Как се лекува опасният кератит

Лечението на кератит се извършва под наблюдението на офталмолог, който назначава специални препарати

Бактерии или вируси могат да причинят опасния кератит, който представлява възпаление на роговицата на очите. Заболяването може да възникне също така като следствие от гъбична инфекция или травма. Според лекарите това е опасна болест, която изисква бърза намеса от страна на специалист.
Има няколко вида кератит – екзогенни и ендогенни. Към първите спадат инфекциозните, вирусните, гъбичните травматичните прояви на болестта. Към ендогенните спадат възпаленията на роговицата, предизвикани от инфекциозни огнища, авитаминоза, нарушения в обмяната на веществата и др.

кератит

Лечението на кератит се извършва под наблюдението на офталмолог, който назначава специални препарати

Кератите се проявява като нарушение на прозрачността на роговицата, като в основата на това стои струпването на левкоцити, лимфоцити, хистиоцити и др. в тъканта й.
Този процес води до образуване на нубекула – облаковидно помътняване на роговицата.
Към основните симптоми на кератити спада т. нар. „синдром на роговицата”. Болните се оплакват от внезапно възникващи болки, сълзене на очите, наблюдава се зачервяване и неволево мигане или спазъм на клепачите.
Профилактика на кератит включва защита на окото от травми, спазване на правилата за хигиена при използване на контактни лещи и предпазване на очите от химически вещества, способни да доведат до изгаряне на роговицата или склерата на окото.
Лечението на кератит се извършва само и единствено под лекарски контрол. Лекар офталмолог изписва капки за очи, антибактериални препарати и нестероидни противовъзпалителни средства. От важно значение са препаратите за разширяване на зениците, тъй като те предотвратяват срастванията в окото.
Пациентите, страдащи от кератит трябва да не се излагат на много ниски температури и да избягват помещение с мръсен, запушен и запрашен ваздух.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *