При камъни в жлъчката си помогнете с рецепти и билки от народната медицина

Проверените билки, хранене и диета при камъни в жлъчката. Лечение от народната медицина и симптоми. Най-добрият справочник в българския интернет за тази болест.

Съдържание на статията: ♠ Камъни в жлъчката. ♠ Класификация. ♠ Причини за камъни в жлъчката. ♠ Видове камъни. ♠ Симптоми. ♠ Диагностика. ♠ Лечение. ♠ Превенция. ♠ Диета и хранене при камъни в жлъчката. ♠ Билки и народна медицина при лечение на камъни жлъчката.

Камъни в жлъчката.

Жлъчно-каменната болест има медицинско наименование холелитиаза. Разпространена е по целия свят. Това е едно от най-често срещаните заболявания, които засягат храносмилателната система на човека.

Холелитиазата представлява заболяване на жлъчния мехур, при което в неговата кухина или в жлъчните пътища се образуват камъни. Причината е нарушаване в обмяната на холестерола и жлъчните киселини.

Болестта може да протича без симптоми или с различни клинични прояви.

Камъни в жлъчката

Камъни в жлъчката

Знаете ли че:

= На всеки 10 години броят на хората, страдащи от жлъчно-каменна болест се увеличава 2 пъти.

= 25% от жените над 40-годишна възраст страдат от камъни в жлъчката.

= С възрастта на човека се увеличават и броят на заболелите от холелитиаза.

= 70% от населението под 70-годишна възраст има камъни в жлъчката.

= От тази болест жените се разболяват 2 пъти повече от мъжете. Особено многодетните майки. Причината е, че в последния триместър на бременността жлъчния мехур не се изпразва достатъчно, което е предпоставка за образуването на конкременти в него.

= От кафяви пигментни конкременти страдат най-много Азиатците.

Демир бозан билки за бъбреци

= 16% от женското и 7% от мъжкото население на земята имат жлъчни конкременти.

Класификация.

В зависимост от разположението, размера и локализацията на камъните в жлъчката, както от възпалителната активност и състоянието на жлъчните пътища има три етапа на жлъчно-каменната болест.

  1. Първоначален (физико-химичен) етап: наречен още докаменен. При него са налице промени в съдържанието на жлъчката. Най-често през този етап в жлъчния мехур се открива така наречената жлъчна кал или сладж (слъдж).
  1. Асимптоматичен етап (безсимптоматично каменосителство): има наличие на жлъчни камъни, но без да се проявява някаква симптоматика, нито някакви усложнения.
  1. Клинично проявен етап: вече има симптоми характерни за жлъчно-каменна болест, които могат да бъда остри и хронични. Клиниката е усещане за тежест, силни болки в подребрието, гадене, повръщане и други.
  1. В някои случаи има и четвърти стадий, при който вече е на лице развитото заболяване и свързаните с него усложнения.
    Причини за появата на камъни в жлъчката

    Причини за появата на камъни в жлъчката

Причини за камъни в жлъчката.

Жлъчният мехур има функция да отделя жлъчката от дуоденума (дванадесетопръстника) след поглъщането на храна, както и да  съхранява и концентрира жлъчката.

През жлъчната стена преминава активен транспорт на натрий, който е 10 пъти по-силен от отделящия се от черния дроб.

Този концентрационен процес променя калция и холестерола, които се съдържат в жлъчния сок.

Нарушаването на баланса на калция и холестерола води до пренасищане на жлъчката с холестерол.

Холестеролното жлъчно пренасищане предизвиква образуване на конкременти.

До сега не е известна точната причина за възникването на дисбаланса на жлъчните киселини, което провокира образуването на камъни в жлъчния мехур.

Единствено е установено, че ключовият фактор представлява нарушаването на ентерохепаталния кръговрат на жлъчните киселини и холестерола.

Причините за това нарушаване са следните:

= Разстройството в процеса на разпределение на жлъчните киселини  води до пренасищане с холестерол, което предизвиква образуване и натрупване на кристали.

= Недостатъчното изпразване на жлъчния мехур в резултат на запушване на билиарните (жлъчните) пътища.

= Намалената подвижност на жлъчката води до камъкообразуване.

=Инфекциите на билиарния тракт също провокират образуването на конкременти.

= Промяната на чревната микрофлора, свързана с излишно размножаване и натрупване на бактерии в илеума са предпоставка за жлъчни камъни.

= Разстройството на храносмилането и неправилната и недостатъчна абсорбция на хранителните вещества създават условия за развитие на жлъчен панкреатит и билиарни конкременти.

= Други важни фактори, които влияят за възникването на жлъчно-каменна болест са: генетично предразположение, напреднала възраст, диабет, лошо хранене, прием на определени лекарства (хормонални контрацептиви), затлъстяване, бременност, възпалително заболяване на червата и билиарните пътища, застоял начин на живот, бърза загуба на тегло, хроничен запек, хиперхолестеролемия, промяна на киселинността в жлъчката, възпаление на жлъчката или жлъчните пътища и т.н.

Видове камъни в жлъчката

Видове камъни в жлъчката

Видове камъни.

По своя състав камъните зависят от това каква част от жлъчната утайка ще кристализира.

Видове жлъчни камъни:

Най-често жлъчните камъни се образуват в жлъчния мехур, най-малко в черния дроб, жлъчните и интрахепаталните пътища.

Еднородни жлъчни камъни: хомогенни, пигментни, билирубинови, холестеролни.

Това са около 10% от жлъчните камъни.

Смесени жлъчни камъни : тяхната сърцевина се състои от органични съединения, а обвивката от различни слоеве жлъчен пигмент, които могат да бъдат от калциеви соли или холестерол.

Този вид камъни са най-често срещаните – около 80% от билиарните конкременти са такива.

Сложни жлъчни камъни : при тях съдържанието на ядрото е от холестерол, а слоевете съдържат калций, билирубин и холестерол.

Този вид се образуват при около 10% от случаите.

Формиране на ядрото на жлъчния камък: началото на образуването на жлъчния камък започва с формирането на ядро, което освен холестерол, може да съдържа различни микроорганизми, паразити, слуз, пигменти от жлъчния мехур, калциеви соли, клетки и други.

След това започва натрупването на кристалите от излишния холестерол около ядрото, който е под формата на твърди микрокристали.

Холестеролови камъни: обикновено или са големи и единични или малки и повече на брой. Те са трошливи, меки с бяло-жълт цвят.

Този вид конкременти представляват натрупване на холестерол около калциево ядро.

Предразполагащи фактори за образуването на холестеролови жлъчни камъни: възраст над четиридесет години, индивиди от женски пол, хормонална терапия с естрогени, рязка загуба на телесно тегло, дислипидемия, сомастатин отделящи тумори, фамилна обремененост.

Причини за образуването на холестеролни камъни:

= Пренасищане на жлъчката с холестерол.

= Повишената секреция на слуз от жлъчния мехур (мукус), който допълнително стимулира произвеждането на кристали.

= Образуването на жлъчна кал (сладж) е предшественик на формирането на холестеролни камъни. Обикновено тя се намира около ядрото на жлъчния конкремент.

= Отлагане на излишния твърд холестерол под формата на микрокристали.

Пигментни камъни (билирубинови камъни). Те са твърди, на цвят са черни или кафяви, малки и обикновено многобройни. Имат многоъгълна форма.

Пигментнтите камъни се формират от билирубин и калций.

В кафявите пигментни конкременти се съдържат също бактерии и хелминти (вид паразитни червеи).

Предразполагащи фактори за образуването на пигментни жлъчни камъни: чернодробна цироза, еритроцитна хемолиза (разрушаване и натрупване на еритроцитите), сърповидно-клетъчна анемия, бактериални или хелминитни (паразитни) инфекции на билиарния тракт (жлъчния тракт).

Причини за образуването на черни пигментни камъни:

= Най-честите причини за образуването им обикновено са: чернодробна цироза, хронична хемолиза (това са различните видове анемии – таласамия, сърповидно клетъчна анемия и сфероцитоза)

= Тези конкременти се формират в мехура на жлъчката поради повишено отделяне на билирубин.

Причини за образуването на кафяви жлъчни камъни:

= По-често се образуват в жлъчните пътища, екстрахепаталните и чернодробни канали, отколкото в мехура на жлъчката.

= Обикновено причината е бактериална инфекция

Симптоми.

Един от факторите, които провокират проявата на симптомите при жлъчно-каменна болест е конкрементът да бъде достатъчно голям, за да осъществява механично дразнене на мехура и неговите стени, както и евентуално да запуши билиарните пътища.

При повечето пациенти заболяването протича без никакви симптоми.

Само при 1-2% се проявяват следната клиника: усещане за натиск, спазми и болка простираща се до дясната плешка, при които човекът не може да намери удобна позиция, за да ги намали.

Болката продължава средно между 15-30 минути, а понякога до 3-4 часа, след което у пациентите остава неприятно чувство за дискомфорт в коремната област.

При някои болни болезнените пристъпи са придружени с гадене и повръщане на зелена или жълта жлъчна течност.

Клиничната картина на холелитиазата има няколко форми:

= Безсимптомова форма (глуха форма): тази форма е типична за повечето хора. Те имат жлъчни камъни, но нямат абсолютно никакви симптоми. Обикновено откриват конкрементите случайно при ехографско изследване на коремната област или рентгенография.

Много често хората могат да имат жлъчни конкременти през почти целия си живот без никога да не се прояви симптоматика за това.

= Диспетична форма: типичните оплаквания са тъпа болка под ребрата от дясната страна, подуване на корема, метеоризъм, оригвания съпроводени с киселини, гадене, горчивина в устата, усещане за тежест и подобни.

Тези симптоми най-често се проявяват най-вече след преяждане или консумиране на храни с високо съдържание на холестерол (холецистокинетични): тлъсто месо, жълтък, шоколад, алкохол, кафе, пържени храни, газирани напитки и др.

Симптомите могат да се проявяват на периоди или да бъдат постоянни.

= Болкова форма: наречена още жлъчна колика. Това е много силна болка, която се проявява най-често при има запушване на жлъчните пътища.

Обикновено тя се появява внезапно и често е съпроводена от гадене и повръщане.

Възможно е за кратко да се повиши и телесната температура.

Най-често жлъчната колика е провокирана от прием на газирани напитки, алкохол, тлъсти или пържени храни, кафе и шоколад.

Жлъчната колика може да продължи до 3-5 часа, а понякога и с дни.

Причината за нея са контракциите, причинени от запушването на жлъчните пътища.

= Хронична болкова форма: тя представлява хронична тъпа болка от дясно под ребрата, която се увеличава след прием на дразнещи жлъчката храни или такива с високо съдържание на холестерол.

= Жълтеница: може да се развие само, ако се запуши общият жлъчен канал.

= Усложнения при жлъчно-каменната болест мгат да бъдат: възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища; запушване на билиарните пътища и невъзможност за изпразването на жлъчния мехур към тънките черва; при дългогодишна хронична холелитиаза може да се развият злокачествени тумори в жлъчката.

Диагностика.

Диагностицирането на жлъчно-каменната болест става чрез различни методи:

= Лекарски преглед (анамнестични данни): това е физикално изследване (преглед) на пациента за определяне на характерните симптоми, отговарящи на заболяване на жлъчния мехур, които се изразяват в напрежение и болка в коремната област, наличието на жълти петна или общо пожълтяване на цялата кожа на тялото и/или очите.

= Кръвен биохимичен анализ за определяне на повишени нива на билирубин, холестерол, алкална фосфатаза, аланин или аспартат аминотрансфераза

= Общ кръвен анализ за определяне броя на левкоцитите и скоростта на утаяване важните еритроцити, което е знак за наличието на неспецифично възпаление в организма.

= Извършване на изследвания като холецистография за откриване уголемяване на жлъчния мехур и изменение на неговите стени.

= Ултразвуково изследване на коремната кухина с цел откриване на камъни и набавяне  на повече информация за състоянието на жлъчния мехур, жлъчните пътища, черния дроб и панкреаса.

= Извършване на инструментални изследвания с контрастни вещества като рентгенография или хоангиография и други методи за изследване съдържанието и откриване на кристали или камъни в жлъчката.

Лечение.

Традиционната медицина предлага разнообразие от различни методи за третиране на жлъчно-каменната болест.

Терапевтичното лечение на камъни в жлъчката е насочено основно към намаляване на възпалението, подобряване изпразването на жлъчния мехур, нормализиране на циркулацията по жлъчните пътища и при необходимост хормонална корекция на пациента.

Методи за лечение на жлъчно-каменна болест:

= Хранителна диета и поддържане на нормално телесно тегло: хранителната диета е много важна при лечението на камъни в жлъчката, защото тя намалява риска от спазми в жлъчния мехур, което може да предизвика раздвижването на пясък в или на малки камъчета.

При нея най-важното е определяне количеството на приеманите мазнини  и протеини.

На страдащите от холелитиаза не се препоръчва консумирането на високо калорични, пикантни и люти храни. Също на такива, които съдържат голямо количество холестерол, както и на рафинирани въглехидрати.

За да се предотврати повишената киселинност, в менюто се включват млечни продукти а, консумирането на брашно и зърнени храни се ограничава.

Ако при болният има наличие на обострен хроничен панкреатит се предписва пълен глад, единствено с прием на питейна вода.

След отшумяване на най-острия стадий може да се премине към приемане на малки порции храна през няколко часа, като се изключат остри, пържени, кисели и пушени храни.

Много е важно в менюто да бъдат включени богати на фибри продукти от растителен произход.

= Лекарствена терапия: предписва се прием на жлъчни соли при пациенти с противопоказност за операция.

Ефективността на лечението с тях е между 80-100%, ако камъните са холестеролни  и с големина до 10 мм.

В същото време такава терапия не се препоръчва за лечение на големи пигментни камъни с диаметър по-голям от 20 мм., както и при чести пристъпи на жлъчна болка.

Когато жлъчните камъни са холестеролни се предписва уродезоксихолева или хенодезоксиева киселина.

Те представляват вид жлъчни киселини, чието предназначение е да разтворят конкрементите в жлъчката.

Медикаментите се приемат до пълното разтваряне на жлъчните камъни, което е възможно да продължи до 12 месеца.

След разтварянето им, може да се премине към профилактична терапия още за 3 месеца, за да се избегне рецидив.

Когато има възпаление на билиарните пътища се използват антибиотици, за лечение на инфекцията.

Обикновено се приемат медикаменти като ципрофлоксацин, цефуроксим, цефатоксим и други, като същевременно с тях  се вземат антибактериални средства (катотетрациклин, изовиазид и рифанпин).

Задължително е и използването на пробиотици за стимулиране растежа на чревната микрофлора.

За нормализиране на  храносмилането, правилното и достатъчно усвояване на хранителните вещества се предписват антиацинди и ензимни препарати.

= Раздробяване на жлъчните камъни:  за раздробяване на жлъчни конкременти се използва екстракорпорален или ударен литотрипер или контактна лиза. Тя представлява разтопяване на конкрементите с етер.

= Лито терапия: малки частици от камъните се раздробяват и чрез лито терапия, при която перорално се приемат жлъчни киселини.

= Хирургично лечение: то може да бъде лапароскопско или открита холецистектомия.

Прибягва се към хирургична намеса, когато има остра или хронична жлъчно-каменна болест или както още се нарича камъни в жлъчния мехур, които заемат 2/3 от обема му.

При камъни в жлъчката си помогнете с рецепти и билки от народната медицина

При камъни в жлъчката си помогнете с рецепти и билки от народната медицина

Превенция.

Профилактиката на болните от жлъчно-каменна болест е от първостепенно значение.

В днешни времена камъните в жлъчката са едно от най-често срещаните заболявания в света.

Провокира се все по-често в резултат на вредните храни и некачествени хранителни продукти, които масово консумираме.

Предотвратяването на конкрементите в жлъчния мехур или в жлъчните пътища в много голяма степен зависи от хранителната диета.

Друг фактор, доказан от проучванията показва, че един от основните принципи за превенция на жлъчно-каменната болест  е по-здравословният начин на живот, свързан с правилно и балансирано хранене и много движение (застоелият начин на живот води до непълно изпразване на жлъчния мехур, поради което се образуват камъни).

Активният начин на живот се изразява в системна физическа дейност; ограничаване консумацията на алкохол и тютюнопушенето; следване на правилна и балансирана хранителна диета, която включва: протеини, зелен чай, зрели и сладки плодове, билкови чайове, не много мек хляб, варено пиле и пюрета от сурови зеленчуци.

Спортувайте редовно, за да регулирате телесното си тегло и да поддържате добрата си физическа форма. Движението подобрява здравния ви статус.

Разбира се, физическото натоварване трябва да бъде умерено, в рамките на приятната умора.

Например можете да спортувате самостоятелно или да участвате в някаква организирана спортна форма, като физическата натовареност трябва да продължи около тридесет минути до един час всеки или почти всеки ден.

Друго основно правило, което трябва да се спазва при превенцията на жлъчно-каменната болест е редовното хранене.

Не трябва да се пропускат основните хранения за деня.

Забравете да сваляте излишните килограми, като пропускате прием на храна или чрез глад, било то и лечебен.

Страдащите от камъни в жлъчката трябва да се хранят редовно и да имат по най-малко 4-5 хранителни приема за деня.

Най-добре е да приемате храна през 4 часа, защото колкото по-рядко се храните, толова повече допринасяте за застоя и непълното изпразване на жлъчката, което води до концентрирането на кристали, които се натрупват и превръщат в камъни.

Дългосрочните паузи (над 4 часа) между традиционните хранения (закуска, обяд и вечеря), трябва да бъдат допълнени с прием на някакви течности като чай, сок, компот или кисело мляко или подходящи плодове.

Напълно се изключват: пържените храни, боб, лук, чесън.

Препоръчват се всички ястия, които са приготвени чрез задушаване, варене или печене.

Диета за камъни в жлъчката – храни богати на оксалати

Диета за камъни в жлъчката – храни богати на оксалати

Диета и хранене при камъни в жлъчката.

Все повече нарастват заболяванията на жлъчния мехур. Най-често заболяват хора над 40 години и повече се среща сред жените и особено тези, които имат склонност да напълняват. Жлъчнокаменната болест е пряко свързана с храненето, както и много други болести. Статистиката за заболяванията през времето на двете световни войни показва, че точно по време на глад и хранителен недоимък, заболяванията от хроничен холицистит и камъни в жлъчката са намалели значително.

Тези заболявания са по-рядко срещани в Азия и Африка, където населението е хронично недохранено и по-често в страни с висок стандарт на живот. От решаващо значение за появата на болестта са преяждането, злоупотребата с мазни храни, подправки, пържени храни, безалкохолни напитки, сладкарски изделия и други.

При хронична жлъчнокаменна болест  или безкаменен холицистит се получават болки в дясната горна част в близост до центъра на корема. Болката се разпространява и към дясната плешка, ключицата, в района на сърцето и се усилва след яденето на мастни, пикантни и пържени храни. В устата често се чувства горчив и тя пресъхва.

По време на обостряне диетата помага да се успокоят болките в и когато премине в ремисия, при намалена функция на жлъчния мехур, се подобрява нейната съкратителна функция и засилва отделянето на жлъчен сок.

Правилното хранене помага да се установи дългосрочна ремисия (тих период), а нарушаването на диетата при злоупотреба с мазни и пикантни храни, алкохол, прекаляване с яйца, студена храна и газирани напитки може да доведе до влошаване на заболяването. Заседналият начин на живот също допринася много за появата на болестта.

За холецистита едно от главните условия е да се спазва диетата и режимът на хранене. Диетолозите са определили за тази болест, че трябва ястията да бъдат чести и с по-малко количество. Най-силният жлъчегонен фактор е самото хранене. Спазването на тези условия, допринася за по-добър поток на жлъчния сок и така не се създава възможност за образуване на камъни, защото той не остава в жлъчния мехур. Но ако ядете много на едно ядене, това може да вложи състоянието му и да предизвика и други сериозни заболявания.

Храната за това заболяване трябва да бъде с достатъчно количество протеин, особено животински. Не тлъсто месо, риби с по-малко мазнини, мляко, извара, сирене. Последните съдържат много калций, който е необходим при това заболяване. По отношение на яйцата е позволено – най-много 3-4 за една седмица, в случай на непоносимост -.протеин от растителни източници, се препоръчват в  диетата зърната , особено овес, елда и т.н.

Наблюденията показват, че за по-голямата част от пациентите с хроничен холецистит не се изисква ограничаване на мазнините. Те стимулират контракциите на жлъчния мехур. Следва обаче да се знае, че животинските мазнини са слабо поносими. Поради това, не можете да ядете мазнини, тлъсти меса, птици, риба, мазни месни консерви и меса от вътрешните органи (бъбреци, черен дроб, бели дробове, мозък), които са изобилни на холестерол и, разбира се, маргаринът също е вреден и така нататък. От мазнините от животински произход можете да ядете масло, тя е по-лека мазнина от друга и се усвоява и абсорбира.

Ако маслото причинява болка и горчивина в устата, можете да го добавите в готова овесена каша или друга храна. Често тази техника ви позволява да „измамим“ жлъчния мехур, и да избегнем неприятна реакция. Добавянето на масло трябва да бъде преди сервиране на ястията на масата, и да се избегне готвенето с тях. Въпреки това, трябва да се даде предимство на растителни, които имат по-добър холеретичен ефект. Освен това, растителното масло има липотропен ефект, който предотвратява затлъстяването на черния дроб. Ако се усилва болката от даден вид растително масло, ще трябва да се опита друг след докато се намери подходящото.. Трябва да се отбележи, че има индивидуална поносимост към различните видове растителни масла – слънчогледово, зехтин, царевично, памучно.

Сокове от плодове и зеленчуци за камъни в жлъчката

Сокове от плодове и зеленчуци за камъни в жлъчката

От продуктите, които съдържат много въглехидрати, при холецистит, пациентите трябва да обърнат специално внимание на зеленчуците, плодовете и соковете от тях. Те допринасят за по-добра работа на жлъчката, премахва се запека, намалява се способността за формиране на жлъчни камъни. За да се предотврати образуването на камъни, се предлага дори „зелена диета“, с увеличение 3 до 4 пъти в менюто на зеленчуци, плодове, билки.

Препоръчителни са моркови, тиква, тиквички, карфиол, зеле, грозде, диня, ягоди, ябълки, сливи. Добавите към зеленчуците и растително масло, а ако заболяването протича с диария, използвайте разреден сок или пюре. Трябва да се дава предпочитание на соковете, които съдържат дъбилни вещества например сок от боровинки, дюля, нар, дива череша и други  Ако пациентът страда от наднормено тегло е належащо да се ограничи консумацията на хляб, зърнени храни, тестени изделия, брашно и сладки продукти.

Да не се ядат зеленчуци, богати на етерични масла (репички, ряпа, ряпа, лук, чесън) и на оксалова киселина (спанак, киселец). Те обикновено са слабо поносими и могат да влошат заболяването. Полезно е болните с камъни в жлъчката да правят разтоварваща диета например с ориз или компоти, сушени плодове, 50 г зърнени храни на каша на 5-6 приема. Може също да се направят един или два дена на или извара (300 г – по 100 г 3 пъти) по чаша кисело мляко на всеки прием.

Билки и народна медицина при лечение на камъни жлъчката.

Има голям брой лечебни растения, които са утвърдени като полезни при камъни в жлъчката.  Те се събират и използват под формата на биологично активни хранителни добавки и се приемат като изключително ефективни средства за лечение без операция. В резултат проблемните камъни постепенно и напълно безболезнено за пациента се превръщат в суспензия или пясък и отстраняват от тялото. Терапиите за разтваряне на камъните са от шест месеца до 2 години.

Рецепти

Ако страдате от камъни в жлъчката, народната медицина препоръчва да се пие често сутрин и вечер, отвара от плодовете на ягодите. Полезни са и саламура от кисело зеле, зелен чай, отвара от листа боровинки (боровинки 2 супени лъжици на чаша вряла вода), и плодове на офика (2 чаши дневно).

Полезни съвети от д-р О. Морозова

Сутрин и вечер да се взема чаша отвара от билките хвощ и пелин в равни количества. На върха на лъжичка се слага малко от сместа и се добавя в чаша вода и се прави отвара.

Изпивайте по чаша дневно сок от репички за 2 до 3 месеца. Той може да се смеси със сок от червено цвекло.

За лечение на коментираната жлъчнокаменна болест помага много и руската баня и сауните. С изпотяването се постига пречистване на тялото от токсините, а това облекчава състоянието болния и е полезно общо за здравето.

Препоръки от старите знахарски книги:

Жлъчнокаменната болест може да се третира със зехтин и лимонов сок. Вземете 1/2 литър зехтин и 1/2 литър сок от лимон прясно изцеден.  Последното хранене трябва да бъде минимум 6 часа преди терапията. Строго в определения час се вземат 4 лъжици зехтин, и веднага се изпива след тях 1 лъжица лимонов сок. Процедурата се повтаря на всеки 15 минути. Когато се изконсумира зехтинът, да се изпие и остатъка от лимоновия сок. От тази терапия може да се получи възможно оригване от зехтина. Ако лимоновият сок се взема веднага със зехтина, оригването е пренебрежимо малко, а от това не трябва да се страхувате.

Цветове от пясъчен безсмъртник 10 г, царевични листа и коса 10 г, цветове от лайка 10 г, корен от глухарче 10 г, плодове от копър 10 г, пелин 10 г, цветове невен 10 г, цветове вратига 10 г, билка мента 10 г, билка жълтениче 10 гр. От общата смес се взема 10 г и се слага в емайлирана купа с 200 мл топла преварена вода, която се вари още 15 мин. на водна баня. Остава се да кисне захлупена 45 минути при стайна , Долива се количеството до 200 мл от варенето на водата.

Взема се по 70-100 мл отвара 30 минути преди редовното Ви хранене, трикратно през деня при заболяванията холелитиаза и на жлъчните пътища.

Листа от бяла бреза 2 лъжици се слагат в чаша кипнала вода като се държи още на слаб огън докато от количеството вода остане само половината. Взема се по лъжичка  трикратно през деня един час преди хранене, а един крус на терапията с отварата е 3 месеца. Препоръчва се за малки камъни, защото когато са малки няма да има болки, контракции , спазми, гадене. Ние трябва да бъдем търпеливи и всички камъни излизат.

Следващата рецепта е отново с листа от бяла бреза. Една лъжица се слага в съд с 200 г завряла вода и ври 20 минути. Престоява захлупена чашата 3 часа като, след това се прецежда. Взема се сутрин и вечер чаша запарка половин час преди хранене. Пие се дълго време при холелитиаза.

Също така, да се взема половин чаша 3 до 4 пъти дневно преди хранене като диуретик, тоник и при нервни разстройства.

Цветове от пясъчен безсмъртник 3 супени лъжици се слагат в чаша топла вода и се запарва в кипнала вода като се оставя на водна баня още 30 мин. Охлажда се само 10 минути и се прецежда. Взема се топла половин чаша 2 или 3 пъти за деня, четвърт час преди редовното Ви хранене.

Корен червено цвекло. Отделете няколко глави цвекло, почистете го, измийте го и го варете докато стане като сироп. Дозата е 150 мл няколкократно за ден и опасните камъни в жлъчката скоро се разтварят.

В миналото за много болести се е използвал методът на лечение с клизми. Подобрение на здравето се получава от прочистването на дебелото черво, където има много токсини. Знаменитият американски лекар проф. Норман Уокър, описва случай на свой пациент в САЩ, който приложил клизми и ползване на сокове от зеленчуци и лимони. Той изпивал по няколко чаши на ден с гореща вода, направил няколко клизми и преминал на лечение с глад.

Сокове от цвекло, моркови, краставица и други зеленчуци са полезни за лечение на камъни в жлъчката

Сокове от цвекло, моркови, краставица и други зеленчуци са полезни за лечение на камъни в жлъчката

Дневната му доза е била 12 чаши с гореща вода и сокът на един лимон във всяка една от тях. В допълнение, той изпивал три дози на ден смес от сок от моркови, цвекло и краставица (на една доза – 280 г сок от моркови  и от другите по 85 г сок). На втория ден от гладолечението пациентът е преминал през няколко спазъм по 10-15 минути всяка. В края на седмицата получил много болезнена криза и той буквално се търкалял на килима половин час поради силна болка.

След това, станало чудо: всички видове болки били прекратени и той станал от килима в много добро настроение. За кратко време камъните се разтворили и излезнали с урината под формата на фин пясък. Същата вечер пациентът милионер станал друг човек, а на следващия ден той се возил на колата на д-р Уокър от Ню Йорк до Вашингтон и след това от Вашингтон до Канада. Почувствал се с 20 години по-млад и се е удивявал на чудото на естествените начини за лечение на болестта му.

Добре е да се пие минерална вода, в която има магнезий и да е затоплена. Може и с добавяне на магнезий във водата, а за да се увеличи ефектът да се слага бутилка с гореща вода на жлъчката и наоколо по повърхността на черния дроб за половин до един час.

Приложение на дървениците в лечението на камъни с жлъчката. Старите лекари използвали дървеници като ги стривали на прах с пудра захар и давали на болните по лъжичка 2 пъти дневно.Твърди се, че този метод помага при дългогодишни камъни. (Тази рецепта е за информация и не се препоръчва и без това е малко вероятно съвременния читател ще използва дървеници и не се срещат така в дома както някога.)

Рецепта 1

Сок от хрян и мед по 1 чаша. Съставките се смесват и престояват няколко дни. Полученият лек се слага на хладно и тъмно. Взема се трикратно 20 минути преди хранене по лъжица.

Рецепта 2

Сок от бреза – 1 литър; мед – 100 г; листа бреза и вратига цветове – по 30 г; билка бял равнец, цветове от лайка, корени от глухарче – по 20 г; змийско мляко и корени от аир – по 10 гр. В емайлирана тенджера изсипете сокът от бреза, добавете меда, сложете на котлона и ги загрейте докато първоначалния обем се намали 3 пъти. В отделна купа се смесват билките, натрошават се и добавете 10 г към тенджерата със сока и меда, захлупете добре и ги увийте внимателно с топло одеяло и ги оставете така за 40 минути. Получената лечебна смес се взема топла по 1/4 чаша трикратно през деня 40 минути преди редовното Ви хранене.

Рецепта 3

Мед – 3 лъжици, по една лъжица плодовете на хвойна, мента, змийско мляко, камшик, цикория, бял равнец,  корени зърнастец, глухарче корен, листа салвия (градински чай).  Билковите съставки се смесват добре, смилат се и се слагат 3 лъжици във вряща вода 300 мл вода, след това се оставят настрана захлупени за 6 часа да се запарят добре. Вземете по чаша – за ден по 3 пъти с добавяне на мед.

Рецепта 4

Дафинови листа – 300 бр., мед – 10 лъжици, вода – 1л. Всички се смесват в емайлиран съд и се загряват до намаляване на обема на течността 2 пъти. Получената отвара се взема загрята по половин чаша преди лягане.

Рецепта 5

Мед — 1 чаша, ягоди свежи или замразени боровинки една чаша.  Измийте ягодите, смелете ги на машинка и ги смесете с меда. Вземайте трикратно за деня по 2 лъжици.

Рецепта 6

Мед – 6 супени лъжици, лимон – 500 г; глюкоза – 500 г; смокини – 1200 г. от лимона се отделят семената и кората, а вътрешността (целулозата), заедно със смокините се пускат през месомелачка и малко мед и глюкоза се добавя. Полученият лек се взема преди хранене трикратно по 4 супени лъжици.

Рецепта 7

Сок от краставица, сок от моркови и сок от цвекло – по 1 чаша. Сокът от цвекло престоява отделно за 2 часа и се смесва с другите два сока. Взема се преди хранене по 100 мл.

Рецепта 8

Един лимон, сок от цвекло, от моркови, от краставица – по 1 чаша, преварена вода. Изстискайте сока от лимона и го разредете с чаша топла преварена вода. В отделна купа, смесете соковете от зеленчуците и приемайте преди хранене 3 пъти през деня по половин чаша. В същото време пийте по 100 мл лимонов сок и вода. Това средство ефективно премахва камъни и пясък от жлъчния мехур.

Рецепта 9

Плодове от анасон, царевични близалца, билка змийско мляко, билка трицветна теменуга, жълт кантарион, патешка трева и корени от глухарче – по 1 супена лъжица. Билковите съставки да се смесят и да се смелят. В сместа от билките се изсипва вряща вода – на лъжица от растенията на чаша вода, оставете да се запарят за половин час и следва само да се прецеди сместа. Взема се двукратно по  чаша.

Билки за камъни в жлъчката - водна детелина - Folium Menyanthidis

Билки за камъни в жлъчката – водна детелина – Folium Menyanthidis

Рецепта 10

Жълт кантарион, камшик, корен от слез – по 30 г, цветове от лайка  – 20 г;  листа от водна детелина (Folium Menyanthidis) – 10 г и мед – на вкус. Смесват се и се смилат, след това се сипва 1 лъжица от тях във вряща вода 1 литър оставя се за 30 минути и естествено се прецежда. Към получената течност се добавя мед и се взема 3 пъти 20 минути преди всяко хранене по 300 мл.

Рецепта 11

Сок от цвекло – 1 чаша и още толкова преварена вода. Сокът се разрежда с вода и се взема дневно на празен стомах по чаша.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *