Как да си помогнете при мускулни крампи

Храни богати на минерали могат да са от полза за намаляване на мускулните крампи

Най-често с е случвало на спортистите да получат мускулни крампи, но и хората, които водят заседнал живот са ги изпитвали понякога. Те представляват схващания и ние изпитваме силна неволева и продължителна мускулна болка, която не може да се отпусне дълго време. Случва се да се получат по време на тренировки, но и при всякакви дейности през деня и по време на сън.

 Как да си помогнете при мускулни крампи

Как да си помогнете при мускулни крампи

Причините могат да бъдат мускулно претоварване, травми, разтягане на мускулни влакна, обезводняване, недостиг на минерали от храната, натоварване на група мускули при нарушен мускулен баланс и други. Някои лекарства също могат да причинят крампи, например такива за остеопороза, за високо кръвно налягане, астма и други.

При получаване на крампи, опитайте се първо да отпуснете и после да разтегнете леко мускулите за кратко време, които са засегнати. Помага и топлия компрес върху тях и лек масаж. Ако мускулът не е твърд може да м сложете лед, а не да го затопляте.

За превенция на това състояние пийте повече вода, тъй като една от възможните причини е да се нуждаете от нея и от минерали. Ако урината ви е тъмна, със сигурност имате нужда от повече вода.

Храната трябва да е богата на минерали. Специално за мускулите са необходими повече натрий, калий, калций, магнезий и витамин D. Разнообразното хранене ще ви добави тези минерали и витамин D, който по-лесно ще си го набавите и ако стоите на слънце за поне половин час на ден.

“Фигурин

Магнезият се намира в доста храни и рядко се стига до дефицит – животински храни, бобови, ядки и други.

Калцият е един важен за костите минерал и се намира в много храни. Ако редовно се храните със сурови зеленчуци и плодове може да си го набавите лесно – сирене, мляко, орехи, сусам, зърнени храни, бобови и други.

Калий – на него са богати плодовете, зеленчуците и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *