Храни, богати на бета каротин, предпазват от рак и бързо стареене

Дефицит на бета каротин в организма може да доведе до рак, бързо остаряване и опасност от слаб имунитет

Бета каротин е важен микроелемент за човешкото тяло и неговата липса може да застраши организма от развитие на рак, по-бързо остаряване на клетките и слаба имунна система.
Бета каротинът представлява провитамин А съединение, което може да се преобразува в тялото в ретинол – активна форма на витамин А. Бета каротин всъщност е естествен пигмент, който произвежда цветове в оранжево и жълто и поради тази причина повечето от съдържащите го храни са в тези цветове.
Освен че предотвратява липсата на много важния за човека витамин А, бета каротин е мощен антиоксидант, който повишава имунитета и предпазва от стареене на клетките.

каротин

Дефицит на бета каротин в организма може да доведе до рак, бързо остаряване и опасност от слаб имунитет

Той помага много успешно в борбата с рака, като защитава клетките на тялото от щетите, причинени от свободните радикали.
Бета каротин има способността да организира и подтиква към правилна клетъчна комуникация. Ако това не се прави, това може да се окаже една от причините за прекомерното нарастване на клетките – състояние, което в последствие води до рак. Бета каротин се препоръчва на жени, които искат да заченат и да родят здрави бебета, тъй като той има важно участие при репродуктивността на жените.
Трябва да знаете, че бета каротин трябва да се приема при наличието на полезни мазнини и едва тогава той разгръща своята здравословна сила. Така че ако спазвате диета, бедна на мазнини, нищо чудно бета каротин да не може да се усвои и просто да преминава през организма транзитно.
Хора, които пушат, имат повече необходимост от храни, богати на бета каротин, тъй като никотинът го унищожава. Вредните мазнини като маргарин и други ненаситени мазнини също така намаляват усвояването на бета каротин.
Бета каротин се съдържа в различни храни, като моркови, сладки картофи, тиква, зеле, спанак, ряпа, пъпеш, броколи, маруля. Подправки и билки, съдържащи бета каротин са жълт кантарион, прясна мащерка. Когато ги консумирате, гледайте те да не са прекалено обработени, а да са приготвени на пара и не забравяйте да ги овкусявате с полезни мазнини като зехтин или шарлан, за да могат да се усвоят от организма.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *