При камъни в жлъчката: Кариерно изрязване

Жлъчнокаменната болест настъпва. Холецистектомията е традиционен метод за справяне с нея и това просто означава отстраняване на жлъчния мехур чрез изрязване.

А това е необходимо заради натрупаните в него камъни.Те се получават от застоя на жлъчката и от повишаването на концентрацията на солите в нея, което е резултат от нарушена обмяна на веществата. Промените водят до отлагане и ето как се образуват камъните.

Да се обзаведат с тази болест имат възможност хората, които не се хранят редовно, както и тези, които ядат много мазна храна с повишено съдържание на холестерин, който е основна съставка на жлъчните камъни. Освен това кариерата в жлъчката започва да работи при обездвижен начин на живот, когато обменните процеси в организма са забавени. Друг фактор за образуване на камъни е бременността, тъй като по време на износването има хормонални изменения, които забавят отделянето на жлъчка.

Признаците за болна жлъчка са слабо парене в устата и тежест в дясното подребрие след приемане на мазни, мариновани, солени и пушени продукти. Ако това е съпътствано с колики на черния дроб, с гадене и повръщане, трябва помощ от гастроентеролог. Диагностиката е с ултразвук – виждат се камъните, тяхното разположение и подвижност. А лечението е изрязване – единственият надежден метод.

Няма препарат, който да разтваря камъните в жлъчката, освен в някои леки случаи. Жлъчният мехур се отстранява не затова, че в него има камъни, а заради това, че той ги образува. А това е признак за нарушена функция на жлъчката.

Днес жлъчният мехур се отстранява с лапароскопска операция, която дава добри резултати. Колкото по-рано стане операцията, толкова по-бързо се възстановявя пациентът. Ако случаят е запуснат, има понижаване на ефективността на хирургическата намеса. Продължителното отлагане на холицистектомията предизвиква възпаления, нарушава работата на дванадесетопръстника и на други части на стомашно-чревния тракт.

гнойни холецистити при камъни в жлъчкатаВъзможни са гнойни холецистити, жълтеница, блокиране на жлъчните пътища. А това означава други операции с непредвидими последствия. Затова правилото е: „Ако днес се намерят камъните, планирай операцията за утре”. Така резултатите са оптимални за пациента и за лекарите.

Рисков фактор са и полипите в жлъчния мехур. Те също изискват отсраняване на мехура, защото може да докарат раково заболяване. Пет процента от всички ракови заболявания са тези на жлъчния мехур. В трийсет процента от случаите полипите се израждат в рак. А рискът за това се повишава от възпалението на болния жлъчен мехур.

При лапароскопската операция през 3-4 малки отвора се вкарват необходимите инструменти. Заради малките разрези болките в следоперационния период са незначителни. Пациентът веднага след излизане от упойката може да се движи и да се обслужва самостоятелно. Намалява се времето за престой в болницата, по-малко са следоперационните процедури и няма белези, които да предизвикват дискомфорт – след няколко месеца белезите се заличават.

Демир бозан билки за бъбреци

Как обаче се живее без жлъчен мехур? Той е отговорен за събирането и за концентрацията на жлъчка за разграждане на мазнините. Жлъчният мехур стимулира работата на храносмилателната система. Но трябва да е ясно – изрязването на жлъчния мехур не води до нарушения на храносмилането. Когато се стигне до операция, жлъчният мехур вече е необратимо увреден.

Той е престанал да участва в преработката на храната и даже затруднява това действие. В този период в мехура се натрупват жлъчни камъни и организмът вкарва в действие компенсиращи механизми. Така жлъчната течност от черния дроб попада направо в стомаха. Така че при започването на операцията храносмилателната система вече напълно е приспособена към новите условия. Независимо от това след операцията трябва да се спазва строга диета.

Тя се налага заради това, че организмът вече е загубил резервоара, в който се натрупва жлъчната течност. Храненията трябва да са чести, за да има освобождаване, което се постига чрез раздвижване на жлъчната течност по нейните пътища. Не трябва да има задържане, за да не се стигна до възпаления. Мазнините с животински произход се изключват от менюто на хората с отстранена жлъчка. Разрешени са растителните и млечните мазнини.

Прочетете още здравни съвети в Здраве за жената.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *