Кресон – суперхраната, която гони рака и килограмите

Вкусният кресон е богат на витамини и микроелементи и осигурява на тялото здраве и красота

Още в древността хората познавали полезните и лековити качества на вкусния кресон. Който не знае какво е кресон – става въпрос за зелено водно растение, което вече е култивирано и е от голямото семейство на зеленолистните зеленчуци. Наричат го дори суперхрана, защото е много богат на витамини и микроелементи.

кресон

Вкусният кресон е богат на витамини и микроелементи и осигурява на тялото здраве и красота

Растението е пълно с витамините А, Е и С, както и съдържа огромни количества на фолати, калций, желязо. Полезният кресон крие в себе си и разнообразни химични вещества, сред които глюкозинолати, лутеин, флавоноиди, хидроканелени киселини. Само около 100 грама кресон осигурява на организма препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци дневно.

Растението е отличен диуретик, който стимулира отделянето на течности от организма и по този начин помага за очистването на организма от токсини. Подпомага добрата работа на бъбреците, улеснява уринирането и облекчава проблемите с пикочния мехур. В много култури растението се е използвал и за разбиване на камъни в бъбреците или пикочния мехур. Кресон помага и при лечение на обриви по кожата, екземи, акне и други кожни инфекции.

кресон

Вкусният кресон е богат на витамини и микроелементи и осигурява на тялото здраве и красота

Суперхраната се използва за подобряване на отделянето и потока на жлъчката, която подпомага работата на черния дроб, за облекчаване на болки в жлъчния мехур, а е известно, че е полезна и за храносмилането.
Високото съдържание на желязо в полезния кресон е полезно при анемия, а заради желязото в съчетание с фолиевата киселина, на която също е богато, прави растението много подходящо за бременни жени.

“Фигурин

Кресонът е най-богатият природен източник на специфично етерично синапено масло, което при опити с животни и по-късно с хора, показва, че се бори с раковите клетки. Намалява риска от рак на гърдата и рак на простатата.

Полезният кресон може да влиза в състава на диети за отслабване, а освен това стимулира метаболизма, подобрява издръжливостта, помага за изхвърляне на излишните течности от организма и е чудесен антиоксидант. Най-често вкусният кресон се слага в гарнитури, салати или ароматни масла за заливки.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *