Как да се храните, ако имате камъни в бъбреците

Хранителният режим на хора, страдащи от камъни в бъбреците, трябва да е богат на фибри и течности

Хора с болни бъбреци и такива, които имат склонност към образуване на камъни в бъбреците трябва да се хранят по малко по-различен начин от останалите здрави хора. На първо място те трябва да пият много вода и други здравословни течности. Поне 2 литра дневно, независимо от сезона. Дори сега през лятото хора с камъни в бъбреците трябва да поемат до 3 литра вода дневно, тъй като голяма част от нея се изпарява чрез потта, а за бъбреците остава много малко и могат да се получат големи проблеми.

камъни в бъбреците

Хранителният режим на хора, страдащи от камъни в бъбреците, трябва да е богат на фибри и течности

На второ място хора с камъни в бъбреците трябва да приемат повече храни с фибри – пълнозърнести тестени изделия, много плодове и зеленчуци.
За да не се задържат течности в организма и бъбреците да функционират правилно, е хубаво да се храните с продукти, богати на калий. Такива са бананите, кайсиите, авокадото.
Хора с камъни в бъбреците и изобщо хора с болни бъбреци трябва да намалят до минимум приемът на сол и солени храни, на спанак, червено цвекло, шоколад, черен чай и кафе, соеви продукти, консервирани риби и пастети.
Трябва да бъде контролиран и приемът на витамин С, тъй като той може да образува камъни в бъбреците. Месото също трябва да бъде ограничено, тъй като то също може да създаде проблеми при хора с камъни в бъбреците.
Приемът на алкохол и подсладени газирани напитки силно увреждат бъбреците, затова е добре да се въздържате от тях. Яйцата също трябва да се консумират умерено при хора, склонни да образуват камъни в бъбреците.
Диетата на хора, страдащи от камъни в бъбреците трябва да е разнообразна, с ограничаване на количеството на някои храни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *