Киселинни и алкални храни регулират жизненоважния за организма ни pH. Вижте кои са те и как да ги балансираме, за да бъдем здрави

Нашето pH зависи от храните, които приемаме, тоест от това дали те са киселинни или алкални

Изключително важно значение за здравето на нашият организъм има поддържането на киселинно-алкален баланс в нашия организъм или нашето pH .Той се регулира най-вече от приемането на киселинни храни и алкални храни. Защо е толкова важен този баланс? Киселинно-алкалния баланс е необходим за правилната работа на над 4000 ензима, както и за осъществяването практически на почти всички процеси, добрият метаболизъм и устойчивата имунна система.

Нашето pH зависи от храните, които приемаме, тоест от това дали те са киселинни или алкални. Плодове, зеленчуци, ябълков оцет помагат за подобряването му.

Нашето pH зависи от храните, които приемаме, тоест от това дали те са киселинни или алкални. Плодове, зеленчуци, ябълков оцет помагат за подобряването му.

Човешкото тяло се състои от 50-60% вода, чрез която се пренасят най-различни съставки до определени органи. Тоест благодарение на телесните течности се осъществява храненето на органите. Свойствата на водата могат да бъдат киселинни и алкални. Те се измерват с мерната единица potential hydrogen (потенциален водород) или накратко: pH – Тя показва съотношението на киселинните и алкални йони в даден разтвор. В случая говорим за водното съдържание в човешкото тяло. Ако pH е от 1.0 до 6.9 – това е киселинна среда

Ако pH е 7 – това е неутрална среда

Ако pH е от 7.1 до 14 – това е алкална среда

Киселинната среда е с основната роля, а алкалната среда балансира киселинната концентрация в течностите. Как да разберем дали имаме висока киселинност в организма. Ето някои от признаците: мигрена, отпадналост особено сутрин, лоша концентрация, лош дъх, нервност и лесна раздразнителност, мазна кожа, обилно потене при обичайни леки натоварвания, обложен език, лош сън, лошо храносмилане, болки по тялото и в мускулите, мускулни крампи и др. Нашият киселинно-алкален баланс в организма, както вече споменахме се контролира най-вече чрез храната, която приемаме. Тялото ни трябва да бъде в равновесие. Ако забележим някои от изброените признаци, значи имаме повишена киселинност. Това, което трябва да направим е да започнем да се храним с повече алкални храни за сметка на киселинните.

Демир бозан билки за бъбреци

Киселинни храни: Плодове – повечето плодове са алкални, но все пак трябва да бъдем внимателни с ананас, манго и някои видове ядки, като шам фъстък и фъстъци. Зеленчуци – отново повечето са алкални,но има и киселинни. Такива са консервираните и замразени растения. Също гъбите и цикорията. Бобови растения – фасул, бакла, нахут и особено фъстъците. Зърнени култури – най-киселинен е оризът, също лимец, ечемик, овес, царевица и ръж.

Млечни продукти: по-малко киселинни са неподсладеното кисело мляко и изварата. Високо киселинни са пастьоризираното прясно мляко, подсладеното кисело мляко и зрялото сирене. Месо и месни продукти: всички видове меса, също яйца риба и миди. Алкохол – вино бира и кафе. Други – шоколад, консерви, всичко, което съдържа бяла захар и бяло брашно.

Алкални храни: Плодове – богати на магнезий, калий калций и натрий, също грозде, лимон. Зеленчуци –  спанак, маруля, зеле, моркови, краставици, целина, репички. Зърнени култури – единствено киноа. Подправки – градински чай, розмарин, червен пипер, джинджифил, къри и кимион.

Киселинни и алкални храни регулират жизненоважния за организма ни pH

Киселинни и алкални храни регулират жизненоважния за организма ни pH

Ако решите да спазвате диета за киселинно-алкален баланс, това не означава, че трябва да елиминирате киселинните храни и да се храните само с алкални храни. Съотношението е около два пъти повече алкални отколкото киселинни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *