Не подценявайте кашлицата, може да премине в бронхиолит при децата

Висока температура, втрисане и болки в ставите и мускулите – това са първите сигнали, че организмът е атакуван от вирус.

Обикновено тези симптоми са съпроводени от силни болки в гърлото, хрема и кашлица. В началото, около два-три дни след като забележите първите неразположения, кашлицата е суха, без да се отделят храчки и едва на четвъртия, петия ден, след като е започнато лечение, се появява т.нар. влажна кашлица, която се характеризира с отделяне на гноен секрет.

Една от основните грешки на болните е, че пренебрегват симптомите и започват да се лекуват с домашни средства. В интерес на болния е да бъде прегледан от специалист, колкото се може по-скоро, съветва д-р Милен Чолаков. Той е председател на общопрактикуващите лекари за област Шумен. Консултацията със специалист и адекватното лечение ще предотврати възможните усложнения и ще доведе до по-бързо възстановяване.

Лекар трябва да се потърси още при първата проява на кашлица

Той ще прегледа болния, ще установи произхода и вида на кашлицата и ще прецени и препоръча подходящо лечение. В най-общия случай това са отхрачващи средства, за втечняване на секретите, лекарства срещу вирусната атака, т.нар. симптоматични средства – противоалергични, противотемпературни и т.н. Ако е необходимо, ще назначи и допълнителни изследвания.

Хората често са склонни да неглижират кашлицата и решават, че могат да отидат в аптеката и да купят необходимия им сироп. Често грешното лечение се проточва с дни, които са решаващи и вместо да се подобри състоянието, то се влошава. Когато симптомите се пренебрегнат или болният реши да се довери само и единствено на самолечение, може да се стигне до страшно сериозни усложнения.

В 15-20 процента от нелекуваните или грешно лекувани случаи, инфекцията се спуска надолу и води до развитие на ларингити и на фарингити, като в немалко случаи инфекцията стига до белия дроб и се развива сериозна белодробна пневмония. Един от най-важните признаци на атипичната пневмония е, че кашлицата става много силна и продължителна, придружена с болки в гърдите и гръдния кош, обилно потене, като общата физическа отпадналост се задълбочава .

“Демир

Кашлица при бебета и малки деца

кашлица при деца бронхиолит -013434Това се касае за болни на всяка възраст, но е особено важно за бебетата и малките деца. Ако бебето под една година кашля, не бива да се изчаква в никакъв случай. То трябва веднага да бъде прегледано от педиатър, още при възникване на първите симптоми, дори да са по-леки.

Родителите често не подозират, че дори една лека кашлица или обикновена хрема могат за броени часове да преминат в бронхиолит. Това подчертава педиатърът от ХХI ДКЦ, София, д-р Светла Обретенова. При по-големи деца може да се изчака за прегледа с 2-3 дни. Само в случай, че кашлицата не спира, а напротив – усилва се, по-добре е да не се чака просто така да отшуми.

Д-р Обретенова обяснява, че при децата пневмониите най-често са вирусни и не се чуват на слушалка. Същевременно възстановяването е бавно и преболедуването не създава траен имунитет. Причината е, че вирусите постоянно мутират. Затова родителите трябва да следят внимателно състоянието на децата си и още първата кашлица да приемат като сигнал, че трябва да вземат адекватни мерки.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *