Колит – рецепти и билки за лечение на мъчителната болест, симптоми

Симптоми и видове на мъчителния колит, лечение, рецепти и билки от народната медицина, и диета полезни за справяне с тежкия проблем

Съдържание на статията: Колит. Причини за колит. Видове колит. Симптоми на колит. Лечение на колит. Диетично хранене при колит. Алтернативно лечение на колит. Рецепти при колит. Пробиотици при колит. Гастрит и колит.

Колит.

Заболяването колит е по естество възпалително и се появява в лигавицата на дебелото черво. Трябва да се отбележи, че сред стомашно-чревните заболявания най-често срещаното е колит, чието лечение се определя въз основа на симптомите на провокиращата го инфекцията, която ги предизвиква (главно бактериална дизентерия).

Той може да бъде предизвикан от стептококи, бактерии, които представляват група протеоидни, коли-бактерии, с патогенен характер, стафилококи и други. Острата форма на заболяването е належащо да бъде придружено от насилствено и сравнително бързо лечение, докато хроничната форма продължава дълго и с лека ефективност.

Това заболяване е полиетиологично и се характеризира с обща тенденция към последващ дългосрочен курс на лечение. Колитът се причинява, както вече беше отбелязано, поради инфекция, както и интоксикация (храна, ендогенна или екзогенна). Често допринася за това заболяване паразитна инвазия, която може да има връзка с алергиите.

Преобладаващото мнозинство от колитите се появява на фона на остра дизентерия, след която се появяват действителни промени от морфологичен и функционален харакер. Що се отнася до вторичната форма на колит, вече съществува връзка с наличието на патологии, образувани в други органи на храносмилателната система (апендицит, гастрит, холецистит, панкреатит и т.н.).

Допълнителни фактори, допринасящи за появата на колит, са неправилното хранене и различните видове нарушения в системата на кръвоснабдяване в червата, червеите (глистите), наследствеността и приема на антибиотици за дълго време. Често повишеното нервно напрежение както и физическото, така и психически може да предизвика колит. Неправилният режим се отнася също към причините, които предизвикват появата на колит. Естеството на хода на болестта е, както вече посочихме, остра форма на развитие и хронична форма, всяка от които има свои собствени симптоми.

Демир бозан билки за бъбреци

Колитът е възпалително поражение на дебелото черво с инфекциозна, токсична, автоимунна или друга установена етиология. Той се проявява в резултат на чревни лезии. Основните признаци на заболяванията са болки, храносмилателни, двигателни и секреторни нарушения, и повечето пациенти имат диспепсия. Симптомите и подходящото лечение на колит на червата при възрастни се определят от причината за неговото развитие и вид.

В повечето случаи болестта се развива в неговата хронична форма, както и неспецифичен улцерозен колит с неясна етиология, като чревната лигавица става податлива на улцерация.

Най-простите бактерии навлизат в лигавицата на дебелото черво и я увреждат. Началото на възпалителния процес води до появата на симптоми. Стената на дебелото черво набъбва, и се свива неправилно. Едновременно с това започва секреция на слуз и се появяват неблагоприятни симптоми. Появяват се:

 • травматични или спазмодични болки,
 • увеличаване на гаообразуването,
 • нарушение на изхождането,
 • тенезъм,
 • обща слабост на тялото.

Причини за колит.

Преди да се лекува колитът, е необходимо да се установи причината за появата му, в противен случай лечението става напразно: причината остава, болестта също ще остане.

Съществуват няколко фактора, чието въздействие може да доведе до появата на заболяване като колит на червата:

 • чревна инфекция;
 • нарушение работат6а на червата поради употребата на лекарства от определени групи (невролептици, линкомицин, лаксативи);
 • чревна исхемия;
 • нарушения в храненето (прекомерн употреба на брашно, пикантни храни, злоупотреба с алкохол);
 • дисбактериоза;
 • хранителна алергия;
 • хелминтови инвазии;
 • отравяне с тежки метали (арсен, олово);
 • наследствено предразположение.

Също така, причината може да бъде неоправдано и твърде често използване на клизмите за лечение и пречистване, неконтролиран прием на лаксативи (слабителни препарати).

Най-често настъпването на колит е повлияно от няколко етиологични фактора, които водят до възпаление в дебелото черво, а това е въпрос на комбиниран колит.

Видове колит.

Болестта се класифицира според няколко признака. В зависимост от развитието им те са:
Остър колит – симптомите на патологията се появяват рязко, силно изразени.
Хроничен колит на червата – заболяването се развива бавно, признаците му често се размазват, трудно се различават от другите гастроентерологични заболявания. Причините са: инфекциозни заболявания (дизентерия – шигела и салмонела), излагане на токсични вещества, лекарства и др.

Ето и другите видове колити:

 • улцерозен колит (язвен колит);
 • спастичен колит;
 • псевдомембранозен колит;
 • ентероколит;
 • исхемичен колит;
 • неспецифичен колит;
 • ерозивен колит;
 • катарален колит;
 • дифузен колит;
 • атрофичен колит;
 • обострен колит;
 • колит със запек.

Симптоми на колит.

Остър колит

Когато започне острата форма на колит се образува най-силния тип оток с едновременно удебеляване на чревната лигавица. Лекарят по спешност трябва да направи диагностичен преглед, при който се установява диагноза колит, включително и от болестните симптоми, определя се наличието на промени в дебелото черво в неговата дистална част: образуването на значително количество слуз (гной в по-тежки форми), зачервяване на стените му, до известна степен на язвите и ерозията, леките кръвоизливи стават забележими. Лабораторните тестове определят увеличаването на ESR, както и на левкоцитите.

Сега нека разгледаме по-отблизо острият колит, симптомите на който са най-типични сред пациентите. По-специално те включват:

 • Болки при колит;
 • Подуване;
 • Наличието на кървави следи и слуз във фекалиите под формата на изпражнения;
 • Тенезъм (напъни характерни за болестта, произтичащи от необходимостта от дефекация);
 • Диария.

Трябва да се отбележи, че някои от пациентите изпитват не само локални симптоми, но също така се сблъскват с общи заболявания под формата на гадене и повръщане, загуба на тегло и слабост, умора и т.н. Тези признаци, като правило, продължават да съществуват в продължение на няколко седмици, което причинява много страдание на пациента. При адекватна терапия или поради постигането на определен стадий, тези признаци отслабват, което ги превръща в хронична форма.

Хроничен колит

С прехода на колит към хронична форма става не само възпалението на ректалната лигавица, но и възпалението в апарата на лигамента на мускул (лигаментите поддържат вътрешни органи или свързват костите). Проявлението от този тип се състои в свиване и съкращаване на червата, възникващи в района на поражението им. В същото време се наблюдава капилярно разширение, образуване на язви, ерозии и абсцеси. Хроничният колит на червата, симптомите, които сме изброили, също не изключват възможността за възникване на възпалителни полипи (или псевдополипи). Лабораторните тестове, които се провеждат с калорична маса в този случай, могат да определят значителен брой левкоцити и слуз в тях. При корологични изследвания често се откриват патогенна микрофлора, еритроцити и вътреклетъчно нишесте.

Симптоми на хроничен колит

Да разгледаме по-подробния хроничен колит, чиито симптоми са дефинирани в следната форма:

 • Нарушения на изпражненията (диария или запек);
 • Тежка болка, локализирана към различни коремни части;
 • Тенезъм в честа форма при разпределяне на слузта с примес на кръв;
 • Метеоризъм;
 • Зловонност на изпражненията.

В повечето случаи хроничният колит и неговите симптоми позволяват на пациентите да бъдат в задоволително състояние, при което то може да бъде периодично нарушено от гадене и повръщане, горчивина в устата и обща слабост, загуба на апетит и раздразнителност, намалена работоспособност на фона на общо неразположение.

Улцерозен колит (язвен колит)

Една от хроничните форми на заболяването на дебелото черво е улцерозния колит, чиито симптоми са намалени до образуването на хеморагично възпаление в дебелото черво със съответните прояви. Трябва да се отбележи, че тази диагноза е най-честа при група от хора на възраст 20-40 години, а жените се разболяват много по-често при тази форма на колит. В допълнение, неспецифичният улцерозен колит и неговите симптоми са по-често свързани с градските жители, отколкото с жителите на селските райони.

Що се отнася до причините за появата на неспецифичен колит и характерните за него симптоми, те все още не са добре дефинирани. Трябва да се отбележи, че хората, страдащи от това заболяване, преживяват главно нарушаване на функционирането на имунната система. При тази ситуация дори дразнещи вещества с лек ударен характер провокират сериозна възпалителна реакция, която съпътства увреждането на тъканите в тялото.

Едновременно с това не се пренебрегва генетичното предразположение, което прави възможно да се образува прекалено силна реакция. Така разстройствата, описани по-горе, провокират повишаване на чувствителността към ефектите на различни типове стимули от тялото. Улцерозният колит на червата и неговите симптоми се свеждат до образуването на огнища на възпаление в стените на дебелото черво, след което се развиват постепенни усложнения от общ и локален характер.

Симптоми на улцерозен колит

Улцерозният колит, чиито симптоми преживява пациентът, зависи пряко от общия стадий на развитие на това заболяване. Сред първите симптоми може да има силна болка в корема (особено от лявата страна), както и запек. Има повишение на температурата (незначително), може да има оплаквания от болки в ставите. Най-често болните не отдават значение на тези симптоми, които не могат да се нарекат правилно решение. Следващият етап от развитието на заболяването може да определи възникването на ректално кървене (т.е. възникващо директно от ректума) или изпражнения с кръвно-гноен хаактер.

Периодите на обостряне, които характеризират улцерозния колит и неговите симптоми, могат да се редуват алтернативно с ремисия (т.е. с понижаване на заболяването за определен период от време). Влошаването отново се характеризира с коремна болка, диария, развитие на анемия и загуба на тегло. Удълженият ход на заболяването може да допринесе за развитието на редица усложнения. По този начин, усложненията от локален тип могат да действат като разширяване на червата (дилатация), както и като вътрешно кървене, перфорация на стените и развитие на перитонит. В допълнение, усложнението, което е развитие на чревната обструкция, може да стане актуално. След около 10 години от хода на заболяването, рискът от последващ рак в областта на дебелото черво е значително повишен.

Спастичен колит

Спастичният колит, чиито симптоми са главно коремни отоци и спазми, както и общо смущение на червата, се проявява в хората по различни начини. Така че, за някои, той може да действа като прояви под формата на рядко и трудно чревно изпразване, докато в други той има формата на диария, докато някои дори трябва да изпитат тези симптоми по едно и също време. Обърнете внимание, че спастичният колит, чиито симптоми, въпреки че предизвикват някакъв дискомфорт, не са сериозно заболяване. Освен това симптомите на колит на ректума в този случай, дори и когато са изследвани от лекар, се определят само като функционално разстройство, възникнало на фона на стрес, нервно претоварване и умора.

Симптоми на спастичен колит

Съответно, колитът, чиито симптоми включват лечение в светлината на тези фактори, се определят, както следва:

 • Подуване на корема;
 • Характерни промени в работата на червата под формата на диария или запек;
 • Болки в корема;
 • Появата на газове.

Псевдомембранозен колит

Причината, която е пряк причинител на такова заболяване като псевдомембранозен колит, е дисбактериоза, характеризираща се с пролиферацията на условно патогенен микроб в тази област. Псевдомембранозният колит, чиито симптоми се изразяват в зависимост от неговата форма, има три от разновидностите си и съответно всеки от тях се характеризира със своите свойства на потока.

Лека форма

По правило не се диагностицира, поради което развитието на колит в този случай може да бъде определено при пациенти с диария, когато приемат антибиотици, по-специално тетрациклин и линкомицин. Още няколко дни след края на приема на антибиотици, диарията се прекратява.

Средна и тежка форма

В този случай колитът на червата и симптомите продължават да остават релевантни дори след премахването на антибиотиците. Изхожданията често са с примеси от кръв и слуз, воднисти, диарията не изчезва. Температурата се повишава, има признаци на обща интоксикация (отпадналост, слабост, повръщане и гадене). Пациентите се оплакват от появата на коремна болка, особено по-лоша при дефекация. Също така има тенезъм и фалшиви позиви.

При тежката форма в хода на заболяването се проявяват не само остри чревни нарушения, но и нарушения в работата на сърдечно-съдовата система (хипотония, тахикардия). Често има нарушения на протеиновия метаболизъм. Общото състояние може да се влоши поради развитието на характерни усложнения.

Ентероколит

Ентероколитът, чиито симптоми и лечение са предимно комбинирани с остра форма на гастрит, имат някои различия в произхода. Това от своя страна ще определи два вида болести: инфекциозен ентероколит и неинфекциозен ентероколит. Развитието на остър ентероколит може да предизвика такива причини като възпаление на червата при алергична етиология, както и отравяния с лекарства и отрови.

Острият ентероколит е ограничен, за разлика от неговата хронична форма, от възпалителен процес в лигавицата, без да се докосва, следователно думата е по-дълбока. В повечето случаи хроничната форма на ентероколит се образува на фона на нелекувана остра форма на възпаление. Болестта в този случай се характеризира с общата продължителност, характеризираща се с други видове чревни заболявания, от обостряния и ремисия. С течение на времето се развива деструктивна природа в лигавицата, след което се задържат и субмукозните слоеве на чревните стени. При продължителна хронична форма на ентероколит има постоянни функционални нарушения в характеристиките на червата, които водят до храносмилателни разстройства.

Симптоми

Острият ентероколит внезапно започва, характеризиращ се с изразени симптоми под формата на болка и кръкорене в корема, както и под формата на гадене и подуване, евентуално проявление на болестта с повръщане. Езикът образува плака, палпацията определя болезнените области в корема. Диарията, основно, е задължителен спътник на болестта. Ако ентероколитът има инфекциозна природа на произход, тогава се открива слуз в изпражненията, понякога с кръв. В допълнение в този случай се наблюдава повишаване на температурата и симптоми, характерни за остра интоксикация (главоболие, слабост, болки и т.н.).

Лечение

Ентероколитът определя подходящите симптоми, като лечението на това е главно да се определи диета на вода и чайове. Ако е необходимо, може да се предпише стомашна промивка. Силната диария и повръщане изискват контрол върху количеството течност, постъпваща в тялото. Болезнените симптоми се елиминират с антиспазматици, а понякога може да бъде предписана детоксификационната терапия. Инфекциозният ентероколит изисква използването на антибиотици и сулфаниламинови препарати.

Исхемичен колит

Колитът на дебелото черво се характеризира със симптомите от общ тип, но с различна форма и интензивност. Една такава форма е исхемичният колит, чиито симптоми провокират лезия в областта на дебелото черво, която произтича от нарушаването на кръвоснабдяването в него. Най-честата е поражението на областта на изпъкналост на слезката, в по-редките случаи на напречното дебело черво, сигмоидното и низходящото дебело черво.

Исхемичният колит е възпаление в стомашно-чревния тракт, причинено от увреждане на кръвоносните съдове, което не води до тъканна некроза. Различни заболявания и патологични процеси водят до намаляване на кръвния поток в лигавицата и хроничната исхемия на дебелото черво.

Некротичната форма на лезията се образува с абсолютно блокиране, образувано в областта на долната мезентериална артерия. Характерният симптом в този случай е атака на силна болка, която се появява от лявата страна на корема, както и признаци, които сигнализират за чревна обструкция с последващо ректално кървене и перитонит.

Епизодичната форма има пропускащ характер, докато се изразява в леко блокиране на артерията. Нейната проява е естеството на болката от лявата страна на корема или природата на епигастриума, която се появява почти веднага след хранене, придружена от диария и значително подуване, в някои случаи и с повръщане. С течение на времето болестта като симптом се проявява в загуба на тегло. Палпацията на корема определя болезнените области.

Неспецифичен улцерозен колит

В основата на развитието на колита е сериозна възпалителна реакция в червата, която започва поради неизправност в имунната система и води до значителни увреждания на тъканите. Характерни признаци: болезненост в корема, по-често вляво, намаляваща след дефекация. Нарушенията са некротични. Лекарите съветват да се изключат от диетата тези храни, които са хранителни алергени. Това помага да се облекчи състоянието на пациента.

Ерозивен колит

Ерозивният колит е възпаление на стомашната мембрана, съседна на дванадесетопръстника, което се придружава от появата на много язви на повърхността на дванадесетопръстника, прилежащи към стомаха.

Катарален колит

Това е разновидност или по-точно, един от етапите на възпаление, което започва в лигавицата на дебелото черво. Протичащият възпалителен процес често води до факта, че чревните стени започват да се зачервяват и да се уголемяват. Просветът му леко се стеснява. Поради това често има различни размери на пукнатината. Възпалението може да обхваща както отделните области на дебелото черво, така и цялата му повърхност.

Дифузен колит

Почти винаги не се явява независима форма на заболяването, от тази фаза ще се появи друг колит, който ще се прояви по-късно.

Атрофичен колит на червата

Атрофичният колит е възпалителен процес, който се проявява в дебелото черво, поради което стените на червата са изчерпани.

Също така колит се получава и по следните причини:

Инфекции – появата на такъв вид заболяване се дължи на жизнената активност на бактериите и чревните паразити, които могат да навлязат в тялото, ако преработката на храната е недостатъчна, и пациентът е пил замърсена вода.

Лекарственият колит е друг вид колит, причинен от употребата на голям брой антибиотици и лаксативи за дълъг период от време. Такива лекарства оказват отрицателно въздействие върху чревната микрофлора. Колит се получава и от радиация, дължаща се на въздействието на облъчване или радиационна болест.

Как става това, колитът зависи пряко от схемата на неговото лечение. За всеки тип и форма на развитие се използват индивидуални методи.

Симптоми на колит при възрастни

Колитът на червата при възрастни има много симптоми, които са характерни с:

 • Дискомфорт и болка в долната част на корема. Такива прояви съпътстват чревния колит в 90% от случаите. Увеличаването на болката се отбелязва след терапевтичните процедури, приема на храна и влиянието на механичните фактори (друсане при транспортиране, бягане, ходене и т.н.).
 • Запек или диария, понякога се забелязва тяхното редуване.
 • Много пациенти също изпитват газове, тежест в корема и подуване на корема.
 • Тенезъм – това са фалшиви позиви за дефекация, съпровождани с болезнени усещания. При това изхождането може да отсъства.
 • Откриване в изпражненията на течност, слуз, жилки от кръв, в тежки случаи – гной.
 • Слабост на тялото, свързана с нарушаване на абсорбцията на различни вещества или активността на патогенните микроорганизми.

Симптомите на заболяването се влошават по време на екзацербации и почти изчезват по време на ремисия.

Болезнените усещания при колит на дебелото черво са с остър или тъп характер. От време на време пациентът се оплаква от разтърсващи болки. При някои пациенти болката може да бъде тъпа, постоянна и „дифузна“ в целия корем. След това става все по-силна, преминава в спазми и се локализира в долната част на коремната кухина – вляво или над пубиса. Атаката може да бъде придружена от появата на позиви за дефекация или отделяне на газове.

Възпалението на лигавицата на дебелото черво може да засегне и отделните части на дебелото черво и да се разпространи във всички негови отдели. Степента на увреждане може да варира от леко възпаление, което причинява незначителни болезнени спазми и турбуленция в корема до изразени улцерозни промени. Колитът може да бъде усложнен от възпаление на тънките черва или стомаха.

Степен на развитие на колит на червата Симптоми
Първична степен В началния стадий на заболяването симптомите не са толкова силни, че човек не забелязва отклонение. Те могат да бъдат: кожни обриви, жажда, сухота в устата, нарушение на редовността на дефекацията.
Средна степен Средната степен на колит при възрастни се характеризира със следните симптоми: повишена телесна температура (максимум до 38,1 °С), болки и общо неразположение. Позиви за дефекация се появяват 4-6 пъти на ден, главно през нощта.
Тежка степен Настъпва при висока температура (над 38,1 °С) на фона на разстройства на сърдечно-съдовата система (тахикардия). Забелязва се: бледност на кожата, неправилно дишане, болките в корема са силни, получават се спазми.

Симптоми на остър колит при възрастни

При остро развитие на заболяването при възрастни се отбелязват следните симптоми:

 • прекомерна болка в долната част на корема, понякога тя може да се установи в епигастричния регион;
 • може да се наблюдава метеоризъм и активно образуване на газове;
 • по време на почистване на червата, пациентът може да има значителен дискомфорт и позивите да отидете до тоалетната могат да бъдат много болезнени;
 • във фекалните маси можете да видите следи от кръв;
 • често пациентът има диария;
 • общото състояние на пациента се характеризира с повишена умора, телесното тегло може да започне да намалява;
 • в някои случаи липсва апетит, след ядене се появява гадене.

Симптоми на хроничен колит при възрастни

Проявите на хроничната форма на заболяването включват:

 • метеоризъм;
 • спастичен запек;
 • фалшиви позиви за дефекация, придружени от метеоризъм;
 • слаба болка по време на физическо усилие, като правило, те са причинени от исхемичен колит;
 • болезнена болка, която покрива цялата долна част на корема, като в някои случаи се излъчва до левия хипохондриум;
 • главоболие и гадене.

Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате диария с кръв или слуз или ако имате тежка коремна болка, особено, когато се комбинира с висока температура.

Усложнения

Следните състояния и форми на колит могат да станат усложнения за болестта:

 • ако инфекцията е тежка, може да настъпи дехидратация и отравяне;
 • при улцерозни лезии – остра загуба на кръв и анемия;
 • при хроничен колит, намаляване на качеството на живот (хронично отравяне на организма, както и всички възможни последствия);
 • хроничните форми на колит са рисков фактор за раковите заболявания, като колитът може да се прояви директно в тумори.

Диагностика

Диагностичните мерки започват в кабинета на лекаря. Изпитът започва с разпит на пациента за оплакванията. Лекарят установява тяхната природа, сила, продължителност. Определя кои заболявания пациентът е претърпял преди (анамнеза).

За да се диагностицира „колит“, лекарите обръщат внимание на следните симптоми:

 • нестабилни изпражнения (диария, запек, замяна на диария с запек);
 • болка от различно естество;
 • главно в долната част на корема;
 • често има ужас;
 • гадене;
 • горчив вкус;
 • обща слабост;
 • главоболие;
 • намаляване на ефективността;
 • влошаване на съня.

Началната фаза включва също изследване на пациента и метода на палпацията, за да се определи точното локализиране на болката. След това се назначават лабораторни и инструментални диагностични методи.

Лабораторни методи за изследване:

 • Пълна кръвна картина – показва наличието на възпалителни промени в тялото, и анемия (увеличаване на броя на левкоцитите, това е съпроводено с намаляване на броя на червените кръвни клетки);
 • Общият анализ на урина показва дехидратация (увеличение на специфичното тегло, нечистотии на протеините в урината);
 • Биохимичният анализ на урината показва степента на дехидратация, загубата на кръвни електролити, показва наличието на възпаление.

Инструментални методи за диагностициране на колит:

 • сигмоидоскопия – извършва се изследване на червата (до 30 см), като за целта се въвежда ректоскоп през ануса – специално ендоскопско устройство;
 • иригоскопия – изследване на червата с помощта на рентгенови лъчи, преди процедурата червата се запълва с контрастна среда;
 • колоноскопия – се осъществява на същия принцип като сигмоидоскопията, но червата се изследва с дължина до един метър.
 • Диагнозата задължително трябва да бъде определена от лекаря след дългосрочни изследвания, които разкриват състоянието на чревната лигавица, тонуса и еластичността на нейните стени.

Лечение на колит.

Лечение на колит на дебелото черво

По време на обостряне на хроничен или остър колит при възрастни, лечението трябва да се извършва в болница в отдел Проктология, а ако се окаже колит с инфекциозен характер – в специализираните отдели на инфекциозни болници.

Лечението включва приемане на лекарства и строга диета. Лечението на колит на червата при възрастни включва администриране на лекарства в следните групи:

 • НО-ШПА / NO- SPA . Използва се за облекчаване на спазмите. Това лекарство ще помогне да се заглушат симптомите, докато лекарите не кажат точно с какво да се лекува възпалението на червата.
 • Ако възпалението при колит на дебелото черво е причинено от патогенна флора, различни видове антибактериални средства се използват за намаляване на неговата активност и потискане. Етиологичното лечение на хелминтиазите е да се проведе антихелминова терапия, дисбиозата се лекува с пробиотици.
 • Патогенетична терапия – тя се състои в назначаването на изобилно пиене на алкални минерални води. В тежки случаи са предписани интравенозни инфузии на физиологичен разтвор, реосорибилак и други солеви разтвори.
 • При лечението на остър колит на червата с лекарства, еднократно се използва слабителна сол. За лечение на инфекциозната форма се използват сулфидни лекарства в комбинация с антибиотици. Помощ за симптоматични лекарства, Папаверин – при силна болка.
 • С развитието на хроничен колит се препоръчва на пациента редовно проследяване с редовен преглед на специалиста и всички необходими тестове. Пациентът, за да избегне възобновяване на обострянето, трябва да нормализира храната, да избягва стреса и тежките натоварвания.
 • Препоръчва се употребата на лекарства, насочени към подобряване на имунитета (екстракт от алое), намаляване на възпалението (сулфонамидни супозитории), намаляване на симптомите на болка (спазъм). Необходимо е използването на терапия с витамини.
 • За разпознаване на заболяването колит, както и за назначаване на лекарства и лечения трябва да се консултирате с гастроентеролог или проктолог, който ще определи оптималното решение за всеки отделен случай.

Физиотерапия

Физиотерапията при колит е причинена от патогенетичната ориентация на ефекта на съответния физически фактор и е насочена към подобряване на двигателния евакуатор и секреторните функции на дебелото черво. За тази цел, както и с цел елиминиране на опасни симптоми, в съвременните лечебни и профилактични центрове се осигуряват следните физиотерапевтични методи:

 • ултравиолетово облъчване на местните ефекти;
 • електрофореза, използваща лекарствени средства (папаверин, дротаверин);
 • UHF – ултра висока честота;
 • приложения на парафин към определени области на корема;
 • кални приложения;
 • магнитна терапия.

Операция

Улцерозен колит – операциите за отстраняване на язви и неоплазми са показани само, когато всички мерки за консервативна терапия са били неуспешни. Оперативни интервенции за улцерозен колит са необходими само при 10% от пациентите. Хирургическият метод може да бъде радикален.

Исхемичен колит – използва се хирургически метод в случаите на кръвни съсиреци в коремната аорта и нейните разклонения, които пряко засягат развитието и прогресията на патологичния процес в дебелото черво.

Диетично хранене при колит.

Ключът към бързото възстановяване на пациента е спазването на диетата. Основната цел на адаптирането на диетата и придържането към специално меню за колит на дебелото черво е да се намали натоварването на органите на храносмилателната система.

Диетата при колит на червата трябва да се състои само от разрешените продукти. Храната трябва да бъде честа (около 6 пъти на ден), но малка. Съдовете не трябва да са горещи или студени. Най-добре е да ядете варени, избърсани храни. Също така, консумацията на калории е ограничена, денят не трябва да бъде повече от 2000 kcal.

По време на остър период на заболяването можете да ядете само течна, полутечна или добре търкана храна, докато продуктите са по-добре приготвени за няколко или да се вари правилно.

Диетата в колит на червата има право да назначи само лекар  след потвърждаване на диагнозата в лабораторията. Дори хора, страдащи от хроничната форма на заболяването, не се препоръчва да се използва без консултация с Вашия лекар.

Позволени храни при колит

Ето кои храни са подходящи за пациенти с колит на червата:

 • крекери от бял хляб, бисквити, бисквити;
 • обезмаслени и разредени бульони, супи с варени зърнени храни или нарязани зеленчуци (картофи, тиквички);
 • нискомаслени сортове месо и домашни птици и ястия от тях (пиле с ориз, кюфтенца): телешко, говеждо, заешко, пиле без кожа;
 • Риба от сортове с ниско съдържание на мазнини, варени или на пара, печени;
 • варена каша на вода (елда, ориз, овесена каша);
 • яйца под формата на протеинов омлет или меко сварени;
 • зеленчуци: картофи, тиквички, карфиол, тиква, моркови под формата на картофено пюре, суфле, гарнитури или варени;
 • изпечени ябълки, под формата на картофено пюре, без люспа и червено, бульон от черница, касис черен, дюля; круши, банани;
 • масло в малко количество;
 • нискомаслено извара и не-кисела заквасена сметана;
 • сирената е мека и несолена;
 • дафинови листа, ванилин, канела, копър и магданоз;
 • шоколад, силен чай, кафе, разредени сокове (с изключение на кайсия, грозде и слива);
 • мармалад, пастил;
 • желе, кисели.

Всички ястия трябва да бъдат сварени, варени на пара или печени, но без твърда кора. Освен това, храната се предлага смляна или разтрошена, така че червата да успеят да извлекат от храната нейните хранителни вещества, които се абсорбират в кръвта – това се постига след смилането на храната.

Забранени храни при колит

Продукти, които не се препоръчват да се консумират по време на заболяването:

 • осолени, пушени, пикантни, кисели храна, всякакви колбаси и туршии;
 • зеленчуци и плодове без допълнителна обработка;
 • печене и различни сладкарски изделия;
 • пшеница, ечемик и бобови растения;
 • шоколад, сладолед и всички видове кремове;
 • газирани напитки, както и силен чай или кафе.

Примерно меню за деня

Меню 1

Меню 1 Примерно меню за деня при колит
Закуска Овесена каша и тестени печени храни, бисквити.
Следобедна закуска Няколко бисквити с чай, можете да използвате ябълка.
Обяд Супа с пиле и компот. За десерт, едно или две суфлета.
Вечеря Зеленчуци на пара с малко количество картофи. Чай или желе.
Преди да си легнете Преди да си легнете, пийте или мус или не-кисел кефир.

Меню 2

Меню 2 Примерно меню за деня при колит
Закуска Оризова каша на пюре, омлет на пара с две яйца, отвара от шипка, тестени печени храни, бисквити.
Предиобедна закуска Нискомаслена извара, желе.
Обяд Пилешки бульон с ориз на пюре и разбити яйца, бисквити, ечемична каша (пюре), варено пиле, отвара от сушени ябълки и круши.
Следобедна закуска Печена ябълка на пюре.
Вечеря Варена треска, овесена каша, зелен чай.
Преди да си легнете Кисел от боровинки.

Освен това е необходимо стриктно да се спазва диетата, за да се постигне висок терапевтичен ефект. Храната трябва да бъде приготвена с минимум влакна, защото лигавицата на червата е раздразнена при възпаление. Също така е важно да се изключат грубите продукти, солените, пушени, пикантни ястия. Всички ястия трябва да се сервират в натрошена и настъргана форма. Това е единственият начин бързо да забравите за колита.

Профилактика

За възрастните за предотвратяването появата на колит, ще помогнат няколко прости препоръки, които е добре да изпълнят:

 • придържайте се към балансирана диета;
 • откажете се да пиете алкохол;
 • включете в диетата си повече растителни продукти;
 • навреме се справяйте със запека;
 • не използвайте неконтролирано антибиотици;
 • потърсете медицинска помощ при първите симптоми на неразположение в червата.
 • Както всяко друго заболяване, чревният колит бързо се поддава на лечение в ранните етапи. Следете здравето си и се обърнете към лекар навреме.

Алтернативно лечение на колит.

Народни средства за лечение

Билките са много ефективни помощници в борбата срещу различни заболявания, включително колит. Те имат добър противовъзпалителен, аналгетичен и възстановяващ ефект.

Билковите препарати ще помогнат за премахване на възпалението и болката.

Лечението на това чревно заболяване чрез нетрадиционни методи се състои в използването на различни чайове, състави и инфузии, базирани само на естествени компоненти.

Как да се лекува колит с народни лечебни средства от растителен произход се е знаело още в древни времена. Фитотерапията е най-разпространеният метод за лечение. Тя може да се използва дори и за здравето на деца и бременни жени.Елиминирането на хроничния колит на червата и други видове може да бъде постигнато с помощта на народни средства. Пациентът трябва да се консултира с лекар и да не използва средствата по свое усмотрение. Някои съставки на лекарствените съединения могат да не бъдат приети от тялото и да причинят алергична реакция.

Билки при колит

Билката мента ще ви помогне да премахнете възпалителния процес. Пригответе две големи лъжици от тази билка, залейте я с 450 мл вряла вода и оставете да престои за 20 минути. Взема се по 2-3 супени лъжици, 3-4 пъти дневно преди хранене.

В 500 мл завряла вода трябва да сипете две супени лъжици от сушена билка жълт кантарион. Билката се запарва в чаша или емайлиран съд за два часа. По-добре е да го покриете с плътен капак. Вземайте получената инфузия за един месец. Дневната доза от жълт кантарион е 250 мл, като това количество е разделено на три дози. Пиенето на жълт кантарион да става половин час преди хранене.

Отвара от лайка и червен кантарион. Една чаена лъжичка от червен кантарион и една чаена лъжичка лайка се изсипват в чаша вряла вода и престоява. Пийте при колит на дебелото черво по супена лъжица инфузия на всеки два часа. След 1-2 месеца намалете дозата и интервалите между приемите се правят повече.

Кори от нар. Вземете 20 г сухи кори или 50 г пресен нар със семена, суровината се вари на слаб огън за 30 минути в 200 мл вода. Внимателно прецедете. Пийте по 2 супени лъжици отвара 2 пъти на ден. Отварата от нар е много ефективно средство за лечение на алергичен колит и ентероколит.

Рецепти при колит.

Рецепта №1

Ще са нужни изисква: пача трева, живовляк, пачи очеболец. Пропорции: Билковият препарат се приготвя в пропорции 1: 2: 1.

Приготвяне: 4 супени лъжици от сместа трябва да се залее с 1 литър чиста вода. Довежда се до кипене и се оставя да се вари за 10-15 минути.

Приложение: Отварата трябва да се пие 5 пъти на ден един час преди хранене по 100 грама.

Рецепти за лечение на колит от народната медицина – билка динка

Рецепти за лечение на колит от народната медицина – билка динка

Рецепта №2

Ще са нужни: билка овчарска торбичка; корен от бутурак, наричан още горско прозорче и планински очиболец; корен от динка. Пропорции: Сместа се приготвя в съотношение 2: 1: 1.

Приготвяне: 2 супени лъжици от билковия състав се сипват в 0,5 л вряща вода и престоява за четвърт час.

Приложение: Трябва да се пие от този чай за колит 3 пъти дневно, 2 часа след ядене.

За спиране на процеса на гниене и ферментация в червата ще помогнат следващите комбинации от билки.

Билкова комбинация №1

Ще са необходими: мента; кимион; копър; корен на валериана. Съставките се смесват в равни количества.

Приготвяне: 2 супени лъжици се смесват с 0,5 литра вряла вода и престоява за около 10 минути.

Приложение: Два пъти дневно сутрин и вечер се пие по чаша инфузия.

Билкова комбинация №2

Ще са необходими: дъбова кора; елхови шишарки; лайка; плодове от гроздовидна песъкиня. Вземете едно и също количество от всички компоненти.

Приготвяне: 1 супена лъжица от сместа трябва да залеете с чаша вряла вода.

Приложение: Трябва да се пие на ден по чаша инфузия на малки глътки.

Билкова комбинация за запек

Ще са необходими: зърнастец; коприва; бял равнец. Пропорции: Сместа се приготвя в съотношение 3: 2: 1.

Приготвяне: В 2 чаши вода е необходимо да се вари 1 супена лъжица състав за 3-6 минути.

Приложение: Пийте отварата половин чаша преди лягане.

Билкови комбинации при кръвотечение

Ето билки в основата за полезен билков чай за колит, при кръвотечение. Можете да правите чай, който се основава на следните билки:

 • жълт смил, известен е и като безсмъртниче;
 • цветове от лайка;
 • бял равнец;
 • детелина;
 • живовляк;
 • мента;
 • мъртва коприва;
 • жълт кантарион;
 • обикновено кървавиче;
 • черен пипер и други.

Лечение на колит с мед и пчелни продукти

Следните билки при колит имат хемостатични свойства, стимулират възстановяването на лигавицата и облекчават възпалението.

Мед, пчелен прашец и прополис

Лечението на хроничен колит на червата с народни средства, както и остър колит е еднакво ефективно. При всички форми на болестта медът и прополисът се считат за много ефективни.

Продуктите от мед имат много положителни качества, които насърчават лечението и нормализирането на функциите на червата.

Най-ефективните лекарства за колит са:

Рецепта №1. Необходими са: 1 чаша вода, 2 супени лъжици мед. Медената вода трябва да се пие 3 пъти на ден за един месец, половин час преди хранене.

Рецепта №2. Необходими са: 1 чаша ябълков сок, 2 супени лъжици мед. Получената напитка се пие 2-3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

Рецепта №3. Необходими са: пчелен прашец. Яжте половин чаена лъжичка пчелен прашец три пъти дневно, 10 минути преди да ядете.

Рецепта №4. Ще са необходими: 1 литър алкохол (от 70%), 100 г прополис. Приготвяне: Алкохолът трябва да се смеси с прополис и да се остави да престои в продължение на 4 дни, като се разклаща всеки ден. Приложение: В 100 г вода добавете 25 капки алкохолна тинктура и пийте един час преди хранене. Курсът е предназначен за 1 месец, след което се прави 2 седмици почивка и повторение на курса.

Мумие

Често такова средство се използва при лечението на язвен колит, тъй като мумието има отлични регенериращи и лечебни свойства.

Ще са необходими: 0.1 г мумие и 1 супена лъжица вода.

Приложение: Рецептата се пие два пъти на ден по супена лъжица. Продължителността на лечението е 30 дни.

Вече след първите приложения пациентът забелязва значително облекчение. За по-голяма ефективност се препоръчва ректално приложение на мумието. Преди да си легнете, трябва да приготвите 0,3 г мумие, за да се разтвори в 30 мл вода и да направите клизма за вкарването му в ануса. Курсът на процедурите е 10 дни. Ако е необходимо, може да се повтори след 5 дни.

В допълнение, това средство спомага за нормализиране на съня, спокойствие и възстановяване на нервната система.

Почистващите средства са помощници

За лечение на колит на дебелото черво може да се подходи и чрез директно приложение на клизми с билки. Много полезни при колити от различни форми и видове се считат клизмите с инфузия от лайка. За да направите композицията, имате нужда от 1 супена лъжица лайка и чаша вряла вода.

След като инфузията се охлади до 37-38 градуса, тя се влива в дебелото черво. Прилагането й по този начин може да бъде от 1 до 3 седмици.

Друга терапевтична клизма се прави на базата на масло от ела (4-6 капки) и 1 литър преварена вода.

Възможно е да се промият червата със същите отвари, които се прилагат вътрешно за пиене.

Преди да започнете лечението с лечебните средства, трябва да разберете произхода на колитите и индивидуалните характеристики на организма.

Най-ефективните народни средства

Лечението на колит на червата с народни средства ще помогне да се справите с дискомфорта, болката и разрушаването на дебелото черво.

Всеки тип колит изисква собствен подход и лечебно предписание, което е насочено конкретно към елиминирането на определен проблем.

Остър колит

За лечение на колит в остра форма е подходящ този метод:

Ще са необходими: 3 супени лъжици малинови листа, половин литър вода.

Подготовка: Листата с водата се държат на слаб огън за около 10 минути и се оставят да се накиснат за 40-60 минути.

Приложение: Продуктът се приема половин чаша три пъти дневно преди хранене.

Хроничен колит

Лечение на хроничен чревен колит с народни средства:

Ще са необходими: плодове шипка, коприва и касис по равни части.

Приготвяне: 4 супени лъжици от сместа се изсипват в 0.5 литров термос и се залива с кипяща вода. Престояването на сместа трябва да бъде около 5 часа.

Приложение: Пийте инфузията по половин чаша всеки ден, независимо от приема на храна и времето.

При хроничен колит е също ефективно сутрин да се приема по 50 мл морски зърнастец на празен стомах.

Спастичен колит

При спастичен колит ще ви помогне тази рецепта:

Ще са необходими: 2 ч.л. копър (плод), чаша вряща вода.

Проготвяне: Копърът се добавя във вода и се загрява за половин час на водна баня.

Приложение: Отварата се пие 3 пъти на ден по една трета чаша за 2-3 месеца.

Катарален колит

Кимион за колит

Кимион за колит

При катарален колит се препоръчва: супена лъжица кимион, чаша вряща вода.

Приготвяне: кимионът се изсипва във врящата вода и престоява за половин час.

Приложение: 2 супени лъжици 4 пъти през деня.

Язвен колит

Жълт кантарион – билка за стомаха и за колит

Жълт кантарион – билка за стомаха и за колит

Терапия на улцерозен колит у дома:

Ще са необходими: 1 ч. л. жълт кантарион, 1 ч. л. лайка и 1 чаша вряла вода.

Приготвяне: Сместа от билките се изсипва във вряща вода и се оставя за един час. Преди употреба, се добавя мед за вкус.

Приложение: Напитката трябва да се взема 2 пъти на ден по половин чаша.

Язвеният колит е добре да се обработи с картофени сокове. Трябва да се пие 100 мг сутрин преди хранене и през нощта.

Неспецифичен колит

При лечение на болестта неспецифичен чревен колит могат да ползват следните билки: мента, лайка, копър, остролиста касия, живовляк, жълт кантарион, безсмъртниче (жълт смил).

Приготвяне: Компонентите се смесват на равни части. 2 супени лъжици от сместа се прибавят към чаша вряща вода и се слага във водна баня за 15 минути. След охлаждането добавете още 1 чаша вряла вода.

Приложение: Пийте състава преди да ядете храна 3 пъти на ден по половин чаша.

Всички тези средства са много ефективни при лечение на колит. Ако средството не доведе до резултати, това означава, че се прилага неправилно или има грешка при подбирането. В този случай е по-добре да се консултирате с лекар.

За лечение на чревната болест винаги е важно това да става въз основа на нейната етиология. Първо, трябва да премахнете причината за болестта, а след това да се справите с последствията.

Пробиотици при колит.

Пробиотиците са подходящи за лечение на колит, когато е причинен от чревната дисбиоза – състояние, същността на което се свежда до промяна в количествения и качествения състав на микроорганизмите, живеещи в чревния лумен. Промененият състав на нормалната микрофлора предизвиква производството на различни видове токсини, които влияят на ензимите, отделителната и моторни функция на червата, имунните свойства на микроорганизмите, което води в крайна сметка до развитието на хроничен колит. В същото време, хроничният колит може да причини самата дисбиоза, която още повече засилва хода на възпалителните и дистрофичните процеси в дебелото черво. Той създава порочен кръг, когато чревната дисбиоза е причина за колит (засягащи условно патогенната флора), и последният увеличава дисбактериозата, която, от своя страна, влошава самия колит.

Клиничните прояви на хроничния колит се определят до голяма степен от естеството на както на самата дисбактериоза ( „дефицитна“ или „патогенна“ форма и степен на тежестта), както и способността на микроорганизмите да отговорят на промените на биоценозата (реакция на имунната система, особено на възпалителни процеси в организма, нарушени храносмилателни функции и т.н.). Промените в състава на чревната флора, като по този начин, са по същество „етиологичен“ фактор в развитието на заболяването, и терапевтични мерки трябва да бъдат насочени към премахването на дисбиозата и възстановяване еубиозата на дебелото черво. Средствата предлагани от фармацевтичната индустрия за тези цели, имат различна ефикасност и следователно изборът на лекарите за тези или онези препарати, продължителността на курса на лечение на дисбактериозата, трябва да се базира на ясни бактериологически и клинически критерии.

Направено е проучване с цел да се оцени ефикасността на две лекарства от групата на пробиотиците, „Intetriks“, произведени от „Bofur Insen“ (Франция), и „Hilak форте“ (Германия, фирма „Меркле“). Пробиотиците – вещество с микробен или не-микробен произход, които имат в естествения си процес въвеждане на благоприятен ефект върху нормализиране на хомеостазата от баланса на микрофлората в червата. Според съвременните концепции, еубиотиците се считат за разнообразие от пробиотици.

Честотата на дисбиозата през последните години се е увеличила няколко пъти. Това се дължи на появата на нови поколения антибактериални лекарства, които имат вредно въздействие не само върху патогенния агент, но и върху полезните микроорганизми на червата.

В допълнение, хранителната схема се е променила – повечето хора ядат напълно веднъж на ден, а други ястия се консумират в така наречените „заведения за бързо хранене“. Храната също има ефект върху чревната микрофлора.

В резултат на това, човешкият оргазъм е по-слабо засегнат от отрицателното въздействие на инфекциозните агенти и други фактори на околната среда. Това се дължи на повишаване нивото на защита на имунитета поради достатъчния брой на полезните бактерии.

Пробиотиците са съществена част от основната терапия при лечението на колит, защото при недостатъчни количества на полезните микроорганизми се активират патогенни, които заемат свободното пространство на лигавицата на червата.

Най-често, колитът се проявява чрез диария, която измъчва човек за няколко години, метеоризъм, коремна болка и хипертермия.

По време на проучване е било установено, че след като пациентите са вземали пробиотик в продължение на 3 седмици, е настъпило подобрение в благосъстоянието им. Освен това се наблюдава положителна тенденция. Резултатът потвърждава намаляването на броя или пълната липса на левкоцити, слуз и чревни епителни клетки.

Гастрит и колит.

Колит – рецепти и билки за лечение на мъчителната болест, симптоми и видове

Колит – рецепти и билки за лечение на мъчителната болест, симптоми и видове

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Той има две основни форми – остра и хронична. Острата форма обикновено е с продължителност до 15-20 дни. За нея причините са различни и обикновено човек, който е страдал веднъж от него, лесно може да го получи отново. За основен причинител се приема неправилното хранене, натоварване на стомаха с горещи, семчести, люспести, люти, храни или други с изразена киселинност. Медикаментите и алкохолът са също сред факторите възбудители.

Симптоми на гастрита са гадене, неразположение, повръщане. Болките с усещат след ядене, а в случаите, когато се приемат лекарства или алкохол могат и при самото приемане да се появят. Получава се подуване на стомаха, често газове и киселини,.

По подобие на гастрита и колитът се развива в края на храносмилателната система – в червата. Възпалението на лигавицата на дебелото черво се нарича колит. Отново причинителите са много, и са сходни с тези на гастрита, както ги изтъкнахме по-горе, но има и доста инфекциозни фактори. Когато към възпалението на дебелото черво е включено и тънкото черво, налице е ентероколит. Той често се случва с възпаление на стомаха, и този вид колит се нарича гастроентероколит.

Болният най-често страда от тъпа, неопределена болка навсякъде по корема, газове, подуване. Когато се получава обостряне на заболяването, стига се до там, че състоянието на пациентите се влошава, вдига температура, езикът е обложен, болните губят апетит и отслабват. Разпознаването на видовете колит и особено на хроничния изисква системно изследване: по правило то трябва да се проведе в болница.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *