Коледният сняг може да ни отрови с живак!

Учените бият тревога, снеговалежите които носят празнично настроение, носят и смъртна опасност за жителите на Земята – живак

Известното научно списание Nature публикува тревожното предупреждение на американските учени – отровният метал може да проникне в хранителната верига и в резултат, живакът да се окаже на трапезата ни.

Коледният сняг може да ни отрови с живак

Коледният сняг може да ни отрови с живак

Огромно количество живак се съдържа в промишлените емисии, отделящи се при изгаряне на горивата. В атмосферата тежкият метал се окислява и се връща на земята с валежите. При метаболизма на микроорганизмите окисленият живак се преобразува в метил-живак, многократно по-отровен от самия метал. Това вещество може да се натрупва в организма на човека и да предизвика поражения върху нервната система, а също и болестта на Минамата (меркуриоза), характеризираща се с нарушения на зрението, слуха, обонянието, неврологични разстройства и паралич. В по-тежки случаи болестта предизвиква смърт в рамките на месец.

Група експерти с ръководител Сет Лиман от Вашингтонския университет са обобщили данните от специално изследване, проведено с помощта на сонда, облетяла Земята на височина от 5 до 7 километра. Учените са установили, че окислението на живака става в горните слоеве на атмосферата. Опасността е реална и никой не е защитен, споделят учените – живакът, отделен при изгаряне на въглища в Азия може да обиколи два пъти Земята, преди са падне с валежите – например в Европа.

Даже нищожно отравяне с живак, може да има сериозни последствия. Например биолозите от университета във Флорида са установили, че отровени с живак самци на някои видове птици, забравят за самките и обръщат внимание вече към своя пол.

Като основен източник на токсините за човека, учените сочат рибата и морските дарове. Особено внимание трябва да обърнат любителите на екзотичните японски ястия, съдържащи сурови морски дарове.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *