Кое да изберете – кола маска или епилация

Тази статия ще ви помогне да се ориентирате, кой метод е по-добър за вас: кола маска или епилация

Много дами в интернет пространството задават въпроси по форумите за това кой метод за отстраняване на космите е най-добре да изберем: кола маска или епилация. Нека първо обясним какво представляват двете процедури.

Кое да изберете – кола маска или епилация

Кое да изберете – кола маска или епилация

При епилацията космите се отскубват механично чрез уред за домашно ползване, наречен епилатор. Той може да бъде с дискове или пинсети, които са около двадесет на брой. Кола маската е друг метод за механично отстраняване на нежеланото космено покритие, при което се използват лепкави смеси или смоли, които се разстилат върху окосмения участък. Отгоре се налагат ленти от различни текстилни материали, след което се отлепват рязко и изтръгват космите от корените им.

Ще се опитаме да ви ориентираме в това кой е по-добрият и ефикасен метод за отстраняване на нежеланото окосмяване. За целта ще направим сравнение, като посочим плюсовете и минусите, а изборът ще оставим на вас. По отношение на ефективността – и двата метода са добри в зависимост от това кое място от вашето тяло искате да обезкосмите.

Епилаторът е много добро решение, ако ще обезкосмявате краката и ръцете. Космите под мишниците могат да бъдат отстранени и с двата метода, но за обезкосмяването на триъгълника, особено ако ще е на цяло единственият метод е кола маска. Израстването на космите след процедурата при епилатора е по-бързо, след около 7 до 10 дни. Но за това пък той е винаги подръка и можем да си позволим да се епилираме колкото често и когато си пожелаем.

При кола маската израстването на космите, ако са добре отскубнати започва обикновено след 20-я ден. Логично идва въпросът с времето и парите, които трябва да отделим за двете процедури. При епилирането се заплаща еднократно сумата за закупуване на епилатора и нищо повече.

Епилацията можем да извършим безплатно и по всяко време, когато сме свободни. Докато за кола маска при козметик ще ни се наложи да отделим доста време и пари и то всеки месец. Дори да направим колата в домашни условия, отново ще ни струва доста, защото консумативите са скъпи.

Много често поставян въпрос е този за дребните пъпчици и подкожни косъмчета. Косъмчетата могат да се появят и при двата метода, защото всичко зависи от това дали е добре отскубнат косъма или се е скъсал. Обикновено скъсаните косми започват да растат подкожно. Факт е обаче, че епилаторът къса повече косми, отколкото кола маската.

За ситните пъпчици е необходимо да обясним, че те нямат отношение нито с епилацията нито с кола маската.

“Фигурин
Топла кола маска

Топла кола маска

Отскубнатите косъмчета оставят малки ранички, които се възпаляват при хора с по-слаба имунна система или алергия към залепващото вещество. И последният критерий, който може да ви насочи кой метод да изберете е дебелината на космите, които искате да отстраните. Епилацията е подходяща за хора с по-тънки до нормални косми.  Препоръчаната кола маска е подходяща за дебели и гъсти косми.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *