Какви са симптомите на катаракта и как се лекува тя

Катаракта или по народному перде на очите се повява с възрастта и пречи на нормалното възприятие на нещата наоколо

Много често с напредване на възрастта се появяват различни болести, една от които е катаракта, или по-извастна като перде на очите. Това състояние е част от стареенето. Болестта представлява помътняване на очната леща. Нормалната леща е прозрачна и фокусира светлината в задната част на окото. Когато се развива катаракта, зрението намалява. Повечето хора с катаракта имат такава и на двете очи, но понякога едното е с по-лошо зрение, защото всяка катаракта се развива в различна степен.

катаракта

Катаракта или по народному перде на очите се повява с възрастта и пречи на нормалното възприятие на нещата около вас

Сред симптомите на катаракта са замъглено виждане, промяна в начина на възприемане на цветовете, проблеми с нощното шофиране, поради заслепяване от насрещното движение, проблеми със заслепяване от слънчевата светлина и лъчението на други светлинни източници, двойно виждане с едното око. Промяната в диоптрите на очилата или използването на увеличителни лупи може само временно да подобри зрението. С времето обаче те спират да помагат.

Лечението на катаракта е само хирургично. То се състои в премахването на помътнялата леща и заменянето й с изкуствена. В днешно време катаракта се оперира в доста по-ранни стадии от развитието й, като по този начин се намалява рискът при хирургичната интервенция.

катаракта

Катаракта или по народному перде на очите се повява с възрастта и пречи на нормалното възприятие на нещата около вас

Има два типа операции за премахване на катаракта – екстракапсулна и факоемулсификация. При първата се премахва цялата леща, оставяйки задната част на лещената капсула. При втория тип се премахва лещата с помощта на специален наконечник с ултразвукови вълни. Предимствата са малкият разрез, който не налага шевове, по-бързото заздравяване и малък или липсващ постоперативен астигматизъм. Това е възможно благодарение на малкия разрез на роговицата. Вътреочното налягане запечатва разреза, който впоследствие зараства без шевове.

За премахване на катаракта предната част на лещената капсула се отстранява с много внимателно кръгово разкъсване. Уплътнената вътрешна част на лещата се раздробява с помощта на ултразвукови вълни и се изсмуква посредством вакуум през вече направения малък разрез. Изкуствената вътреочна леща се вкарва сгъната през малкия отвор, като вътре в окото се разгъва и застава в запазената задна капсула на лещата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *