Кашлица – билкови народни рецепти и сиропи

Домашни рецепти за кашлица и сиропи, джинджифил, черна ряпа и други природни средства за справяне с проблема, алергична кашлица

Съдържание на статията: ♠ Кашлица. ♠ Видове кашлица. ♠ Суха кашлица. ♠ Влажна кашлица. ♠ Остра кашлица. ♠ Продължителна кашлица. ♠ Хронична кашлица. ♠ Лекове за кашлица. ♠ Кашлица при деца. ♠ Инхалации за кашлица. ♠ Черна ряпа за кашлица. ♠ Кашлица при бременни. ♠ Домашни рецепти за кашлица. ♠ Алергична кашлица. ♠ Хомеопатия при кашлица. ♠ Шуслерови соли при кашлица.

Кашлица.

Кашлицата – е специфична защита на тялото, което е симптом на болестта. Благодарение на нея тялото се опитва да изведе през дихателните пътища елементите причиняващи затруднено дишане и които засягат рецепторите на досадната кашлица. По отношение на времето се разделя на остра, хронична и продължителна. Има две форми кашлица: суха и мокра. За лечение на влажната кашлица се прилагат муколитични отхранващи, а за сухата – успокояващи кашлицата препарати.

Защо имаме този проблем? С него се изчистваме от излишни дихателни секрети, микроби, микроорганизми, прах, храчки и всичко, което затруднява дишането. Те се извеждат от респираторния тракт чрез глотиса от действието на кашлицата и по този начин, тялото инстинктивно се опитва да се отърве от „излишните“ елементи. Природата на кашлица зависи от въздействието на патогенните микроби.Тя може да бъде от различен характер и от това зависи лечението й.

Kashlica 2

Ако е възпалена задната стена на фаринкса се получават болки в гърлото с повърхностна кашлица. Ако инфекцията е локализирана на трахеята и гласните струни, това означава, че има трахеити и ларингит, тогава дразнещата кашлица е груба и носи много дискомфорт. Важно е на този етап да се започне навреме лечение, в противен случай заболяването може да бъде усложнено от пневмония или бронхит.

Причини за кашлица.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Патогените са причинители на проблема, която може да е с един от следните произхождения: вирусен, бактериален и алергичен. Освен тези три причинители, кашлицата може да възникне и от прах и замърсители във въздуха. Процесът в повечето случаи е съвсем прост: в белите дробове е натрупано значително количество слуз, и от тази слуз тялото се опитва да се отърве чрез кашлица.

Видове кашлица.

Кашлица „без причина“

Много често много хора се оплакват от така наречената „кашлица без причина“, но това не е точно така. Ако я има, тя не може да е без причина, нещо все ще провокира появата й. Ако кашлицата без причина е ситуация, когато появата й не е била предшествана от всякаква видима причина, и се наблюдава кашлица без висока температура това най-вероятно е проява на алергична реакция или нерви. Ако кашлицата я има повече от една седмица, ще Ви трябва лекар.

Необходимо е установяване на причините за нея, тъй като тя може да бъде предвестник на сериозни болести!

Нощна кашлица

Така наречената нощна кашлица се случва или вече се е получила през нощта, особено за децата. В този случай виновникът за това е хоризонталното положение на тялото. В това положение слузта от носа и гърлото не може да се отделят и нейното натрупване просто запушва носните проходи, което може да доведе до рефлекс на кашлица. Същата картина се наблюдавана в назофаринкса в белите дробове – в това положение слузта се разтваря много бавно, така че на страдащия се влошава кръвоснабдяването на белите дробове, което също води до кашлица.

В допълнение, нощна кашлица може да е от промените в микроклимата на апартамента през нощта. Фактът, че въздухът става охладител през нощта и е сух, поради тази причина обвивката на раздразненото гърло всъщност води до пристъпи на рефлекса на кашлицата. Вечерта може да бъде по-силна и по-често, отколкото през деня. Това е от факта, че тялото е в хоризонтално положение и човек по-трудно кашля, защото се увеличава интензивността и продължителността на кашлицата.

Има два вида кашлица – суха и мокра. Когато се появи влажна кашлица, се отделят храчки от тялото, което само по себе си е необходимо, тъй като те са причина за кашлицата и възпалението в организма. По този начин изхвърлянето на храчки – е в полза на тялото и следователно самата е продуктивна. Що се отнася до сухата кашлица, тя не е от полза за тялото, не може да има полза и някаква стойност за един човек.

Суха кашлица.

Нека да разгледаме причините за суха кашлица за всички възрасти. Тя е резултат от дразнене на рецепторите за кашлица. Тези рецептори са разпръснати в различни части на тялото: в трахеята, гърлото, бронхите разделянето на мястото на параназалните синуси и в стомаха. Под влияние на някакъв дразнител върху тези рецептори – може да започне човек да кашля, и да продължи от самата кашлица.

Непродуктивната суха кашлица в началото на заболяването и в края на краищата, пациентът има суха кашлица. При този тип кашлица отсъства отделянето на храчки. Веднага след като се появи – кашлицата става влажна.

Главната особеност на този тип е, че пациентът винаги иска да кашля, за да се отърве от нещо допълнително в гърлото и гърдите. Ако след няколко опита да кашля, за страдащият това е невъзможно да се направи, на трябва да продължава, защото кашлицата може да се отрази на целостта на малките кръвоносни съдове в гласните струни, тя води до катастрофални резултати, дрезгав глас или пълното му изгубване.

В началния стадий на заболяването, като например инфекции на дихателните пътища, трябва да се опитате да кашляте и да изхвърляте храчки. За целта аптеките разполагат със специални муколитични и отхрачващи лекарства.

Когато започнете да оздравявате и кашлицата е към завършване и преминете към продължителна суха кашлица, след това, за да се отървете от нея, можете да използвате лекарства, които я потискат. Болезнената кашлица може да доведе до повишаване на кръвното налягане, да причина безсъние и по-тежки случаи – кардиопулмонална недостатъчност

Влажна кашлица.

Причина за нея обикновено стават възпалителните процеси, които се случват директно в дихателната система. При този тип кашлица тялото се опитва да се освободи и да изхвърли натрупаните храчки. Експертите обръщат внимание и съветват да имаме предвид, че ако храчките не се изхвърлят, след това те ще натрупат на вентилацията на белите дробове, което може да доведе до възпаление.

Влажната се счита за продуктивна. Храчките са добра почва за развитието на микроорганизми, те се натрупват в бронхите и тогава с кашлицата те биват за извеждани. В този случай можем спокойно да кажем за ползата от появилата се кашлица. Въпреки това, ако тя не минава, болестта става хронична и с храчките става все по-трудно отделянето им от организма и дори почти не се елиминират от организма, а продължават да се натрупват в дробовете. В такива случаи лечението се провежда чрез отхрачващи препарати, които втечняват храчките и допринасят за по-лесното им отстраняване от тях.

Необходимо е храчките от кашлицата непременно да излязат от тялото, затова е нужно те да се изплюват. Освен това кашлиците могат да бъдат разделена и по срока на тяхната продължителност.

Продължителност на кашлицата.

Ако кашлицата е възникнала в резултат на обикновена простуда, тя трябва да премине за една седмица. Ако процесът включва трахеята и гласните струни, тогава тя може да продължи до две седмици.

Като общо правило по продължителността кашлицата е разделена на 3 типа: остра, продължителна и хронична:

Остра кашлица.

Тя продължава 3 седмици. Особеното при острата кашлица е, че е постоянна, т.е., пациентът кашля почти постоянно. Такава кашлица помага да се очисти организма от слуз. Острата кашлица е характерна за ОРЗ с присъщите характеристики на остър бронхит, пневмония, фарингит, и други.

Продължителна кашлица.

Тази започва 3 седмици след острата кашлица и може да продължи до 3 месеца. Ако в случай на остра кашлица е заразен човек и кашля постоянно, то продължителните действия са характерни с това, че стават вълнообразни – на залпове, чието активиране може да бъде един или повече дни. След това ще се появяват за известно време, и след това изчезва отново, и така кашлицата би могла да е и за определен период от време (само през деня или само през нощта). Този вид кашлица може да се посочи, че постепенно става хронична.

Хронична кашлица.

По отношение на този тип, тя започва след продължителност 3 месеца. Хроничната кашлица може да бъде причина за нетретирани заболявания, източникът и техните усложнения, както и в резултат на наличието на много опасни заболявания в организма: белодробен рак, туберкулоза, хроничен бронхит, сърдечна недостатъчност и т.н. В повечето случаи този тип кашлица е периодичен, т.е., тя има остри проявления и паузи между тях: в определени дни или часове на деня, или пък заради влошаването на заболяването, което е довело до хронична кашлица.

Какво да правим, когато имаме кашлица?

Първо трябва да се открие явната причина за нея и да се вземат мерки, за да се отстранят. Лечението на кашлица в този случай се извършва като съпътстващо лечение в процеса на основното заболяване. Според причините и характера ѝ лекарите предписват лекарства.

Установяване на причините.

Установяване на причините или заболяванията, чиито симптоми включват кашлица е задължително. Без това да се предприемат действия за лечение на кашлица не е редно и дори опасно за вашето здраве, заради факта, че кашлицата е симптом на предизвикан процес от трета страна. Ето защо, за да се лекува кашлицата трябва само да се премахнат болестните или другите фактори, които я предизвикват. Кашлицата може да бъде „маскирана“, но от това няма да се отървете от нейните причини, и следователно, тя ще продължи и ще започне постепенно да преминава в хронична форма.

Кашлицата има тенденция да се усложнява, особено при деца, които, например имат бронхит може лесно да се получи възпаление на белите дробове. Само един начин е най-препоръчан – възможно най-скоро да посетите лекар, за да се отстрани причината и веднага да започнете лечение. Не е нужно да използвате самостоятелно лечение на кашлица, независимо от естеството и с това не може да се избегнат тежките последици.

Важно е да се помни, че лечението на кашлица би трябвало да се проведе до пълно възстановяване. Важен признак за нейното не до отстраняване е появата на кашлица при прехода от топло към студено, което означава, че възпалителният процес не е елиминиран до края.

Лекове за кашлица.

В днешно време се отделят големи средства, за да се улесни преминаването на суха кашлица към мокра настилка и по този начин да се отървем от сухата. За тази цел се назначават:

Муколитици (използват се за втечняване на храчките);

Отхрачващи (правят кашлицата да се втечни, да има повече втечнена слуз, за да се изведе);

Успокояващи (намаляване на активността на кашлицата и се използват за суха кашлица).

Сироп от корени на бяла ружа за кашлица.

Сироп от корени на бяла ружа за кашлица.

Ето защо с толкова много лекарства лесно можете да сбъркате и да се самонараните. Само лекар може да определи правилните продукти, базирани на кашлица въз основа на резултатите от изследванията и диагнозата. Сокове и сиропи в борбата срещу употребата медицина кашлица, която се състои от билкови отхрачващи (анасон масло, корен женско биле и бяла ружа). Те стимулират двигателната функция на дихателните пътища. Използват се също за лечение и захарни сиропи, но само по лекарско предписание. Постенето не се използва със сиропите за кашлица. Преди да вземете лекарството трябва да сте яли.

Ето и някои от известните лекарства за кашлица: Проспан, Бронхостоп, Хеделикс Сироп, Бронхостоп Пастили, Бронхостоп Спрей, Мукоплан (с бръшлян), Умкалор, Флудитек, Анзибел (таблетки за мучене с мед и лимон и други с ментол), Мукософт, Аце Цис, Имунотрофина, Мукософт, Цефабронхит, Синекод и други. Някои са за смучене, а други са спрейове или таблетки или сашета за пиене.

Гаргара.

В началото на заболяването веднага след започване на поривите в гърлото, помага промиване с физиологичен разтвор В една чаша топла вода и 1 супена лъжица сол и някое билково лекарство действащо антибактериално и предписано от лекар.

Имуномодулатори.

За комплексно лечение на заболявания на нашите дихателни пътища (остри респираторни вирусни инфекции, остри респираторни заболявания и грип ), често се предписват имуномодулатори за стимулиране на защитните сили на организма и намаляване на честотата и тежестта на заболяването. Също така често имуномодулаторите се използват за целите на превенция.

Разтриване.

При остри респираторни вирусни инфекции, остри респираторни заболявания трахеята и бронхите могат да бъдат лекувани от кашлица с определено разтриване. Уверете се, че не е нужен много труд. Първо трябва да се разтрива гърба и гърдите на детето с ръкавица, носена на ръката, а след това намазване със затоплящо мазило или евкалиптов балсам. Разтриването се извършва плавно и бавно (не повече от 60 движения в минута). Не го правете дълго на едно място, за да се избегне дразнене и увреждане на деликатната бебешка кожа.

Антибиотици.

Как да се използват антибиотици. Но те самите не лекуват кашлица, а само допринасят за това от първа ръка. Назначават се строго от лекар. Тези лекарства се предписват за лечение на заболявания, които са придружени от кашлица, за отстраняване на други сериозни симптоми: респираторни инфекции, пневмония и други, специалистите използват тези лекарства, които са напълно доказани при лечението на конкретно заболяване (ако резултатите от анализа потвърждават чувствителността на дадено активно вещество).

Например за възпаление на белите дробове, което се придружава от задух, суха кашлица и затруднено дишане през носа, са използвани лекарства от рода на пеницилини и цефалоспорини. Ако заболяването се премества в тежка форма, след това се използват аминогликозиди и сулфонамиди. Вземайте ги най-малко 7 дни. Когато детето се справи с болестта и отива на оздравяване и след това кашлица трябва също да изчезне.

Други специализирани продукти много лесни за използване са препаратите под формата на аерозоли. За борба с астма влизат в употреба антилейкотриенови лекарвства, които могат да намалят алергичното възпаление и да намалят бронхиалната хиперактивност. Те имат ефект за около 5 – 8 седмици и не предизвикват пристрастяване в бебето. Има заболявания като при първите симптоми на задух започва кашлица (тя е свързана с наличието на алергени), трябва незабавно да се започне лечение, или може да настъпи задушаване. При тези заболявания се подразбира астма. Ако заболяването е потвърдено в детето в лабораторията за кожни тестове за домакинството, храна, бактериални алергени, спирометрия, кръвни тестове за специфични имуноглобулини, след това през цялото време под ръка трябва да имате необходимите лекарства, предписани от лекар.

Ако след лечението кашлицата продължава повече от три седмици не трябва да се пренебрегва посещението при терапевт, тъй като може да се нуждаете от допълнителни тестове за диагностициране на причините.

Кашлица при деца.

С оглед на факта, че за възрастни отхрачването става по-лесно благодарение на по-развитите мускули, за децата този процес става все по-трудно. Затова заедно с всички тези общи препоръки за лечение на кашлица за възрастни и за деца, някои аспекти на лечението директно на детската кашлица са по особени. Обилно пиене на вода или чай се има предвид по време на заболяването на детето, тъй като има много силно изпотяване и то е загубило много течности, защото от това, има пресъхване на лигавиците.

Билков чай за кашлица.

Билков чай за кашлица.

На този етап е много важно да се гарантира за детето ви изобилие от напитки. По колко пъти на ден да приема течности се определя от самото дете, ако то не иска да пие – тогава заключаваме, че на тялото му не е необходимо. Ако тялото не разполага с достатъчно течност, бебето ще пие толкова, колкото му трябва. Като напитка е най-добре да се направи билков чай, плодови напитки и мляко, температурата на която да е равна на температурата на тялото.

Микроклимат.

Не забравяйте да се обърне внимание на микроклимата в апартамента. Въздухът трябва да бъде пресен и с леко влажни условия, това трябва да се прави периодично, за да се проветри помещението на детето, и да се направи принудителен процес на овлажняване, ако е необходимо. Най-благоприятна за едно дете е стайна температура от + 22 ° C.

Техники за дишане.

Едно интересно откритие е направено през далечната 1952 г., което позволява да се справят децата с хроничните заболявания. Оказва се, че дори и от астма и алергии, което е съпроводено с кихане, кашляне и хрема, могат да бъдат излекувани без аптечни лекарства. Всичко това се постига благодарение на правилните техники за дишане. Трябва да отбележим, че за всеки пациент трябва да бъде индивидуално избрани дихателни упражнения, в зависимост от диагнозата и тежестта на заболяването. Ето защо, за лечение на кашлица при децата може да се възползвате и от тях – гимнастика с правилните техники за дишане Предложените прости методи могат да отпушват мехурчета или плеври (те могат да подобрят вентилацията на белите дробове при пневмония).

Традиционна медицина за кашлица.

Трябва да се отбележи първоначално, че народните методи са ефективни, когато се използват заедно с тези на официалната медицина. Не забравяйте, че народната медицина никога не може да замени официалната, но може да действа само като допълнително.

Комбинирани билкови рецепти.

При трахеит, трахеобронхит, бронхит и пневмония се използват билкови чайове, от които се приготвят специални настойки. При използването на такива вливания непременно трябва да се разклащат, в противен случай всички лечебни свойства ще останат на дъното на чашата.

Напитки против кашлица. При ларингити, трахеити и бронхити е много добре да се пие за кашлица една напитка, направена от смокини, мляко и минерална вода. Те са в състояние да извлекат инфекцията и да превърнат сухата кашлица в продуктивна кашлица (с освобождаване на храчки).

Инхалации за кашлица.

Инхалации за вдишване. При вдишване на прополис, билковите продукти с листа от евкалипт, балсам „звездичка” (за респираторни заболявания), градински чай са голяма помощ в борбата с инфекцията. Важно е да се помни, че при по-високи температури, не се препоръчват инхалации за вдишване. Вдишване на изпарения на картофи . За бронхит много добра е картофената супа. Издишаните му пари, перфектно затопля бронхите.

Черна ряпа за кашлица.

Това лекарство се справя добре с досадната кашлица. Вие трябва да вземете черна ряпа, изрежете сърцевината и запълване на меда, тогава, нека да престоят за през нощта. И така на следващата сутрин се отцежда меда и се пие на празен стомах.

Питиета.

Необходимите атрибути за настинки се явяват обилните напитки. Подходящи са плодови напитки, отвара от шипки, мусове, билкови чайове, топло мляко.

Парене на краката.

Известни и доказани са връзките на долните крайници и горните дихателни пътища. Когато се получи преохлаждане на краката възниква рефлекс на спазъм на кръвоносните съдове в горните дихателни пътища и започва „порочен кръг“. Въпреки това, тази връзка може да се прилага успешно за лечение на простудни заболявания, за прилагане на разтривки или гореща вана за краката. В съд с гореща вода трябва да добавите суха горчица. След процедурата на парене на краката, да се носят топли чорапи, в противен случай процедурата ще бъде безполезна.

Кашлица при бременни.

С какво кашлицата е опасна? Въпреки факта, че кашлицата се счита за защитна реакция на организма, все пак тя е опасна за здравето на човека. Най-голямата опасност на първо място е, че може да премине в хронична форма. Да се отървете от хронична кашлица е много трудно. Ето защо е важно навреме да се започне лечение на наличните заболявания и на продължителната кашлица също. Потърсете незабавно медицинска помощ, за да се предотврати този процес.

От много силна кашлица може да се разкъсат кръвоносните съдове в окото, но сериозни последствия включително и за зрението това само по себе си не носи. В допълнение към очните съдове, кашлицата отрицателно въздейства и върху други съдове в тялото, тя също ги излага на опасност. Тя е опасна по време на бременност, спазмите при кашляне нарушават притока на кръв, кислород и хранителни вещества и стимулира отлепване на плацентата, което може да повлияе неблагоприятно на бременността.

Домашни рецепти за кашлица.

Народен лек за кашлица от лук: 500 грама белен и млян лук, добавете 400 грама захар и на слаб огън варете в литър вода за 3 часа. Охлажда се и се добавя 50 г мед, изсипва се в бутилка и се затапя с корк. Вземайте 4-6 супени лъжици на ден след хранене като народен лек за лечение на кашлица.

Друг препарат вариант на този народен лек за кашлица: Голям нарязан лук залейте с 2 лъжици захар и оставете така през вечерта. До сутринта лекарството е готово. Сладкият лук се яде или пие сокът му, който е образуван. Ползвайте този народен лек за кашлица няколко дни и кашлицата ще мине.

Бразилски народен лек за кашлица: Узрели банани се прекарват през сито, след това се слага настърганата маса в тиган на топла вода в пропорция: 2 банана и чаша вода със захар. Отново се загрява и се пие тази смес като народен лек за лечение на кашлица.

Народен лек за кашлица от черна ряпа:  Изберете черна ряпа с опашката, отсечете върха и премахнете вътрешната част около една трета. Сложете малко мед в канала, така че да има място за сока. Репичката се потапя в чаша с вода надолу по опашката. Изпива се получения сок. Това е едно много народно ефективно средство за кашлица!
Друга рецепта за лекарство против кашлица от ряпа: Нарежете на много тънки филийки 6 или 8 парчета от ряпа. Щедро поръсете всяко парче със захар. След около половин ден, се отделя сок смесен със захар. Вземете по лъжица на всеки час като народен лек за лечение на кашлица. Лечителите твърдят, че описаните средства лекуват и най-лошата кашлица за относително кратко време.

Рецепта за лечение на кашлица с народни средства за деца, които са алергични към мед: Нарежете черна ряпа на кубченца, се поръсете ги със захар и поставете ги в тавичка. Пече се във фурната за 2 часа. Следва прецеждане и се изхвърлят парчетата печена ряпа и се изцежда в бутилка течността. Дават се 2 лъжици 3-4 пъти през деня преди хранене и вечер преди лягане.

Алкохолна настойка от евкалипт – вземат се 20-30 капки в 1/4 чаша преварена и охладена вода 3 пъти за деня като народен лек за лечение на кашлица.

33

Смесете следните съставки в посочените дози: листа от подбел – 40 г, листа живовляк – 30 г, корен женско биле – 30 г. от сместа се слагат 2 с.л. в чаша завряла вода и престояват 30-40 минути и остава да се прецеди. Пийте под формата на топла напитка 1/2 чаша трикратно за деня преди хранене при кашлица и бронхит.

Народен лек за лечение на кашлица с билки: Смес от следните съставки в посочените дози: подбел – 2 части, риган – 1 част, лайка цветове – 2 части. Към 2 лъжици от сместа добавете 0,5 литър завряла вода и престояват в термос за 5-6 часа, филтрира  се. Пийте половин чаша трикратно за деня преди ядене под формата на топъл чай.

Вземете иглика цветове, подбел листа, бял оман корен и женско биле в равни пропорции. Лъжица от сместа се изсипва в чаша завряла вода, престояват 30 минути, прецежда се. Ползват се вътрешно както и в повечето рецепта като сироп 75 – 100 мл от народния лек за кашлица 3-4 пъти дневно, след като се нахранените.

32

10 грама корени от женско биле се налива в чаша завряла вода, загрята на водна баня за 20 минути, охлажда се 45 минути, прецежда се, изстискайте и от обема, който е доведен до 200 мл, се взема по лъжица 3-4 пъти за деня.

Добре да се пие варено мляко. Пийте горещо мляко с алкална минерална вода (1/2 чаша мляко и още толкова минерална вода) или мед (1 чаена лъжичка мед в чаша горещо мляко). За децата е най-добре като се добавят към топлото мляко смокини.

Народен лек за лечение на кашлица с лук с мляко: две средни глави лук нарязани на ситно, варени в чаша мляко, престоява 4 часа, прецедете. Вземайте по лъжица препоръчано на всеки 3 часа.

Народен лек за кашлица с лук и чесън: 10 луковици и скилидка чесън нарязани на малки парченца се варят в мляко, докато омекне, след което добавете мед и сок от мента. Вземайте този народен лек по лъжица през час при продължителна суха кашлица.

За да се облекчат болките в гърлото, когато имате кашлица е полезно да се пие топло мляко, сметана или чай с масло по няколко пъти на ден.

31

Рецепта за кафе против кашлица: Вземете ръж, овес и ечемик, цикория и добавете 2 г пречистени горчиви бадеми и го пийте като обикновено кафе. Можете да добавите и гореща разтопено мляко.

За облекчаване на кашлицата преди да си легнете, препоръчваме бавно да се пие чаша топло мляко от мак. Вземете 2-3 чаени лъжици мак, смелете го в керамична купа, навлажнете с топла вода, а след това налейте чаша завряла вода, оставете да престои и прецедете. И лекът за лечение на кашлица е готов. Този лек с мак в никакъв случай да не се дава на деца!

Народен лек лечение на кашлица с мед и анасон: Към чаена лъжичка мед да се добавят 2 лъжици семена анасон и щипка сол. Всичко това се изсипва в 250 мл вода, трябва да заврат, след което се прецежда. Вземете този народен лек за лечение на кашлица за възрастни 2 лъжици на всеки 2 часа, дозата за деца е наполовина.

Десерт за кашлица: Вземайте веднъж дневно малка лъжица смес от 2 супени лъжици прясно масло, 2 сурови яйчни жълтъци, малка лъжица брашно или нишесте и 2 десертни лъжици мед. Разбъркайте добре и вземайте по 4-5 пъти дневно преди хранене.

Бонбони за лечение на кашлица: Непълна супена лъжица захар задръжте над огъня, докато тя стане тъмно кафява. След това се изсипва в чинията с мляко. Получените „бонбони“, се държат в устата до завършване на пълна резорбция със суха кашлица. Това средство за народна кашлица е много популярно сред децата.

Древен лек за кашлица : Сварете 60 грама корени от черен пипер с 0.25 литра бяло вино и филтрирайте. Горещата смес се пие 3 пъти през деня и през нощта.

Народен лек за кашлица с евкалипт: Залейте с вряла вода смачкани евкалиптови листа, поставете ги в плътна хартиена фуния, широкият й край да е върху тиган (чаша) с инфузията, и през тесен процеп вдишвайте парата за 10-15 минути. Това е ефективно народно средство за лечение на кашлица и простуда.

Билково лечение на кашлица: листа от бреза и розмарин – 4 части, риган – 2 части, листа от коприва и пъпки от бреза – 1 част. Налейте в половин литър завряла вода 2 супени лъжици нарязана смес и пригответе в запечатан съд на тих огън само за 10 минути, престоява 30 минути, увити, след това внимателно се прецежда. Вземайте отварата по 100 мл 3 пъти дневно един час след хранене като народен лек за лечение на кашлица.

Алое Вера за кашлица.

Алое Вера за кашлица.

Народен лек за лечение на кашлица с мед и алое: Пригответе смес: 200 г зехтин, килограм липов мед, 150 г брезови пъпки, 200 г ситно нарязани листа от алое, 50 грама липов цвят. Липовият цвят и брезовите пъпки сварете отделно в 0,5 литра вода, варете 1-2 минути, прецедете. В тази отвара се излива сместа от алое и мед, добавете зехтина. Вземайте този народен лек по лъжица 3 пъти за деня за продължителна кашлица, пневмония, туберкулоза. Разклатете преди употреба.

Като отхрачващо средство за кашлица, 2 пъти дневно се пие 1/2 чаша топла вода (сутрин на празен стомах и преди вечеря), това се разбърква в половин чаена лъжичка хлебна сода и щипка сол.

Компрес за кашлица.

Вземете една голяма глава лук, почистете я, измийте и рендосайте. Смесете с гъша мас. Втрийте тази смес в гърдите и шията и ги завийте с топъл шал. На сутринта на празен стомах, вземе една лъжица от сместа, когато кашляте.

Домашен сироп с джинджифил, лимон и мед.

Някога джинджифилът е бил малко известен. Днес се намира целогодишно по рафтовете в магазините. Той може да се отглежда в кутия на балкона. Джинджифилът има много полезни свойства, включително противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни, антиоксидантни. Освен това е естествен деконгестант, който помага за облекчаване на болката и болките в гърлото.

Вторият компонент в сиропа е медът, тъй като много от най-добрите средства за настинки и грип, помагат в борбата с инфекциите на горните дихателни пътища.

Третият компонент е лимонът – съдържа голямо количество витамин С, който е необходим за поддържане на имунитета. Нещо повече, лимон ътсъщо има антивирусни и антибактериални свойства.

Съставки:

Джинджифил корен – 0.25 чаша (нарязан),

Естествен мед – 1 чаша,

Лимони – 2 броя.

Как да се приготви сиропа:

Добре измийте корена джинджифил и го обелете. Нарежете го на малки парчета. Лимоните изплакнете добре и го изсипете върху завряла вода. Източете и почистете скарата за жар. В малка тенджера (за предпочитане емайлирана, но не от алуминий) налейте чаша пречистена вода през филтъра.

Лимони и мед за кашлица.

Лимони и мед за кашлица.

Добавете една четвърт чаша нарязан джинджифил и 1,5-2 лъжици настъргана лимонова кора. Довежда се до кипене и още се вари само за 5 минути. Снема се от огъня и се отцежда.

В тенджерата се налива чаша мед и се загрява на слаб огън или водна баня, без да допускате да заври. Постоянно се разбърква.

След като медът се затопля до около 40 градуса температура, изсипват се другите съставки. Изстискайте сока от лимоните и също го сложете в тенджерата. Продължавайте да бъркате топлия сироп на слаб огън за няколко минути. Отстранете от котлона и се изсипва в чиста, суха бутилка или буркан. Покрийте и съхранете сиропа в хладилника.

Алергична кашлица.

В преследването на удоволствие, комфорт, удобство – модерните технологии дават бързо развитие на химическата и други видове промишленост, автомобилостроенето, получава се изобилие на вредни електромагнитни полета в нашия живот – всичко това има голямо негативно влияние върху човешката имунна система. Затова алергията е истинско наказание за човека, която се получава от алергени и при отслабнала имунна система.

Неадекватната реакция на нашата имунна система към външни фактори, която се случва много често е алергичната кашлица, симптомите, на която могат да се комбинират с хрема, сърбеж на носа, болки в гърлото, сълзене и остра болка в очите.

А отдавна се знае, че каквато и да е алергична реакция е неизправност на защитните функции на организма, с насочена имунна реакция към привидно безвредни и не животозастрашаващи агенти – полени, някои храни, животинска вълна, дори студа и слънцето могат да бъдат виновни за студова алергия или за алергия към слънцето .

По естество такава реакция в човека би трябвало да няма, но за появата й в по-голямата част от хората по света се говори за факта, че човечеството е в границите на самоунищожение, няма нищо от това по-дълбоко, за да отрази, че това е началото на промените, които могат да доведат в няколко поколения до необратими глобални промени в нашето здраве.

Децата се раждат вече с вродена склонност към реакции от различни алергени, броят им на страдащите от астма на 2-5 години се увеличава и за да живеят и за да дишат само, са принудени да вземат хормонални лекарства, имащи потискащо действие на нарушения вече имунитет. Много деца страдат от различни хранителни алергии и в резултат много от тези деца почти нищо не могат да ядат от това, което се предлага като готов продукт в магазина. Ако човечеството не преустанови замърсяването и използването на химия в храните и в бита, скоро всички продукти ще бъдат по принцип обявени за негодни за консумация, и въздуха няма да може да се диша без специално лечение.

Причини за често появяващата се алергична кашлица.

Различните алергични заболявания при хората с техния повишен ръст през последните няколко десетилетия, много специалисти обясняват с няколко теории:

Престараване с хигиената.

Фактът, на който се основава тази теория е, че с развитието на културата, на хигиената с комфортните условия за живот, с прекомерната чистота в помещенията, човек намалява контакта с много антигени, и имунният капацитет, особено при децата отслабва. Човешкото тяло е проектирано от Твореца така, че имунната система постоянно трябва да се противопоставя, за да се бори с вируси, инфекции и гъбички. Тъй като натоварването намалява, тялото започва война срещу безвредните антигени и ги възприема като патогени. Описаният модел се потвърждава от не малко проучвания, като твърди, че в семействата с много деца, както и в тези, които имат куче, децата им е по-малко вероятно да имат алергични прояви, отколкото в семействата само с едно дете, както и с перфектна чистота (кучетата намаляват вероятността от появата на атопичен дерматит и алергии при децата). В развиващите се страни, дългосрочните проучвания установяват, че с подобряване на качеството на живот на населението и чистотата е налице и увеличение на имунните нарушения в популацията.

Антибиотици.

Установява се също, че използването на антибиотици през първата година на детето, както и деца, родени чрез цезарово сечение – по-вероятно е да боледуват от астма и да страдат от алергична кашлица и други видове алергични реакции.

Химизирани храни.

Повечето химикали, не естествените продукти (с консерванти, оцветители, ароматизатори, овкусители и т.н..) са алергени за доста хора, предразположени към алергии или бавно рушат нервната и ендокринната система, създават добри условия за алергии.

Причините за алергиите все още не са напълно ясни.

Повечето теории за вредното влияние на съвременната технологична среда не могат да обяснят защо тези фактори на някои хора влияят, а на други – не. Разбира се, генетичната предразположеност оказва влияния при деца с родители имащи алергии – а тях рисковете са по-високи от останалите. Очевидно в близкото бъдеще ще бъдат открити и доказани и други причини.
Кога се счита, че имате алергична кашлица?

Как да различите дали имате алергична кашлица или такава с настинка? Този въпрос е значим за много хора, тъй като често е трудно да се разбере причината на заболяването или да се определи даден алерген, а това се дължи само на някаква кашлица. Обикновено алергичната кашлица се появява след контакт с животни, някои домакински химикали – шампоан, прах за пране, тоалетна хартия с аромати и сапун, всички почистващи продукти, особено с хлорирани вещества, както и цветен прашец през сезоните му – пролет и лято, козметика или парфюми, парфюмиран крем, домашен прах, или просто средствата за грижа за домашни космати животинчета. В много случаи алергичната кашлица се придружава от следните симптоми и признаци:

Симптомите на алергия се появяват изведнъж, без никакви странични признаци след контакт с алергена.

Кашлицата с алергичен произход има главно дълга продължителност за над 3 седмици, без признаци на настинка – втрисане, висока температура, отпадналост.
В повечето случаи тя е придружена от такива симптоми като алергичен ринит, при който има хрема, сълзене, възможно е сърбеж по кожата или лигавиците, сърбеж в носа, гърлото, хората често кихат.

Често кашлицата се изявява веднага по време на или след контакт с алергена: като например в парфюмериен магазин, козметика, или в друг за килими, където острият мирис на химически багрила и плат действа и е налице алергична кашлица, тежко главоболие в челото. Понякога тя се появява само през вечер, а през деня страдащият не кашля.

Алергичната кашлица обикновено е суха, без отделяне на храчки (вижте причините за суха кашлица по-горе). Понякога е влажна, но тогава слузта е ясна, не е гнойна (жълто-зелена) и безцветна (стъкловидното тяло).

Понякога в някои алергени, възникват усложнения, защото в днешния свят, алергените могат да бъдат всичко, което е около нас. Но, за да бъдете много внимателни за здравето си, трябва да разберете какво точно причинява неадекватна реакция. Дори когато минавате по път с един милион превозни средства, кашлицата е налице. Отбелязва се и че препарати като Доместос, също причиняват много алергични бронхоспазми или кашлица, поради отравяне с хлорни пари, които при това средство са в много голяма концентрация.

Хранителните алергии също се сред причинителите на кашлица. Техните симптоми, в допълнение към кашлиците са кожни обриви, алергичен конюнктивит, както и сърбеж на кожата, зачервяване, подуване, диария и дори повръщане. В определени храни алергичната реакция е много по-лесно да се прояви в сравнение с различни аероалергени.

Има случаи, в които аскаридозата причинява суха кашлица за 2 седмици, във времето, когато ларвите на червеите мигрират да влязат в белодробната тъкан. Затова аскариозата следва да бъде заличена, като диагноза на симптом на кашлица.

Видове алергични реакции освен кашлица.

Много често алергичната кашлица се придружава от симптомите:

Алергични реакции кожни – сърбеж, подуване, обрив, уртикария, екстремалната им проява е атопичен дерматит.

Алергичният ринит – гъделичкане и сърбеж на носа и устата, воднисти изхвърляния от носа, атаки с кихане, запушване на носа с намаляване на обонянието, а понякога се появява при деца като болка, сърбеж, шум в ушите. Много често започва сенна хрема през пролетта, което съвпада с разцвета на тополите и най-възприеманата болест като алергия към тополения пух е всъщност реакция към някои други цъфтящи растения.

Алергичен конюнктивит – сърбеж в очите, сълзене на очите, подуване и зачервяване на очите, сълзене без гноен секрет, но само със сълзи, понякога има усещане за парене или за пясък в очите, наблюдава се рядко фотофобия.

Бронхиалната астма – задушаване и кашлица.

Алергичните ларингити и фарингити и те се характеризират с усещане за парене, дрезгав глас и чувство на буца в гърлото.

Хранителните алергии – придружен като правило от повръщане, диария, ентероколити, кожни прояви и ентерити, алергична кашлица.

Причините за алергичната кашлица могат да се намерят в големите алергени.

Аероалергени – тези въздушни алергени са в големи количества във въздуха:

Поленовите алергени – всевъзможен прашец от различни дървета, билки и плевели дори, декоративни растения и цветове на зеленчуци и овошки.

Епидермални алергени – козина, пърхот, пера на птици и животни.

Битови алергени – прах от книгите, домашен прах, алергени от хлебарки и акари. Така също и всички домакински продукти.

Алергени в гъбите – както тези у дома, така и останалите.

Хранителни алергени – те могат да бъдат във всеки продукт, понякога алергията не е в земеделските продукти, а в техните обработки и в произхода им, внесените такива са отглеждани в изкуствени условия с изобилие от химикали, също действат като алергени, туй като не са естествено отглеждани, а са подложени и на химическа обработка за по-голям срок на годност и т. н.

Медикаменти – почти всяко лекарство и добавки могат да бъдат алергени.

Алергени в отровата на насекоми – пчели, оси, комари и други подобни.

Биологични и химични агенти от промишлените производства.

34

 

 

 

 

 

 

 

Tablica za hrani alergeni

Сухата продължителна кашлица при децата може да е предвещава астма.

Кашлици с алергии обикновено при децата, които са сухи, преди детето да може да се оплаче, че му е трудно да диша въздуха – това състояние е ужасен знак, че то има малко задавяне, а също и запушване на бронхите и трахеята, че е заплашено по-късно от развитие на бронхиална астма. Ако симптомите на задух при алергична кашлица, за едно дете не спират, то може вече да има началните симптоми на често случващите се астма или обструктивен бронхит. Родителите е нужно да са достатъчно сериозни към алергичната реакция на детето, като се започне с диатезата, понеже това е доста тревожен сигнал, и склонността на тялото на бебето към алергии като цяло, често е причина за заболявания като атопичен дерматит, бронхиална астма, псориазис.

Превенция и лечение.

Не е добър факта, че ако е имало лекарство за алергична кашлица, предписано от лекар, то е често симптоматично, защото такава дълбока и сериозна вътрешна промяна, медицината не знае как да лекува. Основните действия на страдащото от алергия лице – е да отстрани или намали контакта с алергена и:

Идентифициране на алергена.

Първото нещо е да се определят алергените, които причиняват кашлицата и другите симптоми на децата или възрастните. Това може да стане чрез преминаване на кръвен тест за алергена при съмнение и направи диагностика при алерголог. Познаването лицето на врага, може да помогне да се опитате да избегнете контакта с тях или поне да намалите последиците.

Условия на живот.

Нужно е създаване на по-добри условия за страдащите от алергии. През зимните месеци хората прекарват повечето от времето си в стаята и въздухът за отопление е винаги сух – той засилва кашлицата и някои други симптоми. Трябва да се проведе лечение с намаляване на праговите фактори в апартамента и по време на работа:

Влажно почистване на стаята, различни пречистватели и овлажнители на въздуха не са излишни за всеки ден – подобряване на условията в околната среда и облекчаване на кашлицата с алергичен произход и алергичния ринит.

Отървете се от килими, пътечки, мокети и други „уловители на прах“, книгите си съхранявайте в затворени шкафове или библиотечки и периодично почиствайте с прахосмукачка.

Също източник на коментираните алергии може да бъде почвата под саксийните растения или самите растения могат да бъдат алергени.

Завесите и щорите не трябва да бъдат тежки и трудни за почистване, и да се чистят по-често по възможност, за да ги изперете и те бързо да изсъхнат.

Тапетите за помещението е добре да са гладки така, че в гънките и хребетите да не се натрупва прах.

Алергени могат да бъде вълнените одеяла или юрганите или възглавниците – да се заменят с изкуствени при наличие на алергии.

За децата по-добре да се съобразим с наличието на меки играчки, опитайте се да им купите такива от каучук или пластмаса, желателно е да не са евтини китайски, от които се усещат остри химически миризми

Тоалетни принадлежности и козметика – трябва да са хипоалергенни.

Лекарят може да изпише за облекчаване на алергичните симптоми различни медикаменти против кашлица.

Антихистамини.

С цел подобряване на състоянието са показани препаратите с антихистамини. Те не разполагат със седативен ефект и осигуряват продължително действие – Цертин, Зодак, Зиртек и т.н., ефектът им се проявява след 20 минути след употребата им.

Вдишани глюкокортикоиди и кромони.

Хормонални лекарства се предписват за бронхиална астма: будезонид (бенакорт, пулмикорт); циклезонид (алвеско); азмокорт, триамценолона  ацетонид, флунизолид (ингакорт), флутиказон пропионат (фликсотид).

Кромони (стабилизатори на мастни клетки) по-слаби по ефект от кортикостероидите – натриев кромогликат (интал), натриев недокромил (тайлед).

Ентеросорбенти.

Ентеросорбентите също така се употребяват за алергична кашлица, те дават своите резултати. Например можете да използвате Полисорб, Ентеросгел, Полифепан, активен въглен и други. Въпреки това, употребата им като сорбенти не се препоръчва да е над 2 седмици, за намаляване на смилаемостта на минерали и витамини, и те според инструкцията се приемат между храненията и напълно отделно от другите лекарства.

Хомеопатия при кашлица.

Има стотици  хомеопатични лекарства , които могат да имат отражение върху хода на процес на простудата, но правилният избор зависи от нивото на хомеопатичното обучения на лекаря. Да се прави разлика, че тези препоръки не се прилагат за хронични заболявания, тоест за повтарящи се или трайно по-продължителни от 2-3 дни, и ще помогнат само в ранните стадии на болестта. Ето и някои хомеопатични лекарства, които могат да се използват за кашлица според нейните отделни видове и типове: Аконит (Aconitum napellus), Беладона (Belladonna), Бриония (Bryonia), Дрозера (Drosera), Хепар сулфур (Hepar sulph), Калиев карбоникум (Kali carbonicum) и други.

Шуслерови соли при кашлица.

Ето и някои от подходящите шуслерови соли за кашлица:

Кашлица – билкови народни рецепти и сиропи.

Кашлица – билкови народни рецепти и сиропи.

Ferrum phosphoricum: за суха кашлица с кървави храчки, спастична кашлица с малко храчки. Кашлица с болки в гръдните клетки, които могат да са съпроводени от треска. Кашлица с непроизволни изпускания. Храчене с кървава слуз и кратки кашлици.

Kalium muriaticum (калиев хлорид) за кратки, остри, спазматични и болезнени кашлици с трудноотделяема бяла слуз.

Kalium phosphoricum (калиев фосфорид): за кашлици, които се усилват нощно време и са съпроводени от жълтеникави храчки.

Magnesia phosphorica (магнезиев фосфорид): за облегчение на болезнените спастични кашлици и на такива в легнало положение по време на спане, нервни кашлици и други.

Комбинацията, която съдържа Ferrum phosphoricum, Kalium Muriaticum, Natrium Muriaticum от шуслеровите соли, под формата на малки таблетки трябва да се вземат три или четири пъти на ден, или на половин час в хронични случаи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *