Котешки нокът – действие и противопоказания на чай от ценната билка

Билката котешки нокът от джунглите на Южна Америка има чудодейни полезни свойства, доказани ефекти при лечение на рак и други болести

Още в статията:  Котешки нокът. Билка котешки нокът. Чай. Котешки нокът против рак. Саменто. Котешки нокът на капки. Котешки нокът за деца. Мнения за котешки нокът. Имунобор. Цена.

Котешки нокът.

По бреговете на река Амазонка и в други части на тропическите райони на Централна и Южна Америка, расте една лиана с много силни полезни свойства против рак и други болести. Нейните издънки изглеждат като нокти на котка, откъдето идва и името на растението. Вътрешната част на кората има лечебни свойства. Билката котешки нокът (на английски език Cat’s claw, на испански – Una de Gato) има уникален композиционен състав, но най-вече в този растителен екстракт има киселини от органичен тип, биофлавоноиди, стероиди. Растението е известно и като Също така е известно като Vilcacora – от езика на индианците живеещи в Андите.

Свойствата на билката са неразривно свързани с нейния състав. Това средство се препоръчва за хора, които са подложени на инвалидизиращ физически и психически стрес. На практика, народните лечители и поддръжници на алтернативната медицина препоръчват котешки нокът с цел лечение на злокачествени заболявания. Също така той има антисептични и противовъзпалителни свойства.

Растението Котешки нокът с научно име Uncaria tomentosa, е дървовидна лиана от семейство Брошови Rubiaceae, която расте в тропическите гори както вече казахме на Южна и Централна Америка, главно в Амазонската джунгла.

Uncaria tomentosa – котешки нокът, вирее в много страни от Централна и Южна Америка.

Uncaria tomentosa – котешки нокът, вирее в много страни от Централна и Южна Америка.

Обикновено това е името прилагано за три вида от рода Uncaria:

“Демир
 • Uncaria guianensis, който се намира Гуана;
 • Uncaria rhynchophylla, често срещана в Югоизточна Азия, и следователно по-често се използва в китайската традиционна медицина;
 • Uncaria tomentosa, за който пишем в статията, обитаващ в много страни от Централна и Южна Америка.

Според сайта totalhealthmagazine.com, от целият род Uncaria, има 60 вида или поне толкова са известните, и всички те се среща в тропиците. Това са груби храсти, които се изкачват с остри шипове или тръни.

Съществуват няколко разновидности според Уикипедия, като Uncaria tomentosa има най-полезно въздействие върху човешката имунна система, дължащо се на богатия състав от хранителни вещества.

Uncaria tomentosa е увивно дървесно растение, с дължина до 30 м. По неговото стебло растат шипове, които имат завита форма подобни на нокти и затова се нарича котешки нокът. С тях лианата се прикрепва към другите растения. Известни са две разновидности – Uncaria guianensis (U.g.) и Uncaria tomentosa (U.t.), като втората е по-добре изследвана. Тя има малки жълтениково-бели цветове, а цветовете на другата са червеникаво-оранжеви.

Произходът на името на Cat’s Claw е предимно заради външния вид на растението, с шиповете приличащи на котешки нокът. Родните жители на Южна и Централна Америка използват от хиляди години сухата му кора. Племето Ашанинка (Ashaninka) в Перу използва сухата кора от котешки нокът като тоник за насърчаване на оптималното здраве и физическата мъжественост.

Цветове от котешки нокът

Цветове от котешки нокът

Хората в басейна на Амазонка са го използвали като ефективно лечение за подобряване на имунната система и някои племена са вярвали, че тази билка има специални „сили“ за лечение на артрит , дизентерия, язви и много видове инфекции.

История на откриването му в Европа и САЩ

Австрийският д-р Клаус Кеплингер има най-големи заслуги за изследването на лечебните му действия – цели 25 години е посветил на тази билка котешки нокът. Анализът показва, че Uncaria tomentosa съдържа най-малко пет алкалоида и две други важни групи съединения, гликозиди на quinovic киселина и тритерпеноидни сапонини. В допълнение, растението съдържа антиоксидантни полифеноли.

Преди него е имало и други сведения за билката от началото на века направени от други изследователи и записани в ботанически книги.

Интересното е, че точно лечебният вид, който е по-малко разпространен вирее само в джунглите на Перу. През юли 1993 г. Филип Сейнбърг, консултант натуропат  (Certified Nutritional Consultant) получил много интересно телефонно обаждане. Един джентълмен от Флорида му се обадил да го запита за неговите познания за лечебната билка от Перу, научно известна като Uncaria tomentosa или по-често на английски като „Cat’s Claw“.

Филип Сейнбърг никога не бил чувал за билката. Джентълменът от Флорида продължил да му казва, че като пилот мисионер е имал много поводи да лети до перуанския Амазон и да се връща. При тези пътувания той осъзнал дългата история на Uncaria tomentosa, използвана като традиционно лекарство от индианците Ашанинка. Техните жреци смятали, че имало добри духове, които лекували чрез билката.

Мисионерът имал намерението да занесе на индианците вестта за спасение чрез вяра в Исус, да ги запознае с Евангелието и надеждата за вечния живот, че има избавление от смъртта и че надеждата е в бъдещия свят, в деня на възкресението на тези, които са вярвали в Исус, по начина описан в Библията. От своя страна индианците го запознали с билката котешки нокът и му казали, че ако някога претърпи авария със самолета и падне в джунглата, с тази билки може да лекува раните си и да пие сока й, ако няма вода наблизо или е мръсна, и т. н.

И така мисионерът пилот се казва Тим Итън, а запознаването му с билката станало през 1987 г., когато започнал да лети с мисионска цел до Перу. Там срещнал своята съпруга и се оженил през 1992 г. Основал е фирма за продажба на таблетки от Uncaria tomentosa и суров материал на други фирми. Целта на продажбите е била изцяло благотворителна, за да може джентълменът от Флорида да подпомогне сираците в Перу и да построи сиропиталище за тях и т. н. И ето, че Бог благословил труда му и печалбите от 1993 до 1995 г, се увеличили с 2000 процента.

Билка котешки нокът.

Какви са ползите от билката?

Цветове от котешки нокът

Цветове от котешки нокът

Богатата съставна композиция прави котешкия нокът много полезен за човешкото тяло. Коментарите на лекарите относно употребата на тази биологично активна добавка са различни. Но най-квалифицираните специалисти вярват, че билката е най-полезна за укрепване на имунната система.

Съставът на лозата има повече от 30 различни биологично активни съставки.  Тя съдържа богатство от полезни фитохимични съединения: не по-малко от 17 алкалоида, както и гликозиди, танини, флавоноиди,  проантоцианидини, полифеноли, тритерпини, растителни стероли и други. Обикновено хранителните добавки се правят от кората на растението.

Билката има антиоксидантно, антибактериално, противовъзпалително, антивирусно, хипотензивно, диуретично действие и е силен имуномодулатор.

Изследванията показват, че в тропическите гори растат два различни типа (наречени хемотипове) от лозата на Cat’s Claw и / или че котешкият нокът произвежда „добри алкалоиди“ и „лоши алкалоиди „.
В растението се намират „добри“ пентациклични (POA) алкалоиди и  тета-циклични алкалоиди (ТОА) „лоши„; и двата са оксиндолови алкалоиди. В Перу е открит котешки нокът, който съдържа в е себе си само ПОА, за него по-долу в статията за Саменто.

Изследваните оксиндолови алкалоиди, особено POA, демонстрират имуномодулираща и антилевкемична активност. Други съставки, наречени гликозиди на хининова киселина, показват противовъзпалителна и антивирусна активност. Антиоксидантните феноли и растителните стероли допринасят за противовъзпалителните свойства на растението. Друга група съединения в котешки нокът, наречени карбоксил-алкилови естери, демонстрират имуно-усилваща, противоракова и противовъзпалителна активност, както и свойства за възстановяване на клетките.

Не забравяйте, че хранителните добавки от растителен произход не са сред фармакологичните лекарства. Можете да вземате котешки нокът заедно с предписаните лекарства.

Сред полезните му свойства са:

 • облекчаване на алергичните реакции;
 • активиране на имунната защита на организма;
 • борба с патогенни микроорганизми, вируси;
 • подобряване на състоянието при възпалителни процеси от различен произход и локализация;
 • възстановяване на хормоналния баланс;
 • нормализиране на функционирането на храносмилателния тракт;
 • лечение на пептични язви на стомаха.

Като част от сложната терапия, котешкият нокът се използва за лечение на редица заболявания и патологични състояния. Според наличните изследвания и опит на лекарите, работещи в Перу, Германия, Австрия и Съединените щати, котешкият нокът може да бъде полезен при лечението на:

 • артрит;
 • захарен диабет;
 • простатит;
 • заболявания, които имат гинекологичен характер;
 • миалгии;
 • нарушена коагулация на кръвта;
 • психоемоционални разстройства;
 • интоксикация;
 • дерматологични заболявания;
 • рак;
 • бурсит;
 • ревматизъм;
 • всички форми на херпес;
 • алергии;
 • астма;
 • системна кандидоза;
 • акне;
 • диабет;
 • лупус;
 • простатит;
 • синдром на хроничната умора;
 • PMS;
 • нередности на женския цикъл;
 • органична депресия;
 • полезен за заразени с HIV вируса;
 • тромбоза.

Доказателствата също така предполагат, че котешкият нокът може да бъде ефективен при лечението на многобройни разстройства на стомаха и червата, включително.

Билката се предоставя като биологично активна добавка и се отпуска без рецепта в аптеките и магазините за здравословни храни и хранителни добавки. Въпреки екологичната съвместимост и абсолютната вегетативна композиция на лианата котешки нокът, препоръчително е тя да се взема след консултация със специализиран лекар и внимателно прочитане на анотацията.

Към днешна дата, котешкият нокът се произвежда и предлага в различни фармакологични форми. Можете да намерите сушена кора от билката под формата на сушен екстракт за чай, маслен екстракт, алкохолна тинктура, мехлеми, таблетки или капсули.

Коя от изброените по-горе формули да изберете, решавате сами или с лекаря. За превантивни цели, за укрепване на имунната система на тялото и увеличаване на издръжливостта, котешкият нокът се приема два пъти дневно по 1 капсула. Препоръчително е да вземете добавката по време на хранене според някои източници, така че всички компоненти, съдържащи се в нокътя на котката, да са по-добре и по-пълно да се абсорбират.

Според други източници е по-правилно да се взема на гладно около половин час преди ядене. И това е правилното според упътването. Има и мнения от пациенти, които са го вземали и между яденетата, и също са доволни, че им върши работа. Тука има една подробност, че билката не трябва да се взема, когато човек гладува с цел разтоварване или с продължителен интервал от време без да се храни, след като е взел добавката с билката. Тогава човек може да му се почувства зле. Просто  е противопоказано продължителен интервал без храна, след като е взета добавката, но поне 20-30 минути преди ядене.

Препоръчително е човек да премине на вегетарианска и дори веганска диета, за по-добър резултат, тъй като самото лекарство действа изчистващо. Млякото и млечните храни е доказано, че действа отслабващо на ефекта на билката. От магазин Лечител препоръчват да се взема с чай Ройбос, направен с минерална вода, а не с хлорирана от чешмата. Хлорът също отслабва действието на билката.

Дневната дозировка и продължителността на курса на лечение е препоръчително да се определя от лекуващия специалист, като се вземат предвид възрастта, физиологичните характеристики и здравословното състояние на пациента.

Uncaria tomentosa – котешки нокът

Uncaria tomentosa – котешки нокът

Важно! Лианата котешки нокът често се използва при лечението на рак. Тази биологична добавка подобрява общото здравословно състояние и увеличава защитните сили на организма. Тя е особено полезна след извършване на радиотерапия или химиотерапия.

Лечение на ставите. Добавките спомагат за облекчаване на симптомите на остеоартрит и ревматоиден артрит. Особено ефективен срещу ревматично увреждане на ставите е екстрактът, получен от специален щам на котешки нокът, съдържащ пентациклични оксиндолови алкалоиди, които са модулатори на имунната система.

Помощ при терапията на рака. Установено е, че растителните екстракти са способни да убиват ракови клетки в in vitro система. Въпреки факта, че експериментите бяха проведени „във флакони“, понастоящем тези лекарства започват да се считат за допълнителни лекарства при лечението на рак.

Освен факта, че могат да унищожат дегенериралите клетки, добавките с котешки нокът намаляват страничните ефекти на химиотерапията.

Лекарствата, използвани за химиотерапия, често увреждат ДНК на здрави клетки. И това води до развитието на огромен брой усложнения. Екстрактите от котешки нокът подобряват възстановяването на ДНК молекулите след такива увреждания.

В допълнение, те увеличават пролиферацията (образуването) на левкоцити. Това също е важно за минимизиране на отрицателните ефекти на химиотерапията, тъй като този вид лечение често води до рязко намаляване на имунитета.

Защита на кожата от ултравиолетова светлина. Добавките с билката подобряват ремонта на ДНК не само след химиотерапия, но и след продължително излагане на ултравиолетовите лъчи на клетките на кожата. Ефективността на хранителните добавки в това отношение е толкова висока, че те дори се наричат „естествен слънцезащитен крем“.

Лечение на хипертония. В котешкия нокът има алкалоид, наречен хирсутин, който блокира калциевите канали на сърцето и кръвоносните съдове. Блокадата на калциевите канали води до разширяване и релаксацията на кръвоносните съдове и вследствие на това до намаляване на кръвното налягане.

Укрепване на имунитета. Подобряването на процесите на възстановяване и разпространение на ДНК на левкоцитите е важно не само за отстраняване на страничните ефекти на химиотерапията, но и за засилване на имунитета. Доказано е, че здрави доброволци, които приемат хранителни добавки, показват „статистически значимо“ увеличение на имунитета в сравнение с плацебо групата.

Лечение на херпес. В екстракти от Uncaria специални настоящите полифенолни съединения, които заедно с алкалоида оксиндола и някои гликозиди притежават значителна противохерпесна активност.

Подобряване на храносмилателната система. Екстрактите с котешки нокът преди всичко са се доказали като естествено средство за лечение на различни стомашно-чревни заболявания: колит, гастрит, дивертикулит, хемороиди, стомашна язва и дуоденална язва. Дейността на диетичните добавки е толкова голяма, че се препоръчва да се приемат дори и за тези, които страдат от такова сериозно заболяване като болестта на Крон.

Противопоказания

Uncaria tomentosa – котешки нокът

Uncaria tomentosa – котешки нокът

Древните лечители, които са живеели по бреговете на Амазонка, открили невероятни свойства и лечебна сила на лианата котешки нокът. Вътрешната част на кората, която се използва днес за приготвянето на хранителна добавка, е била разглеждана като ефективно контрацептивно средство

В съвременния свят никой не е провеждал такива експерименти, обаче по време на бременността на плода, строго е забранено да се вземат такива добавки. Специалистите, които са изследвали тази биологично активна добавка, стигнали до извода, че тя има намаляващ ефект върху детеродния орган, което може да доведе до спонтанен аборт по време на бременност.

Не се препоръчва да се  взема билката и по време на кърмене. Не забравяйте, че продуктът съдържа алкалоиди, които се считат за растителни отрови. Тази биологично активна добавка не може да се приема и от деца в ранна възраст.

Експертите също предупреждават хора, които са претърпели хирургични интервенции, свързани с присаждането на донорски органи. Разбира се, страничните ефекти на Uncaria tomentosa не са толкова опасни, но с донорските органи трябва да се погрижите да не предизвиквате отхвърлянето им. Освен за донорски органи билката не е подходяща и при преливане на кръв.

Билката котеши нокът е противопокзана освен за споменатите бременност, кърмене и другите ситуации и при алергии и индивидуална непоносимост към нея, хипотония. приемането на антикоагуланти или наличието на заболявания, които намаляват кръвосъсирването, например хемофилия, както и подготовка за хирургични интервенции, приемане на имуносупресори и в детска възраст. За деца дозата е определена наполовина от тази за възрастни и това е изписано на опаковката на продукта.

Странични ефекти

На фона на приемането на лекарството, може да се появи замайване и слабост, до достигане на припадък. Слабостта често се комбинира с гадене и диария.

Ето защо, във всички инструкции за употреба на котешки нокът, се казва, че добавката не може да се приема с алкохол, както и с лекарства, които могат да причинят подобни странични ефекти. Също така трябва да се внимава при горещо време и интензивно физическо натоварване.

Ако след като получите замайване, и се чувствате слаби, свикнете с факта, че трябва бавно да се движите от хоризонтално положение до вертикално. Изкачвайки се от леглото, първо седнайте, чакайте малко и после станете на краката си.

Това са само възможни странични ефекти, в действителност, особено при употребата на Саменто супер стронг, човек се чувства спокоен с прилив на сили и други положителни неща.

Чай от котешки нокът

Чай от котешки нокът

Чай от котешки нокът

Препоръките за употреба на чай от Аптеки Фрамар:  1 суп. л. от билката се сипва в 400 мл. завряла вода и да ври още 5 минути на тих огън. Оставя се да кисне около 30 мин. и се прецежда. Взема се по 80 мл. 4 пъти преди хранене.

Котешки нокът против рак.

Д-р Джули Клементс, сред най-известните онколози в САЩ, твърди че растежа на 90% от туморните линии може да бъде забавен с екстракт от билката от Перу, която е без ТОА. Това се обяснява със силното атиоксидантно и имуностимулиращо действие алкалоидите ПОА и другите съставки.

При такива тежки болести като рак се взема до 6 таблетки Саменто или съответния брой капки от тинктурата. Дневна доза 60 капки. В 1 мл има 20 капки. Разтварят се в 200 мл вода или час, препоръчва се 30 минути преди хранене. Най-добре е лечението да се съчетава с веганска диета като се има пред вид, че сокът от моркови не е съвместим със Саменто, защото взаимно се неутрализират. Това се отнася и за Алое Вера.

Съществува и друго мнение. Според Американското дружество за борба с рака , котешкият нокът често се популяризира в полза на здравето и се превърна в популярна билкова добавка в САЩ и Европа. Те обаче заявяват, че наличните научни доказателства не подкрепят твърденията, че тази билка може да лекува рак или други заболявания при хората. До колко е вярно не се знае, но силното антиоксидантно и муностимулиращо действие на перуанската билка без ПОА, просто е много от полза болни от рак.

Някои проучвания за ефекта му върху ревматоидния артрит съобщават за скромни резултати, които се нуждаят от потвърждение в стандартизирани проучвания.

Тук можем да добавим, че при ревматоидния артрит и други подобни заболявания е много важно да не се яде мляко и млечни продукти. Нужна е веганска диета и затова е трудно лечението. За да действа Саментото например е нужна също тази диета. Освен това фармацевтичните компании не желаят природни конкуренти.

Саменто.

Мисионерът пилот Тим Итън е основател на споменатата по-горе компания за таблетки и суров материал на билката през 1992 г., Peruvian Rainforest LTD като през 1997 г., сменил името й на ”Нутрамедикс”.  Предимствата  на техния продукт Саменто е че той е без ТОА, съдържащ само полезните алкалодид ПОА и се среща само в Перу.

Господин Тим Итън е идвал и в България. Нашата страна стана първата в континентална Европа, която започна редовен внос на таблетките Котешки нокът супер стронг – Саменто, като името е автентично, използвано за лианата от индианците ашанинга в продължение на 2000 г.

На 22.03.2001 г. е проведена конференция в София за използването на билката под ръководството на д-р Атанас Цонков. Таблетките Саменто супер стронг се разпространяват по аптеки и дрогерии като официален представител са магазините ”Лечител”, в които от време на време се пуска и на промоционални цени. Във вестник ”Лечител”, също е публикувана много информация за билката и съответно положителните отзиви от пациенти.

Можем да споменем, че се продава и продукт на Котешки нокът произведен в Перу с името Вилкакора. С това име други индианци наричат Uncaria tomentosa и затова то  е избрано за перуанския растителен лекарствен продукт. Саменто супер стронг обаче се оказва по-утвърден и предпочитан.

Саменто супер стронг може да се комбинира при химиотерапия, и радио терапия при лечение на рак, това става по предписание на лекар.

За профилактика и тонус се препоръчва само по една таблетка дневно 30 мин. преди ядене, по-добре сутрин. За тежки случаи като рак дозата постепенно достига до трикратен прием на ден по 2 таблетки – общо 6 за един ден. Трябва да се правят и паузи.

Както казахме по-горе от магазин Лечител препоръчват да се взема с чай Ройбос, с минерална вода, а не с хлорирана от чешмата и да не се ядат млечни храни.

За съжаление находищата на билката котешки нокът в Перу, която не съдържа ТОА са намалели и сега у нас не се внасят таблетките Саменто супер стронг, а само тинктурата. За съжаление различни фирми хищнически унищожават находищата  с билката в Перу, за да печелят от продажбата й или просто е в ход изсичането на горите с големи мащаби.

Котешки нокът на капки.

Саменто супер стронг на капки все още се предлага в магазините на Лечител, за разлика от спрения внос на таблетките. Предлага се и другия вариант на тинктура от котешки нокът с лианата, която е по-разпространена и която съдържа и ТОА, но също има полезно действие, макар и по-слабо.

Котешки нокът за деца.

За деца билката се предлага в по-малка доза  това е споменато точно в упътването. Така например се предлагат капки за деца от Аптека Стела magazin.aptekastella.com от 30 мл като дневната доза е еднократно по 3-4 капки за деца от 3 до 5 години, за 5-8 г. – два пъти по 3-4 капки и т. н.

От zoya.bg предлагат екстракт без алкохол, което е предимство за деца и болни, които не понасят алкохола, но е уточнено дали е без ТОА като Саменто.

Мнения за котешки нокът.

От прочетените коментари в нета се разбира, че за котешки нокът, но специално за Саменто има само добри коментари. Трябва да се знае, че въпреки добрите отзиви, непременно има и такива, на които не е подействала билката. Много добри отзиви има дори и за малки деца и за много стари хора. Силното антиоксидантно действие е мнго необходимо за стари хора, за здрави, за деца и за всички.

Има 2 случая, за които не е писано в нета, когато не се е почувствало никаква полза. Единият е за човек с рак на червата, а другият е за болки в краката.  Трябва да се знае, че билката не е панацея, но е много ценно лечебно растение. Едно от най-ценните открити за 20-то век. Донякъде популяризирането на ползите от него се дължат предимно на пилота мисионер Тим Итън, който попада при индианците на по-редкия и ценен вид Uncaria tomentosa съдържащ само ПОА без ТОА. Жалко, че находищата му са намалели, според източник от магазин Лечител. Точно каква е истината, за спрения внос на таблетки Саменто от септември 2017 г. не се знае, но остава течния вариант.

Имунобор.

Капсулите Имунобор съдържат мате, по деарко мака и котешки нокът. С тези билки се постига мощна имуностимулираща комбинация. Препоръчва се за укрепване на имунната система при различни инфекции, хронична умора, за профилактика и подобряване на общото състояние на организма.

Цена.

Открийте лечебната мощ на чудотворния котешки нокът! Алкалоиди от тропика в помощ на здравето!:

Открийте лечебната мощ на чудотворния котешки нокът! Алкалоиди от тропика в помощ на здравето!:

Тинктура от Саменто без ТОА 30 мл струва по цени от Аптеки Фрамар 58,90 лева, за другия вариант с ТОА струва 11,10 лева.

От магазини Лечител 60 мл тинктура Саменто е 71,70 лева, 30 мл е 44,95 лева. Всяка седмица във вестник Лечител има отстъпки на някои продукти с 5%.

Чай от droga.bg струва 5,30 лева за 50 грама.

Имунобор 30 капсули струва 13,99 лева предлаган от sopharmacy.bg.

От zoya.bg предлагат екстракт без алкохол на Nature’s Answer  60 мл за 39,75 лева. Не е уточнено дали е без ТОА като Саменто.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Котешки нокът – действие и противопоказания на чай от ценната билка

 1. Здравейте!
  Необходима ми е хранителната добавка Саменто (Котешки нокът) -копсули по 600 мг. Държа продукта да е произведен в САЩ и да не съдържа ТАО.
  Как и от къде мога да се снабдя с този продукт? Препоръчан ми е в бяло шише със зелен етикет. Може би е този, който виждам на картинката по-горе.
  Ще съм Ви благодарна, ако получа отговор.

  • Здравейте, г-жа Петрова!
   Продуктът Саменто е много ценен. Аз съм питал в магазиниоте на Лечител и са ми казвали, че е спрян от внос от САЩ, а може би и от производство, защото природните му ресурси в Перу са на изчерпване. Все още билката се предлага под формата на спиртна тинктура, но за съжаление спиртът в вреден и някои хора с мозъчни и други заболявания не могат да го понасят, а на други не им пречи. За съжаленоие лошото отношение към природата и умишленото й унищожение с изсичане на гори и пожари, водят до такива печални резултати. Билката наистина е много ценна.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *