Чудодейната клеева тинктура – лек за много здравословни проблеми

Клеева тинктура. Пчелен клей (прополис) – действие. За деца, бебе, при бременност. Приготвяне, рецепта. На водна основа. Дозировка, съхранение. Странични ефекти: Алерген ли е. Приложение: Външно. За пиене. Гаргара. Инхалация. Капки за нос, уши. Съчетано със: Сребърна вода. Физиологичен разтвор. Мумио. Ехинацея. Есберитокс. Цитросепт. Цена. Хрема, сополи. Синузит. Гърло, кашлица, ангина. Грип.

Пчелен клей (прополис) – действие.

Един от пчелните продукти с отлични лечебни свойства е прополисът. Неговото наименование означава на гръцки език ”защита на града”. Причината да му дадат това име е, че той опазва пчелното семейство от всякакви паразити и вредители. Отдавна е известно действието му и ефектите за нашето здраве против вируси, плесени, бактерии и гъбички.

Прополисът притежава различни полезни всойства

Прополисът притежава различни полезни всойства

В състава му влизат восък, растителни смоли, етерни масла, дъбилни вещества, цветен прашец, глюкозиди, механични примеси, алдехиди, флавоноиди, органични киселини, естери, терпени, алкохоли, свободни мастни киселини, въглеводороди, витамини A, от групата В – B1, B2, B6 и малко В3, C, E, много микроелементи, аминокиселини. Освен това флавоноиди, етерични масла, цветен прашец, агринин и други.

Лековитият прополис запазва своята активност срещу много патогенни и бактерии при обикновено съхранение, като спиртен извлек и след температурна обработка за 3-4 години.

Противогъбичната му активност е установено, че действа срещу не малко причинители на заболявания по кожата. Той действа срещу гъбичките причинители на заболявания по устната кухина, стомашно-чревния тракт и дихателните пътища. За такива случаи ефективната му концентрация е ниска – 0,01%.

Действието му против вируси е изразено силно при вирусите на херпеса и на грипа.

Демир бозан билки за бъбреци

Уникалният прополис действа против паразити при концентрация в спиртен разтвор 0,25%, а във воден при 4%.

Други лечебни свойства и действия на прополиса са обезболяващо, противовъзпалително, при лечение на абсцеси, парадонтози, гингивити, фурункули и изгаряния; понижава кръвното налягане, засилва апетита, анаболен ефект, антисклеротично действие, имуностимулиращо действие, антиоксидантна активност, спазмолитичен ефект, противорадиационна, противотуморна и детоксикираща активност.

За деца, бебе, при бременност.

Според специалистите не бива да се ползва клеева тинктура за деца под 3 години, а според някои под 2 години. Д-р Михайлов препоръчва да се дават по 2 капки за всяка една година на детето от 3-годишна възраст нагоре. Ако е на 3 години може да му се дават 6 капки, например 3 пъти по 2. Препоръчва се да се дават на деца вместо спиртен разтвор на прополис – воден разтвор, за да се избегне спиртът, който е противопоказан за децата. Бременните също могат да ползват клеева тинктура до 20 капки дневно, но също може да се ползва воден разтвор вместо спиртен или сух прополис.

Пчелните продукти – лек за много болести

Пчелните продукти – лек за много болести

Приготвяне, рецепта.

Първо намерете си сух прополис на пръчка или под друга форма, продава се от пчеларите. Той е като смола лепкав. Една стандартна пръчка тези 30 грама. Ще трябва да го натрошите и за тази цел е по-добре да го сложете за известно време в хладилника да се замрази и втвърди. Така по-лесно ще го натрошите.

Натрошената пръчка прополис сложете в 100 мл етилов спирт от аптеката и е готова тинктурата за външно приложение. За вътрешно се препоръчва вместо спирт да се използва водка. В такъв случай сместа се разбърква от време на време в продължение н а5 дни и се държи на тъмно и в тъмно шишенце. На шестия ден трябва да прецедите и така да съхранявате пчелния клей в хладилник. hera.bg

На водна основа.

Воден разтвор се прави като се сложат 100 г стрит сух прополис в 100 мл дестилирана вода. Сложете ги на котлона на водна баня на тих огън за 2-3 часа. Прецедете и съхранявайте в тъмно шишенце в хладилник. Така свойствата му се запазват за 3 години. Използва се както спиртния разтвор. bb-team.org

Дозировка, съхранение.

При използването на клеевата тинктура е добре да не се превишават безопасните граници, заради съдържането на спирт. За стоматологични нужди се използва 2% и 4% спиртен разтвор, стандартният е 30% за вътрешни нужди, а за външни може и над 30%. Според предназначението 30-процентният разтвор се разрежда във вода или във физиологичен разтвор.

Има опасност да получите изгаряне на ноздрите при слагане на капки в тях. За възрастни например се препоръчва за профилактика веднъж дневно по 30 капки в чаша вода половин час преди хранене от 30% разтвор на прополис. За лечение дозата се взема 2-3 пъти през деня. На деца се дава 20% до 50% от дозата на възрастните според вида на болестта. Препоръчва се също за деца по 1 капка за всяка тяхна година или съвета на д-р Михайлов даден по-горе.  Добре е да се съхранява в хладилник и в тъмно шише.

Странични ефекти: Алерген ли е.

За високо ценената клеева тинктура може да се наблюдава алергична реакция, ако имате непоносимост към пчелните продукти. Това може да се установи като намажете малка част от кожата на вътрешната страна на лявата Ви ръка с нея и ако се получи до 24 часа зачервяване или сърбеж значи сте алергични към нея. Такива състояния са много рядко обаче.

Приложение: Външно.

Външно се използва при херпеси, гингивит, афти, глосити, пародонтози, стоматити, болки в гърлото и ангини. Освен това за акне, пустули, леки наранявания. Намазва се проблемната част с тампон напоен с 30% разтвор на клеева тинктура. Гаргарите се препоръчват да се правят с 2% до 4% водно спиртен разтвор.

За да получите 2% емулсия разтворете 1 мл от спиртния разтвор в 14 мл вода. За 4% емулсия ще Ви трябва 1 мл в 6-7 мл вода да разтворите.

Клеева тинктура – прополин

Клеева тинктура – прополин

За пиене.

За вътрешно приложение се капват определеното количество капки в чаша вода и се изпиват наведнъж. Препоръчва се да се пие на гладно – 20-30 минути преди ядене. Например за профилактика са нужни 30 капки 30% разтвор на клеева тинктура в чаша вода за възрастен човек, а за лечение по 2-3 пъти дневно същата доза.

Гаргара.

За гаргара например при възпалено гърло се използва клеева тинктура разредена във вода като се капнат 20 капки 30% разтвор от нея в 50 мл вода. Можете да правите гаргара с този разтвор 5-6 пъти дневно. Прополисът е на челно място в борбата с възпаленото гърло. Той се използва като естествен антибиотик, антиоксидант и имуностимулант.

Инхалация.

При кашлица, а и при синузит се слагат във вода 20-40 капки клеева тинктура, една супена лъжица мед, малко цветове от лайка, по 1 чаена лъжица сода за хляб и готварска сол, половин чаена лъжица нишадър. Всички тези съставки се слагат в 1 литър вода, която се загрява на котлона до отделянето на пара, с която се прави инхалация. С този разтвор може да се прави гаргара и жабурене при гнойна ангина, възпалено гърло, фарингит, ларингит, кървене на венците и други.

Капки за нос, уши.

Капките за нос с клеева тинктура се правят като в 10 мл физиологичен разтвор се капнат 5-10 капки. Ползват се 5-6 пъти на ден по 3-4 капки по отделна за всяка една ноздра.

За уши може да се използват памучни тампони напоени с клеева тинктура. Така по-добре ще се достигнат всички места в ушите. Може да се капва и по една капка в ухото без разреждане. Добре е да се постои така известно време, за да не изтече навън капката.

Съчетано със: Сребърна вода.

Съчетаването на клеева тинктура със сребърна вода е добър имуномодулатор. В 5 мл сребърна вода може да сложете 4 капки клеева тинктура за да ползвате сместа като капки за устата за бебета. От тях се капват по 4 капки 3 пъти дневно. Капки за нос можете да си направите като сложете 10 капки от лековитата клеева тинктура в 10 мл сребърна вода. От тях можете да капете 3 пъти дневно.

Физиологичен разтвор.

Физиологичният разтвор представлява разтворен натриев хлорид във вода с концентрация 0,9%. Съчетаването му с клеева тинктура става като в 10 мл физиологичен разтвор се капнат 5 капки клеева тинктура. Комбинацията се използва за капки за деца и бебета главно за нослетата им.

Мехлем с прополис

Мехлем с прополис

Мумио.

Комбинацията от мумио и клеева тинктура усилва ефекта на двата природни продукта и мехлемът получен от тях се използва за рани от порязване и изгаряне. Той помага за дезинфекцирането и за зарастването им.

Ехинацея.

При хрема и кашлица могат да се ползват капки от тинктура от ехинацея и клеева тинктура. Смесват се 10 капки ехинацея и 6 капки клеева тинктура. Използват се за пиене и за допълнение към лечението на простудни заболявания. Тинктурата от ехинацея на д-р Бах се продава по аптеките и съдържа 23% спирт. Тя не се дава на деца под 1 г, а за такива до 12 г. не се препоръчва. Въпреки това се предписва понякога от лекарите и за деца над 1 година. Друг начин да се използват и двата продукта е без те да се смесват при кашлица и хрема и като помощно средство при простуда.

Есберитокс.

Есберитокс е лекарствен препарат на билкова основа съдържащ корен от ехинацея, стръкове туя, корен от диво индиго. Представлява таблетки и не съдържа алкохол, той е използван само за получаване на екстрактите от билките. Подходящ е за деца. Има и течен Есберитокс с водно спиртен разтвор. За него не са правен изследвания за действието му върху деца под 4 години и затова не се препоръчва за тях за такава възраст. Когато го купувате от аптеката четете упътването. apteka.framar.bg

Тъй като клеевата тинктура и Есберитокс се дават за усилване на имунитета и при простуди, те могат да се вземат заедно за по-силен ефект от тях.

Цитросепт.

Подобно на Есберитокс, комбинирането на Цитросепт с клеева тинктура усилва имунната система, защото и двата продукта действат за това. Съчетанието им е полезно за ползване при простуди и грип, според известния лекар д-р Михайлов.

Чудотворната клеева тинктура – лек за много здравословни проблеми

Чудотворната клеева тинктура – лек за много здравословни проблеми

Цена.

Клеева тинктура на apteka.framar.bg от 25 мл с 30% прополис струва 4.10 лв. Друг подобен продукт на същата аптека с 30 мл съдържание на клеева тинктура, струва 5.10 лв. Сайтът hoseyni.com предлага 20 мл пчелен клей с 30% прополис в него за 3.33 лв. Друга тубичка от същия сайт с 50 мл клеева тинктура с 30% прополис струва 5.70 лв.

Сайтът bilki.bg предлага клеева тинктура 25 мл с 30% прополис в него. Био магазинът ”Зоя”, на zoya.bg предлага клеева тинктура 30 мл с 30% прополис в него за 3.15 лв. Цените на онлайн магазините и аптеките са в тези суми за един продукт. Възможно е да има малки разлики с тези на обикновените аптеки и магазини.

Хрема, сополи.

За деца на възраст 8 месеца и нагоре, включително и за възрастни хора е подходящо да се капят в носа капки направени с физиологичен разтвор 10 мл, в който са капнати 5 капки клеева тинктура. От тези капки се капят по 3 или 4 капки в носа най-много до 4 пъти на ден, но на половин час. През следващия ден се капят на по-голям интервал – през 2 часа. Капките са по препоръка на д-р Михайлов.

Към тези капки може да се добавят капки от запарка от лайка, които да не се смесват, а да се допълват. Тя се прави като 1 супена лъжица цвят от лайка се слага в 50 мл вряла вода да се запари. Не се препоръчва вода от чешмата за запарката.

При хрема се ползват и тампон с памук. Той се напоява с малко клеева тинктура и се пъха в едната ноздра за 5 до 10 минути. Същата процедура се повтаря и с другата ноздра.

Синузит.

Уникалната клеева тинктура както казахме се бори с бактериите и ги убива. С това си свойство тя е полезна при синузит. Тя действа също и болкоуспокояващо. За да си помогнете при синузит както и при хрема, капнете от 5 до 10 капки от природния продукт клеева тинктура в 10 мл вода. С така полученият разтвор се капват капки както другите предлагани по аптеките. Слагайте по 3-4 капки във вашия нос по 5-6 пъти дневно.

За синузита трябва първо да се затоплят синусите с топъл компрес, за да се изкарат секретите и слузта от тях и след това вече е от полза да се прилага лечение с капките от клеева тинктура и други.

Пчелните продукти са полезни за много състояния и болести

Пчелните продукти са полезни за много състояния и болести

Гърло, кашлица, ангина.

Едно от приложенията на клеевата тинктура е за болно гърло с гаргара. За целта  се използва клеева тинктура разредена във вода като се капнат 20 капки 30% разтвор от нея в 50 мл вода. Можете да правите гаргара с този разтвор 5-6 пъти дневно. Прополисът е на челно място в борбата с възпаленото гърло. Той се използва като естествен антибиотик, антиоксидант и имуностимулант.

За кашлицата трябва да се има пред вид, че тя е напън на организма навън, за да се изхвърлят навън секретите. Тя ни дразни и ни кара да се чувстваме некомфортно. Но не трябва да я премахваме на пълно, защото е физиологична реакция на организма за изчистване на секретите.

За кашлица, настинка и ангина се вземат по 20 капки клеева тинктура разтворени в една чаша вода 3 пъти за деня.

Грип.

При грип се препоръчва да се пият по 20 капки в чаша вода 3 пъти дневно, както и по-горе писахме 20-30 минути преди ядене. Този начин на ползване на клеева тинктура е подходящ и за възпаления на лимфата и ангина.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *