Как да се храните, ако имате камъни в бъбреците

При камъни в бъбреците е важно храненето да е разнообразно, лишено от сол и с прием на повече храни, съдържащи калий и магнезий

Една от основните причини за образуване на камъни в бъбреците е лошата диета, недостатъчното пиене на вода и липсата на движение. Понякога дори климатът може да е виновен за този проблем, както и лекарствата, които приемате.
Първото нещо, което трябва да се научите да правите при камъни в бъбреците, е да се движите повече и да правите някои леки упражнения редовно. Приемайте подходящо количество сол, тъй като големите количества може да предизвикат образуването на камък.

камъни в бъбреците

При камъни в бъбреците е важно храненето да е разнообразно, лишено от сол и с прием на повече храни, съдържащи калий и магнезий

Приемайте доста магнезий както с храната, така и с хранителни добавки. Пийте много вода и други полезни течности между 2 и 3 литра дневно. За стопяването на камъни в бъбреците има алтернативни средства като например пиенето на зехтин и лимонов сок, ябълков оцет, сода за хляб и лимони и др. .
Хора с камъни в бъбреците трябва да приемат повече храни с фибри – пълнозърнести тестени изделия, много плодове и зеленчуци.
За да не се задържат течности в организма и бъбреците да функционират правилно, е хубаво да се храните с продукти, богати на калий. Такива са бананите, кайсиите, авокадото.
Хора с камъни в бъбреците и изобщо хора с болни бъбреци трябва да намалят до минимум приемът на сол и солени храни, на спанак, червено цвекло, шоколад, черен чай и кафе, соеви продукти, консервирани риби и пастети.
Трябва да бъде контролиран и приемът на витамин С, тъй като той може да образува камъни в бъбреците. Месото също трябва да бъде ограничено, тъй като то също може да създаде проблеми.
Приемът на алкохол и подсладени газирани напитки силно увреждат бъбреците, затова е добре да се въздържате от тях. Яйцата също трябва да се консумират умерено при хора, склонни да образуват камъни в бъбреците.
Диетата на хора, страдащи от камъни в бъбреците, трябва да е разнообразна, с ограничаване на количеството на някои храни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *