Киселото зеле помага при лечението на рак на гърдата

Киселото зеле е традиционно народно средство при запек

Суровото кисело зеле е изключително здравословно. То е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и други хранителни вещества. Въпреки това, ниското рН и изобилие от иначе здравословни лактобацили може да причини разстройство на червата при хора, които не са свикнали да ядат кисели храни. В такива случаи е препоръчително да се яде малки количества всеки ден, докато храносмилателната система на човека се адаптира. Изследванията показват, че ферментиралото зеле е дори по-здравословно от суровите зеленчуци. То е с повишено ниво на противоракови агенти.

Киселото зеле стимулира имунната система

Вече е известно, че запазването на кисело зеле в анаеробна (без достъп на кислород) среда (в саламура) води до предпазване на витамин С от окисление. Киселото зеле е също източник на биогенните амини, като например тирамин, които могат да причинят неблагоприятни реакции при чувствителни хора и трябва да бъдем внимателни и по малко да увеличаваме приема.
С киселият зелев сок (зелевата чорба) можем да си прочистим червата сутрин преди закуска, като изпием 1-2 чаши, ако вие е много солено трябва да я разредете с вода. Едно скорошно проучване на Американския център за ракови изследвания е установило, че киселото зеле е много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата.
Киселото зеле е една от малкото храни, които съдържат Lactobacilli plantarum бактерия, доминираща разновидност (щам) на здравословни бактерии, които спомагат на храносмилателната система по следните начини: стимулират имунната система чрез увеличаване на антителата, които се борят с инфекциозни болести, спомагат за потискането на патогенните организми, включително E.coli, Salmonella и нездравословния свръх растеж на кандида (гноеродни бактерии), създават антиоксиданти като глутатион, които премахват свободните радикали, които са ракови предшественици, превръщат трудните за възприемане от млякото съставки, като лактоза (дизахариди) в по-лесно смилаема млечна киселина.
Кисело зеле и сока на киселото зеле са традиционни народни средства за запек. Ферментацията всъщност увеличава хранителните стойности на зелето, особено с витамин С. Ферментиралите храни улесняват разпределението и усвояването на протеините. Те имат успокояващ ефект върху нервната система. Ползите от киселото зеле и сока от кисело зеле са признати за поколения напред.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *