Древната китайска медицина балансира между две сили

Удивителната китайска медицина е помагала векове на хората по няколко основни начина

Удивителната и много древна китайска медицина е помагала векове на хората по няколко основни начина – като е опитала да балансира между две напълно противоположни сили, които се намират в човешкия организъм – ин и ян.

Ин символизира студените, бавни и пасивни принципи на живота, докато ян символизира топлите, активни и силни действия.

Нарушаването на баланса между тези две сили води до болести и за да възстанови потока на жизнена енергия, древната китайска медицина използва няколко основни методи на лечение – чрез акупунктура, су-джок терапия и терапия с вендузи, чрез китайски билки, чрез масажи и манипулации и чрез чи гонг – метод на лечение, който чрез концентрирани бавни движения задействат свободната циркулация на чи.

Целта на уникалната китайска медицина е да поддържа естествена хармония, считана от лечителите за здраве.

Су-джок терапията е древен метод на лечение, който се извършва чрез прилагане на топлина, отделена от изгарянето на билката мокса в акупунктурна точка.

Вендузотерапията представлява поставянето на затоплени вендузи върху различни части на тялото.

В днешни дни китайските билки вече се продават по целия свят под формата на таблетки, капсули и други хранителни добавки.

Истинската китайска медицина обаче разбита на истинските растения, приготвени по определен начин.

За целта китайските лечители боравят с над 2000 лековити китайски билки.

Според древната китайска медицина човешкото тяло притежава 5 органни мрежи, всяка от които отговаря на определен елемент.

Така например една от тях е сърцето и тънките черва, които отговарят на огъня, далакът и стомахът отговарят на земята, белият дроб и дебелото черво – на метала, бъбреците и пикочния мехур – на водата и черният дроб и жлъчката – на дървото.

В Китай традиционната китайска медицина отдавна е станала част от здравната система на страната и се практикува наред със съвременните медицински методи на лечение.

Разбира се, с китайска медицина трябва да се занимават само много опитни и знаещи просветени хора, тъй като всичките над 2000 билка, с които се борави, си имат определено заболяване.

Едно от интересните неща на известната китайска медицина е, че тя никога не работи с билки и растения, които могат да имат странични ефекти.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *