Кандидоза – лечение, причини, симптоми, билки и рецепти

Неприятни са симптомите на заболяването кандидоза, инфекцията може да се разпространи по цялото тяло, но се лекува успешно с лекарства и билки

Съдържание на статията:

Кандидоза. Кандидоза при жените. Кандида. Симптоми. Вагинална кандидоза. Генитална кандидоза. Кандидоза при мъжете. Орална кандидоза. Лечение. Лекарства за кандидоза. Лечение с билки.

Кандидоза.

Поражението на лигавиците на женските полови органи, което се причинява от гъбички от рода Candida, се нарича кандидоза известна и като млечница. Болестта се проявява чрез сърбеж и покриване на лигавиците, придружен от възпалителни реакции, евентуално също общо и сенсибилизиращо действие върху организма.

През последните години млечницата е станала доста често срещано заболяване. Такива гъбички е нормално при здрави хора да живеят по кожата и лигавиците. Освен това, гъбички от рода Candida могат да се открият в млякото и плодовете, в различни битови предмети, в пръстта, в състава на въздуха и на много други места. Тези гъбички са постоянен компонент на здравата човешка микрофлора, но при определени условия те могат да причинят болестта „млечница“, т.е. кандидоза.

Кандидоза – това е по принцип болест, която засяга жените, и не толкова мъжете. Ако хормоналната среда е нарушена или имунитетът е отслабен, гъбите, подобни на дрожди, се възпроизвеждат прекомерно, това води до проявяване на болестта. Подобните на дрожди гъби засягат не само външните и вътрешните генитални органи, но и други части на човешкото тяло – отрицателните промени се появяват във функциите на вътрешния стомашно-чревен тракт, периферната кръв и т.н.

“Фигурин

Първоначално във влагалището има киселинна среда, която възпрепятства възпроизвеждането на гъбичките. Но ако балансът на вагиналната киселина се наруши, микроорганизмите, подобни на дрожди, се размножават и възниква болест.

Инфекцията кандидоза с гъбичките Candida albicans може да засегне не само лигавицата, но в много случаи е в състояние сериозно да засегне и вътрешните органи

Инфекцията кандидоза с гъбичките Candida albicans може да засегне не само лигавицата, но в много случаи е в състояние сериозно да засегне и вътрешните органи

Кандидозата би могла да се развие както от инфекция отвън, така и от собствените ни гъбички, което може да се получи, при отслабване и намаляване на защитните сили на човешкото тяло. Млечницата може да засегне не само лигавицата, но в много случаи е в състояние сериозно да засегне и вътрешните органи. Това се отразява най-често на хранопровода, дебелите и тънките черва, на пикочния мехур и белите дробове, много по-редки са пораженията от кандидоза на сърцето и черния дроб и. Дрождите (кандидоза) могат да се разпространяват и сексуално.

Кандидоза при жените.

Симбиоза с млечница

В тялото на здрава жена кандидата присъства като симбиотичен (взаимноизгоден съпътстващ) микроорганизъм. Балансът на различните гъбички, вируси и бактерии, се поддържа от полезната микрофлора (главно лактобацили), имунната система, общата и местна резистентност на организма и лигавиците.

При микроскопия на вагинална намазка на здрава жена се забелязват, че се секретират до 90% от лактобактериите (лактобацили). Кандидите се намират в единични колонии, главно в стадия на бластоспора (в състояние на дрожди). Степента на бластоспора е проява на диморфизъм на кандида, която има важно диагностично значение.

Регулаторният ефект на лактобацилите е свързан с техния хранителен тропизъм към въглехидратите. Лактобацилите изпълняват няколко функции, включително отнемат храненето на кандида (те също ядат въглехидрати), произвеждат млечна киселина и ретунин. Лактобацилите са автохтонни (локални) микроорганизми, които са маркери на здравия микробиален и гъбичен баланс. Безвредното състояние за гъбичките и съвместното съществуване на тялото може да се запази през целия живот на човек.

Причини

Кандидозата при жените се появява по различни причини. Понякога е трудно да се определят, но наличието на фактори, причиняващи болестта, винаги придружени от неприятни симптоми и води до нарушаване на вагиналната микрофлора. При дисбаланс броят на полезните бактерии намалява. Тези микроорганизми възпрепятстват интензивно разпространение на инфекция, дефицитът им допринася за бързото нарастване на дрождените гъбички, които причиняват инфекция (кандидоза).

Диагнозата „млечница“ се поставя на възрастни жени и много млади момичета. Появата на това заболяване не е свързана с възрастта и сексуалната активност. Дори тези, които не правят секс, могат да се разболеят.

Нека се опитаме да разберем причините за тази гъбична инфекция:

 • Лечение на онкологични заболявания. Химиотерапията, използването на имуносупресивни агенти, лъчетерапия и редица други процедури, които са достъпни от лечение на рак, вредят на микрофлората във вагиналната лигавица и са придружени от появата на симптоми на млечница.
 • Хормонални проблеми. Хормоналните нарушения са причинени от различни причини. Неизправностите настъпват при менопауза и бременност, патологии на щитовидната жлеза и дисфункция на яйчниците. Появата на млечница е характерна за първите признаци и етапи на диабета. Това е по-често при по-възрастните жени. Лекарите редовно препоръчват тестове за кръвна захар.
 • Хронични заболявания. Поражението на гъбичките кандида често се свързва със сериозни хронични заболявания. В рисковата група са заразени с ХИВ, жени с диагноза бронхит, тонзилит, пиелонефрит и цироза.
 • Слаб имунитет. В повечето случаи развитието на кандидоза възниква при отслабен имунитет. Защитата на тялото се намалява от изгаряния, хранително отравяне, бери-бери, различни наранявания и други заболявания.
 • Хранене. Кандидозата на влагалището може да бъде причинена и от анорексия, неправилно и небалансирано хранене. И някои диети са опасни. Появата на млечница се улеснява от злоупотребата с печени продукти и сладкиши. Честата консумация на плодове и зеленчуци, особено моркови, както и ограничаване на продукти, съдържащи смилаеми въглехидрати може да намали симптомите, но това важи само за леките етапи на млечница
 • Антибиотици. Приемането на антибиотици е една от най-честите причини за неприятната кандидоза, особено, ако това е дългосрочно антибиотично лечение. Гъбичните агенти на кандидозата са концентрирани в червата. Антибиотиците причиняват дисбактериоза на червата и създават благоприятна атмосфера за растежа и разпространението на гъбички във влагалището и други органи.
 • Синтетично бельо. Влажната среда е идеална за живота и растежа на гъбичките. Често има случаи, когато лезията възниква по време на къпане и последващо носене на мокри дрехи. Не се увличайте по синтетиката. Бельото, изработено от синтетични тъкани, може да причини млечница. Джапанки, тесни чорапогащи и други подобни, не се препоръчват за често носене. Това бельо допринася за нарушаване на топлопренасянето, което води до възпроизводството на гъбичките.

Местни фактори

Към местните причини за кандидоза се включват следните фактори:

 • Дезодорирани подложки, вагинални спрейове, ароматизирана тоалетна хартия, интимни гелове – всички тези средства отслабват местния имунитет и причиняват млечница;
 • Честите промивки унищожават здравата микрофлора на вагината. Много жени не знаят за това и злоупотребяват с процедурата. При млечница са недопустими промивки с лайка, сода за хляб и калиев перманганат.
 • Дисбактериозата на вагината се провокира от рядка промяна на ежедневните тампони и хигиенните тампони. При дълги пътувания, когато няма възможност за душ, рискът от заболяване се увеличава.
 • Хипотермия. Всеки неуспех в имунната система и отслабване на самозащитата на тялото активира размножаването на вредни гъбички и причинява кандидоза.

Безмилостната млечница е насочена и към млади момичета, които не правят секс. Причината за заболяването в такива случаи са хормонални нарушения, неспазване на интимна хигиена, чревна дисбиоза или прилагане на антибиотици.

Паренето и сърбежът, неприятните и понякога болезнени усещания по време и след секс, трябва да алармират всяка жена. Обезпокояващите симптоми на кандидоза могат да бъдат свързани със сериозни нарушения в женското тяло, като диабет, рак , HIV инфекция, чревни заболявания. Без професионална диагноза лечението на тези заболявания е невъзможно. Бъдете внимателни за здравето си, редовно се преглеждайте от гинеколог и не пренебрегвайте препоръките на лекарите.

Други причини за кандидоза

В допълнение, има специфични и общи причини за инфекция с вагинални дрожди.

Специфични причини за инфекция с вагинални дрожди. Възприемчивостта на жените към млечница се дължи на половите признаци на анатомията и физиологията.

Има две конкретни причини:

Анатомични. Външните гениталии на жените имат голяма площ от лигавици. Структурата на вулвата осигурява добра аерация и спокойна колонизация на гъби в гънките;

Физиологични. Женският организъм е обект на редуващи се цикли с физиологични и биохимични пренареждания. Възможната бременност се придружава от нормални процеси (отслабване на тялото, хормонални изменения), понякога и от патологични такива (гликемия, метаболитна ацидоза).

Често срещани причини (провокиращи фактори) на инфекция с вагинални дрожди. От многото причини, причиняващи млечница, се идентифицират няколко често срещани фактора за развитието на млечница.

Те включват:

 • Дисбактериоза – нарушение на баланса на асоциациите на вирусите, бактериите и гъбите;
 • Хормонален дисбаланс, дължащ се на външни или вътрешни причини;
 • Нарушаване на бариерните функции на тялото, неспецифична естествена резистентност и сътрудничество на В и Т лимфоцити, както и специфичен хуморален имунитет;
 • Сенсибилизация на тялото, алергични реакции към метаболити на гъбички;
 • Стресови ситуации и емоционален стрес;
 • Изменение на климата;
 • Приемане на хормонални лекарства;
 • Бременност.

Кандида.

Candida albicans представлява диморфна гъбичка, един вид, който израства като дрожди и хифи. Тя е от малкото видове от рода Candida, причиняващи у човека инфекциите кандидоза. Candida albicans причинява 50 – 90% от всички прояви на кандидоза. Гъбичките могат да образуват биофилм-колонии на повърхността на медицински устройства, които са имплантирани. Инфекциите причинени от тях в болниците водят до сериозни здравословни проблеми. Всяка година около 85 – 95% от вагиналните инфекции се причиняват от инвазия от Candida albicans.

В 90 % при заболели жени се изолират от влагалището дрожди на Candida albicans. Следващите гъбички по честота са дрождите на Candida glabrata, Candida tropicalis и Candida kruzei.

Патогенеза на кандидозата

Задействащият механизъм на патогенезата на млечните жлези е сърбеж и адхезията (прилепяне) на гъбички към повърхността на лигавиците.

Доказано е, че сърбежът при млечница е резултат от дразнене на нервните окончания на лигавиците. Продуктите от метаболизма (жизнената активност) на гъбичките са фактор на химиобиологичната агресия.

Като се има предвид етиопатогенезата, се различават две основни форми на влияние на Candida върху тялото:

 • Умерено патогенно. Кратко действащи провокиращи фактори, превишаващи прага на хомеостазата, стимулират експлозивния растеж на гъбичките. Във вагиналната среда в субклиничния и ранния клиничен стадий на заболяването се изолират нарастващите форми на гъбичките (филаментозна фаза) с голям брой процеси на псевдомицелия. Голям брой форми на нарастваща кандидоза са втората (патогенна) страна на кандид диморфизъм. Симптоми: сърбеж в перинеума или ануса, слабините, плака върху лигавиците на гънките на малкия лабиринт и други видими части от интимните органи на жената. Цветът на плаката е бял или с жълтеникав оттенък. Локализиране на патогена с умерено развитие на патологичния процес – на повърхността на лигавиците. Лечението е просто, при условие че е направено навременно и окончателно елиминиране на провокиращите фактори. През този период е важно да не се позволява на организма да сенсибилизира продуктите на гъбичния метаболизъм. В противен случай повторната инфекция със свръхчувствителност води до тежки форми на млечница.
 • Патогенно. При анамнезата се забелязват провокиращи фактори за продължително действие. Дрождите се усложняват от възпалителни реакции. Симптомите и клиничната картина зависят от местоположението на процеса. Причиняващият агент се намира на повърхността на лигавиците (локализация на повърхността), в тежки случаи – на вътрешните органи (висцерална локализация). Лечението се удължава с пристъпи. Самолечението е неприемливо. Може би се развива т.нар. Порочен кръг от патогенеза.

Симптоми.

При дамите основните симптоми на кандидоза са:

 • Плътно масово изхвърляне от вагината на бели или жълти течности. Понякога придобива зеленикав оттенък;
 • Парене и сърбеж във влагалището, в повечето случаи при топлина и влага;
 • Обрив и зачервяване на влагалището. Често има подуване на външните гениталии. Усещания за болки при полов акт, както и при уриниране.

Симптомите при различните жени могат да имат различна степен на тежест. При пациентки в детеродна възраст симптомите се усещат най-силно около седмица преди да започне цикъла. Има и асимптоматичен курс на млечница.

При господата основните симптоми на кандидоза (млечница) са:

 • Болезнено лющене и изгаряне около главата на пениса, увеличено след сексуален контакт;
 • Зачервяване и подуване на главата на пениса и препуциума;
 • При тежка форма на млечница може да възникне болка по време на полов акт и уриниране.

По принцип при мъжете, млечница се среща рядко. Често болестта започва да се развива с прогресията на диабета.

Вагинална кандидоза.

Вагиналната кандидоза протича със зачервяване на влагалището, дискомфорт и сърбеж в засегнатата област, изтичане на бял секрет

Вагиналната кандидоза протича със зачервяване на влагалището, дискомфорт и сърбеж в засегнатата област, изтичане на бял секрет

Вагиналната кандидоза както вече споменахме се причинява от гъбичките Кандида албиканс и обикновено протича със зачервяване на влагалището (често външната част на половите органи и бедрата по вътрешната им част), дискомфорт и сърбеж в засегнатата област, изтичане на бял секрет. Други симптоми, също могат да съпътстват вагиналната кандидоза:

 • синдром на раздразненото черво;
 • повишено желание за хапване на въглехидрати;
 • напълняване;
 • депресивни състояния;
 • продължително и силно главоболие;
 • хронична умора;
 • емоционална нестабилност;
 • повишена тревожност;
 • хранителни алергии;
 • мускулна слабост или дори болка;
 • лоша концентрация.

Генитална кандидоза.

Това е гъбична болест, засягаща шийката на матката във вагиналната част, лигавицата на влагалището и се разпространява често във вулвата. Нарича се и урогенитална кандидоза.

Ето какви са симптомите на генитална кандидоза:

 • генитално течение, обилно и с неприятен мирис;
 • болезненост при полов акт;
 • сърбеж и парене в района на гениталиите, увеличаващи се при менструация или продължително ходене;
 • затруднено уриниране.

Тя се предава лесно и по полов път, но може да се появи и при:

 • след прием на някои хормонални препарати и антибиотици;
 • (нарушение на нормалната микрофлора в червата или влагалището – дисбактериоза;
 • при увеличение на кръвната захар;
 • при недобри физически фактори на тялото с продължително въздействие, например топло и влажно помещение.

Кандидоза при мъжете.

При мъжете гъбичната инфекция се отразява на урогениталния тракт. Те страдат много по-малко от жените, поради факта, че проблемните гъбички просто се отмиват чрез урината по време на уриниране. Затова проявата на кандидоза при силния пол е тревожен знак и означава че имунната система е отслабена.

Причини

Гъбичките Candida albicans се срещат широко в природата, и лесно се заселват в човешките лигавици и кожата

Гъбичките Candida albicans се срещат широко в природата, и лесно се заселват в човешките лигавици и кожата

Гъбички се срещат широко в природата, живеят по храни, предмети за бита и лесно се заселват в човешките лигавици (дори и на храносмилателния тракт, носа, пикочните пътища) и кожата. Въпреки това, при подходящи условия, гъбичките са в състояние да придобият патогенни свойства. Следните фактори са по-значими за развитието болестта:

 • неконтролиран и продължителен прием на антибиотици и други лекарства;
 • придобита имунна недостатъчност;
 • стрес;
 • нервен и емоционален шок;
 • резки и чести промени в климатичните зони;
 • ендокринопатии;
 • инфекциозни вирусни заболявания;
 • при нарушаване на защитната функция на слизестата мембрана;
 • свръхрастеж на лигавиците.

Симптоми

По мъжките гениталии в началото се проявяват възпалителни лезии на главичката и препуциума. Първо се получава зачервяване и подуване, парене и сърбеж, а по-късно – бяло течение с неприятна и остра миризма. По-нататък се подува пениса, човекът започва да чувства болка при полов контакт и уриниране.

Общо взето, възможността от зараза при мъжете не е много голяма, за разлика от тази при дамите. Но може да получат и усложнения, при забавяне да се посети лекар специалист за женското здраве, тъй като Candida се разпространява по цялото тяло.

Орална кандидоза.

Развиването на кандидоза в устната кухина от гъбичките Candida albicans се нарича орална кандидоза. За това допринася средата с нейната относително постоянна рН и температура, наличие на хранителни вещества. Тези условия са оптимални за размножаване на много микроорганизми, които са с приблизително постоянен по качество и количество състав.

Около половината от хората се оказват носители на гъбичките Candida albicans, която част от нормалната флора. Най-често те се намират в дорзалната повърхност на езика. Тези то тях, които се намират в устната кухина са: Candida albicans, Candida glabrata, Candida tropicalis, Candida crusei.

Оралната кандидоза се дължи обикновено на друго скрито, основно, неоткрито заболяване, което причинява свръхразвитие на гъбичките в устата.

Занемарена устна хигиена, травми по лигавицата на устата, тютюнопушене могат да доведат до бързото размножаване на Candida. Приемът на лекарства, който причинява сухота в устата (ксерокстомия) от лъчелечение, синдром на Сьогрен, често предразполага за появата на кандида индфекция.

Доказано е, че сред балните, преминали лъчетерапия в лицево-челюстната област, поне един на трима се разболява от орална кандидоза.

Лечение.

Изображение на гъбичките Candida albicans причиняващи кандидоза

Изображение на гъбичките Candida albicans причиняващи кандидоза

При заболяването кандидоза, лечението обикновено може да се проведе в две направления: прилагане на външни местни продукти и ползване на таблетки. За жените може да се препоръчат вагинални глобули, протежаващи противогъбични ефекти.

Лечението е редно да се извършва точно според предписанията на лекаря. В случай, че са засегнати големи участъци се предписва локално лечение.

Обикновено към това се включват и лекарства за вътрешен прием, които се вземат по предписания от специалиста начин.

Ако тази патология се намира и в червата, тогава трябва да се възстанови нормалната микрофлора в тях. За целта се прибавят и пробиотици.

Унищожаването на дрождите с антибиотици практически не може да се получи. Антибиотиците ускоряват разпространението на гъбични заболявания към други части на тялото.

Лекарства за кандидоза.

От най-често използваните антимикоцити са следните: нистатин, клотримазол, миконазол, полижинакс. Полезна работа вършат и различните антисептици от типа на калиев перманганат, и билковите настойки и отвари. Препоръчват се диети и стриктна хигиена.

Лечение с билки.

Ефективно лечение на хронична кандидоза с масло от риган

В допълнение към гастрономическите цели, тази пикантна билка има добри лечебни свойства. Това се дължи на високото съдържание на активни вещества в нея:

 • Витамини А и С;
 • Фенолите карвакол и тимол;
 • Микроелементи;
 • Органични киселини: розмаринова и никотинова.

Фенолите, които са част от ароматното етерично масло, имат противогъбичен ефект.

Карвакол е мощен противогъбичен агент. Многогодишното използване на този фенол не развива съпротивляемост.

Тимол – е ефективен както в борбата с острата форма на млечница, така и с нейната хронична форма.

Как да се лекуваме при дрожди с риганово масло?

За лечение, трябва да купите в аптеката етерично масло от риган без алкохол, със съдържание на карвакол от 50 до 85%. Не го използвайте в неразредена форма.

Външно приложение на риганово масло при млечница. Етеричното масло се смесва със зехтин от първото пресоване в съотношение 3 капки към 3 супени лъжици. Сместа се прилага всяка вечер върху гениталиите. Ако има болезнени или неудобни усещания, количеството етерично масло трябва да бъде намалено до 2 капки.

Интервагинално приложение. В съд (например чаша от порцелан) се наливат 50 мл зехтин. Добавете 2 капки етерично масло към него. След това разбъркайте добре. Трябва да вземете хигиенни тампони с минимален размер. Намажете тампона в сместа за няколко минути. Поставете го възможно най-дълбоко за през нощта. Това лечение на млечница е за 14 дни. Ако има затруднения с въвеждането на тампоните, трябва да използвате турникети от стерилна превръзка. В случай на дискомфорт количеството етерично масло намалява.

Вътрешно приемане. Разтварят се 3 капки масло от риган в чаша с вода. При този начин е необходимо първо да се разтвори в което и да е базово масло (сусамово, зехтин… или в млечно). Средството се приема 2 пъти на ден по време на хранене. След седмица се увеличава дозата. Разредете 6 капки масло в 2 чаши вода, вземайте по същата схема: количеството вода не може да бъде намалено.

При лечението на кандидоза с народни средства, най-популярни рецепти са:

Сода за хляб

Содата е полезна за лечение на много заболявания. Дрождите на кандидата не са изключение. След като попадне във вагиналната лигавица, тя променя коренно нивото на Ph. Благодарение на нейната алкална структура, гъбичките умират в такава среда и болестта отстъпва.

Содата може да бъде прилагана като разтвор. С него се правят промивания всеки ден. Също можете да избършете външните генитали с марля, напоена със соден разтвор.

Това лекарство е най-безопасното средство за лечение на кандидоза при жените, ако спазват пропорциите при приготвянето им. Една лъжица сода се залива с литър вода и се добавя лъжичка йод. Получава се много ефективен деинфектант, който може да се справи с кандидозата в кратък срок от време.

Други варианти

Йод, сода и вода. Необходимо е да разредите 1 литър вода с чаена лъжичка сода, след това да излеете всичко във ваната и да седнете в нея за половин час. Не изхвърляйте водата от ваната, тя ще ви бъде необходима следващия път. На следващия ден, повторете отново, просто добавете един литър варена вода, 1 супена лъжица сода, 1ч. л. йод. Трябва да направите това, докато не бъдете напълно възстановени.

Сол, йод и сода. Към един литър завряла вода е необходимо да се сипят 2 суп. лъжици сол, да се вари още за 2-3 минути, изчаква се да се охлади до 40 °С, добавя се 1 суп. лъжица сода и 10-12 капки йод. С тази течност се прави промиване на вагината, като по този начин трябва да я измивате два пъти дневно – сутрин и вечер за пет дни.

Сок от моркови. Този зеленчук е много полезен особено на сок. Пиенето на пресен сок от моркови по 1-2 чаши за деня преди хранене може да помогне за спасяването на жените от млечница – много неприятно и досадно, а понякога непоносимо заболяване.

Билкова рецепта. Измивайте влагалището за 2-3 дни с билки от невен, лайка, градински чай и бял равнец – смесете 3 суп. лъжици от всички билки, вземете 1 супена лъжица от сместа, изсипете я в 0,5 литра завряла вода, престоява, прецеждате и отделете 50 мл от инфузията за вливания с круша. Това, което остава е просто да се измиете.

Лечението на кандидоза трябва да се направи изчерпателно. Това означава да предполагате, че можете просто да пиете хапче и да забравите за тази болест. Необходимо е да преразгледате вашата диета, не забравяйте да премахнете сладкото, опитайте се да избегнете стреса и тогава определено ще се справите с млечницата.

Билкова рецепта 2. Смесете лъжица дъбова кора, градински чай, лайка и 3 лъжици коприва. От сместа вземете няколко лъжици и ги добавете в литър завряла вода. Трябва да се направи вечер, за да кисне цяла нощ и сутринта може да се направи процедурата в промивките с получената отвара.

Добре се справя със заболяването и ваната. Можете да приготвите стрък коприва, кора от дъб и лавандула по лъжица, добавете ги във вряла вода и оставете да лисне няколко часа. След това можете да се къпете във ваната.

Друга рецепта е да си приготвите лайка, невен, градински чай, бял равнец, евкалиптово масло, брезови и тополови пъпки и хвойна. Всички билки се смесват и се заливат с гореща вода. След като отварата престои за една нощ, можете да си направите водна процедура с нея във ваната за около половон час.

Срещу кандидоза може да помогне и обикновеното кисело мляко без мазнини. В него трябва да навлажните памучните тампони и да ги пролижит епрез нощта. Сутринта изплакнете с инфузия от лайка.

Мед в борбата срещу кандидоза

Този метод е напълно безопасен, а резултатът ще се прояви само след няколко седмици. С разтвор от мед могат да се правят подмивания и вагинални промивки. Той трябва да се приготви в пропорции 1:10 мед и вода. Редовните процедури няколко пъти на ден дават незабавно своя лечебен ефект.

Можете да намокрете с разтвора памучни тампони и да ги поставяте за половин час. Това ще помогне да премахнете сърбежа и да намалите значително броя на микробите.

Масло от чаено дърво

Това масло е известно и е сред най-силните средства, които са много ефикасни срещу упоритата кандидоза. Тя няма шансове пред него за оцеляване.

Смесват се 2 капки от маслото с чаена лъж. водка. Остава да разтворете сместа в 0,5 литра вода. Полученият разтвор е приложим за промивки.

Лековитото масло от чаено дърво се прилага и във ваната по следния начин – от него една лъжица плюс четвърт лъжичка масло от ароматната лавандула. Останете поне 10 минути във водата, в която сте разтворили споменатите масла.

Масло от чаено дърво разредено с базово масло в съотношение една част от него към две части от другото, се използва за директно нанасяне върху поразените участъци от гъбичките.

Няколко капки масло от чаено дърво смесени с две суп. лъжици масло от невен, също е полезен лек. Добре е с получената течност да се напои тампон, и да се въведе във влагалището. С него се престоява цяла нощ.

Сместа се използва за третиране директно на засегнатата зона при кандидоза на кожата.

Домашен сапун

С това средство можете да се отървете от млечницата, трябва да се смели домашен сапун на ренде, да се залее със завряла вода и да се изчака, докато напълно се разтвори във вода. След охлаждането може да започнете с промиването. С чиста вода може да се изплакнете след 10 минути.

За същата процедура може да се използва катранен сапун. Жените могат да се промиват два пъти дневно, което допринася за убиването на гъбичките при млечница.

Много лекари не одобряват този метод за борба с болестта, като се позовават на факта, че сапунът може да изсуши лигавицата. Затова е необходимо да решавате сами, дали да го прилагате. Може да е по-подходящо да се ползва друг метод.

По време на бременност

Всяка жена може да се разболее от кандидоза и по време на бременност. В такива случаи гинеколозите могат да изпишат лекарства, които са абсолютно безопасни за бебето. Народните лекарства можете да използвате само, след консултация с лекар. Не предприемайте самолечение, то крие рискове в този период. В противен случай можете да навредите на себе си, на бебето и да предизвикате аборт.

Профилактика

Кандидоза – лечение, причини, симптоми, билки и рецепти

Кандидоза – лечение, причини, симптоми, билки и рецепти

Предотвратяването на болестта се състои в извършването на няколко прости действия, насочени към поддържане на здравето от ранна възраст, а именно: закаляване, физически упражнения, привикване към чистота.

За възрастни препоръките включват призив за съблюдаване:

Безопасност, да се изключат колкото е възможно повече външните и вътрешните причини предизвикващи млечница;

Внимавайте за собственото си здраве (да се обадите на лекар навреме), да изберете дрехи и бельо (не трябва да създават запарващ ефект), да избирате сексуалните партньори;

Умереност в хранителните навици (за ограничаване на сладкото, брашното, мазнините) при използването на антибактериална лична хигиена (също така унищожава полезната вагинална флора).

В допълнение, след като вземате вана или душ подсушете пубиса след къпането, опитайте се най-бързо да си облечете чисти, сухи дрехи, по-добре е да не се използват спрейове за интимна хигиена, дамски ароматизирани превръзки и тоалетна хартия, както и пяна за вана. Всички тези лекарства се отразяват на вагиналната кисела среда и може да доведе до появата на гъбични инфекции, ако сте склонни към тях.

Има много лекарства за терапия на кандидоза. Някои от тях се прилагат локално (сметана, вагинални таблетки, супозитории), други вътрешно (таблетки, капсули). Достатъчно е лекарска консултация. Когато се появят симптоми на коментираното заболяване кандидоза, незабавно потърсете медицинска помощ. Със спазването на правилата за предотвратяване на кандидоза не винаги е възможно тя да се предотврати.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *