Полезният капсаицин в лютите чушки гори калории, предпазва от рак и язва

Съдържащият се в лютите чушки капсаицин, ще ви загрее и ще засили обмяната на веществата

Едно много полезно вещество – капсаицин – може да ви помогне както в борбата с килограмите, така и да бъдете по-здрави. Лютите чушки съдържат 20 пъти повече от това вещество от обикновените, нелютиви чушки. Това ги прави както много любима храна на хората, които харесват люто, така и предпочитана от хора, които искат да са хем слаби, хем по-здрави

Полезният капсаицин се съдържа основно в лютивите храни, което доказано има много ползи за здравето. Веществото подобрява храносмилането, засилва обмяната на веществата и забързва изгарянето на мазнини. Последни изследвания показват, че лютите чушки са способни да намалят дори кръвното налягане. Капасаицин има в таки храни като чушки, хрян, джинджифил, праз, лук, чесън.

капсаицин

Съдържащият се в лютите чушки капсаицин, ще ви загрее и ще засили обмяната на веществата

Лютивите чушки, богати на капсаицин, са спасили хиляди хора преди няколко века от смъртоносната жълта треска и редица други болести на горещия климат. Те са един от основните продукти, наред със сушените кайсии, техните костилки и просото, на столетниците.

Лютивият вкус на чушките се дължи главно на съдържащия се в тях алкалоид капсаицин, открит през 1816 г. от П. Бухолц. Наименованието си той получил обаче тридесет години по-късно от Л. Треш. През 1878 г. унгарският лекар Е. Ходжис установил, че капсаицин не предизвиква само парене в устата, но и интензивно отделяне на стомашен сок, подпомагащ храносмилането.

капсаицин

Съдържащият се в лютите чушки капсаицин, ще ви загрее и ще засили обмяната на веществата

По синтетичен път алкалоидът е получен през 1930 г. от Е. Спат и Ф. Дарлинг. След изследвания става ясно, че 3 люти чушлета се равняват по полезни качества на цял килограм лимони. Анализите показали, че лютите чушки са истинска съкровищница на редица полезни за организма вещества като въглехидрати, протеини, витамини – А, В1, В2, В6, С, Е. Те съдържат и минералите желязо, калий, калций, магнезий, манган, фосфор.
Богатите на капсаицин люти чушки и множеството фитонциди засилват имунитета и подпомагат защитните сили на организма в борбата му срещу простуда и инфекции.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Вече е доказано, че освен възбуждащ апетита и подобряващ храносмилането ефект, съдържащият се в лютите чушки капсаицин стимулира отделянето на два хормона – адреналин и норадреналин, които активизират метаболизма и спомагат за изгарянето на резервните въглехидрати и мазнини в организма. Нещо повече, южнокорейски учени установиха, че консумацията на капсаицин препятства натрупването на телесни мазнини, който факт открива нови възможности за борба със затлъстяването.

Алкалоидът капсаицин също така предотвратява образуването на ракови клетки и дори помага на стомаха срещу гастрит и язва, тъй като подобрява кръвообращението на стомаха. Благодарение на способността на полезния капсаицин да предпазва и регенерира кръвоносните съдове, той снижава и риска от развитие на хипертония и инфаркт.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Полезният капсаицин в лютите чушки гори калории, предпазва от рак и язва

  1. saglasna sam s drugite ne6ta no s kilogramite ne. qm gi ot dve rti godini na obqd i ve4erq i ne sam mradnala .ne sam otslabnala.

  2. Госпожо,
    а не ви ли е срам да взаимствате в почти непроменен вид части от материал, публикуван от друг автор, без дори да цитирате името му? Освен нравствен елемент, подобно действие се преследва и от Закона за авторското право!
    Доц. д-р Димитър Попов

    • Здравейте, д-р Попов! Бихте ли посочили кой точно е материалът, от който е заимствала колежката Слава Петрова. Тя отдавна не работи на сайта и няма как да я попитаме, а и да я бяхме попитали, едва ли щеше да ни отговори. Искаме да направим коректно позоваване, ако наистина е копи-пействала.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *