Отделеният креатинин е показател за състоянието на бъбреците

От изследванията за креатинин се разбира за състоянието на бъбреците

Един от най-важните показатели за състоянието на вашите бъбреци е количеството на отделения от тях креатинин. Мускулната маса оказва влияние върху образуването му, затова при мъжете неговите стойности са по-високи в сравнение с тези при нежния пол. В кръвния поток, неговата концентрация е сравнително постоянна.

Отделянето на вашия креатинин от кръвта се извършва чрез на гломерулите  в бъбреците, благодарение на техните свойства за тази цел. Те представляват най-малките функционални единици на бъбреците.

Отделеният креатинин е показател за състоянието на бъбреците

Отделеният креатинин е показател за състоянието на бъбреците

Степента на отделянето му зависи от възрастта, а същевременно почти не зависи от други външни фактори като храна и прием на белтъчини. Затова изследванията на креатинин са по-точни от тези на уреята относно показанията им за бъбречната функция.

От количеството на отделяния серумен креатинин се определя и състоянието на бъбреците и степента на хроничната бъбречна недостатъчност. Неговата концентрация в кръвта може да се каже, че е относително постоянна

За мъжете нормалните стойности са 0.6 – 1.3 mg/dL, а за нежния пол те са 0.5 – 1.1 mg/dL.

Стойностите на отделяния креатинин за здрави бъбреци и съответно за отклонения от нормалното има таблица за показателите определена от Световната здравна организация (СЗО). В нея се измерва количеството креатинин отделено от кръвта в милилитри за минута. По-точно казано бъбреците успяват да пречистят едно определено количество кръв от креатинина. С таблицата се определя колко са увредени бъбреците според това количество пречистена кръв и това на креатинина.

Нормалното количество кръв, което преминава през бъбреците за здрави бъбреци е 80 мл за минута. Когато този показател е спаднал под 10 мл за минута, тогава се налага включване на хемодиализа – това е апаратура, която изчиства кръвта от всякакви токсини, не само от креатинин. Завишените стойности на креатинин означават болни бъбреци, камъни в тях, инфекции, рак, подагра, дехидратация, сърдечна недостатъчност, мускулни заболявания и други. Нормалните стойности са 44-134 µmol/l, но те варират при различните възрасти, пол и други.

При повишен креатинин, лекарите съветват да се изключат от диетата богатите на белтъчини храни, но не всички. Бобовите растения просто трябва да се намали консумацията им според това колко е напреднало заболяването. От животинските обаче се препоръчват само малко бяло месо и риба.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *