Инфекция на космения фоликул причинява киста на опашката

Киста на опашката изисква навременно лечение и добра обща хигиена, за да не се повтори

Предимно по-младите мъже и момчета в пубертета страдат от киста на опашката. Състоянието е познато с наименованието пилонидалната киста в медицината. Случва се предимно на хора с наднормено тегло или при такива, които са по-окосмени.
Терминът „пилонидална идва от латинските думи pilus – косъм и nidus – гнездо. Това всъщност представлява и заболяването – хроничната подкожна инфекция и реакцията на организма към собствените си косми, когато са вгнездени в кожата.

кеста на опашката

Киста на опашката изисква навременно лечение и добра обща хигиена, за да не се повтори

Причина за поява на киста на опашката не са ясно откроими, но се предполага, че най-вероятно става въпрос за хроничното дразнене и инфекция на космения фоликул. Симптомите при киста на опашката са лека подутина в областта, която е сравнително твърда и болезнена при натиск.
Тази подутина създава дискомфорт при болния при сядане, а при развитието на болестта може да се образува и малка дупчица, която изпуска секрет. Това е т.нар. фистулен канал, от който се отделя флуид с червеникъв оттенък.
Броят на фистулните канали при киста на опашката може да са повече от един. Ако се е развил и цирей, то тогава мястото става силно болезнено, зачервено и може да има изтичане на гной.
При наличие на киста на опашката най-честият начин за лечение е операцията. Това е най-добрият начин за справяне с тази болезнен и неприятна ситуация. Има различни оперативни методи – едни използват лазер, а други се придържат към строго конвенционална техника. Операцията е безболезнена и се стреми да бъде премахната въпросната киста на опашката. От голямо значение е да не се оставя нито частица от образуванието, тъй като това ще доведе до рецидив на състоянието, който много по-трудно се подлага на лечение.
Проблемът при този вид операции на киста на опашката е следоперативният период. Тъй като областта, където се намира инфекцията е нестерилна, има голяма опасност от последващи инфекции, които да забавят и усложнят зарастването на оперативната рана. Ето защо личната и правилна хигиена е от първостепенно значение. Освен това при непълно премахната киста на опашката има огромна вероятност тя да рецидивира.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *