Истините и митовете за високото кръвно налягане

Не е задължително на стари години да страдате от високо кръвно налягане

Преди години беше представено изследване, чиято цел е проучване на това от какво се влияе кръвното налягане, съответно то какво влияние оказва на организма и какви са последиците от хипертонията.

Кръвното налягане не се влияе от възрастта, а от начина на живот

В изследването са участвали привлечени десетки хиляди пациенти от различни страни. Оказало се, че повишеното кръвно налягане с възрастта се превръща в основен фактор за риск от исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, хронична сърдечна и бъбречна недостатъчност, увреждане на очите.

Необходимо и дори задължително е човек да поддържа нормално кръвно налягане и в зряла възраст, тъй като артериалната хипертензия може да съкрати живота на болния с цели 10-20 години.

Здравословното хранене и осигуряването на организма на повече физически натоварвания още на младини могат да ни гарантират, че в по-зряла възраст няма да развием хипертония или болест вследствие от нея.

Наднорменото тегло и застоят са сред най-рисковите фактори за развиване на високо кръвно налягане.

До тук всичко казано напълно разбива мита, че непременно на стари години ще страдаме от високо кръвно налягане. Можем да избегнем проблемите с кръвното налягане ако водим по-природосъобразен начин на живот.

Друг мит свързан с кръвното налягане е, че горната граница се определя от състоянието на кръвоносните съдове, а долната – от това на сърцето. Всъщност е точно обратното. Ето и обяснението за това! Съкращавайки се, сърцето изтласква порция кръв към кръвоносните съдове. През това време кръвното налягане достига максималното си ниво. Неговата величина зависи от силата, с която сърцето е изтласкало порцията кръв.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

От тук следва, че горната граница зависи от състоянието на сърцето, а долната – от кръвоносните съдове.

За оптимално се смята кръвно налягане с показатели 120/80, а за нормално-130/85. Ето и поредният мит относно кръвното налягане беше разкрит. За допустимо повишено се смята кръвното налягане до 140/90, т.е. всичко от тази стойност нагоре се смята за артериална хипертензия, изискваща лечение.

Много строго индивидуално е обаче при какви стойности на кръвното налягане човек ще се почувства зле. При някои хора кризата може да се случи при кръвно налягане 160/100. Други обаче при кръвно 190/110 се чувстват нормално. Причината е в индивидуалните особености на организма.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *