Как да се предпазим от камъни в жлъчката

Ако не искате да получите камъни в жлъчката, трябва да спазвате няколко правила за хранене

Много хора, особено жени след 40-45-годишна възраст получават камъни в жлъчката.

Проблемите, свързани с тези образувания, са доста и никак не са за подценяване. Камъни в жлъчката представляват всъщност кристални образувания от холестерол и калций и варират в различни размери от зрънце, та чак до размерите на топка за голф. Ако имате камъни в жлъчката, това е знак, че черният дроб не се детоксикира напълно и това е много вредно за организма.

Може обаче да се погрижите за този проблем и да се опитате както да се предпазите от образуване на камъни в жлъчката, така и за подходящ режим, с който да се опитате да ги разбиете. Когато черният дроб и жлъчката са задръстени с камъни и отрови, те не са в състояние да отделят жлъчка ефективно, а това може да доведе до дисбаланс на жлъчни материали, които водят до образуване на жлъчни камъни.

камъни в жлъчката

Ако не искате да получите камъни в жлъчката, трябва да спазвате няколко правила за хранене

Както вече споменахме неприятните камъни в жлъчката обикновено са комбинация от холестерол и калций.

Ако тези образувания станат прекалено големи, те започват да пречат на храносмилането и може да предизвикат лека до силна болка в горната дясна част на коремната област. Тези болезнени епизоди обикновено се появяват през нощта след ядене на мазни храни.

Други симптоми са подуване на корема, оригване, газове, загуба на енергичност след хранене и диария.

За да противодействате на опасните камъни в жлъчката, е необходима противовъзпалителна диета, за да се преустанови образуването им. Тя се състои предимно от плодове и зеленчуци, месо от животни, които се хранят с трева и здравословни източници на мазнини като зехтин, ленено масло, шарлан, конопено масло, сусамово масло и др.

Може да се ядат и сурови сирена от хранени с трева крави и кози, тъй като са богати на омега-3 мастни киселини, витамин К2 и D3. Много полезни храни за стопяване на неприятните камъни в жлъчката са ябълковия оцет, прясно изцеденият лимонов сок, комбуча, кимчи и червено зеле. Храни, обогатени с пробиотик, като – сурови млечни продукти, ферментирала суроватка и кефир, също са изключително полезни при превенцията и борбата с камъни в жлъчката.

Може да се прави и по един ден глад, което е изключително полезно за изчистването на черния дроб и за борбата с камъни в жлъчката.
Пийте пресни зеленчукови сокове и вода с лимон и се опитайте да ограничите твърдата храна до едно хранене на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *