За здрави кръвоносни съдове яжте мушмули

Вкусните мушмули са полезни за здрави кръвоносни съдове, затова не ги пропускайте, сега е сезонът им

Добре узрелите мушмули имат много приятен вкус. Според изследванията на състава им, те са близки по хранителна стойност на ябълките. Както знаете ябълките имат много полезни за здравето свойства. Мушмулите също така като тях са много полезни. Те съдържат витамини, минерали и пектин, които са полезни за доброто състояние на вашата кръвоносна система, а също и за нервната система и някои други органи. Особеното при вкусните и приятни мушмули е, че е по-добре да се ядат добре узрели.

За здрави кръвоносни съдове яжте мушмули

За здрави кръвоносни съдове яжте мушмули

Пектинът в мушмулите е с високо съдържание и това ги прави полезни за различни здравословни проблеми. На първо място пектинът помага за изчистване на кръвоносните съдове от натрупания холестерол, а това е много важно за съвременния начин на живот на всички нас. Мушмулите съдържат витамините В1, В2, С, А, минералите калций, калий, фосфор, магнезий, натрий и желязо. Съдържат още ароматни вещества, танин, захари, лимонена киселина и както казахме пектин. Органичните киселини в тези есенни плодове също са полезни за кръвоносните съдове и заедно с пектина помагат за очистването на организма. Те оказват благоприятно влияние върху нервната система и кръвоносните съдове.  Плодовете на мушмулата са полезни като помощно средство при лечение на астма, ангина и бронхит, заедно със семената, когато не са добре узрели, а за бъбречни и стомашно-чревни заболявания, когато са добре узрели.

Те подобряват работата на жлъчката, черния дроб и бъбреците, помагат за растежа на децата, просто са добри стимулатори. Захарите в мушмулите са под формата на фруктоза и глюкоза, затова могат да служат и на диабетиците, но след лекарска консултация.

Мушмулите узряват през септември, но могат да се намерят все още на дървото до окапването на листата през ноември. Когато не са добре узрели вкусът им е тръпчив и са малко твърди. След като узреят добре са вече меки и с приятен вкус. Имайте пред вид, че когато не са добре узрелите мушмули запичат и трябва да се внимава с тях, да не се стига до сериозни проблеми с червата и ходенето по нужда.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *