Внимание: киста в седалищната област!

Консултация с хирург проктолог за следоперативното лечение на дермоидална киста.

Може би много хора не знаят какво точно представлава дермоидалната или още наречена пиларна киста в седалищната (опашната) област.

Ето няколко подробности за нея:

Пилонидалната болест всъщност е наличие на едно или повече каналчета в седалищната област, които водят до кухина под кожата. Тази кухина се нарича киста и може да е вродена или образувана в следствие на врастващи в грешна посока косми. При инфектиранес набиране на гной се образува абсцес. Има случаи при които заболяването протича хронично и може да причинява проблеми години наред.

Характерен е постоянен сърбеж и дискомфорт, а понякога и силна болка при усложняване на кистата с абсцес. Лечението е свързано с оперативно отстраняване на кистата и прилежащите фистулни ходове като често е необходим няколко дневен престой в лечебното заведение. На образуване на такива кисти са по-податливи мъжете – шофиращи или с професии, свързани с продължително стоене седнал и липса на двигателна активност.

Лечението в следоперативния период е от изключително значение за безпроблемното оздравяване на пациента. Специалистът по коремна и колоректална хирургия д-р Антон Тодоров дава насоки за грижите в домашна среда:

Първо и особено важно условие за крайния успех на лечението е правилното водене на превръзките.То много се различава в зависимост от използвания оперативен метод за отстраняване на кистата. Първоначално превръзките са един път дневно и трябва да се извършват изключително от медицинско лице. От значение е редовното премахване окосмяването в седалищната област около оперативната рана. Препоръчително е да се избягва продължителното стоене в седнало положение. Не е полезен и престоят в топли помещения, сауни, горещи вани и подобни. Обръща се внимание на пациентите да не носят стегнато бельо, особено от изкуствени материи.

Понякога лекарите предписват антисептични бани с калиев перманганат или други процедури по преценка, но те са индивидуални за всеки отделен случай.

По въпроса за диетите и хранителния режим?

„Хранете се без да се притеснявате с колкото е възможно по-разнообразна храна‟, това препоръчва д-р Антон Тодоров. Първото изхождане по нищо няма да се отличава от нормалното, тъй като спецификата на състоянието не е директно свързано с храносмилателната система.

Имаме ли повод да се притесняваме?

Дермоидалните кисти не бива да се повод за притеснение. Лечението най-вече зависи от правилно подбраната операция, която да допринесе за сравнително бързо възстановяване без голям тъканен дефект.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Как да разберем, че имаме дермоидална киста?

Установяването на наличието на дермоидална киста понякога става случайно, най-често при преглед по повод друго заболяване. Много вероятно е такава киста да не е създавала проблеми досега и да е напълно спокойна. Ако е неусложненачесто операция не се налага.

киста доктор антон тодоров

Ето как се образува кистата

„В нередки случаи пациентите са твърдо убедени, че имат дермоидална киста, а на практика се касае за друго заболяване – перианална фистула, фоликулит или фурункул в седалищната област, атером или рядко срещаното заболяване hydradenitis suppurativa‟, изброява специалистът. Независимо за какво точно се касае при дискомфорт се препоръчва незабавна консултация с хирург.

За контакт с д-р Антон Тодоров ТУК.

Виж още и:

  1. Д-р Антон Тодоров: Какво трябва да знаем за операцията на анална фистула?
  2. Д-р Антон Тодоров: Режим на хранене и диета при хемороиди
  3. Д-р Антон Тодоров: Какво трябва да знаем при лечение на хемороиди?

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *