Копривата е сред най-ефикасните лечебни растения

Обикновената, бялата и жълтата коприва са най-разпространени за лечебни цели

Обикновената коприва има пречистващо и тонизиращо действие. Тя е ефикасно лечебно средство при болки в черния дроб, жлъчката, далака. Копривата е полезна и за диабетиците, тъй като намалява кръвната захар.

Обикновената, бялата и жълтата коприва са най-разпространени за лечебни цели

Запарката от обикновена коприва помага при косопад, пърхот, ускорява растежа на косата. За целта косата се изплаква със запарката 2-3 пъти седмично.
Лечението със сок от коприва има и диуретично действие и помага при бъбречни инфекции. Листата на копривата действат и кръвоспиращо при обилна менструация, вътрешни кръвоизливи, външни рани. Сокът се получава се като копривата се смила и получената каша се смесва с вода, преди да се пие. Приема се по 2-3 пъти на ден при анемия, тъй като копривата подпомага кръвообразуването и снабдява организма с необходимите му минерали и витамини

От бялата и жълтата коприва с лечебна цел се използват цветовете, които имат пречистващо и диуретично действие.

Баните със запарка от бяла коприва действат успокояващо при генитални инфекции, при обилно бяло течение и т.н. При гинекологични проблеми може да комбинирате баните с пиенето 2-3 пъти на ден и запарка от бяла коприва.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *