При кистозна мастопатия е необходима диета

Жени, склонни към кистозна мастопатия, трябва да ограничат някои продукти и да наблегнат да витамини и здравословна храна

Жени, склонни към кистозна мастопатия, трябва да ограничават някои продукти, които засилват образуванията в гърдите и да наблегнат да витамини и здравословна храна.

Отдавна учените доказаха, че съществува тясна връзка между употребата на кофеин, теофилин и теобромин и развитието на фиброзно-кистозна мастопатия. Тези съединения способстват за развитието на кистозна мастопатия.

Затова трябва да се ограничат кафето, черния чай, шоколада, какаото, кока-колата. Това ограничение може да намали болката и чувството за набъбване на млечните жлези. Знае се, че при кистозна мастопатия както и при рак на гърдата има връзка с лениви черва, запек и недобре изчистване на червата от токсините.

кистозна мастопатия

Жени, склонни към кистозна мастопатия, трябва да ограничат някои продукти и да наблегнат да витамини и здравословна храна

Затова при наличие или склонност към кистозна мастопатия трябва да се употребява храна, богата на целулоза и да се пият много течности – в повечето случаи вода – до 2 литра дневно.

Жените, които страдат от кистозна мастопатия трябва да избират и подходящ сутиен.

Неносенето или пък носенето на тесен и неудобен сутиен може да деформира гърдите и да доведе до притискане или претоварване на свързващия апарат.

За лечение на кистозна мастопатията склонните към образуване на кисти в гърдите трябва да се хранят с продукти, богати на витамините А, С и Е и витамини от група В, особено В6.

При циклични прояви на кистозна мастопатия като една от проявите на предменструалния синдром, може да се приемат и билкови чайове с диуретичен ефект. Желателно е да се ограничава и употребата на сол.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *