.

Най-популярният разтвор при отравяне е на калиев перманганат. При получаване на първите симптоми, включително диария, на пациента се предлага разтвор с него, който стимулира прочистването на червата.

Калиевият перманганат за перорално приложение при отравяне е по инструкции в съотношение 2 кристалчета на чаша вода, разтвор за пиене. Благодарение на антисептичните си свойства, лекарството спира източника на инфекция в стомаха на болния.

Калиев перманганат – приложения в урологията и гинекологията.

Благодарение на антисептичните и антимикробни способности на разтвора на калиев перманганат, той се използва за лечение на бактериални и гъбични заболявания в гинекологията и урологията. Веществото има приложение при млечница със слаб разтвор е показан за ежедневни примивания на устата или където е болното място. В урологичните проблеми при мъжете, свързани с външни възпалителни процеси, се предписва промиване с разтвор на антисептичния калиев перманганат.

Когато вземате вана или го прилагате на лицето си, първо се уверете, че уникалният калиев перманганат е добре разтворен и че няма да попадне в очите.

Когато вземате вана или го прилагате на лицето си, първо се уверете, че уникалният калиев перманганат е добре разтворен и че няма да попадне в очите.

Когато се използва в урологията и гинекологията е важно да се спазват правилата на приготвянето на разтвора, за да се гарантира, че кристалите на калиев перманганат се разтворени напълно. В противен случай при контакт на кристалите с лигавицата, това може да доведе до още по-голямо раздразнение.

Калиев перманганат – противопоказания.

Не се препоръчва да се използва какъвто и да е разтвор на калиев перманганат, ако сте свръхчувствителни. Това се разбира лесно от наличието на странични ефекти – подуване, промяна в цвета на лигавицата, остра болка, когато се използва вътрешно, спазми и т.н. В присъствието на тези или на някакви други неприятни симптоми на съединението, приемът трябва да бъде спрян.

Благодарение на окислителните си свойства той е напълно несъвместим с използването на захар, въглища и други подобни вещества, лесно окислими. Важно е да се запазят кристалите на коментирания калиев перманганат далеч от лесно окисляващи се вещества, в противен случай при смесване и даже при контакт само, може да предизвика пожар или дори експлозия.

Лечение с калиев перманганат в народната медицина.

Лечението с калиев перманганат в народната медицина за премахване на болка, причинена от мазоли. За тази цел към розовия разтвор на калиев перманганат се добавя натриев хлорид и полученото се излива в леген, в който се спускат краката за 20 минути, след това не е нужно да се не избърсват. След известно време болката в мазолите ще премине. Няма начин за лечение с калиев перманганат във вид на силно концентриран разтвор (лилав цвят), тъй като това може да доведе до нараняване, получаване на изгаряния по кожата и лигавиците, отравяне.

Добър терапевтичен ефект при подсичане, включително за бебета, има той в хигиенната баня: водата трябва да бъде розова (силно разреден разтвор) и топла.

Когато има прекомерно изпотяване на долните крайници, неприятни миризми, гнойни мехури помага топла баня за краката със сол и калиев перманганат, след процедурите краката трябва да бъдат добре избърсани и се поръсват с талк.

Калиев перманганат се използва за лечение с промиване на открити рани, включително и с гной. При дерматит, характеризиращ се с появата на мехурчета, измийте кожата трябва с розов разтвор на чудодейния калиев перманганат.

При твърде дълги процедури, с които се задържа кожата, може да се образуват пурпурни петна и дори мехури, пълни с течност. В такива случаи засегнатата област е полезно да се намажи с 5-10% разтвор на калиев перманганат.

Калиев перманганат хемороиди.

Калиев перманганат – най-добрите рецепти.

Бани с калиев перманганат.

При тежки случаи на хемороиди може да се направи здравословна баня.

Задължително : 1 ч.л. сода за хляб, 1 супена лъжица растително масло, калиев перманганат, 3 литра вода.

Получаване. В топла вода да се излее толкова, калиев перманганат, за да се получи розов цвят, добавете содата, олиото и разтворът се излива във ваната.

Изпълнение. Вземете една баня за 20 мин за една нощ. Процедурата се извършва ежедневно за една седмица.

3 kaliev permanganat hemoroidi

В народната медицина, има рецепта за лечение на дизентерия с калиев перманганат.

Съставът на тази среда съдържа няколко кристалчета калиев перманганат с 0.5 л вода. Съветват да се повиши концентрацията на разтвора в зависимост от възрастта (за бебета – бледо розово и за възрастни – пурпурен разтвор).

Препоръчително е да се приеме този разтвор в комбинация с процедурите за клизма.

Трябва да се има предвид, че ако калиевият перманганат е в контакт с различни органични вещества може да стане взривоопасен. Поради това е необходимо да се запазят кристалите в чист стъклен съд със стъклена запушалка и разтворът – в колби с тъмно стъкло, тъй като под въздействието на слънчевата и дневната светлина, той лесно се разгражда.

При използване на разтвора често се получават упорити петна по кожата и дрехите. За да ги премахнете използвайте разтвор на кожата за измиване, който може да бъде амониев сулфид в концентрация от 1:5 и след това с гореща вода. Белите петна излизат с разтвор на оксалова киселина (1:9), 2-процента разтвор на солна киселина, оцет или лимонов сок….

Калиев перманганат за бяло течение.

За целта се правят промивки с калиев перманганат, които са един от популярните методи на лечение при бяло течение. Но все пак да се знае, че за влагалищните промивки има различни мнения, които са доста противоположни. Общо взето прието е макар и слаб разтвор от калиев перманганат да се прилага главно за външни промивки, и то, ако лекар ги препоръча. Влагалищните промивки с такъв разтвор трябва да бъдат изрично одобрени от АГ-специалист и да не са твърде много. С него наистина се получава унищожаване на причинителите на бяло течение. Но за съжаление в действителност се убиват и много полезни микроорганизми, които са от защитната микросреда на интимните места.

Калиев перманганат гъбички.

1 kaliev permanganat gabichki

Рецепта №1.

Лечение гъбички с калиев перманганат ефективно осъществява под формата на баня в която се потапят заболелите нокти за 15-20 минути. Антисептичното действие на активната съставка се увеличава от въздействието на топлата вода, която допринася за омекотяване на нокътя и подобрява неговата пропускливост на лекарството.

Препоръчва се този лесен начин, за да се защитите от гъбички по краката, сърбеж, пукнатини и неприятна миризма. Това е метод, който лекува гъбички по краката и ноктите, облекчава сърбежа и лющенето, елиминира миризмата и изпотяването, лекува пукнатини по петите. Много читатели са потвърдили, че той успешно е бил използван от тях.

За да се подготви една баня с 2 литра вода с температура от 40-50 градуса се добавя калиев перманганат няколко щипки във водата и се разбърква до получаване на характерен розов цвят. Освен това в приготвения разтвор се потапят ноктите за определено време (20 минути). Ако след започването на процедурата, се появят болки във ваната или  в легена, което от тях използвате, трябва да добавите повече чиста вода, за да се намали дозата на калиевият перманганат.

Твърде силен разтвор може да предизвика алергични реакции и възпаление на кожата на краката или ръцете.

В края на процедурата отрийте нозете се със суха и чиста кърпа и веднага ги обработете с помощта на пили за нокти и нокторезачка. Трябва да се намали колкото е възможно повече от засегнатата част на нокътя, но така че да не вреди на кожата и да не помага на инфекцията. Следва в чистата нокътна плочка да се прилага противогъбичен крем, направен от лекуващия лекар. Тези процедури правете всеки ден, или през ден до изчезване на видимите симптоми на гъбичките на ноктите.

Рецепта №2.

Калиев перманганат при акне, рани и други болести на кожата.

Калиев перманганат при акне, рани и други болести на кожата.

Потопете краката в слаб разтвор на калиев перманганат, както е описано в рецепта №1. След това трябва да се вземат в равни пропорции алкохол и прополис и да се приготви паста от тези компоненти. Готовата смес внимателно се разстила над повърхността на нокътя на пациента и се закрепва с лепило.

Тази процедура се извършва най-добре през нощта. На сутринта махнете превръзката и се обработват омекотените нокти с ножици, и след това нанесете крем или лак за нокти за гъбички на ноктите.

Вместо суспензия на базата на прополис и алкохол може да се използва пресен чесън. Предварително трябва да е натрошен и приложен върху засегнати нокти. Можете също така да получите концентриран сок от чесън и да обработвате заразените с онихомикоза нокти.

Лечение на кокоши трън с калиев перманганат.

2 kaliev permanganat kokoshi tran

Обеззаразяване на семена с калиев перманганат.

Градинарите са наясно с полезните свойства на коментирания калиев перманганат, който се използва толкова широко за растенията.

Използването му в градината е препоръчително, когато е необходимо обработка на семената преди засаждане: така се позволява да бъдат унищожи зимуващите патогени в семената.

За да се получи разтвор на желаната концентрация в 100 мл вода се разтварят 0,5 г калиев перманганат. Семената се поставят в получената течност за 20 минути, и след това се сушат.

Преработката на картофи с калиев перманганат преди засаждане с еправи с цел да се защитят клубените от гъбички и болестотворни червеи. Използва се за накисване на клубените в тъмно розов разтвор.

За обработката на лук преди засаждане с помощта на розов разтвор. Луковите глави се поставят в разтвора, така че течността да ги покрива, и се държат 8-12 часа.

За да се справят с пролетните ягоди се използват подходящи средства с такъв състав: 1 чаша сода, 1-2 литра вряла вода (пепел се изсипва във вряща вода и се оставя да се охлади), 2 г калиев перманганат, 2 грама борна киселина, 1 чаена лъжичка йод. Сместа се филтрира, изсипва се в една кофа и долейте с вода, която се използва за пръскане. Разтворът действа като тор и като средство за борба с вредителите.

С разтвор на калиев перманганат се полива почвата за разсад, измийте кутии, тенджери и чаши преди засаждане на разсад или зеленчуци в парници и оранжерии за профилактика на болести по растенията.

Калиев перманганат – чудодейно вещество с много приложения.

Калиев перманганат – чудодейно вещество с много приложения.

За обработка на почвата за разсад се поливат ягоди и храсти (цариградско грозде, малини, касис) в ранна пролет с помощта на разтвор, получен в съотношение от 3 г калиев перманганат на 10 литра вода. По-специално той да се прилага  върху песъчливи почви.

Въпреки това, за да се включи калиев перманганат за изчистване на земята от паразити и вредители и поливане на цветя все още не си заслужава – излишният манган в почвата може да повлияе неблагоприятно на развитието на растенията.

Поръсете ягодите с разтвор, приготвен в пропорциите на 2 ч. л. калиев перманганат на 10 литра вода спасява ягодите от сиво гниене. Обработката на плодовете трябва да се извършва след цъфтежа.

Възможно ли е да се напоява с разсад от калиев перманганат? Той обикновено се използва за дезинфекция на почвата под разсад в адаптирани кутии и чаши и други. Разсадът трябва да се полива в чаши с топъл розов разтвор на всеки десет дни (по желание, редува се с напояване с луга от пепел).

Преди засаждане на семената в земята всички позиции в кутията се заливат, с полученият разтвор на 5.3 г калиев перманганат, разтворен в 10 литра вода.

Много градинари се интересуват, дали е възможно да се поливат домати разтвор на калиев перманганат.  Опитни ксперти казват, че дори е необходимо, тъй като такова действие предотвратява много заболявания на растенията.

Можете ли да поливате цветята с калиев перманганат? Възможно е, но не прекалено дълго, за да не им навредите. Използвайте този метод с поливане на разтвор от калиев перманганат – ползата е огромна.

Първо, растенията получават допълнителни манган и калий. Второ, повишава се киселинността на почвата, което благоприятства развитието на някои растения. Трето, обеззаразяват почвата.

Решението за цветовете на разтворите е те да бъдат с бледо розов цвят. За да го приготвите е достатъчно да капнете в чаша с вода няколко капки от концентрирания разтвор на калиев перманганат.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *