Киста на панкреаса – причини и лечение

Задържането на секреция е обикновената причина за възникването на киста на панкреаса

Общоприетата теория за причината на киста на панкреаса е, че те се дължат на задържане на секрецията на жлеза, защото отливът е възпрепятстван по различни начини. Така например запушването на неин канал може да бъде отвън и може да се дължи на удължаване на състоянието катарално възпаление на дванадесетопръстника, или да дуоденални тумори, притискане на канала, или налягането може да възникне от жлъчни камъни в общ канал. Най-често, обаче е отвътре и е причинена от хроничен панкреатит, който компресира и запушва главната тръба и нейните клонове.

Киста на панкреаса – причини и лечение

Киста на панкреаса – причини и лечение

Конкреции (минерални тела, които се различават рязко по свойства, състав и структура от съседните тъкани) могат също да пречат на каналите, така че да предизвика задържане на секрецията им. Американският д-р Сен, след редица експерименти с лигиране на канала в различни животни, не успя да създаде нито една киста по този начин, който пречи на потока и затова той смята, че кистите се дължат не толкова на задържането на секрецията по отношение на своето не-абсорбиране или от смес от патологични неабсорбиращи вещества, или с намалена дейност на абсорбиращите съдове. Травмите също трябва да се споменат като причина.

Една част от кистите се развиват в тумори – доброкачествени и злокачествени. Сравнително рядко те се превръщат в злокачествени, но е много опасно да се стигне до там, затова е необходимо откриване на време и лечение, защото ракът на панкреаса е един от най-смъртоносните. Една от главните причини за рака на панкреаса е злоупотребата с алкохол и други вредни навици.

Лечението на киста на панкреаса се извършва оперативно чрез отстраняването й или с изтеглянето на течността от кистата. Добре е обаче болният да бъде известно време под лекарски контрол и наблюдение в болница и да се лекува с лекарства доколкото може, защото при операцията може да се засегне самата жлеза и да бъде повредена и болният цял живот да взема синтетични ензими, подобно на болните от диабет, които са на инсулин.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Киста на панкреаса – причини и лечение

  1. Имам киста на главата на панкреаса,след операция отстранвване на жлъчен мехур,започнах да получавам силни болки видоко в корема,над две години ходене по мъките,ми дадоха направление за КТ,и се откри кидтата 17/22мм..Назначиха ми хомеопатични разни,невен,алое и да продължа да пия панразол.Кистата разбира се да я следя,тъй като наскоро татко ми почина от рак на стомаха,и на него все го лекуваха за язва,на мен също ми казаха че е язва,най малко двадесет пъти са ме гледали на ехограф,нищо!Сега…киста и то над 5 години…Въпросът ми е,защо само мевен и слое,няма ли по адекватно леченое?

    • По-добра информация трябва да ви даде лекуващия лекар. Невенът и алоето имат заздравяващи свойства за раните. потърсете ако искате и други билки и храни подходящи за язва. Ето някои статии от нашия сайт: http://www.lechitel.net/?s=%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0

  2. На ЯМР ми поставиха : Панкреас – в паренхима на главата му яе вижда добре отграничена лобулирана киста с размери 15/9 мм. Подобна с по-малки размери се вижда на прехода глава/тяло на панкреаса. За проследяване. Много моля, ако това описание е достатъчно, лекар или друг с такова описание да ме посъветва да търся ли специалист хирург или само гастроентеролог да следи.

    • Здравей Петя ! Казвам се Зейнеп отГоцеделчевско съм и от 5 години живея в Испания.Аз също сам с две кисти на панкреаса.За размерите не знам все още какви са.Декември месец ще ми кажат повече подробности.Въпросът ми е:Какви са ти оплакванията и какво ти предложиха лекарите ?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *