Камъни в бъбреците – топ рецепти от народната медицина

Рецепти от народната медицина, билки и диета помагат за извеждане на досадните камъни в бъбреците, лечение с квас от лековитото червено цвекло

Съдържание на статията: Камъни в бъбреците. Причини. Симптоми. Видове. Лечение на камъни в бъбреците. Разбиване на камъни в бъбреците. Диета. Камъни в бъбреците народна медицина. Билки за камъни в бъбреците.

Камъни в бъбреците.

Камъните в нашите бъбреци се състоят от соли, влизащи в състава на нормалната човешка урина в малки количества. Те са твърди и кристални като маса и могат да са различни по форма и размер. Също могат да са и малки зърна, които незабелязано преминават в урината, но могат да бъдат и големи с диаметър 5 cm, със сложна форма на образуванията.

Обикновено, хората не знаят, че имат камъни в бъбреците, докато те не започнат да си променят мястото си и да се движат из пикочните пътища. Дори и малък да е камъкът, когато остане в бъбреците, може да причини мъчителна болка.

Причини за камъни в бъбреците.

Най-голяма вероятност да развият камъни в бъбреците имат хората с наследствено предразположение.

Една от причините е отлагането на сол в бъбреците, друга – излишък на калций и пикочната киселина в кръвта, който се причинява от различни метаболитни нарушения (например, хиперпаратироидизъм, прекомерен прием на витамин D, подагра).

Важна роля играе недостатъчният прием на течности в тялото, или обратното – голямата им загуба – обезводняване (например от диуретици). И двете допринасят до образуването на силно концентрирана урина, а това за образуването на камъни.

Бъбречните инфекции могат да се появят от застой на урината и промяна в нейната киселинност.

Продължителното залежаване също причинява камъни.

Камъни в бъбреците.

Камъни в бъбреците.

Преките причини, водещи до възникване на камъни в бъбреците, са не добре изяснени от съвременната медицина, но

факторите, влияещи върху образуването на камъни, се вземат предвид:

  • Наследствена (генетична) предразположеност, инфекциозни заболявания на уринарния тракт;
  • нарушения на отделителната система при уриниране, хронични заболявания на стомаха или червата (колит, гастрит, язвена болест);
  • заболяния на пикочо-половата система (простатит, пиелонефрит, цистит, аденом),
  • заболявания на скелетната система (остеопороза, остеомиелит, подагра),
  • дългосрочна (хронична) дехидратация,
  • нерационална диета с преобладаване на пуринови съединения и продукти, които влияят върху киселинността на урината,
  • недостатъчно излагане на светлина и недостиг на витамин D.

Нефролитиаза

е хронично заболяване с присъствието на припадъци, остра болка, гадене, повръщане и кръв в урината.

“Фигурин

Размерите на камъните, които се образуват от кристали в бъбреците, са различни и постепенно се увеличават. От всеки от факторите самостоятелно и в комбинация с други може да се образуват бъбречни камъни от различни видове. Появата на камъни, без наличието на съпътстващи заболявания в различни органи или системи, се случва рядко.

Бъбречна слабост се получава, когато бъбреците не са в достатъчна степен способни да изпълняват своята отделителна функция.

Безспорна индикацията е, че урината се състои почти изцяло от вода, докато много отпадни продукти остават в организма.

Човек се чувства слаб, губи тегло, страда от липса на апетит, често придружена от гадене.

Слабостта на бъбреците е най-често причинена от хронично бъбречно възпаление или продължителна употреба на болкоуспокояващи.

Голям е рискът за хората с диабет. Силен психосоциален стрес и психическо изтощение също могат да се отразят неблагоприятно на бъбреците.

Камъни в бъбреците – различни размери.

Камъни в бъбреците – различни размери.

Още при първата поява на типичните признаци на слабост в бъбреците, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Ако нищо не се прави, бъбреците могат напълно да откажат, и може да има животозастрашаващи последствия: парализа, вода в белите дробове, както и изпадане в кома.

Острата бъбречна недостатъчност не може да бъдат излекувана без никакви последствия.

Тежка слабост на бъбреците изисква редовно пречистване на кръвта (хемодиализа), или дори бъбречна трансплантация. Ето защо превантивните мерки са важни.

Много хора дори не са наясно, че имат камъни в бъбреците, но ако те останат в пикочните пътища се случват много болезнени колики. Техните симптоми са слабост, изпотяване, тревожност. Ако изведнъж се премести камъка в пикочния мехур, болката спира. За големите камъни, които не преминават през пикочния канал, е необходимо те да се раздробят с ултразвук или да се отстранят хирургически.

Камъни в бъбреците се получават, ако концентрацията на калций в урината е твърде висока – в резултат на прекомерна пресолена храна или прекомерно отделяне на течности през кожата – изпотяване например, през лятото или от лекарства диуретици. Обезболяващите средства също са опасни, особено ако те се използват от много години.

При силна болка незабавно потърсете медицинска помощ, а до пристигането й правете горещ компрес и пийте много вода, тъй като тя е в състояние да помогне да се изхвърлят камъните.

Всички причини и предразполагащи факториза камъни в бъбреците могат да бъдат разделени на две групи: екзогенни или ендогенни – външни или вътрешни.

Външни (екзогенни) фактори на уролитиаза:

Климатични условия (повечето болни от камъни в бъбреците страдат от горещото време – концентрацията на урината намалява поради дехидратация);

Нарушения в храненето, липса на хранителни витамини, микроелементи;

Недостатъчно прието дневно количество течност, което използва болният;

Липсата на движение;

Някои медикаменти.

Вътрешни (ендогенни) фактори на уролитиаза:

Вродени аномалии на органите на отделителната система;

Ендокринни заболявания (първична и вторична хиперпаратиреоидизъм);

Промяна на нормалната киселинност на урината;

Възпалителни заболявания (пиелонефрит, цистит);

Вродени метаболитни нарушения (ферментопатии);

Подагра;

Нарушение на уродинамиката (нормален поток на урината);

Инфекция неврогенен на пикочните пътища;

Заболявания, които изискват продължително обездвижване на човека (счупени кости, инсулти, и така нататък.);

Заболявания на стомашно-чревния тракт и на черния дроб.

Симптоми на камъни в бъбреците.

Обикновено първият симптом е пронизваща остра болка отзад в гърба, в бъбреците или някъде в долната част на корема.

Болките вероятно могат да се разпространят и в слабините и да са придружени от повръщане и гадене. Болките ще са толкова продължителни, колкото камъкът се задържа и не се освобождава урината, защото мускулната стена на пикочните пътища ще се опита да го изтласка.

В резултат може да се повреди лигавицата на пикочните пътища,  в урината се отбелязва наличието на кръв (за окото може да е невидимо).

Придвижвайки се към мехура, камъкът ще предизвика силен порив за уриниране и чувство за парене при това. Тръгналите да излизат бъбречни камъни (бъбречна колика) също могат да бъдат придружени от повишена температура и втрисане.

Ако имате тези симптоми (болки в гърба или отстрани долу на корема, повръщане и гадене, в слабините, силен порив за уриниране, или парене при това), трябва да се потърси спешна медицинска помощ. Ако тези симптоми се появяват при вече съществуващи хронични заболявания на пикочната система, ще трябва също потърсите лекар. При треска или кървене, често се налага хоспитализация.

Усложнения при камъни в бъбреците.

Основните усложнения са:

Блокиране на камъните в пикочните пътища и нарушаването на изтичането на урината, това води до инфекции на бъбреците и на пикочните пътища.

Ако не се лекуват, тези усложнения водят до бъбречна недостатъчност.

Какво би могло да се направи?

За понижаване на температурата и за намаляване на болката, се вземат обезболяващи и спазмолитични медикаменти. Ако досадните болки не стихват или ако забележите кръв в урината, свържете се с лекар. Той трябва да се погрижи за отстраняване на болката, и да извърши необходимите тестове (включително изследвания на урината, ултразвук и т. н.). Понякога за изпитване и определяне на състава на камъните трябва да се съберат изхвърлените камъни.

Вашият лекар може да предложи допълнително лечение, което да включва лекарствена терапия и диета. Ако камъните увеличават размера си, което се вижда на рентген или ултразвук, и не излизат навън, а това води до постоянни болки и стагнация на урината, появяват се кървене и инфекции на пикочните пътища, затова може да се наложи операция. В нашия век се използва ултразвуков метод за разбиване на досадните камъни в бъбреците .

Превенция

Важно е да се предпазим от поява на камъни втори път. След уролитиаза  – хронично заболяване, образуването на нови камъни е много вероятно.

На ден пийте по 12-16 чаши вода. Строго се спазва предписаната диета. Тя се прави въз основа на определяне на състава на камъните.

Ако лекарят е предписал лекарство за предотвратяване на образуването на рецидивиращи камъни, е належащо да се прилагат стриктно всичко препоръчано.

Видове камъни в бъбреците.

Има няколко вида камъни в бъбреците. Терминът е приоритетна задача на лекаря и пациента – да разберат точно какви камъни има в тялото. От химичния състав зависи последващото третиране на камъни и по-специално, диетата на пациента. Бъбречните камъни са: оксалатни; фосфатни; уратни, струвитни, смесени камъни, протеини камъни, цистин камъни, холестеролови камъни.

Уратните са образувани чрез кристализация на пикочна киселина и соли, а това води и до подагра и се получават след заболяване от подагра. Съставът им включват пикочна киселина, която изисква алкализиране на урината.

Смесените камъни са често срещани.

Циститни камъни – амино киселина (цистин и ксантин).

Холестеролови камъни – от натрупване на холестерол.

Струвитни камъни  – съставът им е от магнезий и амониев фосфат и могат да се образуват вследствие на инфекция в пикочната система.

Най-често срещаните камъни са с преобладаване на калций в състава, и по-специално на калциеви соли – като конкрециите са с оксалатни и фосфатни формации в бъбреците. Делът на калциевите камъни съставляват около 80% от всички камъни. Оксалатните камъни се образувани от оксалова киселина, в този случай съответно се приема ограничаване на храните с оксалова киселина и витамин С. Фосфатните камъни са образувани в нарушение на режима на усвояване на калций и фосфор и след надхвърляне на стойностите на рН на урината над 7,5, нужно е „подкиселяване“ на урина

Уратните камъни са по-рядко срещани – 15% от случаите. Аминокиселинните, струвитните и холестероловите камъни са намерени в 5% от случаите.

Лечение на камъни в бъбреците.

При откриване камъни в бъбреците, а също и в пикочните пътища, на пациента обикновено се предлагат лекарства, раздробяване с ултразвук или хирургическа намеса. Тези средства не водят обаче до трайно излекуване, защото не отстраняват първопричината, а само премахват последиците. По тази причина след известно време камъните отново се появяват отново и се започва пак търсене на нови начини за лечение. Затова е нужно отстраняване на първопричината за образуването им. Още през древността великият лекар Авицена е казал за нефролитиазата, че трябва първо да се отстрани причината за появата на камъните и песъчинките.

Разбиване на камъни в бъбреците.

При лазерна литотрипсия (разбиване  слазер) се използват за да се стигне до камъка естествените отвори на тялото, без да се правят операции или даже само разрези. Методът с е наложил в най-големите болници по, тъй като това е добра алтернатива на операциите, а лазерното разбиване е доказано безболезнена и по-добра интервенция за пациентите.

Камъните в бъбреците и в уретерите могат да се разбиват с екстракорпоралната литотрипсия (ЕКЛТ). Това е извънтелесно разбиване и е най-използваният метод за лечението им. При този метод конкрементите се раздробяват от произведени извън тялото  ударни вълни, от машина литотриптор. Хиляди болни у нас се лекуват с него.  Във всеки голям град в България днес има един или малко повече литотриптора. Към всеки пациент се подхожда индивидулално според преценката на специалиста.

Диета при камъни в бъбреците.

Основни правила и цели на диета за камъни в бъбреците:

Нормализиране на метаболизма на хранителни вещества и по-специално на пурините.

Реакция на урината – промяна в алкална или кисела страна, в зависимост от състава на камъните, за да се предотврати отлагането на соли и отстраняването им от тялото.

Корекция на червата и нормализиране на теглото.

Физиологична диета с някои ограничения на животински протеини и с високо съдържание на мазнини.

Според класификацията Певснер диетата за камъни в бъбреците е подходяща за лечение при определен тип камъни.

Препоръчано дневно хранително съдържание:

Протеини – 70-80 г, от които 50% от животински протеини;

Мазнини – 80-90 г, от които до 30% от растителни мазнини;

Въглехидрати – 350-400 г, – като максимално допустимо количество на захар не повече от осемдесет г.

Енергийна стойност на диетата е 2170-2400 ккал на ден.

Основни принципи на диетата за камъни в бъбреците по лекарска препоръка:

Яжте по 4-5 пъти през деня по малки порции, това намалява натоварването на храносмилателния тракт и нормализира движението на червата (особено подходящо ако страдате от затлъстяване). Не е позволено преяждане и гладуване, защото в такива случаи се повишава нивото на нашата пикочна киселина и други вещества, които стимулират образуването на камъни. Последното хранене се препоръчва да не бъде по-късно от три часа преди да си легнете.

Позволени са всички видове кулинарна обработка на продуктите, само без пържене. Месо, риба и птичи продукти преди готвене първо се сваряват и водата се изхвърля, тъй като около половината от пурините в тях влизат в бульона (добивния). Храната да е на дребни парченца, но не прекалено ситно, или се сервира като едно цяло парче (месо – не повече от 150 грама, за рибата – не повече от 170 грама). Месото и рибата са препоръчани в диетата за не повече от 2-3 пъти на седмица, а който може без месо е по-добре.

Температурата на храните да е нормална. Необходимо е до 5 г на ден да се ограничи приема на сол. Излишната сол провокира образуването на камъни и повишава кръвното налягане. При липса на други причини за прием на течности, се ограничава обемът им, който трябва да е поне 2 литра на ден. Препоръчително е да се употребява преварена вода, солена вода, плодови и зеленчукови сокове, билкови чайове с лечебни билки. Използването на големи количества течност намалява концентрацията на сол, и извежда урината от тялото.

Алкохолните напитки при камъни в бъбреците се елиминират напълно. Първо те са много вредни за всичко органи, предизвикват спазъм на уретера, застой на урината в бъбреците и болки. От друга страна, концентрацията на етанол увеличава концентрацията на соли в утайката на урината.

Не по-малко важен принцип на диетата за камъни в бъбреците е нормализирането на теглото. Всички излишъци в храната и увеличаването използване на висококалорични храни (прости въглехидрати и животински мазнини) увеличава нивото на нашата пикочна киселина в кръвта, която се отлага в бъбреците. Препоръчва се веднъж седмично да се организират дни на разтоварване (или поне с извара или кисело мляко).

Забранени продукти при камъни в бъбреците

Списъкът на забранените храни за камъни в бъбреците, на първо място, са тези, които съдържат големи количества пурини: протеинови храни от животински произход и мазнини с високотоплинна обработка. Изключват се плодове и зеленчуци с високо съдържание на оксалова киселина, която стимулира образуването на оксалатни камъни. Ограничете приема на храни с витамин С, тъй като увеличават съдържанието на голямото количество оксалова киселина. Със същата цел в храната се намалява броя на ястията, които се състоят от желатин. Силен чай и кафе нарушават метаболизма на калций и фосфор, така че те също са изключени.

Списъкът на забранените продукти включва:

Масло за торти и сметанови торти, пресен хляб от най-висока категория брашно (лесноусвояеми въглехидрати от бяло брашно).

Бульони от месо, риба, птици и гъби супи от тях.

Мастни месни и рибни разновидности: скумрия, сьомга, сом, херинга.

Птици с кожата им.

Морски дарове.

Месо от млади животни (голям брой пурини), месо и консерви от риби.

Колбаси и салами.

Желета и подобни.

Боб, киселец и спанак, ревен, цвекло, а патладжаните ограничено.

Кисели плодове: френско грозде, цариградско грозде, малини, червени боровинки, боровинки.

Цитрусовите ограничено.

Солени и пикантни сирена.

Маринати и туршии.

Меса и осолени продукти.

Какао, шоколад, силен чай и кафе.

Карантии (съдържат скрити мазнини и пурини): бъбреци, черен дроб, мозък, език.

Говежда и овнешка лой, свинска мас, маргарин, олио.

Силно подправени закуски и подправки: пипер, хрян, горчица.

Жълтъка на яйцата.

Одобрени продукти

В клиничното хранене за камъни в бъбреците е нужно да се включват храни, които алкализират урината (с изключение за пациентите с фосфатни камъни защото те се нуждаят от „смяна“ в киселинната среда). Те включват млечни продукти, плодове и зеленчуци.

Показани са за консумация продуктите съдържащи магнезий, витамини В група, които извеждат оксалатите и уратите. Необходимо е да се увеличи размерът на диетата на храни с витамин А, важни за регенерацията на мукозната епител на бъбреците и на пикочните ни пътища.

Противовъзпалителните свойства има ниско минерализираната вода и отварите от билки. Повишената консумация на растителни масла като заместител на животински мазнини и растителни влакна, която предотвратява отлагането на соли и наддаване на тегло, и нормализира моторната функция на червата.

Списъкът на одобрените продукти включва:

Брашно 1 и 2 клас – пълнозърнесто брашно или трици (източник на витамини от група В).

Салати.

Кисели и мариновани зеленчуци.

Зърнени храни умерено.

Макаронени изделия в умерени количества.

Сладки плодове и зеленчуци, пъпеши, круши, ябълки, сливи, грозде (извеждат оксалати).

Картофи, тиква, тиквички, моркови, домати, както и всякакви други зеленчуци.

Не тлъсто месо и домашни птици: пилешко, пуешко, телешко.

Не тлъста риба: риба треска, морска треска.

Мляко, кисело сирене и млечни продукти.

Безсолно сирене и с не остър вкус.

Яйца под всякаква форма, жълтъкът е ограничен.

Сушени плодове (източник на калий).

Сосове, зеленчуци, млечни продукти, домати.

Мармалад, мед, бонбони, меренге, конфитюр.

Слаб чай или кафе с мляко или лимон, отвара от пшеница и овесени ядки, царевична коса, мечо грозде.

Растително масло, а обикновено краве масло ограничено или изобщо да не се яде заради холестерола.

Необходимостта от диета

Спазването на принципите на клинично хранене за камъни в бъбреците е много важно, защото:

Това помага да се предотврати образуването на нови камъни;

Разтварят се съществуващите камъни.

Извеждат се камъните още в началната им форма на утаяване на солите и малки образъвания от бъбреците.

Освен това уролитиазната диета е полезна за намаляване на теглото, нормализиране на храносмилателния тракт и сърдечносъдовата система. Ако пациентите с бъбречни камъни се придържат към хранителната терапия, с това се намалява рискът от възпалителни заболявания на уязвимите пикочни пътища.

Последиците от неспазване на диета

Пренебрегване на терапевтичното хранене в случай на съществуващи бъбречни камъни увеличава риска от усложнения като:

Хроничен пиелоневрит.

Хроничен уретрит и цистит.

Хронична бъбречна недостатъчност.

Увеличаване на честотата на болките.

Камъни в бъбреците – народна медицина.

Тези рецепти са помогнали на много хора.
В традиционните терапии има много предимства: простота и достъпност в дома, ефективност, безболезненост. Въпреки това, трябва да знаете, че чрез използване на природни рецепти, не трябва да се очакват бързи положителни резултати. Възстановяването ще става бавно и постепенно. А в някои случаи, като например при бъбречна недостатъчност, народни рецептите могат да бъдат предходни само до главното болнично лечение.

Стафиди и черен пипер.

Рецептата ще помогне да се раздробят камъните на ситен пясък и безболезнено да се изведат от тялото с урината чрез стафидите и черния пипер. Не забравяйте да вземете по-тъмните сортове грозде без костилка и пипера по-едър като грах.

За камъни в бъбреците – стафиди и черен пипер.

За камъни в бъбреците – стафиди и черен пипер.

Лечението се извършва по схемата: ежедневно в продължение на десет дни, за да поемат все по-голяма скорост от една стафида и сложете в нея един пипер и се приема през устата, и внимателно се дъвчи. Това означава, че на десетия ден трябва да се изядат 10 стафиди и 10 зърна черен пипер.

На единадесетия ден вече е необходимо да се намали броят на стафидите и пипера като се понижават в същия ред с поедна на ден. След това трябва да се направи тридневно прекъсване и отново повторете лечението. По време на почивката да се вземат диуретични билки. За да изпълните това, ползвайте например листа от бреза. Като правило, това отнема 2 курса, от които трябва да има очевидно значителен резултат. Стафидите и черният пипер трябва да се приемат на празен стомах и можете да пиете вода, ако пиперът е много лют.

Отвари и тинктури.

Необходимо е да се пие алкохолна тинктура от бял равнец. За да си я направите вземете 100 грама сухи растения и налейте в тях половин литър алкохол и го съхранявайте на топло място за седмица, като периодично се разклаща. От тинктурата се вземат по две лъжици 20 минути преди хранене.

Безболезнено и успешно се разбиват камъни в бъбреците с отвара от картофени обелки. За да си направите тази рецепта трябва да си подготвите две шепи от лекарственото средство. Те да се добавят във вода и ги варете, докато станат с много мека консистенция. Отварата се приема два пъти дневно на празен стомах по чаша.

Отървете се от уролитиаза със слънчоглед. 

За лечение са нужни само корените. Те трябва да се измият и да се изсипят във вряща вода. Варете ги във вода – 2 литра на слаб огън за около пет минути. След това се изчаква да се охлади, също и се прецежда и се консумира през целия ден. Корените могат да се използват три пъти, а след това да ги замените с нови такива.  С урината изтича и пясък. По-полезни са корените от растения, които са отглеждани по на юг, но у нас те всички са такива.

С тази рецепта се разтварят камъни в бъбреците получени от отлагането на соли на пикочната киселина и калциев оксалат. Лечебните свойства на отварата се основава на растителните алкалоиди на слънчогледа, съдържаща алкален характер в относително високи концентрации. В тази връзка отварата от слънчогледови корени е много ефективна за меките разтварящите се калциево оксалатни и от пикочна киселина бъбречни камъни. Разтварянето е слой по слой, и не води до раздробяване на камъните в бъбреците. Заслужава да обърнем внимание, че за пикочно киселинните и калциево оксалатните камъни, инфузията от слънчогледови корени е средство №1. Отварата от слънчогледови корени има противовъзпалителни свойства, леко диуретично действие и разтваря солите депозирани в ставите. Има и доказателства, че се разтварят и камъни в жлъчката от отварата, но това е малко вероятно.

Ето още един вариант на отварата от корени на слънчоглед.

Сипете смачкани слънчогледови корени 300 грама в петлитрова емайлирана тенджера и ги залейте с 5 литра вода (но от чешмата и не газирана вода), оставете да къкри 5 минути, оставя се да изстине и престоява да кисне още 8-10 часа. Отварата слънчогледови корени използвана след първото кипене не се изхвърлят, а се съхраняват за повторна употреба при температура от 5 ° по Целзий. Изсипва се в три 1.5 литрови бутилки. Пийте три дни по бутилка от 1,5 литра всеки ден (по 0,5 литър сутрин, обяд и вечер) като могат да се пият големи дози, преди хранене или след хранене няма значение.

В края на третия ден се варят корените от слънчоглед за следващата доза вече не 5, а 10 минути. Всички процедури за приготвянето се повтарят.

За да се предотвратят солните отлагания по бъбреците, напитката се вземат за 12 дни общо 12 бутилки по 1,5 л с лековитата течност от слънчогледови корени.

За лечения се изпиват за 24 дни общо 24 бутилки по 1,5 л с описаната отвара от слънчогледови корен. Максималната доза за отварата е 36 бутилки по 1,5 л и след това се прави пауза от 180 дни.

Противопоказания: няма противопоказания, но не е за ползване отварата от корените на слънчогледа при бременност и кърмене.

Корени от дива роза.

Забелязано е, че за камъни в бъбреците различни по състав, постепенно се разпадат, ако се използва отвара от корени на дива роза. За да направите това, те трябва да бъдат старателно измити, фино смлени и ги залейте със студена вода и сварете много наситена отвара. Преди всяко хранене приемайте от напитката по 50 мл. Най-добре е корените да се берат по време на цъфтежа, докато те имат най-голяма лечебна сила.

Препоръчителната доза е: към 8 лъжички корени от дива роза се излива литър завряла вода и се варят 15 минути. Консумира се  6-8 пъти през деня  по 100 мл. Взема се два дни, а на третия ден един или няколко, ако са малки камъни се изхвърлят, а след няколко дни до една седмица – още един или няколко камъка. Най-добър ефект се постига след месец на редовна консумация на отварата..

Лечение със сокове.

За да се разбият камъните в бъбреците, трябва да се пие пресен лимонов сок с топла вода всеки ден. За една порция е достатъчен сока на 1 лимон и 100 мл вряща вода. Също така през деня – три пъти, трябва да се пие 100 мл смес от сок: краставици, моркови, ябълки и цвекло. Обикновено след шест седмици на това лечение се разтварят дори доста големи камъни.

Известно е, че сокът от черна ряпа разтваря камъни. Смесват се в равни части сок кореноплодните растения със същото количество мед. За изпълнението на рецептата трябва да приемете една чаена лъжичка три пъти за деня 40 минути преди хранене.

Вратига.

Древните лечители използват сок от вратига за лечение на бъбреците. За да го направите вземете само съцветия. Дозировка: 50 капки сок от растението се смесват с мед или мляко. Пийте 3 пъти на ден.

Чай от хибискус.

За камъни в бъбреците - хибискус.

За камъни в бъбреците – хибискус.

Чаят от хибискус е, който изгонва пясъка и камъните от бъбреците. Той ще Ви помогне срещу малки камъни в бъбреците, да се отървете от тях. Нужно е да се вари пет пъти на ден. В допълнение той почиства кръвоносните съдове от излишната мазнина укрепва стените им и регулира пропускливостта.

Чай от ябълкови кори.

Отървете се от камъни в бъбреците като приемате редовно трикратно през деня този чай. В чаша завряла вода, която трябва всеки път да е прясна, преди употреба да се разтвори изсушена на прах кора на ябълка. Чаят се пие един час и половина след хранене за най-малко 4 месеца.

Пийте постоянно този чай с кори от ябълки. Той ще помогне при камъни в бъбреците и самообразуване на пясък. Най-важното е, че трябва да се третира всеки ден и да не се пропускат дни без да пиете чая.

Би било добре, първо да изсъхне кората и след това да се смила на фин прах и с вряща вода да се залее. Прахът трябва да е две супени лъжици, залейте за двадесет минути и след това просто да се пие като чай.

Терапевтични композиции с мед.

Когато страдате от оксалатни и уратни камъни трябва да вземете следния народен лек. Смесете предложените съставки по 200 мл: мед, водка, зехтин и лимонов сок. Всички се смесват добре и оставете настрана за две седмици в плътно затворена бутилка на тъмно и хладно. Използвайте го за медицински цели на ден три пъти по лъжица. Две седмици по-късно направете почивка за 5 дни и след това повторете лечението.

Много ефективно за лечение на бъбречни заболявания и уролитиаза е тази рецепта. Старателно се смесват в равни обеми до основното състояние на прах и семена от целина с липов мед. Сместа се приема по лъжица три пъти на ден.

За предотвратяване на камъни в бъбреците както може би е ясно, трябва да се пие повече вода. Хората, които ежедневно пият до 2 литра течности, по-малко има вероятност да страдат от камъни в бъбреците. Също така важна роля за здравето на бъбреците играе подходящата диета, която трябва да се коригира в зависимост от състава на камъните в бъбреците. Да не се яде шоколад, кафе, пикантни храни, ограничете солта в своите ястия и мазнините. Вземайте лекарствени диуретични чайове.  Ако имате симптоми, сочещи към най-малката вероятност от камъни или кисти на бъбреците, не се бавете да потърсете за лечението уролог.

Квас от цвекло – лечебен балсам.

Той очиства организма от токсини. Бъбреците са освободени от камъните, червата от гнилостната ферментация, съдовете от задръствания, и черния дроб от всичко ненужно.

Често трябва да се питаме защо да купуваме скъпи лекарства, ако има такъв евтин начин за прочистване на организма?!

Има два главни начина за приготвяне на цвеклови квас: без дрожди (безквасен) и с дрожди (с кавас).
Безквасният начин се оказва по-древен, но и същевременно и по-дълго време отнема, квасът ще бъдат готов за три до пет дни. Другият метод с мая ще бъде готов за един ден – два. Въпреки това, тази отвара е подходяща и като разхладителна напитка.

Метод 1.
Състав:
– 500 г цвекло
– 3 литра вода
– 50 г ръжен хляб
– 10 г мая
– 100 г захар,

Суровото цвекло се измива по-старателно, обелва и се нарязва на тънки филийки и подсушава във фурната. След това залейте с малко количество топла вода (да покрива само цвеклото) и варете, докато омекнат. Източете отварата, долейте останалата завряла вода (отварата трябва да бъде приятно топла), поставете черен хляб, захар, мая и оставете за 1-2 дни на топло място за ферментация. Тогава се прецежда и охлажда.

. Цвеклото останало от този процес се използвани за приготвяне на други ястия  .

Метод 2.
Съставки:
– 1 червено цвекло (голяма)
– 2 литра вода (преварена и охладена или пречистена)
– 4 лъжици захар.
– 1 ръжен хляб.
Очистеното цвекло ситно се смила или нарязва, поставя се в стъклен буркан, залейте с преварена вода, добавете захарта и една кора от ръжен хляб. Бурканът да се затвори с тензух и да се остави да ферментира за 3 дни. След това квасът се прецежда и се преналива в бутилки с корк и се запзва в хладилник.

Процесът на ферментация обогатява напитката с пробиотични бактерии, ензими, бетацианин – пигмент на червеното цвекло, който е силен антиоксидант, витамин В и други. Напитката е много популярна в Украйна и Русия. Използвана  е даже против холера, в наше време срещу вируси, възпалителни процеси, за храносмилателната и имунната система, алергия и хронична умора. Може да се консумира по 100 мл сутрин и вечер преди ядене, но може и по повече.

Лечение на камъни в бъбреците с отвари, сокове и масло от ела.

Това средство е може би най-доброто за народно лечение на появилите се камъни в бъбреците. То се извършва постепенно, има постепенно трошене на камъни и отстраняването им от организма. Въпреки това, човек трябва да бъде много предпазлив за тези, ако има големи камъни в бъбреците!

За камъни в бъбреците – масло от ела.

За камъни в бъбреците – масло от ела.

Така че, вие трябва да започнете с използването на диуретични билки. За една седмица, трябва да се пият билкови чайове с такива билки като жълт кантарион, царевична коса, шипки, или някоя друга билка. Би било добре всеки ден да се консумират прясно изцедени сокове от зеленчуци или плодове, но бъдете внимателни със сока от цвекло! Това е първият етап на подготовка на тялото.

След подготовката, купете от аптеката 2.5% разтвор на борово масло. Можете да продължи да пиете билкови чайове и сокове, но вече се добавят по 5 капки борово масло на чаша. Трябва да се консумира трикратно през деня преди хранене. Лечението на камъни в бъбреците продължава 7 дни. На третия или четвъртия ден в урината се появява мътност, което предполага, че камъните са започнали да се разтварят, а пясъкът е към изхода. После трябва да се направи почивка за 1-2 седмици, а след това повторете лечението. Ако е необходимо, след това още можете да повтаряте – до тогава, докато бъбреците се почистят.

Но не забравяйте, че всяко надробяване и прочиствне на бъбреците от камъни трябва да се извършва с повишено внимание, особено за тези пациенти с големи камъни, на които чрез раздробяване или разтваряне на камъните, те могат да се раздвижат и изцяло да блокират пикочните пътища и да се появи бъбречна колика. Ето защо, ако имате камъни по-голями от 10 mm, се консултирайте с вашия лекар.

Лечение на камъни в бъбреците с мед дава 100% резултат.

Този метод е един от най-простите, но и същевременно наистина помага нежно да се извеждат всички камъни. Просто всяка сутрин, точно след ставане се изпива 200 мл вода с мед за 15 минути. За да направите сместа, просто се разтварят 2 лъжици мед във водата и разбъркайте. Така продължете лечението от 1 до 6 месеца според тежестта на заболяването.За отбелязване е, че от меда е най-добре да се ползват тъмни на цвят видове. Колкото по-тъмни и естествено по-добри би трябвало да бъдат и толкова по-естествени!

Лечение на уролитиаза с мъртва вода.

Мъртва вода за камъни в бъбреците.

Мъртва вода за камъни в бъбреците.

Един човек веднъж приготвял жива вода от активатор за жива вода и сложил електродите в неподходящо гнездо. Объркал електродите за жива и мъртъв вода. Един ден по-късно електродът за жива вода е бил чист.

Така той открива популярен метод с мъртва вода, защото разбрал, че тя има изчистващо действие. Закупена суроватка девет литра, се смесва с девет литра мъртва вода и в три литра от получения състав се добавя лимон, който преди това е необходимо да се смели.

Такава смес може да се приеме неограничен брой пъти. След няколко дни на лечение ще намерите в урината бял филм, и след като се изпие целият състав – камъните ще бъдат излекувани. Рецепта е тествана от много хора. Но не забравяйте, че при това лечение не може да се ядат мляко и млечни продукти, и месни ястия. И първите два дни трябва да са разтоварващи.

Лечение на камъни в бъбреците и жлъчния мехур.

От вечерта залейте пресни яйца от кокошка с чаша вода, така че водата напълно да покрие яйцето. Оставете така през нощта и на сутринта счупете яйцето и изсипете всичко в купа, и го разбъркайте добре. Добавете вода и лимонов сок изцеден от един лимон.

Този състав се пие на празен стомах. Ако боледувате прилагайте това лечение повече от седем дни, и повече може, ако желаете. Ако приемате този лек, като превенция ще трябва да го направите само за три дни. Лечението на бъбречни камъни с такива народни лекарства не са за хора болни от язва на стомаха и гастрит.

Лечение на уролитиаза с овес.

Примерно приложение на отвара с овес – пие се 4 месеца вместо вода. Дозировката е чаша овес на литър вода.

Друга подобна рецепта. За бъбречни камъни или пясък ще помогне следващите народна рецепта: смила се в кафемелачка суров не очистен овес. Вземете половин чаша на литър вода и варете 5 минути, оставете да остане 5-6 часа. Консумация на литър отвара е за три дни. Започва извеждането на пясък от бъбреците.

За укрепване на ефекта и за извеждането на останките от пясък, е необходимо да се приложи следната рецепта: листа от мечо грозде и боровинки, зелен фасул и пача трева се вземат в равни пропорции. Една лъжица от билковия сбор се изсипва в 0,5 литър вряла вода, престоява час и се вземат по 100 мл трикратно през деня за 3-6 месеца.

Пача трева за лечение на уролитиаза.

За почистване на бъбреците от пясък: 10 г суха билка пача трева в 200 мл завряла вода – престоява една нощ. Взема се по 50 мл + 1 лъжичка лимонов сок на ден 4 пъти преди хранене за 27 дни. За да не повреди пясъка лигавицата на бъбреците, след хранене през интервал от един час да се пие желе от ленено семе 150 г (1 лъжица ленено семе залейте с 0,5 литър завряла вода и още 10 минути се вари).

Билки за камъни в бъбреците.

Билки за камъни в бъбреците.

Ако в бъбреците вече няма пясък и камъчета, при първите признаци на заболяване, се пие отвара от пача трева за шест месеца. Билката има диуретично действие и извежда от тялото калий, калций и магнезий. Ето защо едновременно с неговото приемане използвайте медикаментозни или други средства снабдяващи ни с тези минерали.

Ако заболяването вече е факт, и организма трупа камъни, пристъпите са все повече и по-чести, и вече са Ви дали група за инвалидност, има начин да се измъкнете от този порочен кръг. Трябват 2 кг суха билка пача трева, 5 кг ленено семе, 40 ч. л. изсушен прах от тънкия слой на пилешки воденички (от воденичките се сваля тънкия слой и се суши на фурна), два снопа корени от аир (100 г). От ленено семе да се направи плоска възглавница и да се спи с нея по гръб за два месеца. Преди лечението на бъбреците, да се варят 50 г корени от аир в три литра вряла вода, престоява един ден и се консумира по 30 грама инфузия на всеки два часа, цялата доза се изпива за два дена. Гъстата маса в бъбреците ще стане течност – това е нормално.

На празен стомах се изпива 30 грама отвара от пача трева, след това лъжичка прах от тънкия слой на пилешки воденички се слага в устата и се взема отвара от аир. След половин час, да се пие 170 гр отвара от пача трева (2 лъжици на 500 мл завряла вода), и още след половин час да се вземе 15 капки цистенал. И двата пъти на ден преди хранене да се предприемат в тази последователност отвара от пача трева и цистенал. Курсът на лечение на уролитиаза е 10 дни. Следва почивка от 5 дни, но през тези 5 дни, се взема отвара от корени от аир 30 грама на всеки 2 часа. Направете четири курса.

Как се използват дините за лечение на камъни в бъбреците?

В народната медицина за бъбречни заболявания с голям успех се използва методът на лечение с дините. Това е доказана с времето рецепта.

Рецепта с диня и хляб за камъни в бъбреците.

Рецепта с диня и хляб за камъни в бъбреците.

Изберете дини без нитрати. Почистване на червата преди лечението, е желателно за две седмици с клизми с лимонов сок (2 литра вряла вода температура не по-висока от 18 градуса и лъжица лимонов сок). След това се пристъпва към лечението. Методът е следният: вместо пиене на вода се яде диня, вместо да се яде – яде се диня с черен хляб. Към такава диета болният трябва да се за две седмици. През това време не приемайте никаква друга храна. Според изпробвалите я, този метод има забележителни резултати. Повечето пациенти се освобождават от дразнещите ги камъни, бъбреците се изчистват от съществуващите наслоения, изглаждат се бръчките, понижава се наднорменото тегло.

Рецепта за пясък и камъни в бъбреците и в черния дроб.

Смесете чаша ленени семена с три чаши сурово прясно мляко и ги варете, така че да остане 1 чаша. Прецедете. Изпивайте по чаша всеки ден за 5 дни. След 10 дни почивка повторете курса отново При разтваряне на пясък и камъни напълно е възможно да се получат болки.

Изчистване на черния дроб.

Една седмица се яде само вегетарианска храна като начало. След това започнете със сутрешно изчистване на червата с клизма на гладно в 7 часа сутринта, а през целия ден вместо храна се изпива само един ябълков сок. На втория ден се взема само ябълков сок без клизма, на третия ден – ябълковият сок се взема само до 19 часа. Черният дроб в този момент се отпуска и започва почистване. Тогава ще трябва да легнете на електрическа възглавничка от дясната страна.

Вземайте на всеки 15 минути по 3 супени лъжици слънчогледово олио и 3 супени лъжици лимонов сок, общо се изпиват само 200 грама. Съхранявайте топлината с електрическата възглавничка за 2-3 часа, докато не сработят червата. След това ще се изхвърлят камъните. На сутринта направете клизма. Изчистването на черния дроб може да повлияе и на бъбреците, да не се натрупват пясък и камъни.

За извеждането на камъните от бъбреците може да помогне и един стар метод.

Докато има дини през лятото биха могли да се използват като се ядат с черен хляб. В 2-3 часа след полунощ е най-доброто време за извеждане на камъните. Точно през това време седнете в гореща вана и яжте диня с черен хляб. През седмицата се яде вегетарианска храна, пие се чай с мед и билки: риган, маточина, градински чай, жълт кантарион, пача трева. В 300 г вряща вода се слагат 3 лъжички смес от изброените билки, оставят се да престоят малко и добавете на всеки 100 г от течността 5 капки борово масло. Смесете всичко и пийте бавно през сламка. Правете това 5 дни, след което камъните ще трябва да излязат.

Билки за камъни в бъбреците.

Срещу уролитиаза могат да помогнат и тези лечебни народни средства. Приемайте по лъжичка семки от диня, които трябва да бъдат стрити на фин прах. Съставът се приема три пъти през деня. Това народно лечение на коментираните камъни в бъбреците е 14 дни.

Можете също така да вземете сто грама хвощ, седемдесет и пет грама семена от див морков и сто грама риган. Всички съставки трябва да се смесят и да се съберат от тях три супени лъжици, за да се запълни един термос за една нощ с добавяне на три чаши завряла вода. На сутринта е необходимо съставът да се отцеди и се разделя на четири равни части. Препоръчва се употребата му  един час преди хранене четирикратно през деня, за цели десет дни.

Когато излязат камъните може да се появят болки, тогава трябва да се постави компрес върху областта на бъбреците. За да го направите, вземете три супени лъжици овесени ядки, и в емайлиран съд залейте с три чаши студена вода. Оставя се на слаб огън да ври за петнадесет минути със затворен капак. След това, прецедете и в състава натопете кърпата, която трябва да бъде от естествен материал. Сложете я на възпаленото място над бъбреците, отгоре се покрива с полиетилен и топъл шал увийте около кръста си. Тези процедури трябва да се направят от 17:00-19:00 часа вечерта.

Тинктура с корени от девесил – една от най-добрите народни рецепти за камъни в бъбреците, която прави чудеса.

Добавете към чаша корени от бял оман 500 г мед, 500 мл водка, водка или алкохолен микс, престоява 12 дни. Вземайте тинктурата по следната схема: 1 ден – 1 лъжица, 2 ден – 2, 3 ден – 3, а след това в обратен ред: 3,2,1 лъжици. По този начин се лекувайте до свършване на тинктурата, след месец почивка може да се повтори.

Камъни в бъбреците – народна медицина.

Камъни в бъбреците – народна медицина.

Седем билки за седем седмици.

Билките от народната медицина играят важна роля за лечение на уролитиаза и много лекари са на мнение, че е невъзможно без използването им, а само с модерните лекарства. Предложеният начин позволява да се експулсират камъни, да се намали размера им и дори напълно да се разтворят.

Курсът е 7 седмици. Първата седмица – мечо грозде 1 лъжица се налива в чаша завряла вода и варете на водна баня 20 минути. Консумирайте 4 пъти за деня в продължение по 50 г. В горещо време количеството на отварата е нужно да се стигне до 75 грама дозата.

Втора седмица – хвощ. Отварата се прави по описания начин и дозата е същата. След това използвайте всяка седмица нова билка от предложените: копър, магданоз, листа боровинки, венчелистчета от невен, пача трева. Освен това обемът на приема на течности по време на лечение трябва да бъде най-малко 1,5 литра, а през лятото – 2.5 литра.

Билкова рецепта за извеждане на появилите се камъни в бъбреците и черния дроб.

Пригответе и смесете следните билки: плодове зърника 35 г, семена копър -15 г, сушени цветове на хмел (подобни на шишарки) – 15 г, царевична коса – 15 г, цветове вратига – 10 г, цветове от лайка – 10 г. Вземете 2 лъжици от сместа нарязани и сухи билки, добавете ги в съд с 0,5 литър вряла вода, сложете в кипяща водна баня за 15 мин., престояват 30-60 мин., и се прецеждат. Консумирайте 15-20 минути преди хранене, трикратно за деня по 200 мл. Изключение се прави сутрин – на гладно се изяжда преди вземане на инфузията една порция от настъргани моркови подправени с растително масло, 1-2 чаши пресни ягоди или задушена тиква с мед.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *