Предпазване от краста и лечение

Все още съществува реална заплаха от заразната болест краста

Болестта краста е заразна и всеки може да се разболее от нея.

Неин причинител е кърлеж, който се храни с нашата кожа и се среща само при хората. Той се нарича Sarcoptes scabiei, човешката разновидност hominis и е дълъг 0,3 мм.

Тези акари не могат да летят или да скачат, а само пълзят. Горещото време и сухия въздух благоприятстват размножаването им.

Преносители на краста – акари Sarcoptes scabiei

Преносители на краста – акари Sarcoptes scabiei

Заразата се пренася чрез заразени хора и може да се предадат от предмети, до които те са се докосвали като дръжки на врати, парапети и други. Развъдник за акарите може да бъде и мръсотията.

Те могат да живеят в мръсни дрехи, завивки, помещения, в които живеят или работят хора. Заразната краста се предава и по полов път, затова се причислява и към болестите предавани по полов път.

Предпазването от болестта се състои в добра хигиена, изпиране на дрехи и завивки при температура от 60° С, стаята на болния се изчиства.

Ако не се спазват предписанията на лекаря, лечението може да продължи месеци. Основният симптом е силен сърбеж, който става много силен през нощта и зачервяване на кожата. Скритият период след заразяването е 5-10 седмици.

Лечението се осъществява чрез мазила, таблетки, спрейове и други лечебни средства. Едно от най-често употребяваното лечебно средство е серният мехлем. Той се приготвя от сяра и свинска мас. Двете съставки се смесват и то е готов. С него се маже кожата навсякъде по тялото с втриване, но с изключение на врата и шията.

Една рецепта за краста, която предлага народната медицина е мазане на засегнатите места с отвара от листа на бреза. За да си я направите, запарете една шепа листа от бреза във вряла вода и изчакайте няколко часа. Прецедете я и е готова, може да се мажете с нея.

При краста е полезно да мажете кожата с отвара от листа на бреза

При краста е полезно да мажете кожата с отвара от листа на бреза

Друга подобна рецепта, полезна за краста е с чеснова каша.

Счукайте 100 г обелен чесън и го смесете с 400 г масло от синап. Оставете ги да престоят в буркан за половин час и след това ги сипете в тенджера на котлона да врат за четвърт час на слаб огън.

Съхранявайте мазилото в хладилник в тъмна бутилка и се мажете по 2-3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *