Корен от глухарче – вълшебен лек за болести от екзема до рак

Терапията с корен от глухарче има широко приложение за лечение на много болести. Изследванията са доказали, че е ефективен даже и срещу някои видове рак.

Съдържание на статията: Корен от глухарче. Корен от глухарче лечебни свойства. Корен от глухарче противопоказания. Чай от корен от глухарче. Корен от глухарче за черен дроб. Корен от глухарче Мария Требен. Корен от глухарче срещу рак. Корен от глухарче за болки в ставите. Корен от глухарче народна медицина.

Корен от глухарче.

Глухарчето е с латинско название Taraxacum и е от род многогодишни тревисти растения, от което в Европа са известни над 1 200 вида и подвида. Латинското му научно название идва от старогръцка дума означаваща „възпаление на окото” ( τάραξις), с която са наричали глухарчето, а има и връзка с думата латекс. В него се съдържа растителен, с който в миналото са били лекувани очните възпаления. То е разпространено в пояса на умерения климат предимно в Евразия и е пренесено в Северна Америка. Използваеми части за лечебни цели са стъблото, листата, коренището, цветните кошнички. Напоследък стана много популярно използването за лечение на корен от глухарче.

То е известно, също и под името радика, но не трябва да се бърка с едно друго растение жълтурче (Ranunculus ficaria). Разпространено е по тревисти места и ливади в населени места и край пътища. Заради съдържащият се в него естествен растителен латекс, Глухарчето е определено за принадлежност към подсемейство Лактукови (Lactuceae), според неговата класификация е към семейство Сложноцветни (Asteraceae).

Известни са и други имена за билката освен радика: конско цвете, жълта млечка, бърдоква, попадийка, полска салата, масно цвете, фенерено цвете и млечна пръчка. Името „глухарче“ идва оттам, че плодът му хвърчи и ако попадне в ушите, причинява временно оглушаване, особено на малките деца. Трябва да се вземат мерки навреме за отстраняване на хвърчащите му плодове към всеки, от които има хвърчилка, защото, ако не се направи нищо, може състоянието да се влоши. Проблемът се създава от нежната хвърчилка, съставена от дълги бели власинки, които лесно се отделят от растението, от неговото гнездо и се разнасят от вятъра.

Демир бозан билки за бъбреци

В древността растението е било известно и като „балсам на слънчевите лъчи“, а днес като естествен биостимулатор. То е и медоносно растение. В миналото старите хора у нас са пиели чай от цветовете на слънчевото глухарче, без да са знаели колко е полезно.

Глухарчето е може би най-често срещаният плевел, който не расте само в пустинята, и в далечния север, и всички хора, които живеят в крайградските зони знаят колко трудно е да се преодолее този плевел, корените, на което растат дълбоко и е много издръжливо растение. Въпреки това, корените, както и всички други части на растението имат силни лечебни свойства на това.

Можем да кажем, че буквално под краката ни е дадено от природата едно лековито растение, достъпен лек за всички ни, за много заболявания, и е необходимо само да се направи малко усилие, за да се възползваме напълно от неговата лечебна сила.

Лековитият корен от глухарче достига до 60 см дължина, с дебелина от 1 до 3 см. Повърхността му отвън е с червено-кафяво оцветена, а бял цвят има сърцевината му.

Популярният за здравето днес корен от глухарче се събира през пролетта например в началото на април – началото на май или през есента от края на септември. Когато се събира през пролетта, копаенето трябва да се направи преди цъфтежа. За лекарствени цели са подходящи големите обелени корени, очистени от малките странични коренчета, които са увехнали през първите няколко дни, след това се промиват, нарязват се на парчета и се сушат в специални пещи или се разстилат върху хартия във вентилирано помещение. Температурата по време на изсушаване в пещта или в сушилнята не трябва да надвишава четиридесет градуса. Още при изсушаването по описания начин корените трябва да хрускат при начупване.

Корен от глухарче лечебни свойства.

Съставът на лековития корен от глухарче съдържа десетки полезни за здравето вещества, включително желязо, калций, фосфор, калий, селен, магнезий, цинк, мед, витамини А, С, Е, В, флавоноиди, каротин, полизахариди, гликозиди, инулин, органични киселини, холин, захароза и други.

Протеините в корените на глухарчето могат да се конкурират с тези на пшеницата, овеса и други зърнени растения.

Препаратите получени от корените на глухарче, се прилагат като холеретично, диуретично и противовъзпалително средство, те действат като понижават треската,  антипиретично, втечняват храчките, облекчават болките и спазмите, имат успокояващо действие на нервната система.

Полезните свойства на корен от глухарче са били използвани при лечението на много заболявания, ето някои от най-често срещаните:

– спастичен колит;

– цистит;

– хепатит;

– холицистит;

– намалена стомашната киселинност;

– хроничен запек;

– анорексия;

– заболяване на гърдата;

– подагра;

– артрит;

– екзема;

– фурункулоза;

– захарен диабет;

– анемия;

– атеросклероза;

– остеопороза;

– нарушения на съня.

И това не е пълен списък на приложенията, за които е полезно глухарчето. В нашата и чуждестранната народна медицина то се използва много по-широко в най-различни рецепти с комбинации заедно с други лековити растения, които значително засилват действието му.

Коренът на глухарчето е ценно и достъпно лекарствено средство. Полезните свойства на това считано за плевел растение са такива, че не напразно е наречен „руски женшен“.

По време на периода на растежа полезният корен от глухарче, натрупва в себе си много полезни вещества – предимно инулин (до 24%), захароза (20%), гума, естествен растителен латекс, тритерпенови съединения, органични киселини, флавоноиди, много микроелементи и витамини.

Това позволява използването на корена на глухарчето като лечебно средство за множество заболявания, по-специално заболявания на стомашно-чревния тракт, диабет, за подобряване на храносмилането, като слабително, срещу спазми и запек, както и за почистване на кръвта, и помага дори и при лечение на някои видове рак. Добре известно е, че корен от глухарче се използва широко в народната медицина. Например, при коремна болка, венерически заболявания, екзема, анемия, алергии и подагра се препоръчва тинктура. При хемороиди, белодробна туберкулоза, кожни заболявания, се използва отвара от корените на глухарче.

Съдържащият се в основата на глухарчето инулин е естествен полизахарид, състоящ се от 95% фруктоза. Той намалява концентрацията на захар в кръвта, има анти-токсичен и възстановителен ефект, което позволява да бъде използван като добавка за диабетици и за общо подобряване на здравето, като подобряващ агент.

Същото вещество се намира в големи количества в друго кореноплодно растение – в корените на гулията, които се използват за лечение на дисбиоза. Под влияние на горчивите вещества, принадлежащи на коментирания корен от глухарче, се подобрява секрецията на стомашния сок и отделянето на жлъчна, така че използването му е оправдано за лечение на гастрит с ниска киселинност, в различни заболявания на панкреаса, жлъчния мехур, при лечение на хроничен запек и хепатит.

Полезните свойства на популярния корен от глухарче не са само изброените, той е бил успешно използвани за лечение на кожни заболявания, акне, възпаления, които се основават на метаболитно нарушение. В народната медицина, този фактор се използва за нарушения на нервната система, като успокоително, подобрява съня.

Интересен факт е, че корен от глухарче се използва за загуба на тегло и за това са полезни и останалите части на растението, те всички действат много добре в борбата срещу наднорменото тегло. Намаляването на наднорменото тегло се дължи на слабителното и диуретичното действие на билката. Но с това не може да се злоупотребява, особено за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, които трябва внимателно да го ползват.

Въпреки факта, че растението стимулира апетита, то присъства в много хранителни дажби. Но ние трябва да помним, че е необходимо да се дозира приемът на корен от глухарче, и заедно с него и другите нискокалорични зеленчуци, които са полезни за насищане на организма с витамини и микроелементи.

Поради съдържанието на витамини В и С, калций и желязо, растението може да се добави към салати със зеленчуци, и сварени яйца. За да се отървете от горчивият вкус на глухарчето, можете да го накиснете за половин час в солена вода.

В козметологията са измислили как да използват коренът от глухарче и неговите полезни свойства, за да се прилага за лицето, косата и кожата. Например за грижата за суха кожа се препоръчва лосион на базата на корен от глухарче, неговите стъбла, листа и цветове.

Всички части на растението колкото за една чаша се натрошават и се поставят в стъклен съд, налива се чаша водка или одеколон. Те се оставят да стоят така за 10 дни. След това се филтрира и се добавя към лосион или преварена дестилирана вода в двоен обем. Лосионът е готов. Избърсвайте с него кожата сутрин и вечер.

Коренът на глухарчето е полезен и за косата, а не само и за лицето. Той е съставка на много продукти предназначени за косата. Шампоаните и балсамите с такъв състав, са предназначени да овлажняват косата и скалпа, освежават, витаминизират и възстановяват. Растителните тонове и успокояват скалпа, облекчават дразненето и сухотата, предотвратяват образуването на гъбички, както и косопада.

За подобряване на апетита, гастрит, запек и при лечението на черния дроб може да се препоръча тази рецепта: изсъхнал и смлян корен от глухарче по достъпен начин, а след това се смила в кафемелачка. Получава се в резултат бял и сив, понякога с жълтеникаво бял прах с леко горчив вкус. Консумира се в суха форма по една чаена лъжичка, с добавено достатъчно количество вода, 15-20 минути преди ядене.

Същият прах се вари вместо чай или кафе, и се използва като подправка за ястия. Прахът от смлян корен от глухарче също се препоръчва да се използва като добавка при диабет.

Натрошените корени се използват за получаване на инфузия. За да я направите, трябва да вземете една супена лъжица суров материал и се изсипва в чаша завряла вода, 1-2 часа се загрява, а след това се прецежда. Яжте по чаша три пъти на ден 30 минути преди ядене.

Тази инфузия може да се използва за метаболитни разстройства и свързани с тях заболявания: фурункулоза, акне, различни кожни обриви, както и слабително.

За направата на кафе, или по-добре да се каже, напитка със суров корен, трябва леко да се смели и да се загрее добре, но не и да изгори! След отстраняване на влагата съответно се получава цвят на „кафе“, и се получава напитка чрез сипването на обработените корени във вряща вода за 4-5 минути.

Корен от глухарче противопоказания.

Колкото и да е полезен прочутият корен от глухарче, и за него има противопоказания. Тъй като лечебните отвари и тинктури, и други средства, базирани на корените от глухарче имат слабителни свойства, за тези хора, които имат склонност към чести чревни разстройства, те са противопоказани и трябва да ги избягват. Също така е забранено да ги вземат хора със заболявания на стомаха, придружени от повишена секреция на стомашния сок.

Корените от глухарче са противопоказани в присъствието на големи камъни в жлъчката, защото могат да доведат до запушване на жлъчните пътища, така че лечението може да започне само, след като се проведе ултразвуково изследване на жлъчния мехур и само по съвет от специалист.

За стомашна язва в острата фаза също има противопоказание за ползване на тинктури и отвари на корен от глухарче.

След зимата не минава много време и се появяват ярките слънчеви глави на глухарчето, по-добре е да имате нов поглед за тях, за да видите в тях не досаден плевел, но наш приятел и помощник. Не е за пренебрегване ползата от лековития корен от глухарче. Използвайте го за вашето здраве.

Терапията с корен от глухарче има широко приложение за лечение на много болести.

Терапията с корен от глухарче има широко приложение за лечение на много болести.

Чай от корен от глухарче.

Интересното е, че от това растение може да се произвеждат вкусни и изключително здравословни напитки. Например чай и кафе от корен от глухарче. Чай от корен на глухарче стимулира мускулите на стомашно-чревния тракт. Увеличава се слюнката, стомашния сок и жлъчната секреция, и в резултат се подобрява дейността на храносмилателните органи. Паралелно чаят спомага за понижаване на кръвното налягане и холестерола.

От корените на глухарчето може да бъде направена полезна напитка, която да се пие като чай, за нея е достатъчно една непълна чаена лъжичка корени на чаша вряла вода. Оставете напитката да кисне 20 – 30 минути и можете да я пиете топла и студена.

Ако искате кафе, опитайте се да направите едно питие, което да го замества, по-специално то ще бъде ценно за тези, които по някаква причина не могат да пият кафе.

За да се приготви, изсушените корени също трябва да се загреят в сух тиган или във фурната, но не много, подобно както се прави изпичане, и да не се прегряват, те трябва да придобият кафяв цвят. Обработени по този начин вкусът на корените се променя, отстранява се излишната горчивина. След топлинната им обработка, корените се смилат на прах, като можете да се възползвате от кафемелачка.

Вари се супена лъжица с корени на прах на литър вода за една минута – две и веднага се филтрува. Тази напитка ще ни даде всички ползи от корените на глухарчето, в което няма кофеин, тя е не само вкусна, но също така има ободряващ ефект, който се дължи на витамини, добре влияещи върху храносмилането. Кафето от корен от глухарче укрепва костите, насища организма с витамин С не по-лошо от лимон. Освен това, той не вкарва в организма вредния кофеин, тонизира и дава усещане за истинско кафе. За допълнителен ефект, можете да добавите канела.

Отвара от корен от глухарче.

Отварата от корен от глухарче има много полезни лечебни свойства и може да бъде получена по различни начини. Най-лесният начин е със сипване на 3 супени лъжици сух прах от корен в половин литър завряла вода и се вари 10 минути, охлажда се и се прецежда.

Вие може да приготвите отвара на водна баня, като поставите съда с билката и водата  в тенджера с вряща вода за 15 минути.

Отварата се взема по 1/4 чаша на 2 – 3 пъти на ден.

Тинктура от корен от глухарче.

 Корен от глухарче за черен дроб.

В народната медицина се използва широко корен от глухарче за лечение на черния дроб , има и много рецепти в комбинация с други билки.

Най-често срещаният метод за получаване е студеният, при който в чаша със студена преварена вода се добавя супена лъжица изсушени корени. Най-добре е те да са смлени, така че да се получи прах. Необходимо е да престоят известно време, най-малко осем часа, най-добре е да се подготви водна тинктура за през нощта и да се пие през целия ден по 1/4 чаша половин час преди хранене четири пъти на ден. Тази рецепта се използва също и при гастрит с ниска киселинност, запек, колит, липса на апетит.

Друг начин на приложение за черния дроб е като се смесят равни части от корен от глухарче и корени от цикория, добавят се една супена лъжица на чаша вода. Загрява се на водна баня за 30 минути, след охлаждането се прецежда и се взема 1/2 чаша вечер.

Направете смес от корени от глухарче, корени от ревен и цветове глог, взети в съотношение 2:2:1. Една супена лъжица от сместа се изсипва в чаша вряща вода и се приема след като запарката престои известно време, по 1/3 чаша три пъти дневно преди хранене.

Приготвят се по равни части корен от глухарче, кора от зърнастец, мента, змийско мляко. Една лъжица от колекцията се сипва в чаша вода и се нагрява в продължение на половин час на водна баня. Пийте 1/2 чаша два пъти на ден преди хранене.

Пригответе по равни части от корен от глухарче, корен от цикория, плодове от хвойна и билката лечебен росопас. От общия сбор се вземат 3 чаени лъжички, които се наливат в чаша вряща вода, кисне известно време, прецежда се взема по половин чаша от напитката сутрин и вечер при холецистит.

Рецепти с корен от глухарче се използват в народната медицина за лечение и на други болести.

Например за настинки с висока температура се използва отвара – чаена лъжичка корени в преварена вода, престоява час и се пие 1/4 чаша 4 пъти преди хранене. Същата инфузия може да се използва и за чревна атония.

Корен от глухарче Мария Требен.

Народната лечителка пише в своята книга за глухарчето, че корените му са полезни като препоръчва те да се ядат сурови или изсушени за запарка за чай. Те действат храносмилащо, кръвопречистващо, потоотделящо, пикочогонно и освежаващо, а също представляват отлично средство за разреждане на кръвта и против ленивост.

В стари билкарски книги пише, че в миналото жените били използвали запарката от корените и растението за разкрасяване. Те миели редовно с нея очите и лицето си и като се надявали да придобият по-хубав вид. Растението е към този тип билки, които изкарват листа и в студеното време на годината, не търпят зимна почивка.

Всяка пролет Мария Требен си прав сироп от цветовете на глухарчето, който е много здравословен и вкусен същевременно. Коледният си пендепис тя приготвяла само от този сироп. Нейната майка веднъж срещнала непозната жена, която в престилката си носела цветове от билката и след като я попитала за какво ги използва, тя научила една полезна рецепта за сироп от цветовете на глухарчето, който бил много приятен.

Рецептата с цветове от глухарче от книгата на Мария Требен.

Приготвят се 4 препълнени шепи с пресни цветове от билката и се слагат в литър студена вода. Затоплят се бавно до кипване. Оставят се да поврат малко, след което тенджерата се сваля от котлона и трябва да пренощува. Нейното съдържание на следващия ден се изсипва в друг съд като се прекарва през цедка, за да се изцеди водата, а сварените цветове на радиката се изстискват добре с двете ръце също през цедката. В получения сок се изсипва 1 кг не рафинирана захар и се добавя половин лимон, нарязан на филийки (може и с кората, ако не е пръскан, а ако е пръскан без нея). Ако искате да киселее, можете да добавите повече лимон.

Тенджерата се слага без капак на печката. Включва се на едно (на най-слабата степен), за да се запазят всички витамини в течността. Така тя се изпарява, без да ври. Сиропът се отделя от печката един-два пъти с цел да изстине, като в това състояние се установява правилната му субстанция. Той не трябва да е много гъст, защото след по-продължително изпарение той следва да се захароса, но не е добре и да е твърде рядък – тогава ще започне да киселее след известно време. Така се получава хубав, гъст сироп, който може да се намаже върху филията на закуска, и да е вкусен.

В книгата си лечителката пише, че глухарчето е много ценено от нея лечебно растение и е на важно място в народната медицина. Тя особено обръща внимание на свойството му да пречиства кръвта, както за него така и за копривата. За съжаление днес не всеки човек го дооценява и за по-голямата част от хората то се счита за някакъв бурен.

Корен от глухарче срещу рак.

Корен от глухарче често се използва от билкари за лечение на проблеми с черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур. Той е бил използван в Китай срещу някои видове рак, в продължение на векове. В него има изключително високо съдържание на калий и витамин А, между другото и антиоксиданти.

Коренът от глухарче е бил във фокуса на проучване за способността му да подобри здравето на черния дроб и функцията на жлъчния мехур, както и за стимулиране на апетита. И ето, че от известно време се провеждат, клинични изпитвания върху хора, за да се оцени как екстракт от корен от глухарче може да помогне в лечението на ракови заболявания на кръвта, включително лимфом и левкемия.

Лабораторните изследвания показват, че глухарчето може да има противоракови свойства, но клиничните проучвания доскоро не показваха очаквания  ефект при хората. Екстракт от корен от глухарче има противоракови ефекти срещу меланом, левкемия, рак на панкреаса, и колоректални ракови клетъчни линии. Въпреки това, изследванията върху хора са ограничени.

Изследователи от Уиндзорски Регионален онкологичен център в Канада, обявиха през февруари 2015 г., че е одобрено и финансирането на клиничните изпитвания върху хора за потенциална борба с рака с. Изследователите са тествали мощна форма на екстракт от корен от глухарче върху група от 30 пациенти с краен стадий, рак на кръвта.

Корен от глухарче – вълшебен лек за лечение на болести от екзема до рак.

Корен от глухарче – вълшебен лек за лечение на болести от екзема до рак.

Университетът на Медицински център в Мериленд също отбеляза, че по-специално цветето глухарче, има силни антиоксидантни свойства, които са полезни за предотвратяването на рака. По-ранно проучване от д-р Siyaram Pandey от Университета в Уиндзор допълнително илюстрира потенциала на глухарчето за борба с рака. В друг вид нелечим рак на панкреаса (за пациенти, за които се казва, че били в близост до смъртност 100%), е било установено действието на екстракт от корен от глухарче, как той индуцира в панкреатични ракови клетки програмирана клетъчна смърт, известна също като апоптоза. Той също бил полезен по подобен начин и за левкемия и за раковите клетки на меланома. В лабораторни мишки, екстрактът от корен от глухарче подобно индуцирана автофагия, процес, чрез който тялото поддържа хомеостазата чрез подходящо отстраняване на повредени или злокачествени клетки.

Панкреасните клетки „ВхРС-3 и PANC-1 са чувствителни към воден екстракт DRE (екстракт от корен от глухарче).Той индуцира селективно апоптоза в дозата и по зависим от времето начин, екстрактът от корен от глухарче, причинавя разпадането на потенциала на митохондриалната мембрана, което води до преждевременна смърт –  автофагия (самоизяждане). Нормалните човешки фибробласти са устойчиви при подобни дози, се посочва в друго изследване.

Учените твърдят, че DRE има потенциал да индуцира апоптоза и автофагия в човешки рак на панкреаса и няма значителен ефект върху нераковите клетки. Тези резултати осигуряват основа, върху която могат да бъдат изпълнени по-нататъшни изследвания при лечение на рак чрез DRE.

При домашна употреба най-добре е да се използват пресни билки, а не сушени или купени от магазините за здравословни храни, тъй като те се дехидратират или се съхраняват в продължение на дълъг период от време, преди да стигна до магазина.

Канадските учени, които са правили изследванията препоръчват да се използват само корените от глухарче срещу рак, но някои пациенти са използвали и листата. Приготвят се корени и листа и се изсушават за няколко дни, но на не по-висока температура от 40 градуса. След това се прави отвара от тях. Те могат да се използват и сурови и дори така могат да са по-полезни. Нарежете  от приготвената суровина 2 ч.л. и ги сложете в 300 мл завряла вода. Оставят се да поврат  10 минути. Отварата се употребява по 2-3 чаши през деня на гладно. Според направените изследвания концентрираната отвара от корен от глухарче за 48 часа убива клетките на рак.

За съжаление както и при другите болести, не всеки лек действа еднакво на всички пациенти и затова някои оздравяват, а други не. Все пак рецептата е помогнала на някои болни и затова се среща често в нета.

Екстракт от корен от глухарче има противоракови ефекти срещу меланом, левкемия, рак на панкреаса, и колоректални ракови клетъчни линии, при рак на гърдата, на простатата и за някои форми на рак резистентен към лекарствата. Корен от глухарче има силно лечебно действие срещу споменатите видове рак, но те трябва да са сушени под 40° С и да са ръчно стрити на прах, т.е. без електрическа мелничка или миксер. Този лек обаче не е ефикасен при мозъчни тумори и меланома – рак на кожата, по време на радиотерапия или химиотерапия.

Интересен е случаят на Джордж Канс,  който е описан в cancertutor.com за неговото оздравяване от рак през 2012 г., когато бил на 72 г.. Той страдал от левкемия и нямал никакви шансове и надежда за оздравяване. Веднъж обаче той чул глас в стаята, който го подканял да вземе корен от глухарче за лечение. Той бил изненадан, но решил да опита. Лечението му продължило дълго време, но оздравял. Лекарите били изненадани, когато видели, че той е оздравял и че това станало благодарение на глухарчето. Джордж предложил своя опит с билката на друг болен с рак на дробовете и той също оздравял. За съжаление не на всеки действа така, защото в противен случай нямаше да остане болен човек от рак, а статистиката показва, че хиляди болни от рак умират всяка седмица по света.

Джордж Канс, който споделя своето чудодейно изцеление, споделя в сайта, че е благодарен на Бог за неговото оздравяване и че е чул този глас, който му казал коя билка да ползва. Наистина вярата върши чудеса, но и ние трябва да търсим Бог, не само когато сме притиснати в крайна нужда, например при тежка болест, защото края на живота все някога ще настъпи, колкото и добре и дълго да живее човек. Затова трябва да се обърне внимание на писаното в Библията и да проумеем дълбоките истини за спасението чрез вяра в Бога, защото това е надеждата на всеки човек за спасение от втората смърт. Подробностите са писани в Словото. За всеки човек важи обещанието от Бог за възкресението и вечния живот при Второто пришествие, за тези които са вярвали в този живот. Това е най-важното нещо за всички нас, и зависи от нашия избор дали ще вярваме в Бога, и дали ще получим неговия дар вечния живот след възкресението.

Интересен е начина описан от Джордж Канс, по който е вземал корените от глухарче. Той споделя, че ги e сушил, след това ги натрошавал на прах и вземал малко повече от половин чаена лъжичка с малко вода или портокалов сок, без да ги вари или запарва в гореща вода. В случая бi трябвало да се запазят повече от витамините, главно витамин С и другите полезни вещества, които се разрушават напълно или само в известна степен при топлинна обработка.

Корен от глухарче за болки в ставите.

При заболявания на ставите от възпалително естество, се сипва чаена лъжичка сухи корени в чаша вода и 10 минути се вари при ниска температура, престоява един час. Пийте по една супена лъжица преди ядене и течността да е топла.

Корен от глухарче народна медицина.

Освен писаното по-горе за приложението на корен от глухарче, предлагаме Ви още няколко рецепти за различни заболявания  състояния.

При настинки с висока температура се сварява чаена лъжичка корени в чаша кипнала вода, престоява един час и се пие по 1/4 чаша 4 пъти преди хранене. Същият инфузията може да се използва за чревна атония.

За да се намали нивото на холестерола в кръвта, народната медицина препоръчва тази рецепта: сушени корени от глухарче се смилат с кафемелачка на прах и се взема в чист вид по 1/3 чаена лъжичка (около 2 грама), заедно с половин чаша вода. Взема се по 2 или 3 пъти преди хранене.

Препоръчваме Ви и тази подробна статия за ползите и приложенията на глухарчето – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *