Кои органи не извършват никаква роля в човешкия организъм

Организмът на човек е сложна, цялостна и завършена система

Човешкият организъм е сложна и цялостна система. Състои се от клетки, тъкани, мускули, органи и системи. Тялото ни е изградено от различни системи: двигателна, храносмилателна, сърдечно-съдова, дихателна, отделителна, полова и нервна. Всички системи са част от цялостния организъм, намират се във взаимна връзка и в една или в друга степен обуславят неговата цялост. Като цяло можем да обощим, че нашият организъм е една съвършенно завършена система (цялост), чиито органи и системи работят заедно и си взаимодействат.

Човешката опашка не изпълнява никаква функция

Но сред тази сложна цялост, наречена човешки организъм, има и такива органи, които на практика не извършат никаква функция и са винаги в положение на покой. Преди десетилетия може и да са имали определени второстепенни функции, но с еволюцията на човечеството те са се превърнали в „спящи“ органи. И на въпроса дали можем и без тях- отговорът е, че без някои можем да продължим да живеем пълноценно. Ето и кои са тези органи:

Апендиксът представлява сляпозавършващо черво, изхождащо от цекума, от който произхожда ембрионално. Намира се в близост до свързването на тънкото с дебелото черво. Средната му дължина е 10 см ( 2 до 20 см), а диаметърът – 7-8 мм. Разполага се в долния десен квадрант на корема.Смята се, че в човешкия организъм апендиксът няма полза, докато при животните – служи за смилането на целулозата.

В предците ни е трябвало да имат здрави и силни зъби, с които да могат да смилат предимно суровата и жилава храна. За това в голяма помощ са им били и мъдреците, най-крайните зъби, които се появяват с течение на годините при човека. Към днешна дата обаче мъдреците в повечето случаи не се развиват нормално и предизвикват болка или инфекции, което налага отстраняването им.

Един поразителен пример на атавизъм е човешката опашна кост- опашката. Бозайниците използват опашката за осигуряване на баланс, при защита, за сигнализиране на емоция. Опашната кост е изградена от срастването на 4 или 5, по-рядко 3-6 прешлена (недоразвити). Генни изменения (мутации) могат да „върнат“ опашката на човека.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *