Китайски обувки предизвикват обриви

Студените и мокри крака водят до редица болести

Българският пазар е залят с обувки от Китай. Евтини и до голяма степен некачествени, те бързо се късат. Но освен това, некачествени китайските обувки могат да бъдат и опасни за здравето на човека.

Китайските обувки предизвикват обриви и екземи

Комисията за защита на потребителите предотврати пускането на пазара на детски и дамски обувки от Китай, които могат да причинят обриви и екземи. И максимата, че „евтиното винаги излиза скъпо” относно китайските обувки важи с пълна сила. И то най- обезпокояващото е, че обувките не само се късат, но и вредят на кожата ни и тази на децата ни.

Анализът на детските обувки е показал наличие на 10.9 мг/кг шест валентен хром в термокаучоковата подметка. Допустимото наличие е 3 мг/кг. Според алерголози дори 5 мг могат да ни причинят обриви и екземи. Проверката установи че дамските обувки уж са „италиански”, но и те се оказаха с надпис „Made in China”. Отровният материал в тях достига 17,2 мг/кг в подплатата им и 17,3 мг/кг – в изкуствената стелка.

Тази статистика обезпокоява хората и те все повече предпочитат да си купуват по-скъпи обувки, но за сметка на това качествени. Съветът на специалистите е винаги да си купуваме удобни обувки, а зимата да не допускаме мокри и студени крака. Както казват нашите баби: „всички настинки и болести се появяват от постоянно студените ни крака”. Пазете краката си, за да сте добре и да се радвате на крепко здраве.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *