Как да се избавите от кокоши трън и причини за появата му

Причини (папилома вирус). Заразен ли е. Лечение. Дупка, гной. Кокоши трън при дете. Отстраняване и лечение – горене с цигара, азот, лазерно премахване. Адски камък (сребърен нитрат). Лепенки за кокоши трън. На главата, ръката, на крака или петата. Чесън. Домат. Дебелец, (дебела мара). Змийско мляко. Прополис, пчелен клей. Алое. Салицилова киселина. Мравчена киселина. Калиев перманганат. Аспирин. Хомеопатия

Причини (папилома вирус).

Основните причини за възникване на кокоши трън са травмиращите механични фактори, които увреждат кожата на краката. Клетките на кожата от повърхностния слой играят защитна роля за кожата. Този слой е многослоен и се нарича епидермис. Повърхностните клетки на епидермиса образуват кератин, което е рогово вещество и предпазва от навлизане в кожата и оттам в организма на вредни чужди вещества. То непрекъснато се отделя и рони и изглежда като пърхота.

Човешкият папилома вирус може да предизвика брадавици и кокоши трън

Човешкият папилома вирус може да предизвика брадавици и кокоши трън

На стъпалата кожата на човека е най-дебела, особено на петите. Точно там са местата изпитващи най-голям натиск от теглото на тялото и е най-благоприятно за възникване на кокоши трън и мазоли. Ако има някакъв ръб вътре в обувката или камъче, което да ви дразни и ”убива” или песъчинка, то те могат да бъдат достатъчна причина за появата на кокоши трън. Натискът е достатъчно силен и това може да предизвика натикване на част от епидермиса навътре в кожата. След това той може да се обърне навънка подобно на пръст на ръкавица.

При такова обръщане навън, кератинът няма как да се отдели навън и започва да набъбва отвътре. Клетките го образуват непрекъснато и той не може да се отдели във външната среда. По този начин той расте навътре, нараства постепенно и заприличва на трън с жълтеникав цвят, който се е забил в ходилото. При ходенето, натискът се увеличава непрекъснато, болезнен е и го забива още по-навътре.

Кожата на кокошките на пищялите и пръстите е доста твърда и люспеста и също с жълтеникав цвят. Задавали ли сте си въпроса защо е така? В тяхната кожа в структурата също се образува роговото вещество кератин, което се натрупва по повърхността й като слой действащ за защита. Името кокоши трън вероятно идва от там.

Една от причините за кокоши трън се явява и опасният папилома вирус. Според енциклопедиите той има своя ДНК и видовете му са над стотина. Някои са в състояние да предизвикат ракови заболявания. Заразяването с него става най-често чрез полови контакти, но и чрез обикновен физически контакт. Той може да остане в човешкото тяло в латентна форма, а за това се разбира от появата на различни видове брадавици, кокоши трън и лишеи. Онкологичните заболявания са сред тези, които се причиняват от папилома вирус и най-често те са рак на ануса, на вагината и на маточната шийка.

“Демир

Заразен ли е.

Поради факта, че се разпространява и чрез папилома вирус, счита се, че кокошият трън е заразен. На всеки може да се случи да се инфектира, тъй като освен чрез полов контакт, вирусът се разпространява и чрез физически контакт между хората, чрез басейни, когато ходят боси – по краката и т. н. Най-уязвими са хората със слаба имунна система, децата най-вече, но и сред възрастните има потърпевши.

Заболелите от невродермит, дерматит, сенна хрема и тези с влажни и студени крака и ръце са по-чувствителни към вирусите, защото кожата им е с понижена способност да не допуска вирусните инфекции. Скритият период от заразяването до появата на брадавици и кокоши трън е 4 седмици до 8 месеца.

Лечение.

Методите за лечение са различни. Целта им е да се омекоти роговото вещество и да се премахне от кожата. Кожните лекари си служат с течен азот и с електрокоагулация. Обикновено резултатите са добри и ако се наложи терапията се повтаря, но накрая нахалника се премахва от тялото. По хирургичен начин това става за няколко минути и само с месна упойка. Напълно безболезнено е.

Дупка, гной.

При една от домашните терапии след премахването му остава дупка. Първо се намокря кокошия трън и се слага върху него кристалче от калиев перманганат с пинсета. Отгоре се залепва с лепенка. Това се прави няколко пъти и остава дупка. В нея може да има гной, която се премахва.

Кокоши трън при дете.

При децата избавянето от кокоши трън с хирургическа намеса може да предизвика страх от самото отстраняване. Те са по-уязвими към вируса, когато той е причината, а не травма. За предпочитане е да се приложи друга терапия, която е напълно безболезнена и е по-лесна а се приеме от едно дете. Нанасянето на Ацетокаустин само един път в седмицата премахва брадавиците и кокошия трън напълно безболезнено. Това е препарат със силно разяждащо действие и е предназначен специално само за брадавици. Съдържа монохлороцетна киселина и се използва средно 5 седмици.

Отстраняване и лечение – горене с цигара, азот, лазерно премахване.

Методът на отстраняване чрез горене с цигара се осъществява като запалена цигара трябва да се допира до кокошия трън или брадавицата по няколко пъти дневно за 3-4 дни. Този начин е подходящ за кокоши трън намиращ се на ръката.

Отстраняването на кокоши трън с втечнен азот се осъществява от лекуващия лекар. С този начин се отстранява в дълбочина проблема и в случая се премахва и причината за него. В основата си той има черни корени, които е най-добре да се премахнат с течен азот, който има температура на втечняване -196° С. Възможно е да останат белези с тази терапия. В никакъв случай той не трябва да се режи с ножица, защото може да се получи инфекция.

Лазерното премахване е по-сполучливо то терапията с течен азот, според коментарите на читателите в нета. Извършва се с лазер с работно вещество въглероден двуокис и е рутинна операция в определени лекарски кабинети. Раничката от лазера зараства за няколко дни.

Адски камък (сребърен нитрат).

Сребърен нитрат срещу кокоши трън

Сребърен нитрат срещу кокоши трън

Той се използва като леко се намокря и кокошият трън също и се оставя върху него за през нощта с лепенка отгоре. На другия ден проблемният кокоши трън почернява и след още няколко дни пада. Адският камък представлява сребърен нитрат.

Лепенки за кокоши трън.

Лепенки за кокоши трън се продават в аптеките и се ползват като се сложат върху него и се държат така 24 часа. Следва пауза от 24 часа и отново се слагат за същото време. Тези лепенки имат лекарство от вътрешната си страна (салицилова киселина) и с тях може да се реши проблема за около седмица, а понякога и повече. Подходящи са само за кокоши трън, който е изпъкнал. Процедурата с тях е болезнена, но някои пациенти се оплакват, че не могат да премахнат корените, а други са много доволни.

На главата, ръката, на крака или петата.

Когато е на главата, той се премахва подобно на това на другите места. Например със салицилова киселина. Това обаче трябва да го назначи лекар, защото за всеки човек е различно какво ще се прилага. В областта на главата брадавиците са в повечето случаи малинообразни.

За разположения на ръката кокоши трън една от терапиите е с крем ”Мазолек”. Първо се накисва ръката преди намазването. Може да се използва Щол спрей, който действа подобно на азота и трънът пада до две седмици. Народната медицина има различни предложения за справяне с проблема. Така например може да се капва мляко от зелена смокиня. Първо кокошият трън се разкървява леко и тогава се накапва отгоре млякото от смокиня. Може да изчезне за една седмица. Тези рецепти за подходящи за ръката, но и за краката, когато там е кокошият трън. Лепенките са също подходящи за такива места.

Оцетът също помага за тази терапия. Загрява се в определен съд така, че да може да се потопи ръката и се потапя. Държи се в него половин час и не се изхвърля. Терапията се извършва 3 вечери подред.

Компрес от хлебна среда с оцет също помага за това. Слага се ръкавица отгоре, ако е на дланта, ако е на крака се слага чорап. Тези кокоши тръни разположени по вътрешната част на ръката или пръстите имат тенденцията да растат навътре и образуват малки шипчета. Другите, които растат навън са като израстъци.

Кокоши трън на краката или петата. В повечето случаи вирусните се появяват на долната част, на плантарната или ходилото като се нарича. За тях се използват същите или почти същите методи за премахване както на ръката. Млякото от зелена смокиня, лепенките и други помагат за този проблем.

Специално за крака, може да се приложи следният метод: Първо се накисва в топла вода кракът, който има кокоши трън. След това се меха с бръснарско ножче горния му слой и се капва каша от домат или лимон. Слага се обикновена лепенка като правите изрезка по формата на тръна, за да се показва над нея и се слага салицил върху него и отгоре също се слага лепенка. По този начин се запазва здравата кожа от изгаряне. Може салицила да го смесите и с крем преди употреба.

Чесън.

Чесънът е много полезен за отстраняване на кокоши трън. Трънът предварително се държи в топла вода, за да се размекне. Една скилидка чесън се намачква и се слага на каша върху болното място. Отгоре се превързва и се оставя за една нощ. Процедурата се повтаря 3 вечери трябва да се очаква добър резултат.

Друг вариант е скилидка чесън с чаена лъжичка оцет се смесват и се слагат за няколко часа върху кокошия трън. Процедурата се повтаря докато стане възможно кокошият трън да се отлепи след накисване.

Домат.

Един резен домат се поръсва със салицилова киселина се слага върху кокошия трън. Отгоре се превързва с бинт или с кърпа. Превръзката се сменя през 2-3 часа.

Сдъвкана дъвка, строшен на прах аспирин и домат се смесват и се слага върху тръна като се превързва с обикновени лепенки и така се спи.

Върху тръна се поставя един аспирин, отгоре едно резенче домат и се превързва. Този компрес се прави 10-14 дни подред само вечер като с него се спи. Кокошият трън почернява и може да бъде отлющен.

Билка дебелец помага за премахването на кокоши трън, мазоли, брадавици и за други проблеми

Билка дебелец помага за премахването на кокоши трън, мазоли, брадавици и за други проблеми

Дебелец, (дебела мара).

Вземете едно листо от дебелец и обелете горната му ципа с игла или нож.  Обелената страна на листото се слага върху болното място – кокошия трън. Залепете го с лепенка и трябва да преспите в този вид. На следващата сутрин махате листото и всичко повтаряте отново вечерта. Лечението се прави 4 дена, а ако се налага и повече. С този метод народната медицина обещава да се премахне и папилома вируса от тялото Ви.

Змийско мляко.

За справянето с кокоши трън е полезно и да се намаже трънът със сок от лековитата билка змийско мляко. За целта ще Ви трябват пресни слита от нея, а също може да ползвате и стъблата и цветовете. Измивате ги добре и ги изстисквате, като най-лесно това става със сокоизстисквачка. С така получения сок намазвате кокошите тръни с памук или с клечка за зъби. Препоръката е да се прави по няколко пъти на ден – по 3-4 пъти.

От мазане с билката змийско мляко има ефект срещу кокоши трън

От мазане с билката змийско мляко има ефект срещу кокоши трън

Прополис, пчелен клей.

Следващата терапия срещу кокоши трън е с пчелен клей (прополис). За целта се слага върху тръна, едно парче клей с размери колкото е той и се залепва с обикновена медицинска лепенка. Държи се върху мястото за 24 часа и след това се сменя с друг порция клей с лепенка отгоре. Така се прави докато се отстрани кокошият трън. bilka.info.

Алое.

Терапията с Алое Вера се прави като разрежете едно негово листо наполовина и го разрежете на още малки парченца, така че да могат да покрият кокошия трън. Наложете едно парче върху него и го прикрепете с лепенка. Това се прави вечер преди лягане и се изкарва нощта с него. Процедурата се повтаря на следващия ден. Лечителите твърдят, че за една седмица се маха кокошият трън. zdrave.org.

Салицилова киселина.

Терапията със салицилова киселина се смята за една от най-успешните с добри резултати до 75%. Тя е напълно безопасна и безвредна за пациента. Тя се нанася върху засегнатото място и за 2-3 седмици би трябвало да се отстрани кокошия трън. Може да се приложи и в комбинация с домат. Слага се домат със салицилова киселина на прах върху проблемното място и се прикрепя с лепенка. Така се спи през нощта с него. Процедурата се прави всяка вечер в продължение на месец, а понякога и за по-кратко време се премахва трънът. bilka.info.

Мравчена киселина.

Мравчената киселина също е много ефективна за премахване на кокоши тръни. Първи мястото се намокря с топла вода, с цел да омекне и отгоре се капва мравчената киселина. Може и първо да се махне коричката на тръна и да се поръси тогава отгоре с киселината. bg-mamma.com.

Калиев перманганат.

Върху кокошият трън се капва малко калиев перманганат. Добре е преди да започнете с терапията да разчоплите тръна и тогава на накапите от него, но трябва да се внимава, защото той е много агресивен и може да си предизвикате ранички по кожата и оцветяване. Може и да залепите лепенка върху кожата и отгоре да се изреже малка част, колкото е голям кокошият трън. Накапването трябва да направите върху самия трън, който се подава от лепенката и кожата около него ще бъде запазена от калиевия перманганат. Отгоре залепвате с друга лепенка и така спите. Терапията може да правите, докато напълно се премахне кокошият трън. bilka.info.

Аспирин.

Тази процедура е малко по-сложна, защото се изисква първо да се изрежи кокошият трън и да се намажи със смес от свинска мас и 4 аспирина. Отгоре както и в повечето рецепти се залепва с лепенка. Важното е да това да се направи с всички тръни с цел да се изкорени самия папилома вирус или поне да се ограничи. Много е важно да се открие кой от тях е тръна майка и да се премахне. zdrave.org.

Хомеопатия.

За лечението на кокоши трън с хомеопатия има само добри отзиви в нета за него, без да се споменава кои лекарства са използвани, но за една само – Арсеникум албум. Разбира се не всички могат да имат успей от него, но се коментира по въпроса. Все пак някои не одобряват този метод и държат за официалната медицина и за билките. Ако искате да ползвате този метод потърсете лекар-хомеопат. bg-mamma.com и  homeohelp.eu.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *