Кестен – превъзходна билка за разширени вени и болки в ставите

Лечебни свойства на конския кестен, полезни тинктури и отвари за болки в ставите, разширени вени и други болести и здравословни проблеми

Съдържание на статията: Кестен. Конски кестен. Див кестен. Кестен за ядене. Див кестен лечебни свойства. Лечение с див кестен. Див кестен за синузит. Див кестен с ракия. Крем за крака с див кестен.   Конски кестен рецепти.  Конски кестен гел.

Кестен.

Благодарение на характерните си лечебни свойства, растението конски кестен отдавна се използва от традиционната медицина при лечението на не малко заболявания, в това число хемороиди, тромбофлебит, кървене, разширени вени и така нататък. Но официалната медицина не изостава нея, като включва това растение в много лекарства. Заради някои свойства конският кестен е спечелил своето място във фармакопеята. Той се използва, за да се приготвят лекарства, които имат обширен спектър от ефекти върху човешкото тяло. В допълнение, има и рецепти, които ще помогнат в лечението на заболявания като споменатите.

Конски кестен

Растението обикновен див конски кестен (епитетът „обикновен” помага да го разграничим от други видове, принадлежащи към род Конски кестен) принадлежи към семейство Hippocastanaceae, и представлява едно дърво, чиято височина достига до 36 метра. Научното название на рода Конски кестен е Aesculus. Aesculus hippocastanum е обикновеният конски кестен, който е много популярен и името му се използва, за да се различава от истинския кестен от род Кестен (Castanea), принадлежащ към сем. Fagaceae Букови.

Според генетичните свидетелства това семейство, заедно с кленовете (Acer), се класифицират по-добре в семейство Sapindaceae, което е на сапуненото дърво, а разликите между трите групи са малки и не много важни.

Див кестен.

Дивият кестен (по-нататък ще се използва това име, без епитета „обикновен“) има ниска понижена разтегната куполна корона и стъбло с правилна цилиндрична форма. С този ствол това дърво с устойчивата на вятъра корона и със силна коренова система, издържа по-добре на ветрове и бури. То е облечено в тъмно кафява кора. Дивият кестен е вид конски кестен с научно название Aesculus hippocastanum и когато се нарича див кестен или конски кестен се разбира едно и също растение.

Листата на конския кестен са продълговати и няколко обикновено 7 са хванати с общи дълги дръжки.

Белите цветове са изправени и с правилна конична форма и образуват съцветия, които са с дължина от 10 – 30 см, имат малък жълто петно. Всяко съцветия се състои от 20 – 50 цветчета, които имат интересни свойства: например, жълтите петна стават червени, след като цветовете престават да се отделят нектар. Смяната на цветните петна на съцветията е един вид сигнал за опрашващите насекоми, които престават да посещават цветовете.

Най-често едно съцветие съдържа плодове от 1 – 5 броя, обвити със зелен цветна кора като в кутия с множество шипове. В тези кутии, можете да намерите една, рядко две или три ядки семена, които са известни с името кестен. Размерът на всеки кестен с брилянтен кафяв цвят е 2 – 4 см в диаметър (в основата на плодовете от конски кестен, които зреят през август – септември имат белезникав ръб).

Трябва да кажем, че името си дървото е получило по няколко причини – първо, поради сходството на цвета на черупката с „обикновения“ кестен, и второ – защото формата на листата на леторастите на растението след падането на листата напомня на подкова.

В допълнение, има версия, според която семената на това растение са били внесени на територията на Централна Европа, от турците като храна за конете. По това се разграничават фуражните плодове от ядливите кестени, че първите са били наречени конски. Всъщност плодовете на конския кестен са отровни и за конете, но се наричат конски, защото не стават за храна за човека.

Разпространение и растеж на дървото конски кестен

Родината на конския кестен е в южната част на Балканския полуостров, а именно Гърция, Албания, Македония, Сърбия и България, където това дърво расте в широколистни гори, рамо до рамо с елша, ясен, явор и липа. На територията на Русия конският кестен се отглежда в райони с умерен климат, тоест, в района на европейската част на страната.

Събиране и съхранение

В периода от май до юни (т.е. след периода на цъфтеж) ветрилообразните клони на кестена дават в изобилие зелени пашкули, покрити с дълги бодли. В такива пашкули се намират плодовете ядки, които притежават терапевтични свойства. Със същите лекарствени качества могат да се похвалят не само плодовете на растението, а и останалата част от неговите части: корени, листа, цветове, кори и орехови черупки.

Семената (или плодовете) на конския кестен се пречистват от обвивката и се сушат, разполагат се на стелажи като един слой да не надвишава височина от 5 см. Суровината се суши от 3 – 4 седмици (когато се сушат в специални сушилни при температура от 40 – 60 градуса процесът се намалява до 2 – 3 дни). Правилно изсушените плодове повишават срока на годност на две години, те са с различни закръглени форми  с фетален диаметър около 4 cm, с наситен кафяв цвят, лъскава повърхност, с присъствието на сиви петна близо до основата на плодовете и стипчив вкус.

Кората на дървото се събира през пролетта (след подрязването на дърветата), премахват се клоните, които са „навършили“ 3 – 5 години. Кората се суши на тавана или в проветриво помещение. Съхраняването на изсушената кора от конски кестен става в течение на година.

Листата от конски кестен се събират в периода от май до септември (важно е да се подготви суровината преди пожълтяването на листата). В този случай, ако брането на суровината (листата) се извършва от едно и също дърво, те се събират в края на лятото, тоест, преди да окапят.

Препоръчително е да се събират листа от млади дървета, чиято височина не надвишава 2 – 3 м, защото, след като им отнемат една трета от листата, на дърветата няма да им навреди. Сушат се сурови под навес, в сушилня или в стая с добра вентилация организирана с разширен слой около 10 см. За да се подобри времето за протичане на процеса на сушене в първите два и три дни, за да изсъхнат по-добре, те се обръщат два пъти на ден. Дръжките на правилно изсушените листа се чупят по време на огъване, докато много по-различните сурови със зелен цвят листа, имат приятен аромат и мек вкус. Срока на годност на листата е до една година

Кестен за ядене.

Кестен за ядене Castanea sativa.

Кестен за ядене Castanea sativa.

Кестените, които стават за ядене са с научно име Castanea sativa от род Кестен (Castanea) и представляват род от храсти и дървета осем или девет вида принадлежащи към семейство букови (Fagaceae). Разпространени са естествено в Северното полукълбо в райони с умерен топъл климат. Кестени се наричат също и ядковите плодове, които дават тези дървета, повечето, от които са големи, високи до към 20 – 40 м, но има и някои по-ниски видове например чинкапините, по-малки и често са храстообразни. Те всички са широколистни.

Листата са различни от тези на дивия кестен, прости, копиевидни или овални, 10 – 30 см дълги и 4 – 10 см широки, с разредени, остри и силни зъби и между тях заоблени плитки синуси. Цъфтят в средата на лятото. Техният плод представлява бодлива обвивка с диаметър 5 – 11 см, която съдържа ядки 2 – 7 броя. Трябва да се различават от плодовете на Конски кестен (Aesculus hippocastanum), които са отровни даже за конете! Той е съвсем различен вид от друго семейство и от него се правят рецепти с тинктури и други.

Американският кестен Castanea dentata, в миналото е било едно от най-разпространените дървета в източната част на САЩ, е почти напълно унищожено днес от Cryphonectria parasitica – гъбично заболяване. Западноазиатският и европейският сладък кестен са податливи също, но по-слабо, а източноазиатските видове са устойчиви.

Ядливите кестени имат малко мазнини, витамин С, калий, фосфор и други. Те съдържат два пъти повече нишесте от картофите, което ги превръща в една от най-важните хранителни култури в Япония, Китай и Южна Европа.

Див кестен лечебни свойства.

Състав и свойства на див кестен

Както е известно дивият или конски кестен не е годен за храна, но се използва под формата на тинктури, отвари  или запарки за външно и вътрешно приложение.

Сапонини (есцин). Действието им се свежда до: повишаване тонуса на венозните съдове; елиминиране на венозна стаза; стимулиране освобождаването на хормони на надбъбречните жлези; укрепване на стените на кръвоносните съдове и капилярите; отстраняване на отоците; намаляване на лимфния поток.

Танини. Този клас вещества са денатурирани протеинови клетки, при които се образува защитен филм, притежават бактерицидни и стягащи свойства, които са намерили приложение за лечение на заболявания в устната кухина, изгаряния, рани, стомашно-чревни нарушения и отравяне с тежки метали или растителни отрови.

Скорбяла. Те са комплекс въглехидрати, които преодоляват стомашно-чревния тракт, и се превръщат в глюкоза, която е най-важният източник на енергия, като осигурява пълноценна работа на всички групи мускули (включително и сърцето).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Витамин С. Действие: стимулира усвояването на витамин Е; участва в синтеза на кортикостероидните хормони, които са отговорни за адаптивните реакции в организма; той укрепва имунната система; премахва възпаленията; бори се с микроби и вируси; стимулира узряването на колагена.

Витамин А. Действието му се изразява в: поддържане на нормалния растеж и развитието на всички вътрешни органи; укрепване и стабилизиране на клетъчните мембрани; укрепване на имунната система; насърчаване на оздравяването от рак; поддържане на защитните функции на кожата и насърчаване на нейната регенерация.

Витамин К. Действие: Той помага дейността на бъбреците; предпазва от възникване на кръвоизливи провокирани от намаленото съсирване на кръвта.

Витамини В. Действието им се изразява в: нормализиране на функционирането на мозъка, централната нервна система, сърцето , кръвоносната, ендокринната, мускулни и храносмилателната системи; насърчаване на синтеза на хемоглобина; укрепване на косата, кожата и ноктите; допринася за производството на стероидни хормони.

Тиамин. Витамин В 1 (или тиамин) участва активно във всички метаболитни процеси в организма, като по този начин сопринася за нормализиране на храносмилателната, сърдечносъдовата и нервната системи. Освен това, той стимулира мозъчната дейност и насърчава кръвообразуването, подобрява апетита и тонизира червата.

Кумарин. Действието му се изразява в: спира растежа на туморни клетки; ускоряване на зарастването на рани; намаляване на съсирването на кръвта; намаляване на риска от тромбоза.

Гликозиди. Действието им се изразява в: регулиране на функцията на сърцето; стабилизиране на централната нервна система; насърчава вазодилатацията и амплификацията на урина; неутрализиране на патогените; улесняват разреждането и отстраняването на храчките.

Пектини. Действието им е: извеждат радионуклиди, соли на тежки метали; потискат гнилостната чревна флора; за премахване на запека; за намаляване на натрупването на атеросклеротични плаки; за нормализиране на метаболизма; за намаляване на нивото на холестерола; за ускоряване на процеса на оздравяване.

Каротин. Ефект: защитата на организма от канцерогенни въздействия на различни видове агресивни прооксиданти; потискане на процесите на преждевременно стареене; намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, както и катаракта на очите и други заболявания, предизвикани от вредните ефекти на прооксидантите; потискане на процеса на постепенно превръщане на клетките в злокачествени.

Флавоноиди (рутин). Действие: намаляват нестабилността и пропускливостта на капилярите; разтварят атеросклеротичните депозити; насърчават съсирването на кръвта; намаляват кръвното налягане; забавят сърдечния ритъм; понижават вътреочното налягане; подобряват процеса на образуване на жлъчка; облекчават подуванията; облекчават състоянието при алергия .

Слуз. Действие: елиминира възпаления; ускорява зарастването на рани; улеснява отстраняването на храчки.

Органични киселини. Действие: насърчават биосинтезата на алкалоидите, гликозидите и аминокиселините; забавят значително ферментацията и гнилостните процеси в червата, като по този начин се гарантира редовното им изпразване; отстраняват от тялото, токсини и шлака; подобряват състоянието на кръвоносните съдове; стимулират образуването на червени кръвни клетки; помагат за нормализиране на нервната система.

Лецитин. Действие: активира продължителността на процеса на окисление; осигурява пълен метаболизъм на мазнините; подобрява функционирането на мозъка; нормализира функционирането на сърцето; повишава резистентността към неблагоприятните ефекти на токсичните вещества; стимулира процеса на секреция; участва в образованието на червените кръвни клетки и хемоглобина.

Глобулин. Той свързва половите хормони (прогестерон, естрадиол, тестостерон), като се намесва в тяхната биологична активност.

Мастни масла. Действието им се изразява в: регенериране на тъкани и клетки; намаляване на възпалението; регулиране на метаболитни процеси; премахване на вредното въздействие на канцерогените.

В състава на коментирания див кестен, освен посочените по-горе компоненти, се намират набор от минерали, макро- и микроелементи, включително калций, желязо, никел, цинк, бор, хром, барий, селен, йод и сребро. Такъв уникален състав позволява широко използване на растенията в лечението на много заболявания и състояния.

Свойства на конски кестен: облекчаване на болките; хемостатични; противовъзпалителни; заздравяване на рани; бактерицидни; диуретични; тонизират вените; антитромботични; антиоксидантни; деконгестантни; антитуморни; потогонни; антипиретични; стипчиви; антисклеротични.

Лечение с див кестен.

За какво е полезен?

Елиминира подуванията и възпаленията.

Той забавя съсирването на кръвта.

Насърчава намаляването на вискозитета на кръвта.

Намалява пропускливостта на капилярите.

Предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Нормализира киселинността на стомашния сок.

Елиминира спазъма на кръвоносните съдове.

Нормализира секреторната функция на жлъчния мехур.

Облекчава болките в ставите.

Нормализира функционирането на сърцето и черния дроб .

Увеличава тонуса на венозните съдове.

Ускорява притока на кръв във вените.

Предотвратява образуването на застой в капилярите.

Увеличава производството на антитромбин в съдовата система.

Намалява кръвното налягане.

Разширява кръвоносните съдове.

Извежда холестерола.

Подобрява храносмилането.

Извежда солта от тялото.

Извежда вредните вещества (токсини, радионуклиди).

За лечението на кои болести и състояния може да бъде полезно дървото конски кестен?

Лечебните препарати, които включват див кестен са използвани при лечението на такива състояния и заболявания като: малария; заболяване на жлъчния мехур; диария; заболявания на урогениталната система; стомашен хиперацидитет; заболявания на далака; бронхит; левкемия; маточно кървене; спазъм на кръвоносните съдове; туберкулоза на белите дробове; ревматоиден артрит; невралгия; хемороиди; подагра; анемия; ендартериит; язви; увреждания на вените, провокирани от наранявания; лъчева болест; разширени вени; ишиас; тромбофлебит; аденома на простатата; простатит; хипертония; астма; кървене с различен генезис; магарешка кашлица; сърдечносъдови заболявания; увеличено съсирване на кръвта; гастрит; ишиас; недостиг на въздух; болки в ставите; венозна стаза; тромбоемболизъм; трофични язви на долната част на крака; възпаление на мускулите; атеросклероза на крайниците; отлагане на соли; артрит.
Лечебните свойства на растението див кестен намират приложение в алтернативната медицина. 

Цветове от кестен приложение

Тази част от растението се използва за ревматизъм като се разтрива с тях проблемните места. Освен това, цветовете на дивия кестен се използва в лечението на ендартеирит, хемороиди, язви, лъчева болест, и аденом на простатата .

Листа от кестен приложение

Листата на дървото се използват като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство при маточно кървене и възпаление на вените на крайниците.

Плодовете на дървото кестен

Плодовете (или семената) са показани за разширени вени, тромбофлебит, атеросклероза, диария. Плодовете могат да се използват в рецептите пресни (например, хронична диария или малария ) и пържени (при кървене). Сухите семена на растението кестен, които също могат да се наричат ядки, макар че на дивия не се ядат, се използват като ефективен диуретик и за изпотяване при простуда .

Кора

Кората на дървото влиза в състава на температуропонижаващите и свързващите вещества. Освен това, кората на дивия кестен е показана за лечение на всички видове ревматични заболявания и невралгия .

Приложения на конски кестен

Тинктура.

Запарка.

Чаена лъжичка кора от растението смляна на прах, се добавя в две чаши леко охладена вода, но непременно вряла преди това, след което сместа се накисва 8 часа и напитката се филтрира. Вземат се по две супени лъжици четири пъти на ден при бъбречни, жлъчни и чревни заболявания, възпаления на горните дихателни пътища.

 

Сок от цветовете на кестена

Сок от прясно набрани цветове от конски кестен, се ползват като се вземат по 25 – 30 капки, които се разреждат в супена лъжица вода. Пийте от сока два пъти през деня за разширени вени и хемороиди с подутини. Ефектът от приема на сока няма да се усети веднага, а след 3 – 4 седмица хемороидалната болка постепенно ще отслабне, а подутините да се смалят (ако, разбира се, болестта не е напреднала).

Отвара

Екстракт

Екстрактът от див кестен съдържа голямо количество есцин (смес от сапонини тритерпенови) – вещество, чрез което се отстраняват отоците и се премахва умората в краката по време на лечение на разширени вени. В допълнение, екстрактът съдържа и други сапонини, които предпазват от увреждане капилярите, премахват възпалението и повишават тонуса на вените. Екстрактът от див кестен допринася за нормализиране на кръвното налягане и регулиране на холестерола директно в кръвта, което се използва широко при лечението на хипертония, атеросклероза и тромбофлебит.

Капки

От дивия кестен се произвежда водно алкохолен екстракт, наречен Ескусан, която въздейства на тялото: при намалена капилярна пропускливост, значително повишава тонуса на венозните съдове; премахва огнищата на възпаление; което предотвратява образуването на тромби. Билковото лекарство е предписано да се взема по 15 – 20 капки три пъти на ден, и е показано за лечение на застой и разширяване на вените и язви на долните крайници и за хемороиди.

Таблетки конски кестен

Таблетките Есфлазид  са аналогични на тинктурата Ескусан. Има различни препарати на основата на тинктури и таблетки  от див кестен като таблетките са по-лесни за употреба, тъй като те се вземат по една капсула веднъж или два пъти дневно през първите няколко дни от лечението, а в следващите дни, дозата се увеличава до три или четири капсули на ден. Продължителността на лечението на курса варира от две седмици до два и до три месеца.

Масло от конски кестен

Действието на маслото въздейства за премахване на умората на краката; отстраняване на напрежението в мускулите; за подобряване на кръвообращението; успокояване и тонизиране на кожата; подобряване на тена; пилинг стария (некротичен) клетъчен слой; увеличаване на еластичността на кожата; намаляване на слоя на подкожната мазнина; насърчаване на отстраняване на токсини, които допринасят за намаляване на теглото; намаляване на отоците и подпухналостта на клепачите; стяга и видимо изглажда бръчките.

Полезните свойства на маслото то див кестен: стипчивост; деконгестант; тоник; против стареене; действа успокояващо; почиства.

Показания на маслото от див кестен:

За хора с повишен слой подкожна мазнина.

Пациенти, страдащи от разширени вени, тромбофлебит и хемороиди.

За хора, чиято кожа е склонна към раздразнение.

Масло се прилага към долните крайници с масаж. При това приложение масажните движения за съдовете на краката са от стъпа;ата към коленете.

За кожата на лицето маслото се втрива два пъти на ден в нея.

Мехлем въз основа на див кестен

Мехлем на базата на див кестен бързо намалява възпалението и елиминира венозни заболявания, успокоява кожата и намалява подпухналостта. За подготовката му трябва да бъдат смлени 5 кестени или 5 супени лъжици цветове от конски кестен. Получената маса се залива с половин литър растително масло, вари се на водна баня за час, охлажда се и се филтрува. Мехлемът се прилага към проблемните кожни области по 2 – 3 пъти на ден.

Противопоказания

Дивият конски кестен е превъзходна билка за разширени вени, болки в ставите и за други болести.

Дивият конски кестен е превъзходна билка за разширени вени, болки в ставите и за други болести.

Преди употребата на лечебни средства, които се основават на конския кестен, задължително е да се консултирате с вашия лекар, тъй като тази билка значително намалява съсирването на кръвта.

Противопоказанията за използването на конски кестен са: бременност; кърмене; хипотония (това растение подпомага понижаването на кръвното налягане); заболявания на черния дроб и бъбреците; понижен тонус констипация; нарушение на менструалния цикъл; не е за деца.

По време на употребата на препарати с див кестен може да се появи усещане за гадене и киселини в стомаха. Когато те се появяват, използването на средства въз основа на конски кестен трябва да спре, и е необходимо да се упражни контрол на протромбина в кръвта.

Див кестен при бременност

По време на бременност добавки, тинктури и други средства от конски кестен са противопоказани (особено през първото тримесечие), тъй като липсва всяка надеждна информация за последиците от това растение (т.е. неговите компоненти като Есцин) за плода не са проучени.

Важно!

В редки случаи, и то само по лекарско предписание може да се взема див кестен при оток на долните крайници, но само в третия триместър на бременността и при липса на нефропатия.

Див кестен за синузит.

Див кестен с ракия.

Тинктурата от див кестен може да се приготви по няколко начина. За предпочитане е ракията да бъде домашна, но може да бъде заместена и със силна водка. Лечебното средство укрепва кръвоносните съдове като увеличава тяхната еластичност. Мазнините в черния дроб и в артериите значително спадат, както и болките при ставни проблеми и възпалени вени. bgbilka.com

Крем за крака с див кестен.

Произвежданите кремове с конски кестен действат за ускоряване на възстановяването на структурата на кожата; за укрепване на стените на кръвоносните съдове; за предотвратяване на развитието на разширените вени; за поддържане на тонуса на кожата.

Аптечните кремове за крака с див кестен възвръщат лекотата и усещането за комфорт, правят кожата гладка и мека. Такъв крем може да се направи и в домашни условия като 10 г нарязан и смлян кестен се смесва със зехтин и се разбъркват докато се получи еднородна маса. Този крем се прилага върху проблемните зони на кожата два или три пъти на ден, и се съхранява в хладилник за не по-дълъг период от две седмици.

Сн. 1
Конски кестен рецепти.

Рецептите с див кестен са предимно за външна употреба, но има и за вътрешна.

Тинктура за артрит и ревматизъм

50 г смлени кестени престояват за два часа в половин литър водка. С получената тинктура се мажат заболелите стави.

Тинктура за артроза

Разрязват се кестени на 4 части и се слагат в чаша, която се допълва до горе с водка и се съхраняват три седмици на тъмно място. С тинктурата се намокря памучна тъкан, която се прилага към засегнатата област като компрес.

Настойка за брадавици

За да се придготви рецептата емайлиран съд (кофа) се запълва наполовина с листа от конски кестен (заедно с листата, можете да използвате цветове и смлени плодове) и се пълни догоре със завряла вода. Получената смес се оставя да кисне за 12 часа, след което инфузията може да се приложи във вана, чиято температура трябва да бъде 38 – 40 градуса. Ваните се вземат за не повече от 20 минути. За лечение се препоръчват 7 – 8 бани, взети през ден.

Отвара при менопауза

Необходимо е с 15 г кори на узрели плодове на кестен да се запълни чаша вода. Сместа се довежда до кипене за четвърт час и престоява половин час. Тази отвара е показана за измиване два пъти на ден – сутрин и вечер.

Инфузия за левкемия

8 супени лъжици сухи цветове от конски кестен се добавят към литър вода и се довеждат до кипене, след което престояват за една нощ на топло място. Филтрираната инфузия се пие през целия ден на малки глътки.

Отвара за лъчева болест

Конски кестен гел Натурхоф гел балсам

Конски кестен гел Натурхоф гел балсам

6 супени лъжици сухи цветове на растението се сипват в 1.5 литра вода и се варят за 2 – 3 минути и след това киснат още 8 часа. Прецедената отвара е необходимо да се пие през деня.

Мехлем за невралгия

Предварително обелени и стрити на прах плодове от див кестен се смесват с равни количества камфорово масло и разтопена свинска мас (по време на загряването всички съставки на медикамента се смесват). След охлаждането, мехлемът се прилага в тънък слой тензух и след това се наслагва върху засегнатата зона.

Тинктура за лечение на подагра

40 г сухи цветове от кестен се смесват с литър медицински алкохол и се оставят за 7 дни, като периодично се разбъркват. С филтруваната тинктура се намокря превръзка, която се прилага към засегнатата област (за предпочитане е прибягването до тази рецепта да става в последния етап на пристъпа).

Тинктура за простатит

В чаша цветове или обелени смлени плодове от конски кестен се изсипва литър водка и се оставя да киснат на тъмно място за един месец. Прецедената тинктура се взема по 10 капки четири пъти на ден. Тя трябва да се взема през този месец, когато се предлага медицинско лечение на простатит. След това се прави един месец почивка, след което курса се повтаря за запазване на получения резултат.

Квас от конски кестен

Квас от конски кестен.

Квас от конски кестен.

Плодове конски кестен (25 броя), нарязани на две половини, се увиват с марля, която също се постави предмет за тежест с малко тегло, например камък. Марлената торба се поставя в три или пет-литров буркан и се пълни с 2.5 литра охладена преварена вода. След това към сместа се прибавя чаша захар и същото количество суроватка (вместо суроватка, ако не можете да намерите, може да се използва сметана).

Важно! Марлената торба трябва да се намира в долната част на буркана, който е покрит отгоре с троен слой тензух и се поставя на топло и тъмно място, което е необходимо, за да се получи ферментация. Две седмици по-късно, заквасената течност може да се консумира по две чаши на ден за един месец.

След това, когато квасът ще бъде прецеден и филтриран, останалите кестени вторично се заливат с вода, към която се прибавя чаша захар разтворена в три литра вода. Такъв „вторичен“ квас е готов за употреба на следващия ден, след като се закваси. Този вид квас се приготвя от една порция кестени за няколко месеца. Но е препоръчително на всеки две седмици, да се добавят към кваса три или четири нови плодове.

Квасът от плодовете на див кестен е с много приятен вкус и полезни свойства. Така че тази напитка е отлична за утоляване на жаждата, допринася за ефективно почистване на тялото от радионуклиди и тежки метали. В допълнение този квас възстановява в краткосрочен план епитела на лигавицата на стомаха и червата, да не говорим за осигуряването на организма с много минерални елементи и витамини, които укрепват здравето. Преди употреба консултирайте се със специалист.

Конски кестен гел.

На пазара се предлагат от различни производители гел с конски кестен и в допълнение с още други билки, които са предназначени за проблеми с краката като разширени вени и други. Цената например на предлагания гел от Аптеки Фрамар Натурхоф гел балсам е 7 лева. apteka.framar.bg

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *