Контактен дерматит – симптоми, причини, лечение, билки и диета

Помогнете си при контактен дерматит с диета, народни рецепти, мазила и настойки. Ваните с билкови отвари също са от полза.

Съдържание на статията:

Контактен дерматит. Симптоми. Контактен дерматит на ръцете. Алергичен контактен дерматит. Снимки. Лечение.

Контактен дерматит.

Контактен дерматит – това е възпалителна реакция на кожата при контакт с дразнителя. Честотата на тази болест се увеличава всяка година, особено в развитите страни.

Според експерти това явление се дължи на масовото използване в дома на активни детергенти, добавянето на голям брой химически съставки към козметични продукти и лекарства, използването на нови промишлени реактиви за производствени цели.

В това отношение проблемът с лечението на контактен дерматит сега е много важен.

През 21-ви век дерматитът се е превърнал в най-разпространената болест, особено в големите градове. Това се дължи на влошаващата се екологична ситуация, повишеното съдържание на консерванти и оцветители в храната, скоростта на градския ритъм на живота, постоянният стрес и т.н. Въпреки това, дерматологията също не стои неподвижна и предлага разнообразни схеми за борба с това заболяване.

Причини

Защо се появява контактен дерматит и какво е това? Основната причина за този дерматит се счита за повишена реакция на тялото към алергени и други дразнители. Фокусът на лезията, като правило, първоначално се намира на мястото на ефекта на дразнещия фактор. Въпреки това, в бъдеще, тъй като алергенът се натрупва в тялото, симптомите на контактен дерматит започват да се появяват по всяка част на тялото.

Демир бозан билки за бъбреци

Най-често срещаните дразнители са:

 • сплави на никел, мед, хром, кобалт;
 • латекс и каучук, синтетични материали за облекло;
 • растения (цитрусови плодове, някои цветя, иглолистни дървета, лишеи, лук и чесън, целина и др.);
 • козметични продукти и домакински химикали, или по-точно – техните консерванти, ароматизанти, химически съединения, повърхностно активни вещества;
 • лепила, лакове, восъци, бои, уплътнители и други;
 • външни лекарства, особено кремове, съдържащи кортикостероиди, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, анестетици, противогъбични средства, и т.н.

Много често симптомите на контактен дерматит се появяват, след взаимодействие на кожата с алкални вещества, оцветители, киселини, слънчева светлина и други химикали. Често тласъкът към появата на дерматит е биологичен фактор (вируси, микроби, гъбички).

Класификация

Има няколко вида заболявания:

Прост контактен дерматит се развива поради излагане на кожата на дразнител (киселини, основи и други химикали). Алергичен контактен дерматит. Симптомите се развиват поради забавено алергична реакция, т.е. първият контакт с дразнителя предизвиква специфични комплекси на антитяло (фаза сенсибилизация), които водят до възпаление на кожата след повторно взаимодействие със същия алерген (фаза на клинични прояви). Областта на възпалението обикновено надвишава размера на контактната зона с алергена.

Фототоксичният контактен дерматит е заболяване, което се появява, когато кожата е изложена на ултравиолетова светлина. Трябва да се отбележи, че тази форма на болестта е най-трудно да се диагностицира, тъй като нейните признаци се появяват след контакт с дразнителя.

Може да възникне кожна реакция в отговор на действието на което и да е вещество. При развитието на болестта критичната роля се играе не от характера на дразнителя, а от индивидуалната чувствителност към него на всеки човек.

Симптоми.

В случай на контактен дерматит при възрастни, тежестта на симптомите зависи от вида на заболяването (прост или алергичен) и естеството на курса (остър или хроничен).

За острата форма на дерматит са характерни следните симптоми:

 • сърбеж, изгаряне и подуване на кожата;
 • възпаление и зачервяване на обвивката;
 • покриващи тъкани с папули, мехури, ерозии;
 • формиране на кори, последвано от десквамация.

Симптомите на контактен дерматит се проявяват или локално, ако например украсата се появява като дразнител или на голяма площ. Последната ситуация е възможна с използването на лосион за тяло, който е непоносим към кожата поради индивидуалните характеристики.

В хроничния ход на процеса, кожата се покрива с възли, като лющене и сърбеж. В напреднали случаи има увеличение на кожното оцветяване. Свръхчувствителността към алергени причинява на лицето да разчесва кожата. След директен контакт с дразнителя, може да се появи чувство на топлина при увеличаване на местната температура, т.е. при фокуса на лезиите.

В ръцете с контактния дерматит на снимката, която е показана по-долу, се развива при касиери в контакт с монети. Никелът, който се съдържа в тях, причинява алергии на пръстите. Във фармацевтичната индустрия кожата на ръцете страда от постоянно взаимодействие с праховете на лекарствените продукти.

Контактен дерматит на ръцете.

Контактен дерматит на ръце се появява, основно, при жителите на цивилизованите страни. Това не е изненадващо, тъй като това в тези страни е бързо развиващата се индустрия, която осигурява достъп до голямо разнообразие от стоки за бита, парфюми и козметика, които често са причина за дерматит. 90% от пациентите с дерматит на ръцете им са жени.

За да се предотврати повторната поява на дерматит, е необходимо да се открие алергенът и да се изключи контактът на пациента с него. Можете сами да зададете дразнещ фактор (алерген). Първо трябва да разберете как алергенът се е вмъкнал в тялото. Дерматитът на ръцете най-често се свързва с контактен дерматит, т.е. когато кожата на ръцете има директен контакт с алергена.

Например при миене на съдове сте в контакт с детергент, който е причина за възникването на дерматит на ръцете (снимка, проявената болест изглежда много неестетично). За да се елиминират симптомите на дерматит, всички домакински работи с домакинските химикали ще трябва да се правят в гумени ръкавици.

Ако проявите на това заболяване все още не са престанали, тогава трябва да потърсите съвет от специалист. Дерматологът ще определи няколко лабораторни теста, които да помогнат да се установи причината за заболяването. След откриването на алергена, лекарят силно препоръчва на пациента да изключи всякакъв контакт с него, в противен случай лечението ще бъде безполезно. Обикновено изключването на контакт с атакуващия организъм от алерген е достатъчно, за да изчезне дерматитът. В напреднали случаи се използват както външни средства (мазила, кремове), така и орални препарати (антихистамин, противовъзпалително средство и други.).

Симптоми на дерматит на ръцете

Следните симптоми са характерни прояви на контактен дерматит по ръцете:

повишена сухота на кожата на ръцете;
пукнатини и лифенизация (уплътняване) на кожата;
оток;
зачервяване на кожата на ръцете;
сърбеж;
рани, дължащи се на надраскване.

Алергичен контактен дерматит.

Това е алергична реакция от забавен тип. Кожният антиген (алерген) се улавя от специализирани процесни клетки на епидермиса – клетки на Лангерханс, в които частично се разцепва и се свързва с HLA клас II молекули. Клетките на Лангерханс мигрират от епидермиса към регионалните лимфни възли, където се осъществява представянето на антигена на Т-лимфоцитите.

Т-лимфоцитите са сенсибилизирани, пролиферирани и прехвърлени от лимфните възли в кръвта. По този начин цялата кожа става чувствителна към дадения антиген. Т-лимфоцитите сами по себе си освобождават цитокини и действат върху други клетки, които също произвеждат цитокини, когато се срещат със същия антиген.

От алергичният дерматит са засегнати само сенсибилизирани хора. Количеството на стимула е почти без значение и тежестта на заболяването се определя от степента на сенсибилизация.

При прост контактен дерматит, обривът се намира в мястото на стимула. Алергичният дерматит започва с областта на контакт, след това улавя заобикалящата го кожа и често се простира до отдалечени части на тялото. Има генерализирани увреждания на кожата.

Снимки.

Контактен дерматит на ръцете

Контактен дерматит на ръцете

 

 

Контактен дерматит на лицето

Контактен дерматит на лицето

Контактен дерматит

Контактен дерматит

Помогнете си при контактен дерматит с диета, народни рецепти, мазила и настойки.

Помогнете си при контактен дерматит с диета, народни рецепти, мазила и настойки.

Лечение.

Лечението на заболяването при възрастни е сложно и се провежда съгласно следната схема:

 • Да се отървем от дразнещи фактори и в случай на невъзможност – да намалим степента на тяхното влияние.
 • Симптоматично лечение на заболяването.
 • Лечение на инфекции и заболявания, свързани с кожни лезии.
 • Хипоалергенна диета.

При разработването на прост контактен дерматит първо трябва да идентифицирате и отстраните дразнителя и ако е необходимо да използвате ръкавици и защитно облекло. Преди да продължите лечението, кожата трябва да бъде внимателно почистена и измита.

След премахване на алергена, болестта самостоятелно се оставя да отшуми, само в редки случаи за лечение на контактни дерматити са определени специфични мощни кремове и мехлеми, като част, от тях съдържат глюкокортикоиди.

В случай на тежък сърбеж с контактни дерматити, дължащи се на алергена, препоръчително е да се използват антихистамини.

Ако на кожата се появят ожулвания, лекарите обикновено препоръчват смазване на кожата в областта на възпалението с паста, съдържаща цинк или неговите съединения. При пелените за пелена е възможно също да се смазва зоната с цинк-съдържаща паста.

Откриването на алерген не е лесна задача, която понякога отнема известно време. Ето защо пациентът се подлага на тест за прилагане, с помощта, на който е възможно да се определи дразнителя, който ще помогне за бързото извършване на лечението и постигане на желаните резултати.

Най-доброто лекарство за лечение на дерматит са антихистамините. Тяхното действие се състои в блокиране на хистамина, който участва в много физически процеси на тялото. Съвременните лекарства за алергия са ефективни, но без да причиняват проблеми на пациента. За разлика от предишните антихистамини (например Suprastin), тези лекарства не водят до разсеяно поведение на пациента или сънливост.

При тежки форми на контактен дерматит със симптоми на ръцете, лекарят прилага глюкокортикоидни фармакологични агенти, които едновременно подтискат симптомите на заболяването, и показват противовъзпалителни ефекти. Ако инфекцията се е присъединила към дерматита, тогава пациентът ще получи курс на антибактериална терапия. По принцип това означава използване на външно приложение.

Ако причината за дерматит е стресова ситуация, дерматологът ще предпише успокоителни. Много е важно при лечението на дерматит да не се поддържа кожата на ръцете в сухо състояние. Овлажнявайте ръцете си със специален крем, който не съдържа нито оцветители, нито аромати. Обърнете внимание на етикета, кремът трябва да бъде обогатен с витамини Е и А. Както е предписано от лекаря, ще получите този крем в аптеката.

Диетата като начин за лечение на дерматит

Правилното хранене при контактния дерматит трябва да бъде установено в съответствие с избраните правила. За да направите това, на първо място, от диетата на пациента е необходимо напълно да се премахнат всички задължителни алергени. Те се наричат ​​алергени от първата група, защото в състава си имат вещества, които най-често предизвикват алергична реакция при хората. Премахването на тези продукти от дневното меню на пациента не е опасно, тъй като тяхното отсъствие в диетата няма да причини увреждане на тялото.

 

За да се предотврати повторната поява на болестта и нейното качествено лечение, е необходимо да се спазва определен алгоритъм за хранене. По време на периода на обостряне на болестта е по-добре да спрете да ядете следните храни:

яйца;
цитрусови плодове;
риба;
зеленчуци и плодове с червен цвят;
подправки.

Продукти, които трябва се спрат са:

 • кафе;
 • шоколад, какао;
 • всички видове алкохолни напитки;
 • сладки „магазини“ сокове и газирани напитки;
 • цитрусови плодове;
 • източни подправки;
 • пържена храна;
 • продукти, приготвени от пушено месо;
 • консерви;
 • кисели краставички;
 • мастни бульони;
 • червени зеленчуци, плодове и ягодоплодни;
 • мед и мед съдържащи храни;
 • ядки;
 • гъби;
 • птиче месо.

Задължителни алергени от втората група – това е по-малко опасен набор от продукти, но също така може да предизвика развитие на алергични реакции.

Тези продукти имат много висока хранителна стойност, поради което не са напълно изключени от диетата на пациента, те просто се подлагат на по-задълбочена термична обработка.

Такива продукти включват:

 • естествено краве мляко;
 • риба;
 • кокоши яйца.

Естествено, ако човек има силна алергична реакция към някой от тези продукти – той трябва да бъде напълно изключен от диетата.

Също така трябва да намали дела на потреблението на такива продукти, като:

 • захар и сол (за да се намали подуването на тъканите);
 • грис;
 • бял хляб;
 • мастна заквасена сметана;
 • слузести супи.

Също така е необходимо да се изключат продуктите, съдържащи бои и консерванти. По време на периоди на рецидив на дерматит не е възможно да се пие алкохол и да се пуши цигари. По време на периоди на ремисия не се изисква строга диета. Изключение е само хранителният алерген на пациента, който трябва да бъде изключен от диетата завинаги.

Меню при контактен дерматит

Менюто на пациента с контактен дерматит при отсъствие на специфична алергична реакция към някой от продуктите може да включва:

 • кисели млечни продукти (варенти, ферментирало мляко, натурално кисело мляко, извара, кефир);
 • задушено и варено месо (нискомаслени сортове говеждо и свинско);
 • задушени или варени странични продукти (език, черен дроб, бъбреци, сърце);
 • сухи хлябове (ориз, елда, царевица);
 • зеленчуци и билки (всички сортове зеле, спанак, краставици, ряпа, брюква (жълта ряпа), маруля, тиквички, тиква, копър, целина);
 • каши от зърнени култури (овесени ядки, ечемик, ориз, елда);
 • растително масло (слънчоглед, маслини);
 • зелени ябълки, круши, бяло френско грозде, цариградско грозде, бели череши;
 • сушени плодове (круши, сушени ябълки, сушени сини сливи);
 • отвара от шипки;
 • зелен чай (не силен);
 • всяка негазирана минерална вода.

Как да предотвратим недостига на витамини?

Горната диета е полезна за всички освен, че поради намаляването на консумацията на пресни плодове и зеленчуци може да се получи липса на важни витамини. За щастие днес от всяка аптека може да се закупят витаминни и минерални комплекси.

При контактен дерматит имате нужда от:

 • витамин С (необходим за активиране на синтеза на стероидни хормони, които премахват възпалението);
 • витамин А (изисква се за нормално функциониране на клетките на лимфната система и ускоряване на процесите на регенерация на тъканите);
 • витамин Е и селен (са необходими, за да се предотврати потискането на лимфоцитите). В допълнение, витамините С и Е са отлични антиоксиданти, които активно допринасят за процесите на детоксикация на токсините.

Превантивни мерки

Предотвратяването на алергичен и прост контактен дерматит е да се елиминира контактът с провокиращите агенти. За да се предотврати излагането на дразнители или силни алергени, могат да се вземат определени предпазни мерки.

Много е полезно да използвате защитно облекло. Също така да се ползват така наречените „защитни кремове“, които се използват за ограничаване на контакта с дразнители и евентуално с алергени.

Как се лекува с народни средства

При контактен дерматит лечението с народни средства не винаги може да успее. За да се опитате с алтернативна медицина е възможно само при слаби демонстрации на поражение на местните обекти.

Известни са следните рецепти:

Отвара от змийско мляко и невен. За приготвянето й вземете 4 супени лъжици от всеки компонент. Сухите суровини се смесват, изсипват се в чаша вода и се варят във водна баня за 10 минути. Готовата отвара се охлажда, филтрира и избърсва от възпалената кожа. Продуктът има изсушаващ и дезинфекциращ ефект.

Също така при сърбеж помага добре отвара или инфузия на здравец (три супени лъжици суха листа в две чаши гореща вода).

Ако обривът е придружен от тежък сърбеж, можете да избършете кожата с хипоалергенни зеленчукови сокове (краставици, картофи).

Като универсален почистващ препарат за кожа можете да използвате билката трицветна теменуга. Може да се приема перорално под формата на инфузия или да се правят лосиони (като се използва същата инфузия).

Лекарят избира схемата на лечение поотделно за всеки пациент, като се вземат предвид възрастта и характеристиките на имунната система на болния организъм. Децата се нуждаят от специално внимание и внимателен подход.

Продукти за външни приложения – бани и лосиони

При първите симптоми на заболяването, трябва да се приготви вана със слаб разтвор на калиев перманганат (водата трябва да е малко розова на цвят). След това трябва да се потопите в топлата вода и да лежите в нея поне 15 минути.

Полезно е за кожата с контактен дерматит да се правят вани с отвара от дъбова кора. Те ще облекчат сърбежа, подуването и възпалението.

При алергичен (контактен) дерматит трябва да направите лосиони върху засегнатите участъци на кожата – инфузия от силен чай. Благодарение на танина, който е част от черен и зелен чай, е полезен при сърбеж, възпаление и подуване на кожата. Когато дерматитът се омокря, инфузията на чая има антимикробен, сух ефект.

Помага при лечението на контактен дерматит. Трябва да вземете чаша добре изсушени листа на растението, да ги смелете и да ги залеете 2 литра вряла вода. Поставете композицията на парна баня и оставете за 10 минути. Филтрираният продукт се излива във ваната. Водната процедура се провежда най-малко 15 минути. Растителната маса се разпространява и прави компреси върху засегнатата кожа. По време на лечението се пие чай с маточина.

При алергичен дерматит можете да премахнете сърбежа, възпалението и дразненето на кожата с отвара от брезови пъпки. В чаша вряла вода се сипват две лъжици растителни суровини. Сместа се вари на пара (водна баня). Избършете с готовия екстракт всички възпалени точки.

Лечебни чайове и отвари за перорално приложение

Melampýrum nemorósum – билка употребявана за контактен дерматит

Melampýrum nemorósum – билка употребявана за контактен дерматит

Добре премахва симптомите на инфузия на дерматит от билката Melampýrum nemorósum, която обаче не се среща у нас (Марьянник дубравный или Иван–да–Марья.). Това лекарство трябва да се приема перорално, да се добави към банята и да се направи лосион. 5 грама суха суровина се изсипва в чаша завряла вода. Взема се най-малко две седмици, три пъти на ден по половин чаша.

Рецептата за „tea averina“ получи добри отзиви. Състои се от: трицветната теменуга, бутрак и черно кучешко грозде. Съотношение суровини: 4: 4: 1. Две супени лъжици от растенията се изсипват в завряла вода – 250 мл. Когато се накисне, може да се консумира: 4 пъти на ден по една лъжица (супена).

Полезни за контактен дерматит е и инфузията от кората на калина и касис. За това суровите билки се смилат на прах и се сипват във вряща вода. За 1 супена лъжица от сместа е нужна чаша завряла вода. Престоява на водна баня за най-малко 10 минути. Вземайте инфузията три пъти на ден по една четвърт чаша.

Варете за 3 минути на котлона лъжица корен от прах на корена от женско биле в чаша вода. И изсипете лъжица лайка в тази отвара. Взема се 5 пъти на ден. Единична доза: 1 супена лъжица.

Ще премахне симптомите на дерматит и ще има лечебен ефект върху кожната инфузия на шишарки от хмел и върховете на бутрак. Супена лъжица сурова смес се изсипва в 250 милилитра вряща вода. Накиснете екстракта в термос. Крайният продукт се приема перорално (по чаша) и се използва за лосиони или компреси върху лезиите на контактния дерматит.

Тинктури с алкохол

В народната медицина алергичният (контактния) дерматит се третира по следния начин. Пригответе смес от: 1 чаена лъжичка лимонов сок, 2 супени лъжици прах от яйчен черупки, 1 чаена лъжичка водка (алкохол). Два пъти дневно трябва да вземете по чаена лъжичка от това лекарство. Дерматитът бързо ще премине.

В народните рецепти предлагат да се лекува дерматит на всяка етиология със змийско мляко. Има много различни рецепти, но това е най-подходящата. Вземете 50 грама пресни растения и 50 мл алкохол. Змийското мляко се смила в месомелачка или с блендер. Изцедете през марля целия сок и го сипете в стъклена бутилка. Плътно затворената бутилка се поставя на тъмно място. Сокът трябва да „ферментира“ за 7 дни. Всеки ден трябва да отваряте флакона, за да освободите натрупаните пари. След седмица, сокът трябва да се комбинира с алкохол и да лисне за още един ден. Завършената тинктура  се втрива в огнищата на дерматит два пъти дневно. Лечението е дълго. Минималният ход на тази терапия отнема най-малко 30 дни.

Лечебни мехлеми

От цветовете и листата на здравеца се прави мехлем за контактен дерматит

От цветовете и листата на здравеца се прави мехлем за контактен дерматит

Местата с кожни обриви на тялото с контактен дерматит трябва да се смазват с подходящи средства. Той се приготвя по следния начин: в бутилка се сипва лъжица цветове от здравец (може и листа), залива се с 300 милилитра от каквото и да е растително масло. Оставете сместа да престои 5 дни на сигурно място. И след това още 30 дни на слънце. След това продуктът се филтрира, бутилката се запушва.

Необходимо е да вземете 40 грама прополис и да го залеете с масло от морски зърнастец (120 мл). Загрейте този състав на водна баня, като се разбърква от време на време. Достатъчно, за да се затопли 10 минути. След това сместа се оставя да престои и да се охлади още 20 мин. Лечение: намажете петната или ги нанесете върху мокра превръзка в този продукт.

Предотвратяването на контактен дерматит се състои в своевременното лечение на кожата при най-малкото ожулване или подсичане със специфични противовъзпалителни и антимикробни агенти.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *